Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Yale Smart Cabinet Lock

Sett smartlås på skapene dine

Yales smarte lås sikrer verdier, medisin og kjemikalier i skap og skuffer. Låsen kan styres med tastatur og med stemmen – også når du ikke er hjemme. Hvis appen vil.

Skrevet av / 05.07.24 - 10:40
Yale Smart Cabinet Lock
Natasja Broström

Barn og gjester trenger ikke alltid å ha full adgang til alt. Kanskje har du alkohol, medisin, private papirer og eiendeler i skap og skuffer som andre ikke har noe med. Vil du sikre bestemte gjenstander og verdier, kan du vurdere en ”smart” lås. En av de nye modellene på markedet er Yale Smart Cabinet Lock.

Som navnet antyder, dreier det seg om en appstyrt lås. Smart Cabinet Lock inngår i Yales voksende sortiment av smarte sikkerhetsenheter kalt Yale Smart Security Ecosystem. Her har vi tidligere testet Yale Smart Safe.

Yales smarte enheter supplerer hverandre. Her Smart Cabinet Lock og Wi-Fi Bridge som gjør det mulig å styre låsen når du ikke er hjemme. (Foto: Yale)

Enhetene bruker samme app, Yale Home, og flere av dem jobber sammen. Blant annet fungerer Yale Smart Cabinet Lock med Yale Smart Keypad og Yale Connect Wi-Fi Bridge, som koster henholdsvis 687 kroner og 999 kroner.

Det fine er at Smart Cabinet Lock kan styres på avstand og med stemmen (krever Yale Connect Wi-Fi Bridge). Via Yale Home deler du adgang til låsen. For eksempel med en av dine kontakter på mobilen. Legger du til Yale Smart Keypad, kan du dele tastaturets pinkode.

Yales Wi-Fi Bridge sørger for en forbindelse til Yales servere så du kan styre dine Yale-låser på avstand. (Foto: Yale)

I denne testen har vi paret en Yale Smart Cabinet Lock med en Yale Connect Wi-Fi Bridge og Yale Smart Keypad. Testen er utført i Apples økosystem, fordi det er det smart home-miljøet jeg som tester har og bor i.

Låsen ble montert i mitt håndtaksfrie garderobeskap. Her må døren trykkes inn for å løsne en fjær som frigjør låsens magneter på skapets innside. Håndtaksfrie dører er brukt i flere kjøkken- og skapsystemer. Designen skal imidlertid vise seg å være problematisk hvis du vil bruke en Yale Smart Cabinet Lock.

Plassering og montering

Yale Smart Cabinet Lock består av en hovedenhet, en fot med glideskinne og en plate med låsstolpe. Hovedenheten kan ligge i hånden din, og vekten er under 100 g. Den tar neppe mye plass i de fleste skuffer og skap, men krever en fast montering.

Les også Søndag formiddag er reddet I årets store gruppetest av robotgressklippere uten kanttråd blir tre kjente merker utfordret av to helt nye på markedet. Finn ut hvilke som slår gresset best, og hvor du får mest for pengene.

Først finner jeg stedet inne i skapet mitt hvor låsen skal sitte. Jeg klikker så hovedenheten på fotens skinne og setter låsstolpen inn hullet på fronten. Esken med Smart Cabinet Lock inneholder låsstolper med forskjellige lengder, da skuffer og skap kan være forskjellige.

Yale har gjort oppgaven med å plassere låsen enkel, da du får en slags skabelon til oppmåling med i esken. Jeg plasserer papirskabelonen på skaphyllen min så nær kanten som mulig.

Yales app-styrte skaplås består av flere deler. Her foten, hovedenheten, skabelonen i papir og to låsstolper med forskjellig lengde. (Foto: Natasja Broström)

Deretter fjerner jeg filmen under foten for å lime den fast der hvor skabelonen angir at hovedenheten skal plasseres. Jeg fjerner filmen på baksiden av platen med låsstolpen og lukker så skapdøren.

Spent åpner jeg et par minutter senere. Delene holder seg på plass; hovedenheten står fast på hyllen, og låsstolpens plate har limt seg fast på dørens innside. Låsstolpen glir uten problemer inn og ut av hullet i hovedenheten når jeg åpner og lukker skapdøren.

De åtte tallene på baksiden av Yale Smart Cabinet Lock skal brukes til å sette opp låsen i Apple HomeKit. (Foto: Natasja Broström)

Du kan bruke de medfølgende skruene for ekstra feste. Foten og de forskjellige platene med låsstolper har skruehull til formålet. Etter min vurdering hindrer Yale Smart Cabinet Lock neppe andre i å kunne tvinge låsen opp med et egnet redskap. Formålet er mer å hindre barn i å få adgang til for eksempel alkohol og rengjøringsmidler, eller holde eventuelle gjester unna dine personlige ting.

Oppsett og app

Yale Smart Cabinet Lock konfigureres i appen Yale Home. Last ned appen via App Store Google Play.

Appens menyer er supplert med instruksjonsvideoer. For eksempel når du setter opp låsen første gang via Bluetooth. Videoene viser også pedagogisk hvordan du plasserer den i skapene eller skuffene dine.

Appen Yale Home viser historikk og en oversikt over de tilknyttede Yale-enhetene dine. Det er også i appen du legger til Yale Smart Keypad. (Screenshot: iOS)

Som nevnt gir Yale Connect Wi-Fi Bridge brukeren mulighet for appstyring når man er borte hjemmefra. Yales Wi-Fi Bridge bør helst sitte i en stikkontakt som er maksimalt tre meter fra låsen.

Med mobilens kamera skannet jeg QR-kodene på Yale Connect Wi-Fi Bridge og låsens hovedenhet. Oppsettet fungerer noenlunde. Noen ganger mister appen forbindelsen til låsen og Wi-Fi Bridge hvis jeg har hatt den avslått. Svartiden kan også være på flere sekunder.

HomeKit og stemmestyring

Yale Connect Wi-Fi Bridge er også veien til stemmestyring via Apple HomeKit. Koden til HomeKit sitter på baksiden av hovedenheten. Bortsett fra stemmestyring og en oversikt over hjemmets Home-enheter, gir Apple Home-universet ikke fordeler i forhold til Yales egen app. Tvert imot er brukergrensesnittet ganske nedskalert.

Vil du stemmestyre låsen, skjer det via Siri (iOS 12 eller nyere). Siri skal være tilgjengelig via privatlivsinnstillingene. Med Siri aktivert og slått på, var det ingen problemer å bruke min stemme for å åpne og låse Yale Smart Cabinet Lock.

Utover Siri kan du bruke enheter som støtter Amazon Alexa og Google Home.

Tastatur og brukshistorikk

Yale har gitt meg en Yale Smart Keypad til rådighet, så den skulle selvfølgelig også testes sammen med Yale Smart Cabinet Lock. Jeg skannet QR-koden på tastaturets bakside og fikk satt det opp og lagt det til inne i appen.

Yales skaplås kan suppleres med et fysisk tastatur som ikke krever Wi-Fi. Pinkoden til tastaturet kan du dele med andre via Yale Home-appen. (Foto: Natasja Broström)

Esken med Yale Smart Keypad inneholder en dobbeltsidig klebende pute og to skruer til montering av tastaturet. Plasseringen skal være i nærheten av skapet eller skuffen med Yale Smart Cabinet Lock, da de to enhetene kommuniserer via Bluetooth.

Styringen var ikke alltid like villig, men det lyktes å få en pinkode og få den til å virke. Pinkoden kan du dele via Yale Home. Mottakeren trenger ikke å ha appen installert, men kan nøye seg med å taste inn den mottatte koden, og dermed låse opp skapet eller skuffen din.

Yale Home holder øye med hvem som åpner og låser, og når. Smart hvis du leier ut hjemmet eller hytten din, og gjerne vil ha kontroll på hvem som åpner hvilke skuffer og skap.

En smart lås sikrer alt fra personlige papirer, alkohol og medisin. Du kan styre den via appen når du ikke er hjemme og gi andre adgang. (Foto: Yale)

Leier du ut bolig via Airbnb, kan du koble kontoen din med Yale Home, og dermed dele adgangen til låsen din – og samtidig holde øye med hvem som bruker den.

Service og batterinivå

Yales app sender meldinger når låsen din åpnes eller lukkes. Går batteriene i låsen tomme, får du en advarsel. Når batteriet når et kritisk nivå, kobler låsen ut. Du kan derfor alltid åpne skapene eller skuffene dine selv om låsens batteri er flatt.

Les også Grillenes sveitserkniv En el-grill som blir veldig varm, og hvor man kan bruke halve grillen til å lage mat på andre måter. Perfekt til balkongen?

Jeg fikk ganske raskt flere meldinger om at batteriet i Yale Smart Cabinet Lock ble tappet. På under en uke brukte låsen to 3V Litium CR2. Jeg sjekket på Yales hjemmeside, og fikk bekreftet mistanken min. Fjæren på min håndtaksfrie dør trekker litt i låsstolpen, noe jeg ikke var oppmerksom på da jeg plasserte Smart Cabinet Lock. Trekket får låsens motor til å jobbe ekstra, noe som reduserer batteriets levetid.

Jeg er usikker på hvordan det kunne vært unngått, for fjæren gir seg. Kanskje skulle hovedenheten vært satt enda tettere på dørens innside enn skabelonen viste. Den delen av oppsettet er imidlertid ikke Yales feil, men en detalj som forbrukerne må være oppmerksomme på.

Konklusjon

Yale Smart Cabinet Lock er en fin løsning hvis du har skap og skuffer du gjerne vil kontrollere adgangen til. For eksempel til et skap med private saker på hytta du låner ut, eller du vil hindre mindreårige i å få adgang til flasker med kjemikalier og alkohol.

Yales appstyrte skaplås tar ikke mer plass enn at du kan ha den sittende i de fleste skap. For eksempel i skapet med kjemikalier. (Foto: Natasja Broström)

Med appen Yale Home deler du adgangen til låsen og holder øye med hvem som åpner og lukker. Blir låsen brutt opp eller åpnet uten din tillatelse, får du beskjed. Appen har noen utfordringer med stabilitet og responstider, og er dessuten plaget med stavefeil.

Låsen har også sine begrensninger. Yale Smart Cabinet Lock er ingen garanti mot tyveri, da den er laget av plast og har en ganske spinkel design. Det handler mer om å markere at dette skapet eller denne skuffen er privat. Den delen av oppgaven løser Yales smarte lås ganske fint.

Karakter
Yale Smart Cabinet Lock
Basic

Home mener

Montering uten verktøy. Kompakt design for enkel plassering. Appstyring og overvåkning. Kan kombineres med Wi-Fi Bridge og tastatur. Usikker og slurvete app. Lokket må sitte helt tett for ikke å tappe batteriet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Trådløs overvåkning av hjemmet

Kjør frysepizza i Airfryeren

Hold små klåfingre unna flaskene

Effektiv klipping av store hager

Når du vil se bra ut

Freo X Ultra hjelper, men kan ikke stå alene

Revolusjon innen ismaskiner?

Lysmagi til husfasaden

Sodastream i nye japanske klær

Blir bedre og bedre

Smart pengeskap med mangler

Raskere og hyggeligere støvsuging

Scroll to Top