Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Sodastream ensō

Elegante bobler i elegant innpakning

Glem 70-årenes plast og fargerike former. Med kullsyremaskinen ensō tar Sodastream et trinn opp på stigen for luksus og lekker design. Heldigvis.

Skrevet av / 22.06.24 - 11:43
Sodastream ensō
Natasja Broström

På 1970-tallet var en kullsyremaskin noe av det smarteste man kunne skaffe seg. Å lage bobler hjemme på kjøkkenbordet med en maskin fra Sodastream var nærmest magisk.

I dag skal det mer til for å imponere. Kanskje en espressomaskin i stål, et klokt kjøleskap eller utstyr for tilberedning sous vide. Våre enheter skal ose av luksus og high-end.

Sodastreams premium-maskin til bobler er etterstrebet designet i stilen japandi. En blanding av japansk og skandinavisk design. (Foto: Sodastream)

Sodastream følger trenden, og har alliert seg med den japanske designeren Naoto Fukusawa. Resultatet er Sodastream ensō. En kullsyremaskin i en design som ligger langt fra fortidens hvit-oransje plast og klumpete flasker med enda mer klumpete skrulokk.

Les også Smartere kjøling om sommeren Stillestående varm luft innendørs gjør en trøtt og irritert, men det finnes enkel kjøling med fiffige finesser å få kjøpt.

Navnet har en betydning. ”ensō” er et begrep innenfor filosofien zen, hvor en håndtegnet sirkel lages i to, helst én, bevegelse med penselen. Sirkelen symboliserer enkelthet, kreativitet og minimalisme.

Uten å trekke det hele i langdrag handler det om en boble-maskin i en tilstrebet minimalistisk design. Sodastreams ensō er da også enkel, nærmest vakker. Om den leverer i praksis, skal nå settes på prøve.

Utpakking og oppsett

Med Sodastream ensō får du ingen app, ledninger eller annet utstyr. Maskinen er raskt pakket ut og satt frem. Dens høye, slanke form tar ikke mye plass på kjøkkenbordet, så flere plasseringer er mulige.

Lever man som minimalist, passer Sodastream ensō perfekt inn på kjøkkenet. Maskinen fungerer naturligvis ikke bedre av den grunn. (Foto: Natasja Broström)

Vil jeg flytte på ensō, blir det derimot vanskelig. Maskinen har ingen håndtak, og gummilistene under foten gjør at du ikke bare kan skyve rundt på ensō. Naturligvis er det smart slik at maskinen står støtt, men å flytte på den er altså ikke lett.

Du klikker kullsyreflasken inn i ”ryggen” på maskinen. Sodastream ensō er kompatibel med systemet kalt Quick Connect. Ifølge Sodastream holder en kullsyreflaske til 60 liter mineralvann.

Du må selv investere i en flaske til 279 kroner, så det må man vurdere før et kjøp av maskinen. Kullsyreflasken er imidlertid inkludert i det norske pantesystemet, så du får 149 kroner i retur når du panter flasken.

Dryppbrettet passer ned i foten, og har små gummidupper. Jeg lot plasten bli på for synlig å teste mengden av drypp. Det kom ingen. (Foto: Natasja Broström)

Plasser det medfølgende dryppbrettet i bunnen, hell vann i plastflasken, og klikk den fylte flasken inn og oppover i grepet i front.

Sodastream ensō støtter forskjellige typer flasker. Du kan blant annet bruke en 0,5 liter-flaske i stedet for den på 1 liter som følger med i pakken.

Det er smart hvis du vil ha en mindre flaske med på farten, eller hvis du allerede har Sodastream-flasker og gjerne vil skifte mellom dem. Akkurat hvilke flasker du kan bruke, fremgår av manualen.

Innstillinger og brus

Når plastflasken er klikket på, skyver du den bakover til den henger fast i loddrett posisjon. Du er nå klar til å lage din første omgang med boblevann.

Ovenfor sitter en nedfelt trykknapp. Manualen anbefaler to innstillinger. Vil du ha mindre og lettere bobler, trykker du knappen ned tre ganger. Vent et sekund mellom hvert trykk.

Glasset til venstre har større bobler laget med fem trykk. Glasset til høyre inneholder vann med mindre, mykere bobler laget med tre trykk. (Foto: Natasja Broström)

Vil du ha mer futt, trykker du knappen ned fem ganger. Igjen med et sekund mellom hvert trykk. Resultatet er større, mer dominerende bobler. Etter min mening får du med fem trykk et mineralvann i stil med det du kjøper på butikken. Vel å merke et mineralvann i det lavere sjiktet av prisskalaen.

Les også Kast ut pizzastenen din Hvis det bare handler om smak, er dette svaret på alle dine pizzadrømmer.

Når boblene er tilført, trekker du flasken fremover. Den skal slippe opphenget uten bruk av et hardt trekk eller vridning.

Design med fordeler og ulemper

Eventuell sprut når du frigjør flasken, blir fanget av dryppbrettet. Som det meste av maskinens ytre er brettet også i stål. Materialet tar lett imot fingermerker, så du må i gang med å polere med den medfølgende kluten hvis du vil fjerne dem.

Den medfølgende kluten fjerner lett fettfingre. Kanskje litt latterlig å rengjøre en kullsyremaskin for kosmetisk smuss, men ensō blir penere å se på. (Foto: Natasja Broström)

Metallokket skrus på før du plasserer plastflasken i kjøleskapet. Bunnen på den solide plastflasken er også i stål. Begge deler er lett mottakelige for kulde, som er smart. Plastflasken og dens innhold kjøles raskt ned.

Plastflasken har opplysninger trykt ved bunnen. For eksempel utløpsdato. (Foto: Natasja Broström)

Flasken tåler en tur i oppvaskmaskinen. Sjekk manualen for egnede temperaturer. Blir flaskens plast for varm, kan det nemlig skade på overflaten, og da er flasken uegnet til videre bruk. En hel, uskadet flaske er mest sikker når vi snakker om fremstilling av mineralvann. Boblene blir jo laget under trykk.

Konklusjon

Sodastream ensō er en gjennomtenkt boble-maskin, men ikke uten små skjønnhetsflekker. Enheten er lett å plassere på kjøkkenet, eller hvor du nå vil ha den stående. Dessverre er den vanskelig å flytte på.

Ifølge Sodastream har Naoto Fukusawa gitt ensō en design i stilen kjent som ”japandi”. Ordet er en sammentrekning av Japan og Skandinavia. Altså japansk og skandinavisk design i fin blanding. Jeg er nok litt forutinntatt her, for jeg kjenner og elsker stilen.

En kullsyremaskin kan brukes til cocktails og energidrikk. Blant annet lager selskapet Rockstar smaksvarianter til Sodastream. (Foto: Sodastream)

Du får en maskin med få kroker og kanter, så rengjøringen av ensō er enkel. Ikke alt som skinner er av stål. Kroppen er nemlig ikke i gjennomført, solid stål, men har et indre av sort plast. Det har imidlertid ingen betydning i praksis.

Totalt sett har design og funksjonalitet kommet godt i mål. At ensō leverer behagelige bobler, og rask kjøling gjør bare misjonen enda mer vellykket.

Karakter
Sodastream ensō
High End

Home mener

Slank og enkel design for enkel plassering og rengjøring. Produserer bobler i to varianter. Vanskelig å flytte på. Plastflasken har en utløpsdato. Flasken kan være for stor til hyller i noen kjøleskapsdører.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Trådløs overvåkning av hjemmet

Kjør frysepizza i Airfryeren

Hold små klåfingre unna flaskene

Effektiv klipping av store hager

Når du vil se bra ut

Freo X Ultra hjelper, men kan ikke stå alene

Revolusjon innen ismaskiner?

Lysmagi til husfasaden

Sodastream i nye japanske klær

Blir bedre og bedre

Smart pengeskap med mangler

Raskere og hyggeligere støvsuging

Scroll to Top