Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Roborock Dyad Pro

Den suger opp alt

Roborock Dyad Pro er en trådløs støvsuger med et par ekstra triks – og en vanntank – i ermet.

Skrevet av / 01.07.23 - 08:00
Roborock Dyad Pro
John Hvidlykke

Robotstøvsugere har vi testet mange av, og de er virkelig praktiske og behagelige for å holde støvet på avstand – nesten – uten menneskelig innblanding. Men hvis uhellet er ute, eller gulvet bare er veldig skittent, må det kraftigere lut til. Og ifølge Roborock, som også lager fullautomatiske robotstøvsugere, heter det kraftige middelet Roborock Dyad Pro. Den har en sugestyrke på voldsomme 17 000 Pa (robotstøvsugerne klarer typisk 2000–5000 Pa), og den suger ikke bare opp støv, men også væsker.

Roborock Dyad Pro ligner en typisk støvsuger av stavtypen, som de rundt regnet har sett ut siden støvsugeren ble oppfunnet: et munnstykke, en sylindrisk kropp og et håndtak for å dytte den omkring på gulvet. Hvis man ser bort fra displayet på toppen, og at de to beholderne er laget av røkfarget plast, kunne Roborock Dyad Pro like godt ha vært laget på 1950-tallet.

Roborock Dyad Pro ligner en typisk trådløs støvsuger – med et par moderniseringer. (Foto: Roborock)

Et nærmere gjennomgang avslører at Roborock Dyad Pro er betydelig mer avansert enn sine historiske forgjengere. For det første kan den både støvsuge og vaske gulv, og den kan også suge opp væsker og vått smuss. Den har selvfølgelig også en app, som vi kommer tilbake til.

Munnstykket inneholder to ruller som roterer motsatt av hverandre, så støv og smuss blir trukket opp fra gulvet med friksjon, og deretter sugd opp.

Oppsett

Utpakking og installasjon er forholdsvis enkelt, da støvsugeren stort sett leveres ferdigmontert. Man må bare sette på plass håndtaket og klikke de to delene av ladestasjonen sammen. Det er en liten tank til rent vann på knappe en liter og en enda mindre til vaskemiddel. Manualen er ikke spesielt tydelig når det gjelder kravene til vaskemiddelet, enten det er fritt valg i alle hyllene, eller om man eventuelt skal bruke Roborocks eget. Men flytende Ajax fungerte fint i praksis.

Les også Guds gave til hjemmet? I 2015 ble robotstøvsugeren årets julegave, og etter å ha vært et produkt som først og fremst lokket teknisk interesserte, er nå robotstøvsugeren noe som finnes i mange hjem.

Appen installeres ved hjelp av QR-kode, og oppsettet på det trådløse nettverket er forholdsvis problemfritt. I appen kan man stille inn hvilken sugestyrke, vannmengde og kjørehastighet som skal brukes i automodus. Man kan også velge mellom hele 18 språk.

Fullt så morsomt opplevde jeg ikke støvsugingen. Men det er artigere enn med den gammeldagse posestøvsugeren. (Foto: Roborock)

”Tørking!”

Alle kommandoer ledsages av stemmekommentar fra Dyad Pro. Formålet er naturligvis å gjøre det klart hvilken funksjon som er valgt. Dessverre er aksenten så tykk og gjengivelsen så dårlig at det er vanskelig å gjette hva som blir sagt. Når man setter støvsugeren til lading, blir ”charging” dermed til ”tørking.” Selv om det er tre varianter av engelsk, var ingen av dem spesielt forståelige.

Man kan – nesten – støvsuge i søvne. (Foto: Roborock)

Til daglig trenger man ikke appen mer enn man gjør på en gammeldags støvsuger. Når Roborock Dyad Pro er installert, består betjeningen av å løfte maskinen ut av ladestasjonen og trykke på startknappen.

Bruken er generelt sett like enkel og ukomplisert som en gammeldags støvsuger. Den eneste forskjellen er at støvsugeren selv finner ut av om det skal støvsuges eller vaskes. I displayet kan man med pinlig nøyaktighet se hvor skittent gulvet eller teppet er. En rød indikatorstrek viser hvor galt det er. Og den faller gradvis mens det blir støvsugd på stedet.

En rød indikatorstrek viser hvor skittent gulvet er. Og den faller gradvis mens man støvsuger på stedet. (Foto: Roborock)

Espresso med dryss

Til den hardeste prøven ofret jeg en kopp espresso med sukker og melk, samt et par skjeer müsli, som jeg ”mistet” på kjøkkengulvet. Ikke bare klarte Roborock Dyad Pro å fjerne de grynete, fete flekkene. Den klarte det i første forsøk! Det tok bare få sekunder å suge flekken opp fra gulvet, og omkring et halvt minutt for å vaske det skinnende rent etterpå. Og maskinen valgte selv sugestyrke og vask i ”automodus”.

PXL_20230607_125608930 PXL_20230607_125650624 PXL_20230607_130059616
<
>
Støvsugeren skjærer av klatten med nesten en linjals presisjon. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B Home)

Å rengjøre rullene var like enkelt. Det skjedde automatisk på et par minutter i ladestasjonen, hvor maskinen først renset rullene normalt, for så å konstatere at det var nødvendig med en ”deep cleaning”. Noe som ble gjort. Det eneste jeg selv måtte gjøre, var å tømme og skylle den temmelig ulekre smussbeholderen og fylle på   rentvannstanken. For øvrig kan man i appen følge med på hvor lang tid slitedeler som filter og ruller er blitt brukt, og hvor lenge de kan forventes å ha igjen før de må skiftes ut. Roborock anslår i manualen at ruller og filter bør skiftes en til to ganger i året.

Støvsugeren vasker og renser rullene automatisk mens den lades opp. (Foto: Roborock)

Smussbeholderen er som rentvannstanken fremstilt av gjennomsiktig røkfarget plast, og man kan se systemet filtrere i forskjellige finhetsgrader inne i beholderen. Man kan imidlertid også se den gråbrune, skitne suppen av vann og smuss etter støvsugingen. Det ser temmelig ulekkert ut, og jeg ville heller slippe synet. Men det betyr på den andre siden at man ikke blir fristet til å hoppe over tømmingen. Noe som sikkert er en fornuftig og hygienisk idé!

Sammenlignet med robotstøvsugere imponerer Roborock Dyad Pro med sin sugestyrke. For å sette tingene i perspektiv er de 17 000 Pa som den klarer, fortsatt litt under sugestyrken til en tradisjonell posestøvsuger, som ofte klarer mer enn 20 000 Pa.

De kraftige sugene merkes naturligvis på batteritiden, som er kort når man skal rense helt i bunnen. Roborock oppgir selv en batteritid på 43 minutter, men hos meg ble halvparten av batteriet brukt på bare 10 minutter. Men det var også et meget skittent teppe!

Roborock Dyad Pro kommer nesten helt inn til kantene. (Foto: Roborock)

Unngå ledninger!

Automatiske robotstøvsugere har et visst mål av kunstig intelligens, som i prinsippet setter dem i stand til å gjenkjenne og unngå løse objekter som sokker og strømledninger på gulvet. Den slags har ikke Roborock Dyad Pro! Her må man bruke sin egen intelligens, og det tilsier at man må styre utenom strømledninger! En skjøteledning på kjøkkengulvet ble på et øyeblikk sugd opp, og kilte seg ubehjelpelig fast mellom rullene. Det krevde begge hender og en del vold for å få ledningen fri igjen.

Konklusjon

Roborock Dyad Pro er smartere og mer allsidig enn en normal støvsuger, men langt mindre selvkjørende enn en robotstøvsuger. Den er også billigere og mer effektiv til det krevende smusset takket være dens langt større sugestyrke og (relativt) store vanntank og smussbeholder. Den er perfekt til den lille leiligheten med flest bare gulv. Et stort hus med tepper i flere av rommene vil kreve flere ladinger for en hel rengjøring. Det gjelder også for robotstøvsugere – men her må man selv vente på å kunne fortsette.

Støvsugeren er god til å analysere gulvet og behovet for rengjøring, og velge den rette metoden. Hvis bare den var like god til å unngå å suge opp ledninger, ville det være perfekt. Det ville også være et pluss hvis stemmekommentarene var forståelige.

(Foto: Roborock)

Karakter
Roborock Dyad Pro
Premium

Home mener

Effektiv. Selv ganske skitne gulv blir vasket rene, og tepper får etterhvert sitt opprinnelige utseende. Auto-mode fungerer fint. Rullene renses og tørkes automatisk mens støvsugeren lades. Ikke beregnet til store boliger. Vann- og støvbeholderne er små, og batteritiden er kort. Løse ledninger suges opp, og er nesten umulig å få ut igjen. Stemmeveiledningen er stort sett uforståelig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Trådløs overvåkning av hjemmet

Kjør frysepizza i Airfryeren

Hold små klåfingre unna flaskene

Effektiv klipping av store hager

Når du vil se bra ut

Freo X Ultra hjelper, men kan ikke stå alene

Revolusjon innen ismaskiner?

Lysmagi til husfasaden

Sodastream i nye japanske klær

Blir bedre og bedre

Smart pengeskap med mangler

Raskere og hyggeligere støvsuging

Scroll to Top