TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Julekalender 2024 Delta her!

TEST: Test av to luftrensere

Sunt inneklima

Altså, en luftrenser! Hvor sunt og friskt låter ikke det!?

Av / 06.03.22 - 10:00
Test av to luftrensere

Ifølge eksperter er å lufte den beste måten å få friskt innendørsklima på, men bor du midt i byen eller like ved en trafikkert vei, er du kanskje ikke sugen på å slippe inn enda flere luftforurensninger. Og er du pollenallergiker, pleier ikke lufting heller å føles som et klokkerent alternativ.

Vi tar en titt på HealthProtect Blueair 7440i som koster cirka 8900 kroner og TLC breeva A5, som er atskillige tusenlapper billigere med sine 2800 kroner, for om mulig å sjekke om de gjør noen nytte. Naturligvis er vi også nysgjerrige på hva som er forskjellene, og hvordan det påvirker opplevelsen og bruken.

Hva er egentlig problemet?

Vi tilbringer utrolig mange timer innendørs, og klimaet er ikke alltid det beste på grunn av matlaging, røyking, midd, kjemikalier fra møbler og tekstiler, og mye annet. Har du dessuten pelsdyr eller kanskje fugler, er det enda flere partikler som flyr rundt i luften og bidrar til dårlig innendørsklima.

Og følger du ekspertenes råd og lufter hver dag, er det dessuten sannsynlig at du ikke bare slipper ut de partiklene du har innendørs, men at du får inn partikler fra veislitasje, forurensing fra industri og mer.

Hva skal en luftrenser gjøre?

Størrelsene på partiklene i luften måles i PM, og partikkelmassen for partikler med en diameter opptil 2,5 mikrometer refereres som PM2,5 og opptil 10 mikrometer som PM10.

Annonse

Ved siden av dette finnes VOC (Volatile Organic Compounds) som WHO definerer som flyktige organiske emner, der man enkelt kan si at TVOC (Total Volatile Organic Compounds) er samlingsnavnet på ulike kombinasjoner og innhold av VOC.

Tanken med en luftrenser er akkurat som det låter – den skal hjelpe til å rengjøre luften. Den skal altså filtre bort disse uønskede partiklene og urenhetene slik at du får et bedre innendørsklima.

For å lykkes med dette bruker de fleste luftrensere blant annet HEPA-filter (High Efficiency Particulate Arresting), hvor evnen til å filtrere bort små partikler angis med et tall (13 er veldig vanlig), og noen kombinerer også med et aktivt kullfilter for å forbedre effekten ytterligere og ta bort uønsket lukt.

HealthProtect Blueair 7440i och TCL Breeva A5
Futuristiske HealthProtect Blueair 7440i til venstre og sylinderformede TCL breeva A5 til høyre. Opp til deg å avgjøre hvilken som er penest, om det nå spiller noen rolle, eller hvilken som passer din lommebok. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Dette gjorde jeg

God søvn er alfa og omega, og dermed plasseres aktuelle luftrensere på soverommet. Det er naturligvis avgjørende at du kjøper et produkt som er beregnet for riktig romstørrelse der du ønsker å bruke den, så tenk nøye over det før du løper til butikken.

Luftrenseren fikk deretter gjøre jobben i omtrent 14 dager, hvor jeg levde akkurat som en vanlig forbruker skal gjøre. Okey, heng med …

TCL breeva A5

Absolutt tilstrekkelig bra

Naturligvis har alle rett til et bra inneklima, og det finnes faktisk hjelpemidler som ikke koster skjorta.

Prisen er overkommelig, og det runde formspråket gjør at den smelter inn så godt det er mulig i miljøet. Ambient light gir en ekstra punktbelysning, og bidrar til vakker stemning.
Auto-modus fungerer ikke helt som ønsket, og TCL-appen gjør sitt beste som fjernkontroll i stedet for informasjonskilde for luftkvaliteten.
Les hele testen

HealthProtect Blueair 7440i

Gjør jobben

På tide å freshe opp innendørsluften med en luftrenser.

Veldig informativ og brukervennlig app som gjør det lett å følge luftkvaliteten både i sanntid og i ettertid. I appen kan du også følge forandringer i luften utendørs.
Det er en hel del penger, og den er ganske iøynefallende, som sikkert kan være en bekymring for innredningsnerder. Jeg lyktes ikke med å finne ut hvordan jeg endrer luftrenseren til nattmodus manuelt.
Les hele testen
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Endte i 1995 tilfeldigvis opp i magasinet "Elektronikvärlden" (som til slutt endret navn til Ljud & Bild). Helt fram til 2013 da hun valgte å prøve seg andre steder, i mellomtiden hadde hun da vært prosjektleder, journalist og sjefsredaktør. Siden mars 2021 er hun tilbake på frilansbasis. Åsa skriver for det meste om smarte gadgets som gjør livet morsommere. Hun har en evne til å se ting fra et litt annet perspektiv enn sin kolleger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Delt glede er dobbel glede

Dobbelt så smart er ikke dobbelt så bra

Dette kan ingen andre nattbordlamper

4 espressomaskiner: Henger pris og kvalitet sammen?

Fleksibel, og tanken er god

Overvåkning med øye på økonomien

Plass til alt

Robotstøvsuger med kunstig idioti

Nå rykker KI også inn i vaskerommet

Passer godt i et Yale smarthjem

Terrassedøra di fortjener denne

Smidig støvsuger går helt til kanten

Lyd & Bilde