Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Home Julekalender: Luke 05Delta

TEST: Yale Doorman L3S

Yale Doorman L3S: Enda mer elegant

Den nyeste Yale Doorman L3S er en smart kodelås som er like sikker som den er elegant og enkel.

Skrevet av / 24.09.23 - 10:23
Yale Doorman L3S
Geir Gråbein Nordby

En smart dørlås er perfekt sammen med en smart dørklokke. Om vaskehjelpen ringer på og du ikke er hjemme, ser du det på mobilen, og da er veien dessuten kort for å slippe hen inn. Uansett hvor i verden du selv måtte befinne deg.

Yale Doorman L3S har faktisk innebygd dørklokke, så du får beskjed om noen ringer på. Men den har ikke kamera, så da må du likevel ha et overvåkningskamera i tillegg, om du skal se hvem som ringer på.

Yale Doorman L3S all colors
Yale Doorman L3S i tre ulike farger: Krom, børstet stål og sort. Foto: Yale

Smart fra bunnen av

Tidligere i våres testet vi Doorman Classic Connected, som var et oppgradert kit som gjorde Doorman Classic (tidligere kalt V2N) smart. Men L3S er smart rett ut fra esken, så du trenger ikke lenger lure på hvilken type du skal kjøpe. Det er riktignok flere butikker som selger Doorman L3S under litt ulike navn (som for eksempel L3S Flex), men forskjellen er nok mer hvor mange nøkkelbrikker som følger med, enn at det er ulike systemer i seg selv.

Les også Den klassiske Yale-låsen er endelig smart Yale har gjort et smart grep som forlenger levetiden på den eldre Doorman Classic. Nå har den nemlig blitt smart.

Alle Doorman-låser erstatter både låskasse og ditt eksisterende dørhåndtak. Ønsker du å kunne fortsette å bruke din gamle nøkkel, bes du se nærmere på Yale Linus, som monteres utenpå låskassen din. Ikke like elegant, men hvor man altså kommer seg inn med nøkkel.

Yale Doorman L3S kommer i tre fargevarianter, hvor vårt eksemplar er i svart matt, og den er mer avrundet og «flush» enn tidligere. Om du ikke bryr deg om smartløsningene til låsen, fungerer den brillefint som ren kodelås, med støtte for inntil 30 ulike nøkkelbrikker. Så alle kan ha hver sin, inkludert en pålitelig nabo, barnevakt, eller hva vet jeg.

Yale Home app
Yale Access-appen er historie, nå heter den Yale Home. Her kan du gjøre enkle automasjoner. Foto: Skjermbilde fra Android.

Installasjonen

Det skal være enkelt å installere Doorman, dersom du følger instruksjonsvideoen. Doorman L3S passer dører som er mellom 40-88 mm tykke, som betyr de aller fleste. Selv var jeg såpass heldig at jeg fikk hjelp av distributøren til installasjonen, men fra hva jeg kunne se så det hele enkelt nok ut. Det sikreste er selvsagt å bestille montering sammen med låsen.

Se installasjonsvideoen her:

Wi-Fi Bridge settes opp i appen, etter den er plugget i veggen. Velg «Sett opp en enhet», skann QR-koden på Bridgen, og ta det steg for steg i appen derfra.

Wi-Fi Bridge

Låsen må være tilkoblet hjemmenettverket, via Wi-Fi Bridge, om du ønsker å fjernåpne den. Slipp inn postbudet, som kommer for å legge igjen en pakke når du ikke er hjemme, eller vaskehjelpen som står og tripper utenfor. Du kan alternativt programmere inn midlertidige koder som andre kan bruke, og de kan være satt til å fungere bare innenfor bestemte tidsintervaller.

Hvis alle i familien bruker sin egen kode, kan du holde oversikt over hvem som kommer og går til enhver tid, og for eksempel vite at barnet ditt har kommet hjem fra skolen eller et vennebesøk.

Etter Wi-Fi Bridge er koblet opp, kan den brukes både med appen, Google Home og Alexa. Den fungerer også for utleiere gjennom Airbnb, da vil en adgangskode for hele oppholdet automatisk genereres til gjesten. Kjekt!

Når det gjelder Google-assistenten, så krever den en egen firesifret kode du må svare, for å åpne eller låse.

Yale-Doorman-L3S lifestyle 3
Foto: Yale

Sette opp rutiner

I appen kan du lage rutiner, som at Doorman låses automatisk etter en stund – inntil 30 minutter – i åpen tilstand. Du kan også sette den opp til å åpne seg automatisk når du har vært borte, og nærmer deg hjemmet igjen innenfor en viss radius.

Du kan bli varslet når døren har blitt låst eller åpnet manuelt, eller om en spesifikk bruker har gjort det. Bli varslet om døren står åpen, eller om den har blitt automatisk låst.

Når du skal åpne låsen fra mobilappen, kan du velge om appen skal kreve ansiktsgjenkjenning eller kode, eller ingenting.

Veldig lik Classic i bruk

Sett bort fra utseendet – for jeg liker godt hvordan den nye låsen ser ut – så er det ingen signifikante endringer i brukeropplevelsen fra Doorman Classic Connected. De er veldig like, og derfor vil du også se at de skrevne omtalene også minner om hverandre.

Forskjellen ligger i sikkerhetskrypteringen, som skal gjøre Doorman L3S mye vanskeligere å hacke og dermed tryggere.

Den eneste forskjellen er at man ikke trenger å trykke stjerneknappen før koden, for å åpne eller lukke. Bare tast din seks- til tisifrede kode, og trykk deretter åpne- eller lukkeknappen.

Yale Doorman L3S inside GeirNordby 2
Baksiden av låsen har blitt slankere og mer diskré siden sist. Foto: Geir Gråbein Nordby

Doorman L3S er en flott lås

Låsen og dørhåndtaket er som sagt meget elegant, og kvalitetsfølelsen er eminent. Som den rimeligere Classic glir mekanikken upåklagelig, og man trenger slettes ikke å dra ned dørhåndtaket før man lukker døra. Mekanismen glir så mykt og glatt, at det er null problem.

Låskoden må som på Doorman Classic være minimum sekssifret. Som er sikrere enn fire siffer, men likevel litt irriterende mange knappetrykk. Jeg skulle gjerne hatt valget selv, men jeg har blitt fortalt at dørlåsen da ikke hadde oppnådd den høyeste sikkerhetssertifiseringen.

Spesielt elegant er det at Doorman kan låse seg automatisk når man kjører vekk fra området, og åpne seg igjen når man er nesten hjemme. Da slipper du hele kodelåsproblematikken.

9-12 måneders batteritid

Der hvor Doorman Classic var oppgitt til ett års batteritid, har man her moderert seg til 9-12 måneder. I praksis er det nok ganske nøyaktig det samme. Testobjektet ble installert i mai, og batteriene holder koken ennå. Jeg husker Linus sine batterier holdt betydelig kortere.

Det anbefales alkaliske engangsbatterier for å få maksimal batteritid, men enheten kan også bruke 1,2 volts oppladbare.

Dersom batteriene skulle tappe seg mens du er ute og dermed ikke får åpnet, er ikke alt håp ute. Dørhåndtaket har nemlig to poler på undersiden, hvor du kan koble til et 9-volts batteri, for å enkelt få åpnet døren. Deretter skal du selvsagt skifte batteriene.

Yale-Doorman-L3S lifestyle 2
Foto: Yale

Konklusjon

Yale Doorman L3S er dyrere enn Doorman Classic Connected, og brukeropplevelsen er så å si nøyaktig den samme. Jeg tror likevel mange vil ønske den nyere toppmodellen av utseendemessige grunner. Husk at alt av estetikk i hjemmet koster penger, og bare det å bytte ut håndtakene på kjøkkenskapene hoper seg opp til mange tusen kroner. Likevel er det mange som gjør det både titt og ofte, så hvorfor ikke betale mer for en mer elegant dørlås?

Låsen er meget pålitelig, og fungerer som den skal. Like lytefri som før, bare enda mer elegant. Og med forbedret sikkerhetskryptering føler man seg enda tryggere.

Karakter
Yale Doorman L3S
High End

Home mener

Moderne og elegant utseende. Enkel og trådløs åpning og lukking av inngangsdøren. Kan programmeres til å låse og åpne seg selv, fungerer med app og Google Home. God batteritid. Sikkerhetskryptering av militærgrad. Det kan være lurt å bruke profesjonelle til å bytte låskasse. Dessverre ingen mulighet for 4-sifret kode, av sikkerhetsmessige grunner må du bruke minimum 6 siffer. Ingen mulighet for å bruke nøkkel.

3 hendelser på “Yale Doorman L3S”

  1. Styr unna Yale! Null kundeservice og ingen telefonsupport i Norge overhodet. Om du vurderer å kjøpe Yale-produkter; finn en konkurrent med kundeservice om du vil beholde din mentale helse!

  2. Jeg får melding om at noen står utenfor døren!! Men der er ingen. Hva skjer i slike tilfeller???

  3. Eivind Røhne

    Er stort sett fornøyd med L3S låsen, men det er to ting Yale må fikse:

    1) Det reklameres at L3S og Yale Home appen den er kompatibel med Philips Hue, og at man kan koble sammen disse for litt ulike funksjoner. Men dette fungerer ikke. Jeg har vært i konstant kontakt med Yale Support i over 3 måneder uten at de klarer å løse problemet. Man får heller ikke avsluttet koblingen mellom Yale Home appen og Hue for å forsøke å sette den opp på nytt, så dette er for dårlig. Vi har hatt hjelp av tekniker til å kjøre full resett til fabrikksinnstillinger, og har testet en drøss med ting som Yale support har foreslått nå i over 3 måneder, men Yale + Hue fungerer rett og slett ikke.

    2) Funksjonen med at man får varsling fra appen når noen ringer på døren kunne vært veldig kjekk hvis man kunne stole på den, men det kan man ikke. Som regel (men ikke alltid) varsler den når noen ringer på, men vi får også stort 1-2 varsler pr dag (særlig rundt midnatt) om at noen ringer på når det faktisk ikke skjer. Jeg har også fått varslinger om at låsen er låst opp med en spesifikk person sin kode, når det ikke har skjedd. Så her er det en del rusk i maskineriet som jeg håper Yale fikser snarest.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tvilsom vannrengjøring

Hvordan smaker kaffe til 30 000 kroner?

Pent strøket uten problemer

6 airfryers som gjør matlagingen lekende lett

Tenn et mykt lys i vintermørket

Yale Doorman har blitt mer moderne

Vi erstatter hele kjøkkenet ditt

Er det ikke snart vaskedag?

Håndholdt rengjøring på flere måter

Smartere kjøling om sommeren

Cold Brew på under 5 minutter

Hjemmets lille hjelper kan alt selv – nesten

Scroll to Top