: Test av 3 HD-receivere

Hjemmekinoens muskelbunter

Den blodseriøse hjemmekinofantasten trenger skikkelig kraft og finesse for å få det aller beste ut av lydsporet. Og da holder det ikke med en søt, liten forsterkersak!

Gode hjemmekinoopplevelser krever naturligvis et bra bilde. Men enda viktigere er det at bildet følges opp av god lydkvalitet. Om valget sto mellom et middels bra bilde og overlegen lyd, eller omvendt, er jeg personlig ikke i tvil om at jeg ville valgt det første. Hørselen er vår dominerende sans, og innholdet i lydsporet bestemmer i høy grad vår opplevelse av et program som inneholder både lyd og bilde.

Hjertet i hjemmekinoanlegget
Forsterkeren er hjertet i hjemmekinoanlegget og bestemmer i stor grad lydkvaliteten fra dette. En god hjemmekinoforsterker er derfor en forutsetning for spektakulære lydopplevelser. I denne testen av tre surroundreceivere søker vi etter en nyansert og briljant gjengivelse av de små detaljene, slik at vindpust, et ekko i fjellet eller løv som faller fra trærne, gjengis så oppløst at stemningen er til å ta og føle på. Samtidig skal det være kraft nok til å gjengi skuddsalver, eksplosjoner og utagerende orkestermusikk i de mest intense scenene, med stålkontroll. Dette krever sitt! For mens en receiver til under ti tusen kroner kan gi et snev av begge deler, vil den aldri være i nærheten av å gjenskape hele lydbildet med en så høy troverdighet som vi søker i denne testen.

Dessuten er det viktig med gode musikkopplevelser, det være seg i surround eller stereo. Dette er også en god grunn til å koste på seg en del kroner i en surroundreceiver. En tommelfingerregel er at en surroundreceiver bør være minst like musikalsk som en stereoforsterker til rundt halve prisen eller litt mer.

Vi søker i denne testen etter totalopplevelsen. Men alle budsjetter har en begrensning, og vi har satt en stopp på 20 000 kroner, slik at man har råd til noen skikkelige høyttalere og en god Blu-ray-spiller i tillegg. Dette er nemlig også meget viktig for den totale lydpakka.

Utstyr
I tillegg til å besitte et kraftig høykvalitets-forsterkersteg, må en surroundreceiver være oppdatert på ny teknologi. De nye HD-lydformatene på Blu-ray gir mye bedre lyd enn DVD-formatet tillater, men topp lyd får man bare hvis receiveren dekoder disse direkte. HDMI versjon 1.3 er nødvendig for dette. Og ettersom stadig flere produkter bruker HDMI-standarden (PS3, Xbox 360, PVR, videokameraer osv.), er det en fordel om receiveren har en del slike innganger.

Mange receivere har videre fått enda flere forsterkerkanaler, for å kunne sette opp et surroundsystem med enda flere høyttalere. Onkyo TX-NR3007 er for eksempel en 9.2-receiver. Det betyr at den har ni separate forsterkertrinn, i tillegg til to uavhengige subwooferutganger. Med den nye teknologien Audyssey DSX kan denne receiveren tilføre ekstra romfølelse ved hjelp av et ekstra par høyttalere montert i høyden i front, i tillegg til et annet par plassert langt til siden for fronthøyttalerne. Med senterhøyttaleren blir det dermed sju høyttalere i front og to bak, i tillegg til inntil to subwoofere.

Yamaha RX-V3900 er en 7.1-receiver, men også denne benytter høydekanaler for å utvide et 5.1-oppsett til å strekke seg i alle tre dimensjoner.

Pioneer SC-LX82 er også en 7.1-receiver, men har ingen fancy høydekanaler for å utvinne ekstra rominformasjon. Den støtter derimot et tradisjonelt oppsett med tre fronthøyttalere og fire bak­høyttalere.
 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Produkter i testen

Yamaha RX-V3900

Villdyret

Yamaha RX-V3900 har vært på markedet en stund, men har funksjoner og en lydkvalitet som tar den helt opp i teten!

Låter topp Manuell innstilling enkelt
Noe tilbakeholden mellomtone

Pioneer SC-LX82

Svitsjing til nytt nivå

Pioneer har gått over til klasse D-forsterkning i form av ICEpower. Her er høy effekt, lite varme og ekstrem dynamikk stikkordene.

Glimrende lydkvalitet
Manuell innstilling vrient

Onkyo TX-NR3007

Forsterkeroverdose

Med ni forsterkertrinn og to uavhengige subwooferutganger, oppfordrer Onkyo deg til å fylle opp stua med høyttalere.

God lyd Mange forsterkerkanaler Mange HDMI-innganger
Litt grovkornet diskant Manuell innstilling vrient
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Annonse
Annonse

Les også

HBO puster nytt liv i en av tidenes mest populære TV-serier.
Ettar at HBO avsluttet sin flaggskipserie, Game of Thrones, har seertallene virkelig fått seg et skudd for baugen.
HBO har nå annonsert skuespillerne til andresesongen av Fremvandrerne (Beforeigners), og vi drar kjensel på en gammel kjenning fra Game of Thrones.
Netflix slipper nå traileren til den kommende seriemorder-serien Night Stalker.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.