Bil & El-kjøretøy Data Fitness Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Ring Video Doorbell 4

Stabil og gjennomtenkt

Med en videoringeklokke har du din egen personlige portvakt døgnet rundt.

Publisert 25.11.21 - 16:00
Ring Video Doorbell 4
Åsa Hallen

Å montere og komme i gang med RVD 4 (Ring Video Doorbell 4) er enkelt. I Ring-appen finnes veldig informative filmer som steg for steg går gjennom hva du skal gjøre. Monteringen skjer med hjelp av et par medfølgende skruer, og det trengs egentlig ingen kabler, bare et fungerende Wifi-nettverk som når frem til plassen der du monterer ringeklokken, som fungerer både med 2,4 og 5 GHz. Jeg bor i et eldre hus med tykke vegger som noen ganger gjør tilkoblingen ujevn, men her opplevde jeg ingen problemer, hverken med lyd eller bilde. Ring Doorbell kan kobles til eksisterende ledninger eller strømadapter, men drives heller av ladbare batterier som er enkle å ta ut og inn for å lade.

Bruken av RVD 4

Det er naturligvis i appen alt skjer. Dessverre finnes den ikke på norsk, og det drar karakteren litt ned … Det finnes innstillinger for å skreddersy hvordan du vil at dørklokken skal opptre ved ringing, avhengig av hvilken modus du har satt den i. Naturligvis kan den brukes som en helt vanlig dørklokke (uten bilde og lyd) om du ønsker det, og da er det selvfølgelig ekstra bra om du kjøper en chime (en høyttaler så du hører at det ringer på døren).

Ring Video Doorbell 4
Man ser klart og tydelig hvem som er foran kameraet. Og for den oppmerksomme ber jeg om unnskyldning for navnevalget. Jeg skal ikke invitere ham til å bruke gadgets i fortsettelsen. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Det er også i appen du enkelt begrenser utsynet på hva som skal vises og eventuelt spilles inn. Da innspillingen skjer i 160 grader, kan det være bra å begrense synsfeltet av integritetshensyn. Min opplevelse er at det ikke går an å få et helt tydelig svar på om det er tillatt å montere og spille inn utenfor sin egen dør. Det er kanskje ikke direkte ulovlig å filme forbipasserende, men å lagre filmen kan være det. Uansett kan det vel likevel ses på som å bare filme det som skjer på din egen tomt, eller akkurat utenfor din egen ytterdør om du bor i leilighet (snakk med utleier først). Kameraet på RVD 4 er meget bra, og da trappeoppgangen i vårt hus alltid er lys, stengte jeg mannen inn på toalettet for en “mørke-test”. Bildene er meget bra, så ingen vil kunne smyge seg ubemerket forbi selv når det er beksvart.

RVD 4 fungerer med Google Assistant, Amazon Alexa og Samsung Smart Things, men trenger for eksempel en Homebridge for å kunne fungere med Apple HomeKit.

Sikkerhet

Med Ring Doorbell 4 har man tatt sikkerheten et lite skritt videre. Det finnes en låseskrue i bunnen av ringeklokken (spesialverktøy finnes i emballasjen), noe som gjør at det ikke bare er å ta bort lokket og finne på tull, eller stjele den om man nå skulle ønske det.

Dessuten trengs tofaktorsautentisering for å legge til flere brukere i appen, noe som betyr at en person med for mye ledig tid, ikke kan hacke seg inn og ta over ringeklokken din (det er i alle fall ikke så enkelt). Dette føles kanskje ikke superviktig om det bare gjelder en ringeklokke ved ytterdøren som har videofunksjon, men da Ring byr på et hav av produkter du kan koble samme i samme system – som for eksempel kameraer innendørs, kan det være fint å vite at ingen uvedkommende kan få tilgang til materialet.

Abonnement

Du må ha et abonnement for å kunne lagre filmede sekvenser i skyen for å kunne se på i ettertid. Ellers kan du bare se det som skjer utenfor døren i sanntid. Da abonnementene generelt endres i tide og utide, velger jeg å ikke legge mye tid og energi i det. Men tenk på å lese litt om hva som passer akkurat for deg og dine behov før du kjøper. Det som lagres i den magiske skyen, lagres med største sannsynlighet utenfor Europa. Ring er amerikansk, og har sterke koblinger til Amazon web services (AWS), som gjør at de ikke kan oppfylle våre GDPR-krav fullt ut. Det er helt og holdent opp til hver og en å beslutte om dette er viktig eller ei – men du bør i alle fall ha kjennskap til det før du kjøper og installerer.

Konklusjon

RVD 4 er superenkel å installere og bruke – om din engelsk, tysk, spansk, fransk, italiensk eller kanskje nederlandsk er litt usikker, finnes det bra og informative filmer å se på. Systemet kan bygges ut med såvel innendørs- og utendørskameraer, belysning, med mer. At den funker sammen med Google Assistant og Amazon Alexa, øker fleksibiliteten. Bildene er klokkerene i både lys og mørke, og lyden kan vi ikke klage på.

Karakter
Ring Video Doorbell 4
Premium

Home mener

Tofaktorsautentisering er klokt av sikkerhetsperspektiv. Bildene er meget bra i både lys og mørke, og lyden oppleves stabil. Appen finnes ikke på norsk, noe som er synd. For å få ut det meste av videodørklokken må du kjøpe et abonnement.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen? Bli abonnent. Allerede abonnent? Logg inn

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Våre L&B abonnement finner du her.

Ekte kino med high-end lydplanke

En liten lydrevolusjon

Den beste budsjettstrømmeren

Scroll to Top