Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Yale Smart Safe

Det smarte skapet gjemmer på verdiene dine

Yales smarte pengeskap vil en masse, men snubler noen ganger underveis. Usikker app og upraktiske løsninger gjør de gode detaljene en bjørnetjeneste.

Skrevet av / 08.06.24 - 11:47
Yale Smart Safe
Natasja Broström

Helvete må ha et spesielt varmt sted for mennesker som stjeler andres verdier. Utover alt papirarbeid med politi og forsikring, skal tingene også erstattes. I tillegg kommer naturligvis affeksjonsverdien.

Mange av oss forsikrer oss ut av vanskelighetene, men hva nå hvis det også fantes en smart måte å verne om tingene på i det daglige? Altså et supplement til forsikringen?

Det svenske låseselskapet Yale ble grunnlagt i 1840, men er langt fra grodd fast i fortiden. Tvert imot har de utviklet adskillige smarte enheter med app- og stemmestyring. Produkter og løsninger er samlet og blir stadig flere i den felles appen, Yale Home.

Med en Connect Wi-Fi Bridge styrer du hjemmets Yale-enheter på farten. For eksempel kan du skifte pinkoden eller åpne Yale Smart Safe for andre. (Foto: Yale)

Yale Smart Safe er en av selskapets seneste modeller av penge- og verdiskap. Skapet har ikke display, men styres og overvåkes via app. Du kan imidlertid bruke din selvvalgte kode til å åpne og lukke skapet ved hjelp av tastaturet i fronten. Deler du adgangen med andre, er det tastaturet de skal bruke.

Vi har testet verdi- og pengeskapet Yale Smart Safe sammen med en Yale Connect Wi-Fi Bridge. Enheten må kjøpes separat til 687 kroner.

Les også 26 gnistrende sommergadgets Fargelegg sommeren med bilder og musikk, med smarte og praktiske gadgets som gjør selv regnværsdager til en fest!

Når ”broen” er i stikkontakten og satt opp, styrer du skapet eksternt via appen. Du kan også bruke stemmen via Google Assistant, HomeKit og Amazon Alexa. Alt sammen låter enkelt og smart, men viste seg på flere måter å være vanskelig i praksis.

Oppsett og bruk

Når Yale Smart Safe er pakket ut, åpner du skapdøren med nøkkelen som følger med. Nøkkelen ligner noe som åpner en boks i trollmannsbanken i Harry Potter-universet. Beskrivelsen er positivt ment. Den store, kantede nøkkelen blir ikke så lett borte, og du vil sikkert lett kunne skjelne den fra andre nøkler i hjemmet.

Skyv den avlange klaffen nær tastene i fronten til side, og stikk nøkkelen i nøkkelhullet for å åpne skapdøren. På dørens innside er en holder til de fire medfølgende AA-batteriene.

Yales smarte penge- og verdiskap har to hyller med løst, beskyttende filtunderlag til alle dine kostbarheter. I skapdøren sitter små kroker til nøkler. For eksempel til garasjen eller et kontor. (Foto: Natasja Broström)

Skulle batteriene på et tidspunkt gå tomme, får du en advarsel i appen. Blir du likevel ”låst ute”, stikker du et 9v-batteri opp under kanten på det fremskutte tastaturet. Her sitter det et snedig gjemt uttak til batteriet. Dermed overfører du litt batterikraft for å åpne skapet.

Hent appen Yale Home via App Store eller Google Play.

Litt forvirrende støter du på navnet Yale Access, for eksempel på pakker fra Yale, men det er det gamle navnet. Ifølge Yale er den ”nye” appen Yale Home blitt oppdatert for økt sikkerhet. Av tekniske årsaker kan du (sannsynligvis) ikke lenger bruke den på for eksempel en iPad.

Vi har testet Yale Smart Safe i Apples økosystem. Ikke fordi vi her på L&B Home har en preferanse, men fordi det er det miljøet jeg som tester har og bor i.

Yale har gjort et godt stykke arbeide med å supplere innstillingene i Yale Home med instruksjonsvideoer. For eksempel når du setter skapet opp første gang via Bluetooth og tildeler det en pinkode til bruk på tastaturet.

Les også Grillenes sveitserkniv En el-grill som blir veldig varm, og hvor man kan bruke halve grillen til å lage mat på andre måter. Perfekt til balkongen?

Efter et par forsøk fikk jeg mobilens kamera til å skanne QR-koden og Apple HomeKit-koden på skapets innside. Det gikk lettere med QR-koden på Yale Connect Wi-Fi Bridge. Her gjenkjente appen enheten med det samme. Når skap, app og bridge spiller sammen, er det tid for finjusteringene.

Styring og deling

Du styrer Yale Smart Safe på farten via appen. Yale Connect Wi-Fi Bridge må sitte maksimalt 3 meter fra penge- og verdiskapet.

Yales app er pedagogisk enkel når det gjelder åpning og lukking av skapet. Grøn sirkel er åpen. Rød sirkel er låst. (Foto: yale)

Jeg kunne åpne skapet nede fra gaten, men må fysisk lukke det igjen når jeg kommer hjem. Døren spretter nemlig opp. En irriterende detalj som gjør at du fysisk må holde skapdøren inne for å lukke og låse igjen.

En positiv detalj er at en liten lampe lyser opp skapet innefra når døren er åpen. Praktisk hvis Yale Smart Safe står et mørkt sted. For eksempel inne i et annet, større skap.

Du deler pin-koden til skapet via appen. Koden skal sendes til mottakerens mobilnummer. Leier du ut hjemmet ditt, eller skal andre kortvarig inn i skapet, er delingen smart.

Appen holder også øye med hvem som åpner, og når. Dermed får du en historikk over bruken av skapet. Vil du skifte kode, gjør du det også via appen.

Jeg hadde varierende suksess med Yale Home. Noen ganger virket appen, andre ganger ville den ikke. Noen menyer hadde stavefeil, eller ledet meg ikke til det jeg gjerne ville ha hjelp til. For eksempel oppsettet av Apple HomeKit.

HomeKit og stemmestyring

Tidligere har iPad vært brukbare som hub for Yale-enheter i HomeKit. Ifølge Yale er det av sikkerhetshensyn ikke lenger mulig. Noen brukere kan kanskje fortsatt sette opp tingene på den måten.

Yales Home-app har fine features. Ta et bilde av hjemmet ditt og sett det på toppen av menyen i appen Yale Home (t.v.). Apples Home-app (midt og t.h.) er nedskalert og gir ikke mye ekstra funksjonalitet. (Foto: Yale og iOS)

Heldigvis har jeg et Apple TV4 HD som kan være stand-in. Styringen inne i Apples Home-univers ga ikke mange fordeler i forhold til Yales egen app. Grensesnittet er nedskalert både i design og muligheter.

Efter flere forsøk fikk jeg endelig Siri til å samarbeide via min iPhone (iOS 12 eller nyere). Siri skal være tilgjengelig via privatlivsinnstillingene. Jeg har tidligere (av privatlivshensyn) valgt bort Siri.

I tillegg må man huske hva man kaller skapet sitt. Jeg ba stadig Siri åpne ”pengeskapet” mitt. Under oppsettet hadde jeg kalt Yale Smart Safe for et ”verdiskap”. Da forvekslingen gikk opp for meg, var det ingen problemer.

Konklusjon

Yale Smart Safe er et gedigent penge- og verdiskap med fikse detaljer. For eksempel er det innebygd lys, som slår seg på når døren åpnes.

Skapet kan boltes fast bak ved hjelp av innvendige skruer. Det gir en ekstra sikkerhet for hjemmets verdier som pass, papirer, kontanter, smykker og elektronikk. Smart Safe er imidlertid ikke sikret mot iherdige tyver med en skjærebrenner, brann eller en eventuelt oppstått vannskade.

Ingen sier at en Smart Safe må stå fremme. Yales skap kan plasseres i et større skap eller ute av veien på soverommet. (Foto: Yale)

Du kan styre Smart Safe uten å være hjemme. Du har mulighet for å dele pinkoden med andre, men kan også skifte den i appen hvis du vil. I appens historikk holder du øye med hvem som roter med skapet. Langfingrede personer uten tillatt adgang kan prøve å åpne skapet. Feil inntastet kode vil få skapet til å lukke ned 5 minutter av gangen.

Den integrerte delingen med andre er noe av det smarteste med Yale Smarte Safe. For eksempel kan du bruke skapet i den fysiske verden på et delekontor. Du kan også via appens integrasjon med Airbnb, genere koder med utløpstidspunkt.

Skapet kan også styres med en stemmeassistent som for eksempel Siri. Det er et morsomt party-triks når du har gjester hjemme, men neppe grunnen til at vi investerer i et verdiskap fra Yale.

Karakter
Yale Smart Safe
Premium

Home mener

Kompakt design for enkel plassering. Lys innvendig. Appstyring og overvåkning samt deling av adgangskode. Kan fastmonteres med interne bolter. Usikker og slurvete app. Må fysisk lukkes igjen etter åpning. Vanskelig å sette opp med stemmeassistent.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Trådløs overvåkning av hjemmet

Kjør frysepizza i Airfryeren

Hold små klåfingre unna flaskene

Effektiv klipping av store hager

Når du vil se bra ut

Freo X Ultra hjelper, men kan ikke stå alene

Revolusjon innen ismaskiner?

Lysmagi til husfasaden

Sodastream i nye japanske klær

Blir bedre og bedre

Smart pengeskap med mangler

Raskere og hyggeligere støvsuging

Scroll to Top