Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Test av to luftrensere

Sunt inneklima

Altså, en luftrenser! Hvor sunt og friskt låter ikke det!?

Skrevet av / 06.03.22 - 10:00
Test av to luftrensere
Åsa Warme Hallén

Produkter i denne test

Ifølge eksperter er å lufte den beste måten å få friskt innendørsklima på, men bor du midt i byen eller like ved en trafikkert vei, er du kanskje ikke sugen på å slippe inn enda flere luftforurensninger. Og er du pollenallergiker, pleier ikke lufting heller å føles som et klokkerent alternativ.

Vi tar en titt på HealthProtect Blueair 7440i som koster cirka 8900 kroner og TLC breeva A5, som er atskillige tusenlapper billigere med sine 2800 kroner, for om mulig å sjekke om de gjør noen nytte. Naturligvis er vi også nysgjerrige på hva som er forskjellene, og hvordan det påvirker opplevelsen og bruken.

Hva er egentlig problemet?

Vi tilbringer utrolig mange timer innendørs, og klimaet er ikke alltid det beste på grunn av matlaging, røyking, midd, kjemikalier fra møbler og tekstiler, og mye annet. Har du dessuten pelsdyr eller kanskje fugler, er det enda flere partikler som flyr rundt i luften og bidrar til dårlig innendørsklima.

Og følger du ekspertenes råd og lufter hver dag, er det dessuten sannsynlig at du ikke bare slipper ut de partiklene du har innendørs, men at du får inn partikler fra veislitasje, forurensing fra industri og mer.

Hva skal en luftrenser gjøre?

Størrelsene på partiklene i luften måles i PM, og partikkelmassen for partikler med en diameter opptil 2,5 mikrometer refereres som PM2,5 og opptil 10 mikrometer som PM10.

Ved siden av dette finnes VOC (Volatile Organic Compounds) som WHO definerer som flyktige organiske emner, der man enkelt kan si at TVOC (Total Volatile Organic Compounds) er samlingsnavnet på ulike kombinasjoner og innhold av VOC.

Tanken med en luftrenser er akkurat som det låter – den skal hjelpe til å rengjøre luften. Den skal altså filtre bort disse uønskede partiklene og urenhetene slik at du får et bedre innendørsklima.

For å lykkes med dette bruker de fleste luftrensere blant annet HEPA-filter (High Efficiency Particulate Arresting), hvor evnen til å filtrere bort små partikler angis med et tall (13 er veldig vanlig), og noen kombinerer også med et aktivt kullfilter for å forbedre effekten ytterligere og ta bort uønsket lukt.

HealthProtect Blueair 7440i och TCL Breeva A5
Futuristiske HealthProtect Blueair 7440i til venstre og sylinderformede TCL breeva A5 til høyre. Opp til deg å avgjøre hvilken som er penest, om det nå spiller noen rolle, eller hvilken som passer din lommebok. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Dette gjorde jeg

God søvn er alfa og omega, og dermed plasseres aktuelle luftrensere på soverommet. Det er naturligvis avgjørende at du kjøper et produkt som er beregnet for riktig romstørrelse der du ønsker å bruke den, så tenk nøye over det før du løper til butikken.

Luftrenseren fikk deretter gjøre jobben i omtrent 14 dager, hvor jeg levde akkurat som en vanlig forbruker skal gjøre. Okey, heng med …

Produkter i denne test

TCL breeva A5

Absolutt tilstrekkelig bra

Naturligvis har alle rett til et bra inneklima, og det finnes faktisk hjelpemidler som ikke koster skjorta.

Prisen er overkommelig, og det runde formspråket gjør at den smelter inn så godt det er mulig i miljøet. Ambient light gir en ekstra punktbelysning, og bidrar til vakker stemning.
Auto-modus fungerer ikke helt som ønsket, og TCL-appen gjør sitt beste som fjernkontroll i stedet for informasjonskilde for luftkvaliteten.
Les hele testen

HealthProtect Blueair 7440i

Gjør jobben

På tide å freshe opp innendørsluften med en luftrenser.

Veldig informativ og brukervennlig app som gjør det lett å følge luftkvaliteten både i sanntid og i ettertid. I appen kan du også følge forandringer i luften utendørs.
Det er en hel del penger, og den er ganske iøynefallende, som sikkert kan være en bekymring for innredningsnerder. Jeg lyktes ikke med å finne ut hvordan jeg endrer luftrenseren til nattmodus manuelt.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Smart pengeskap med mangler

Raskere og hyggeligere støvsuging

Kaffekverner med ambisjoner

Våtstøvsugeren som (ikke) suger

Søndag formiddag er reddet

To giganter i duell: Hvem tar avfallet?

Lav pris kan fort gi grå hår

Tørketrommelen som kan nesten alt

Nytt ansikt med strøm og små klapp

Så god at jeg bare må kjøpe den!

El-tannbørster i kamp: smart, smartere og enda bedre

Et skikkelig familiekjøleskap

Scroll to Top