Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Yale Doorman Classic Connected

Kodelåsen har blitt smart

Yale har gjort et smart grep som forlenger levetiden på den eldre Doorman Classic. Nå har den nemlig blitt smart.

Skrevet av / 13.04.23 - 09:16
Yale Doorman Classic Connected
Geir Gråbein Nordby

Om du har en smart dørklokke, er det i seg selv veldig kjekt. Men det er ikke så mye du får gjort med den, om du ikke også har en smart dørlås. Yale er markedslederen på området, og i Skandinavia har ingen smarte dørlåser solgt like mye som Doorman. Den eldre modellen V2N, som fortsatt er i salg, er i det siste døpt om til Doorman Classic, og den har nå fått seg en etterlengtet oppgradering.

Yale Doorman Classic outside
Foto: Geir Gråbein Nordby

Komplett kit eller i løse deler

Sammen med Connect Wi-Fi Bridge kan den trofaste låsen endelig kobles til hjemmenettverket og styres med Yale Access-appen, og da kan du gjøre mange flere triks enn tidligere! Connect Wi-Fi Bridge er for eksisterende eiere av Doorman V2 eller V2N (som nå kalles Classic) tilgjengelig under navnet Yale Access Module + Yale Connect WiFi-Bridge. I Connected-kit-et som testes her er derimot alt inkludert.

Installasjonen

Hvis du er heldig, er det veldig enkelt å installere Doorman, men det kan hende at døra har litt feil tykkelse så du må bygge den noe ut, eller om hullet til den gamle låsekassen ikke helt passer dimensjonene på Doorman, som da kan dekke hullet på undersiden, men ikke oversiden, eller omvendt.

Jeg var selv såpass heldig at jeg fikk hjelp av distributøren til installasjonen, men fra hva jeg kunne se så det jo greit ut. Har du ti tommeltotter, kan det likevel være lurt å bestille montering sammen med låsen.

Se installasjonsvideoen under:

Wi-Fi Bridge settes opp i appen, etter den er plugget i veggen. Velg “Sett opp en enhet”, skann QR-koden på Bridgen, og ta det steg for steg i appen derfra.

Fra dum til smart

Uten nettilkoblingen er Doorman Classic bare en “dum” kodelås. Ja, den er riktig lekkert integrert i dørhåndtaket, og du kan ta i bruk ti forskjellige brukerkoder, og dessuten inntil ti ulike nøkkelbrikker. For den som ikke gidder å taste kode.

Men du kan glemme å fjernåpne den, om postbudet kommer for å legge igjen en pakke når du ikke er hjemme, eller om du vil slippe inn vaskehjelpen. Det å programmere inn midlertidige koder er ikke vanskelig, men noe knot er det jo, og hvis det blir slik at man ikke gidder å slette midlertidige koder brukt av fremmedfolk, er det jo ikke veldig sikkert.

Yale Doorman Classic inside
Foto: Geir Gråbein Nordby

Connect Wi-Fi Bridge

Det er modulene Access Module og Connect Wi-Fi Bridge som gjør Doorman smart, denne kjenner jeg igjen fra da jeg testet låsekassen Linus. Access Module kobles til inne i dørlåsen, mens Wi-Fi Bridge plugges i veggen og kobles til hjemmenettverket med WiFi. De to kommuniserer med hverandre via Bluetooth.

Etter Wi-Fi Bridge er koblet opp, kan den brukes både med appen, og den er også kompatibel med Google Home. Bare vit at Google-assistenten krever en egen firesifret kode du må svare henne med, for å operere låsen.

Den største forskjellen mellom Linus og Doorman er forresten at Linus kobles utenpå din eksisterende låsekasse, mens Doorman erstatter både låsekasse og dørhåndtak. Fordelen med Linus er at du kan bruke din eksisterende nøkkel, og at den ikke endrer den ytre fasaden. Som skapt for leiligheter i borettslag. Doorman er derimot en mer elegant løsning.

Yale Access Module & WiFi Bridge- scaled
Access Module og Wi-Fi Connect Bridge er pakken du trenger for å gjøre din Yale Doorman V2 og V2N, også kalt Classic, smart. Foto: Yale

Sette opp rutiner

Med appen kan du sette opp rutiner, som at Doorman Classic låses automatisk når mobilen din er så og så langt borte fra huset, og omvendt; at den åpner seg når du er i nærheten på vei hjem igjen.

Du kan kreve å bli varslet når døren har blitt låst eller åpnet manuelt, eller om en spesifikk bruker har gjort det. Bli varslet om døren står åpen, eller om den har blitt automatisk låst.

Når du skal åpne låsen fra mobilappen, kan du velge om appen skal kreve ansiktsgjenkjenning eller kode, eller ingenting.

Yale Doorman Classic number pad
Seks siffer er nødvendig. Foto: Geir Gråbein Nordby

En fabelaktig lås

Jeg liker meget godt både hvordan låsen og dørhåndtaket ser ut, og kvalitetsfølelsen man får når man håndterer dem. Mekanikken glir så fint, det er ingenting som føles billig eller plastaktig her. Aluminium hele veien!

Kodelåsen på Doorman Classic være sekssifret, som er litt plagsomt. Det er selvsagt sikrere enn fire siffer, men jeg ønsker likevel valget. Men det har visst med sikkerhetssertifiseringer å gjøre.

Jeg liker spesielt godt muligheten for at Doorman kan låse seg automatisk når jeg kjører vekk fra området, og åpne seg igjen når jeg er nesten hjemme. Da slipper jeg å styre med noen kodelås i det hele tatt. Man kunne for ordens skyld gjøre Doorman “smart” før også, men ikke på denne måten. Det er mye mer elegant nå.

Ett års batteritid

De to AA-batteriene i Doorman Classic skal holde i rundt ett år. Det fordrer at du bruker alkaliske batterier og ikke 1,2 volts oppladbare.

Skulle batteriene tappe seg mens du er ute og dermed ikke kommer inn igjen, så har Yale gjort noe smart: nemlig utstyrt dørhåndtaket med to poler på undersiden. Her kobler du til et 9-volts batteri, slik at du enkelt kan åpne døren og komme deg inn. Deretter kan du skifte batteriene.

Yale Doorman Classic lifestyle- scaled
Foto: Yale

Konklusjon

Yale Doorman Classic er en smartlås for deg som ønsker en elegant kodelås innlemmet i et lekkert og solid dørhåndtak. Og som ønsker å kunne fjernåpne og låse døren fra en app eller med Google-assistenten. Plutselig står man mye friere til å slippe folk inn selv når du selv ikke er hjemme.

I løpet av de drøyt fire månedene jeg har hatt låsen installert, har jeg aldri hatt et eneste problem med den. Enten man taster kode, vil åpne med mobilen, eller setter opp automasjon. Jeg skulle ønske jeg kunne lage koder og sette opp kodebrikker direkte i appen, men dette må gjøres manuelt på kodelåsen. Pytt, pytt.

Det er helt sikkert at Doorman Classic har fått nytt liv. En elegant løsning, med mange av mulighetene til high-end-modellen V3S, til en lavere pris.

Karakter
Yale Doorman Classic Connected
Premium

Home mener

Meget integrert og lekker montering. Enkel og trådløs åpning og lukking av inngangsdøren. Kan programmeres til å låse og åpne seg selv, fungerer med app og Google Home. Lang batteritid. Kan være knotete å bytte låsekasse, betal en profesjonell hvis du er usikker. Kun 6-sifret kode, vi ønsker mulighet for 4-sifret. Ingen mulighet for å bruke nøkkel.

1 hendelser på “Yale Doorman Classic Connected”

  1. Fin omtale, men savner at det ikke nevnes noe om oss som har koblet denne “gamle” til vaktselskap. Har selv Verisure og har alltid kunnet styre låsen fra appen til Verisure. Vil vi kunne bruke denne nye tjenesten med å automatisere åpning/lukking via mobilen, så man slipper å slå kode på enheten?
    Det vil være uaktuelt å kutte forbindelsen til Verisure med hensyn til å fjernåpne, legge inn andre brukere med tidsbegrensninger etc. som jeg har i dag.
    Jeg varsles også via Verisure appen om låsen er låst eller ikke, samt historikk på dette.
    Knut

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tørketrommelen som kan nesten alt

Nytt ansikt med strøm og små klapp

Så god at jeg bare må kjøpe den!

El-tannbørster i kamp: smart, smartere og enda bedre

Et skikkelig familiekjøleskap

Romslig vaskemaskin med mange funksjoner

Massasje når og hvor du vil

Behersker du trykket?

Hjertet på rett sted

Hjemmets vinkjeller skjemmer bort druene

Finn sakene dine

Strømstasjonen du ikke visste du trenger

Scroll to Top