TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

TEST Roborock S7 MaxV Ultra

Smartere og kraftigere rengjøringsassistent

Den rådyre Roborock S7 MaxV Ultra er den smarteste robotstøvsugeren hittil.

forfatter
Publisert 19.06.22 - 10:00
Karakter
Roborock S7 MaxV Ultra
L&B mener
I praksis nesten fullautomatisk rengjøring av huset. Kraftig støvsuger og potent moppefunksjon. Kamera og radar registrerer og unngår katastrofer. Stor, men praktisk dokking med tømmestasjon. Fungerer i flere etasjer
Koster en del i Ultra-utgave. Sliter fremdeles med dørstokker. Grensesnittet i appen begynner å bli utdatert.
Spesifikasjoner
 • Mapping: Lidar navigasjon, 3 3D-mapping
 • App-styring: Roborock
 • Kamera: Ja
 • Støvsuging: 5100 Pa
 • Mopping: Tre nivåer
 • Stemmestyring: Google, Alexa
 • Støvbeholder: 400 ml
 • Vannbeholder: 200 ml
 • Støynivå: Maks. 67 dB
 • Batteritid: 180 minutter
 • Rekkevidde: 300  m2
 • Ladetid: To timer
 • Mål og vekt: Ø 35 x 9,65 cm / 4,5 kg
 • Annet: Sort, m. Ultra Wash Dock-base
 • Web: roborock.com
Veil. pris 13590Pr. 19.06.22 Produktside

Pensjonerte du støvsugeren etter at du kjøpte robotstøvsuger? Da er sjansen stor for at du angret på akkurat det. For selv de beste robotstøvsugerne klarer ikke å komme til over alt. Derfor oppdager mange at de av og til må støvsuge med en vanlig støvsuger. 

Den har vanligvis større sugeevne, kommer lettere til på små flater og gjør mange ting roboten ikke kan. Som å støvsuge møblene, eller gardiner. Men til de daglige oppgavene er roboten din beste venn. Som å støvsuge bare under spisebordet etter middag, i gangen etter at poden kommer hjem med skitne sko, eller akkurat der man mistet litt blomsterjord på gulvet. 

Ett par trykk i en app er alt som skal til for å få støvsugd der man ønsker.

De mest avanserte robotstøvsugerne kan også vaske, eller moppe gulvet, og kjenner forskjell på teppe og parkett, registrerer hindringer, klatrer over dørstokker, og begår ikke harakiri i kjellertrappen. 

Men de spiser sokker og ledninger med en iver små valper ville misunt dem. Det vil si, ikke alle. For noen robotstøvsugere er smartere enn andre. Da vi testet Roborock S7 i fjor, fant vi ut at den hverken veltet blomsterpotter eller spiste sokker, men den viklet seg av og til inn i ledninger og var ikke fullt så smart som vi hadde håpet.

Den manglet blant annet kamera, og intelligens nok til å vite hva den ikke skulle begi seg ut på. Bortsett fra det, er Roborock S7 et svært anvendelig støvsuger, som tar seg av støvsuging og mopping mens du er på jobb.

Les også Guds gave til hjemmet? I 2015 ble robotstøvsugeren årets julegave, og etter å ha vært et produkt som først og fremst lokket teknisk interesserte, er nå robotstøvsugeren noe som finnes i mange hjem.
Robotdammsugar inledning

Ultra-kraftig

Roborock MaxV kamera
Roborock MaxV har kamera som ser hindringer. Foto: Lasse Svendsen

Det gjør også Roborock S7 MaxV Ultra, men den er enda smartere. Den er også mye kraftigere. Sugekraften er økt fra 2500 til 5100 Pa, og den bruker kortere tid på å lade batteriet. Som holder til 300 m2 og 180 minutters drift, før støvsugeren returnerer til dokkingen for å lade.

MaxV-versjonene i S7-serien til Roborock leveres i tre versjoner. Vårt testeksemplar var MaxV Ultra, som i likhet med MaxV og MaxV Plus, har Lidar-mappin av rommene, og en viktig ting: Kamera. Som ser og gjenkjenner hindringer. For eksempel ledninger. 

Ultra-versjonen leveres med Roborocks største dokkingstasjon. Som fyller støvsugerens 200 ml vannbeholder når den er nær tom, og tømmer støvbeholderen. Den gjør en fiffig ting til, den vasker også moppen på undersiden av støvsugeren. 

MaxV er faktisk smartere en den normale S7-utgaven. Kameraet ikke bare oppdager at noen har slengt fra seg sokkene på teppet, og svinger unna.

Roborock MaxV moppvask
Roborock MaxV snur og rygger inn i dokkingen for moppvasking. Foto: Lasse Svendsen

Ultra-dock

I praksis betyr det at man slipper å tømme støvbeholderen selv. Som man ellers må gjøre ofte, og manuelt. Helst bør den vaskes og tørkes før den settes tilbake i støvsugeren. Den utgaven som kalles MaxV Plus, leveres også med en dokkingstasjon – MaxV gjør ikke det,  men den vasker ikke moppen. Og har derfor to, mot Ultra-versjonens tre beholdere.

Roborock MaxV dokking
Roborock MaxV Ultra dokkingstasjon med tank for spillvann, rent vann, og støvpose. Foto: Lasse Svendsen

Det skal nevnes at Ultra-versjonens dokkingstasjon tar opp mer plass. 42 x 43 x 51 cm, og trenger litt plass over for at man skal få løftet ut beholderne, og tømt spillvann fra mopevaskingen, fylle på vanntanken, og bytte støvposen i den tredje beholderen etter noen ukers bruk.

MaxV er faktisk smartere en den normale S7-utgaven. Kameraet ikke bare oppdager at noen har slengt fra seg sokkene på teppet, og svinger unna. Den forteller deg det i appen, at tekstiler ligger i veien. Den kan også svinge unna små ‘gaver’ hunden har lagt fra seg – bare husk å velge kjæledyr i oppsettet første gang.  

Roborock MaxV deteksjon
Roborock MaxV s smarte deteksjon ser at det ligger tekstller på gulvet, og styrer unna. Foto: Lasse Svendsen

3D-skanning

I Roborock-appen kan man aktivere talestyring og fortelle støvsugeren at den skal støvsuge under spisebordet. For når den har tatt et par runder i huset, har den 3D-skannet rommene, og vet hvor de er i forhold til hverandre. Den vet også hvilke møbler som står hvor, for den gjenkjenner møblene go ser forskjell på en sofa og et bord. 

Etter kartleggingen kan man se rommene i huset i 2D eller 3D, og den kan støvsuge og rengjøre akkurat der du ønsker. Eller ikke ønsker. Det er nemlig mulig å avgrense områder i huset, som den ikke skal innom. Det behøver ikke være hverken vegger eller dører. Det kan like godt være Fidos fluffy hundeseng som skal unngås. Eller ikke. For den kan selvsagt støvsuge hundehår også fra gjenstridige tepper, men ikke hvis teppet er av den langhårete typen. Da kan den gå seg fast, slik vi opplevde i fjor under testingen av S7. 

Man kan stille intensiteten på rengjøringen i flere trinn, og fortelle den at den skal kartlegge rommene i flere etasjer. 

Roborock MaxV app pets Roborock MaxV app varsler Roborock MaxV app area Roborock MaxV app 3D mapping
<
>
Roborock MaxV app 3D mapping

Rengjøring 

I likhet med S7, gjør S7 MaxV en svært god jobb med rengjøringen. Men der S7-modellen unntaksvis misser på noen av de smulene som kan være vanskelig å få opp fra gulvet, feier MaxV-modellen over parketten uten å etterlate seg selv den minste smule. Samtidig kjører den ikke over sokkene eller tøflene som måtte være etterlatt på gulvet.

Hvis den kjører om natten, eller svinger under sofaen, tennes et LED-lys foran sånn at kameraet skal se hindringer også i mørket.

Roborock MaxV LED
Roborock MaxV har LED-lys som hjelper kameraet å se i mørket. Foto: Lasse Svendsen

Moppefunksjonen er avhengig av at moppen er ren. Det merket jeg på S7, som vasket merkbart dårligere etter en stund. Da måtte den en tur i vaskemaskinen, det kan man også gjøre her, men det er ikke nødvendig med mindre moppen blir veldig tilgriset. Normalt klarer dokkingen å vaske ren moppen. Noe den gjør ofte nok. 

En annen ting som ikke er vanlig for robotstøvsugere, er at man kan bruke kameraet og høyttaleren i støvsugeren, til å snakke til bikkja. Som antagelig vil tro at den har tørnet, siden den hører eieren snakke, men ikke ser vedkommende. Uansett, muligheten er der for de som ikke kan la være.

Roborock MaxV under Roborock MaxV vanntank Roborock MaxV beholder
<
>
Ser man på Roborock MaxV under, finner man en stor avtakbar mopp. Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Roborock S7 MacV Ultra har endelig fått øyne som ser, og en smartere hjerne. Den er bedre på alt enn S7-modellen, men også dobbelt så dyr. Det skyldes blant annet den svære, men ganske praktiske dokkingen med tømmestasjon, som både er nyttig og bekvem. Det kan ta litt tid å lære den alle rommene og møbleringen, og ditto å lære seg å bruke appen. Som med fordel kan fornyes med bedre brukervennlighet og mindre ‘lagging’. Det underslår likevel ikke det faktum at S7 MaxV Ultra er den kraftigste, smarteste og kanskje aller beste robotstøvsugeren nå.

Les også Guds gave til hjemmet? I 2015 ble robotstøvsugeren årets julegave, og etter å ha vært et produkt som først og fremst lokket teknisk interesserte, er nå robotstøvsugeren noe som finnes i mange hjem.
Robotdammsugar inledning
Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Annonse
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Veldressert Hvordan klarer en robotstøvsuger seg midt blant flytteesker og pakkemateriale? Spiser den opp alt på sin vei, eller klarer den likevel å holde rent?
Ta kontrollen med Energy IQ Selv om termometeret ikke viser fullt så lave tall som det pleier å gjøre i november, er det nok ikke lenge til vinteren er over oss. Og med vinter og kulde følger høye strømkostnader.
Philips Hue på juletreet Signify har nettopp lansert Philips Hue Festavia, som er en smart lyslenke til juletreet.
Smart varmeovn sparer penger Den kalde årstiden betyr høyere strømforbruk, men med appstyring kan du selv ta kontrollen over strømregningen.
Snart vil Philips Hue kunne snakke med alle Smart Home-produkter Matter-standarden, som skal gjøre det enklere for Smart Home-produkter å fungere sammen, har nå blitt offisielt lansert. Og Matter er på vei til nesten alle Philips Hue-produkter, forteller produsenten.
Liten og lettplassert Å løse et godt innendørsklima trenger hverken være så vanskelig eller dyrt.
Følg Lyd & Bilde