: Onkyo TX-NR3007

Forsterkeroverdose

Med ni forsterkertrinn og to uavhengige subwooferutganger, oppfordrer Onkyo deg til å fylle opp stua med høyttalere.

For å kunne utnytte de siste lydformatene Dolby ProLogic IIz og Audyssey DSX, er Onkyo TX-NR3007 utstyrt med hele ni forsterkere. Dette for å kunne installere høydehøyttalere og ekstra breddehøyttalere og vi vet ikke hva. To uavhengige subwooferutganger gjør det dessuten mulig å koble til to subwoofere, som begge kalibreres individuelt av romkorreksjonssystemet. Dette sørger for en strammere og bedre tonal bass ved bruk av to suber.
Romkorreksjon skjer ved hjelp av Audyssey MultEQ XT, som kan kalibrere for inntil åtte sitteplasser i rommet. Audyssey hevder at beste resultat selv fra hovedsetet oppnås ved å korrigere for minst seks plasser.
Oppsettmenyen snakker flere språk, blant annet engelsk og svensk, men ikke norsk.

Oppsett
Autokalibreringen tar nokså lang tid, fordi oppsettet skal kjøres gjennom en ny gang for hver sitteplass som korrigeres for. Receiverens tegnrute har ikke nok informasjon til å gjøre dette uten skjermmeny. Den som bruker projektor, bør absolutt ha en liten monitor koblet til for dette formålet, fordi viftestøy fra projektoren forstyrrer romkorreksjonen.

Det som trekker ned hos Onkyo er at lyden forsvinner når man går inn i menyen for å gjøre innstillinger (dette gjelder for alle Onkyo-receivere). Det gjør jobben håpløs om man ikke er fornøyd med høyttaleravstander og lydnivå som er gjort av den automatiske romkorreksjonen, fordi man ikke kan høre hva som skjer med lyden i sanntid når man justerer. Spesielt i rom med mye refleksjon fra vegger, tak og gulv spiller psykoakustikk en stor rolle, noe målemikrofonen ikke tar hensyn til. Dermed blir det vanskelig å få perfeksjonert lydbildet.

Lydkvalitet
Når det er sagt, er det god lyd som kommer ut av denne receiveren. Audyssey DSX sørger for et meget stort lydbilde. Det har vokst seg til å også omfatte høydeinformasjon (krever ekstra høyttalere), og det fungerer bra. Det blir litt tilfeldig hva som kommer i høyden føler vi, når et helikopter kommer forfra og over hodet vårt, får vi ikke helt riktig inntrykk av dette fra Audysseys lydkalkuleringer. Likevel liker vi dette bedre enn vanlig surround, fordi det blir en bedre helhet og størrelse på det hele.

Dialogene er meget klare, med god brystklang og velartikulerte overtoner. Mellomtoneområdet kommer frem med en strålende dynamisk kontrast, receiveren har rikelig med kraft så den kan drive relativt tungdrevne høyttalere med god presisjon. Vårt lettdrevne M&K S-150 THX Ultra høyttalersystem til 70 000 kroner får i hvert fall kjørt seg.

Mellom kanalene er det god sammenheng, så surroundlyden omslutter oss fint. Bare pass på at mikrofonen er plassert ved, og dermed systemet korrigert for, seks til åtte symmetriske plasser. Hvis du for eksempel korrigerer for hvert sete i en hjørnesofa, velger korreksjonssystemet helt merkelige forsinkelser og lydnivå til de ulike kanalene.

Musikk i stereo bør nytes i Pure Audio-modus, hvor alt av lydinnstillinger unngås, og gjerne med et par gode, gulvstående høyttalere. Med de glimrende B&W CM9 låter Onkyo-receiveren meget bra. Den har en stram bass og en meget klar mellomtone, slik at sangstemmene kommer godt frem, og det er god diksjon av det enkelte instrument. Vi savner litt bedre oppløsning i diskantområdet, for selv om den tonale balansen er upåklagelig, er det litt grovkornet helt i toppen som gir akustiske instrumenter en liten spiss. Bassresponsen er kontant og god, men sammenliknet med sine likeprisete konkurrenter har Onkyo-receiveren en litt slankere dypbassgjengivelse.

Konklusjon
Onkyo TX-NR3007 er en receiver for den kresne. Med 9.2 kanaler skal det ikke stå på antall ønsket høyttalere. Og med den avanserte Audyssey XT romkorreksjonen i kombinasjon med Audyssey DSX surrounddekoding, får man et stort og omsluttende lydbilde. Det kan imidlertid skje at du må kalibrere flere enn én gang, for autokorreksjon har sine svakheter når det kommer til å ta høyde for psykoakustikk. Dersom manuell etterjustering blir nødvendig, er dette meget vanskelig ettersom receiveren blir stum når man går inn i oppsettmenyen, og sanntidsjustering dermed er umulig.

Ellers er receiveren både kraftig og vellydende, med en klokkeklar mellomtonegjengivelse og en glimrende balanse. For å flisespikke, kunne vi ønske oss litt bedre oppløsning helt i toppen og en enda mer rungende dypbass, men Onkyo har absolutt funnet en god balanse med TX-NR3007, som fungerer godt til både film og musikk.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Også i denne testen:

Yamaha RX-V3900

Villdyret

Yamaha RX-V3900 har vært på markedet en stund, men har funksjoner og en lydkvalitet som tar den helt opp i teten!

Låter topp Manuell innstilling enkelt
Noe tilbakeholden mellomtone

Pioneer SC-LX82

Svitsjing til nytt nivå

Pioneer har gått over til klasse D-forsterkning i form av ICEpower. Her er høy effekt, lite varme og ekstrem dynamikk stikkordene.

Glimrende lydkvalitet
Manuell innstilling vrient
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Annonse
Annonse

Les også

Nok engang flyttes premieren på den 25. James Bond-filmen.
Med enda en global strømmeaktør på det nordiske markedet tiltar kampen om strømmeabonnentene.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!