Kun få merker har samme ikoniske status som det erkeamerikanske KitchenAid, som ble grunnlagt i 1919. De er primært synonyme med sine kjøkkenmaskiner, som både er pene å se på, lette å bruke og varer i en livstid. Disse dydene vil selskapets første helautomatiske espressomaskiner, KF-serien, gjerne videreføre. Resultatet er en ukomplisert maskin til de kaffenysgjerrige, men ikke kaffenerdene. Og på garantifronten byr KitchenAid på 3 års garanti og 10 års reparasjonsgaranti.

Enkel > kompleks
KF8 er den største (og dyreste) maskinen i serien. Akkurat som sine mindre søsken er konstruksjonen i metall med topp i plast. Designen er minimalistisk og moderne, men føles ikke premium på samme måte som for eksempel Jura Z10.
KF8 har de egenskapene man ønsker av en helautomatisk espressomaskin: temperaturinstilling (viktig hvis man vil lage moderne, lysristet kaffe), dobbelt utløp til både kaffe og melk slik at man kan lage to oppskrifter samtidig, flere profiler til forskjellige oppskrifter, og en bønnebeholder som enkelt kan tømmes. Sistnevnte ses sjeldent på annet enn maskiner fra Sage, men burde absolutt være industristandard, så man lett kan skifte mellom forskjellige bønner. Det er også hjul under maskinen så den lett kan flyttes rundt på kjøkkenbordet. Igjen noe vi primært kjenner fra Sage Oracle.
Den skiller seg fra KitchenAid KF7 på ganske få punkter. Skjermen er større (5” i stedet for 3,5”), og så er den optimert for plantemelk. Når KitchenAid sier at KF8 har 40 oppskrifter, mener de at den har de samme 20 oppskriftene som KF7 + en plantemelkvariant til hver. Den minste KF6 har en 2,4” (ikke-touch) skjerm, færre oppskrifter og enkelt utløp fremfor dobbelt.
Skjermen på KF8 er blant de beste på markedet, hvis ikke den beste. Selv om man kan finne større, er det vanskelig å finne mer tydelige displays. Bildet er knivskarpt, og skjermen er veldig lys. Selv veldig dyre espressomaskiner har overraskende ofte skjermer av lav kvalitet, så det er en positiv overraskelse.
KitchenAid ønsker ikke å treffe kaffenerdene, men dem som er nysgjerrige på kaffe. Derfor er brukeropplevelsen veldig enkel. Mengden av kaffe, temperaturen og teksturen (forholdet mellom vann og kaffe) kan endres før kaffen tilberedes, og så lagres eller legges til en av seks profiler. Det er ikke en masse unødvendige variabler å skru på, og fokus er på brukervennlighet fremfor presisjon. En kaffenerd ville nok foretrekke rå tall fremfor ord som ”kropp” og ”styrke”. KF8 er utrolig lett å navigere i. Den er langt mer logisk enn Jura Z10 og langt mindre teknisk intimiderende enn Siemens EQ900.

Kaffe i toppkvalitet
Hjertet i en espressomaskin er kvernen, og her har KitchenAid KF8 truffet blink.
Selv de billige bønnene fra Coop365 smaker lekkert, som ren espresso. Bitterheten er minimal, og teksturen er kremet og luksuriøs. Kvernen har fjernet de aller fleste feilene, og man kan uten problemer drikke billig, mørkristet kaffe og fortsatt føle at man får en luksusopplevelse. Ikke dårlig. Kvernen kan måle seg med de beste helautomatiske i bransjen, som Jura Z10.
Også de dyre, ganske lysristede bønnene kommer til sin rett i KF8. I dette tilfellet en anaerob fermentert bønne (min favoritt) fra Honduras. Bønnene smakte karamellsøtt med en fin syre og citrusaroma. En god og kompleks espresso som ikke krevde mye av maskinen, utover at den måtte innstilles til høyeste temperatur. KF8 har ikke flere egenskaper enn billigere maskiner, men det er likevel lett å få god kaffe ut av den, noe som bestemt kompenserer. Og så er den i tillegg svært lydsvak når den kverner og brygger! En espresso er klar på 45 sekunder og en cappuccino på 1 minutt og 23 sekunder.

Deilig melk, kjedelig rensing
Den medfølgende melkekannen rommer hele 0,8 liter. Det er imidlertid den typen kanne hvor lokket ikke sitter skikkelig fast på toppen. En tendens jeg hverken forstår eller setter pris på. Det er ikke mulig å tilpasse hvor mye eller hvor lite skum man får i kaffen. Man må velge enten skummet (som i en cappuccino) eller dampet (som i en latte). Begge deler er imidlertid ytterst tilfredsstillende, både med vanlig melk og plantemelk. Spesielt teksturen på latte er blant de beste på markedet og er myk og behagelig med en god konsistens. Vi er, som med nærmest alle helautomatiske maskiner, ikke helt på nivå med en latte skummet på en kaffebar, men vi er tettere på enn de fleste andre maskiner på markedet.
Det samme gjør seg gjeldende med cappuccinoskum, som er mousse-aktig uten å være knasende. Hvis målet med å kjøpe en helautomatisk maskin er lekre oppskrifter med melk, blir det hverken lettere eller bedre enn med KF8. Jeg savner faktisk ikke ytterligere tilpasning av melkens tekstur når de forinnstilte er så gode som de er her.
Til gjengjeld er maskinens mest irriterende kvalitet at melkerensingssekvensen (som tar ca. 1 minutt), krever at man går gjennom samme pedagogiske 3-trinns-meny hver eneste gang.

Konklusjon
Målet med en helautomatisk espressomaskin er å få god espresso så lett som mulig. Det kan man si at KF8 har lyktes med. Selv om det ikke er mange funksjoner som man ikke også får i en maskin til under halvparten av prisen, er espressokvaliteten nok til å gjøre KF8 til et forsvarlig kjøp. Spesielt når brukeropplevelsen er så god og oversiktlig som den er.

Les videre med LB+
Full tilgang 1 uke uten bindingstid!
Tilgang til ALT innhold i 1 UKE!
LB+ Total tilbud - Første mnd KUN 79,-
Tilgang til ALT LB+ innhold
LB+ total 12 måneder
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Magsinet digitalt – ny utgave hver måned
- Deaktiver annonser
- L&B+ Video – bli med L&B redaksjonen behind the scenes, på de store tech-messene og mye mer!