Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
Vi utfører vedlikehold på våre nettsider fra kl 23:00 22.04.24. Noe nedetid vil forekomme.

TEST: Roborock E5

En hjemmehjelp som ikke helt overbeviser

En robotstøvsuger – jubel og fanfarer i et hjem på 150 kvadratmeter, hvor de tre personene som bor der, alltid er på farten!

Skrevet av / 30.01.22 - 09:00
Roborock E5
Åsa Warme Hallén

Å pakke opp og komme i gang med Roborock E5 ga meg ingen bekymringer. Det dukket imidlertid opp noen problemer da jeg tok for gitt at jeg måtte laste ned Roborock-appen, da det viste seg å være feil, og at den bare støtter S-modellene (?). Hadde jeg vært litt mer oppmerksom, skulle jeg notert QR-koden som tok meg direkte til Xiaomi Mi Home-appen, som av en eller annen grunn er den som skal benyttes sammen med E5.

Bild 1 818x2000 1 Bild 2 818x2000 1 Bild 3 818x2000 1
<
>
E5 gir deg informasjon når den lader eller når den er på vei mot dokkingstasjonen. Den behersker blant annet polsk, spansk og engelsk. Men ikke norsk. (Skjermdump fra app)

I appen kan du selvfølgelig gjøre en hel del innstillinger og valg. Den er brukervennlig og informativ, men finnes dessverre ikke på norsk. Imidlertid er det jo slik at ikke alle er helt fortrolige med apper og mobiler, noe som gjør at den medfølgende fjernkontrollen gir en ekstra stjerne i protokollen.

Den medfølgende fjernkontrollen gjør E5 ekstra brukervennlig. (Foto: Åsa Warme Hallén)

 

Den er pen og enkel og dessuten magnetisk, noe som gjør at den kan bo på kjøleskapet eller fryseren slik at den ikke kommer bort.

Ikke vedlikeholdsfri

Av en eller annen grunn hadde jeg vel tenkt at det med en robotstøvsuger skulle bli utrolig smidig, og at jeg bare kunne sette meg med føttene i været, med en kopp kaffe og en bok. Men nei, fullt så enkelt er det ærlig talt ikke. Utover det åpenbare, at du fortsatt må plukke opp strømper, (katte)leketøy og ledninger fra gulvet, trenger den dessuten hjelp til et visst vedlikehold for å fungere optimalt. Under panseret på E5 sitter beholderen hvor det meste av støvet havner, og den må naturligvis tømmes med jevne mellomrom. Her finner du også et filter som man kan rengjøre under vannkranen og dermed bruke om igjen.

Bild 5 Bild 6
<
>
I mellomrommet mellom selve børsten og festet samler det seg en hel del, kan jeg fortelle. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Ikke noe av dette er vanskelig eller komplisert, men det finnes andre fallgruver å ha kontroll på. På undersiden sitter selve børsten, oransje og fargeglad. Den er enkel å fjerne, og da kan du bruke hånden til å dra bort eventuelt støv og smuss som har festet seg på de svarte børstene – det er den smidige biten. Men om du skulle ha en langhåret person i huset (hos oss er vi to), er det veldig stor risiko for at det håret som støvsugeren har fanget opp, har snurret seg rundt i den lille plassen mellom selve børsten og holderen. Bare å finne frem saks og tålmodighet, og sakte og forsiktig klippe seg gjennom hårdotten som har samlet seg der.

Nakenkattene Anton og Harry kan ikke anklages for å være medskyldige i alt håret. Det må datteren og jeg ta på vår kappe. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Å leve med Roborock E5

Vi bor i en passe stor leilighet fra sutten av 1800-tallet. Det innebærer blant annet at personer som har bodd her gjennom årenes løp, har fikset litt her og bygd om litt der. Ofte har ulike gulvmaterialer blitt byttet ut, og dermed er nivåforskjellene mellom visse rom ganske store. E5 hadde ikke noen som helst bekymringer for å støvsuge de teppene vi har, til tross for at et faktisk er skikkelig lurvete, og den er dyktig til å ta seg over terskler, og gir seg ikke på første forsøk. Men iblant blir det på bekostning av at den ikke lykkes å ta seg tilbake igjen, da nivåforskjellen er større på den ene siden, enn på den andre (den klarer ca. 2 centimeter).

Når støvsugeren kommer opp på et teppe, øker den sugestyrken for enda bedre rengjøring. Dette teppet klarte den galant uten bekymring. (Foto: Åsa Warme Hallén)

 

Da det ikke finnes en funksjon hvor du kan snakke til støvsugeren om hvor den ikke skal gå, blir det litt puslerier med å avgrense mot de rommene, eller kanskje en trapp, hvor du vet at den ikke vil klare å komme tilbake, eller at den til og med vil trille ned.

I appen kan du velge å lage en plan på når du vil ha hjemmet rengjort. En fiffig detalj som gjør at du både slipper å bli forstyrret av lyden, selv om jeg ikke i det hele tatt opplever det som direkte høyt eller forstyrrende, og også kan komme hjem til et herlig nylig rengjort gulv. Med Roborock E5 kan du dessuten slå to fluer i en smekk og våtmoppe gulvet samtidig som det støvsuges – supersmidig! Og selv om det ikke blir helt det samme resultatet som om en virkelig person hadde gjort det etter alle kunstens regler, og i tillegg lengst inne i hjørnene, blir det absolutt godkjent.

Problemet er bare at du ikke kan avgrense rengjøringen ved hjelp av soner i appen, og derfor manuelt må stenge av de plassene den ikke skal komme til. Her hjemme har vi benyttet oss av sammenrullede tepper og puter, noe som kan få en hvilken som helst besøkende til å heve øyebrynene og stille spørsmål ved innredningsstilen. Vil du også moppe gulvet samtidig, må du dessuten ta bort teppene først.

Og alt dette må du selvfølgelig både huske og faktisk gjøre før du går hjemmefra. Vi syntes at støvsuging og mopping på fredager kl. 13.00, når alle tobente i husholdet var på vei til et eller annet, var en kjempebra idé … Til vi innså at samtlige oftest glemte den detaljen med å skjerme av og ta bort tepper.

Jubelen over en robotstøvsuger ble liksom sittende litt i halsen, og nå har vi i familien gått tilbake til gamle rutiner med at taperen etter tre runder av «sten-saks-papir» må ta frem den vanlige støvsugeren og kjøre «the old way» mens E5 står ved dokkingstasjonen og hviler.

Konklusjon

Gi Roborock E5 et hjem uten nivåforskjeller og tepper (om du vil benytte deg av moppefunksjonen), og du kommer til å få tilstrekkelig rene gulv og masser av tid til overs til å gjøre noe annet. Den medfølgende fjernkontrollen letter bruken og passer finfint for den som ikke er så «app-vant».

Bor du derimot i et hjem med noen nivåforskjeller og/eller trapper, bør du nok se deg om etter noe annet. Da det ikke er mulig å dele inn hjemmet i soner, og dermed fortelle støvsugeren hvor den ikke skal gå, blir det som i teorien skal være utrolig smidig, i stedet veldig lite fleksibelt.

Karakter
Roborock E5
Basic

Home mener

Brukervennlig takket være fjernkontrollen. Smidig at den både kan støvsuge og moppe samtidig, samt at den øker sugekraften på tepper for grundigere rengjøring. Ikke mulig å avgrense og lage soner, og det begrenser målgruppen og drar ned karakteren reelt for denne støvsugeren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Rommelig vaskemaskin med mange funksjoner

Massasje når og hvor du vil

Behersker du trykket?

Hjertet på rett sted

Hjemmets vinkjeller skjemmer bort druene

Finn sakene dine

Strømstasjonen du ikke visste du trenger

Nye Nespresso er en dyr fornøyelse

Ding dong! Er det noen hjemme?

Sett fyr på vinterlyset

Pent fra Panasonic

Lag mat som på restaurant

Lyd & Bilde
Scroll to Top