: Pioneer SC-LX82

Svitsjing til nytt nivå

Pioneer har gått over til klasse D-forsterkning i form av ICEpower. Her er høy effekt, lite varme og ekstrem dynamikk stikkordene.

ICEpower er en forsterkningsmetode utviklet av Bang & Olufsen, hvor en svitsjet klasse D-strømforsyning står sentralt. Dette må likevel ikke misforstås som digitalforsterkning, hele kontrollsystemet i forsterkerkretsen er nemlig analogt. Fordelen med en svitsjet strømforsyning er lavt varmetap og dermed langt høyere effektivitet enn en normal klasse AB-forsterkning. Dette fordi den svitsjete forsyningen opererer på en langt høyere frekvens – ICEpower svitsjer mellom pluss og minus 500 000 ganger i sekundet, mot klasse ABs 50 ganger i sekundet. Ulempen har tradisjonelt vært et mindre realistisk klangbilde, først og fremst på grunn av høy forvrengning. I nyere tid har man derimot jobbet mye med dette, og konstruktører har bevist at klasse D kan låte meget bra.

Pioneer har sin egen romkorreksjon kalt MCACC, og i 7.1-receiveren SC-LX82 sitter den hittil mest avansert varianten av denne. Receiveren kan via LAN-inngangen ta inn internettradio, og den er dessuten direkte iPod-kompatibel via medfølgende kabel.

Spesielt verdt å merke seg er Pioneers teknologi for jitterfri lydoverføring via HDMI, men dette er bare mulig med Pioneers egen BDP-LX52 til rundt 5000 kroner.

Oppsett
Skjermmenyen snakker ikke skandinavisk, selv om bruksanvisning er på både norsk og svensk. .Til å bare kalibrere for ett sete, tar oppsettet overraskende lang tid. Dette fordi autooppsettet er mer nøyaktig enn noensinne, dermed er det enda flere ulyder som skal spys ut og utregninger som skal gjøres. Oppsett hos Pioneer kan gjøres kun ved bruk av tegnruten, noe som er praktisk for projektorfolket, da en støyende projektor bør være skrudd av for best mulig resultat.

I likhet med Onkyo går Pioneer dessverre i ­stillemodus når man går inn i menyen, slik at manuell etterkalibrering av høyttalerne er vanskelig eller umulig, fordi man ikke der og da kan høre hva som skjer.

Lydkvalitet
Pioneers autokalibrering fungerer bedre enn tidligere versjoner. Endelig slipper vi å gå inn i menyen og kansellere EQ-innstillinger, stående lydbølgekorreksjon og fasejustering. For dette låter virkelig bra!

Pioneer-receiveren har ingen høydekanaler eller andre ekstra kanaler for å utvide surroundlyden. Dette er en helt normal 7.1-receiver som kan ha inntil sju høyttalere plassert rundt i rommet. Den som har fem høyttalere, kan i stedet bruke de overflødige kanalene til å drive frontene med et ekstra sett kabler, for å doble effekten til disse. Den ekstra høydedimensjonen har dermed ikke Pioneer SC-LX82, men lydbildet er likevel meget stort og omsluttende. Tonestrukturen er både naturlig og gjennomsiktig, og lydbildet blir gassaktig svevende.

Dialogene låter stort og tydelig, og er av en litt større dimensjon enn med Onkyo. Det er også litt mer raffinement i overtonene, samtidig som det er mer tyngde i dypbassen – som dessuten låter strammere.

Resultatet er en noe mer maskulin gjengivelse av lydbildet. Eksplosjoner er mer fysiske, og filmmusikken mer detaljert og storslagen. Klangbalansen er likevel ganske lik, da både Pioneer og Onkyo låter nøytralt og fint. Men spesielt det ekstra lille touchet i toppen gir Pioneer en litt større grad av troverdighet.

Musikk i stereo og ”Pure Direct”-modus vitner om det samme. Det er mer kraft i Pioneer, rytmene kommer bedre frem og kontrabassen gjengis med større kropp. Lydbildet forsvinner lenger innover, og oppleves mer tredimensjonalt.

Konklusjon
Pioneer SC-LX82 er en receiver som låter meget bra. Klangsignaturen er nøytral, og det er meget godt med kraft. Romkorreksjonen fungerer bedre enn hos tidligere modeller (også bedre enn den kjempedyre Susano SC-LX90!), og med jitterkorreksjon på HDMI åpner receiveren for enda mer finkornet lyd (forutsetter BDP-LX52).

Lyden i stereo er generelt et lite hakk bedre enn hos Onkyo, men sistnevnte har noen triks i ermet når vi snakker surround – som ekstra høydekanaler. Pioneer-receiveren låter dermed ikke like majestetisk stort og omsluttende på film i surround. Men selve lydkvaliteten er litt bedre hos Pioneer. Hvis receiveren først og fremst kommer til å brukes til musikklytting i stereo, er vi fristet til å si at Pioneer er den beste av alle tre.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Også i denne testen:

Yamaha RX-V3900

Villdyret

Yamaha RX-V3900 har vært på markedet en stund, men har funksjoner og en lydkvalitet som tar den helt opp i teten!

Låter topp Manuell innstilling enkelt
Noe tilbakeholden mellomtone

Onkyo TX-NR3007

Forsterkeroverdose

Med ni forsterkertrinn og to uavhengige subwooferutganger, oppfordrer Onkyo deg til å fylle opp stua med høyttalere.

God lyd Mange forsterkerkanaler Mange HDMI-innganger
Litt grovkornet diskant Manuell innstilling vrient
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Annonse
Annonse

Les også

Nok engang flyttes premieren på den 25. James Bond-filmen.
Med enda en global strømmeaktør på det nordiske markedet tiltar kampen om strømmeabonnentene.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!