GRUPPETEST: 6 smarte luftrensere

Bedre inneklima med smarte luftrensere

Allergener, avgasser og lukt er uønsket i hjemmet, og moderne luftrensere er den enkle løsningen.

Skrevet av / 23.06.23 - 09:10
6 smarte luftrensere
Jonas Ekelund

Produkter i denne test

Vi har nok alle en eller annen gang tenkt at innendørsluften føles litt tung, og har åpnet vinduet for å lufte ut. Men hva gjør man om det er utendørsluften som er problemet? Enten at man bor nærme en trafikkert vei, en fabrikk som lukter når vinden står på, eller helt enkelt at luften er en eneste sky av pollen fra trær, gress og blomster. Jo, man skaffer seg en moderne luftrenser.

Vi hadde selvfølgelig som krav at luftrenserne skulle være smarte. Det vil si at de er koblet opp og kan styres med en app, selv når man ikke er hjemme. For øvrig ville vi gjerne at de skulle filtrere mer enn bare partikler i luften. Vi har også sett på energiforbruk samt driftskostnader per år. Det vil si ikke bare hva filter koster, men også hvor ofte de måtte byttes, og om de kan byttes individuelt.

Luftrenserne er testet i en leilighet som burde være en utfordring for dem. Den ligger akkurat ved en gjennomfartsvei i Stockholm, så det burde være godt med partikler og gasser. I leiligheten bor også to langhårete katter så det er fullt med kattehår i luften. Dessuten ble testen gjennomført i pollensesongen, så noen ganger var luften utenfor vinduene full av pollen.

Hvilke forurensinger finnes det?
PM 2,5 – Små inhalerbare partikler på 0,1–2,5 mikrometers størrelse. Mindre og enda farligere er PM1 som er mindre enn 1 mikrometer. PM10 er mindre enn 10 mikrometer og anses minst farlig av partiklene. Partikkelfilteret tar bort elementer som støv og pollen. Effektiviteten pleier å ligge på 99,5 prosent og oppover.

TVOC – Flyktige organiske forbindelser. Består ofte av ufullstendig forbrent fossilt brensel, løsningsmiddel og farge. Kommer ofte fra trafikk og nye møbler, at man maler om, eller bygningsmaterialer i nye hus.

Formaldehyd – En fargeløs gass som frigis fra treprodukter som plywood, og nye møbler. Den kan også komme fra farge, tapeter, lakk og rengjøringsmidler. Den er irriterende, og både allergi- og kreftfremkallende.

Lukt – Ikke direkte farlig, men kan være irriterende om den er illeluktende. Der hjelper ikke HEPA-filter, og luftrenseren må ha kullfilter.

LUFTKVALITETSMÅLERE

Under testen har vi verifisert luftrensernes måleverdier med to luftkvalitetsmålere.

AirThings View Plus (Foto: Airthings)

AirThings View Plus

Storebror til AirThings Wave Plus. View Plus fungerer dessuten som en hub for de mindre AirThings-målerne. Foruten partikler (PM 2,5) og flyktige organiske forbindelser (TVOC) som mange luftrensere måler, måler den luftfuktighet, noe som bare få gjør, samt kulldioksid (CO2) og lufttrykk som ingen andre måler. Mest unikt er imidlertid at den måler radon, noe vi ikke har sett noe annet produkt for hjemmebruk gjøre. Disse åpenbare fordelene, sammenlignet med de mindre, er at den har en skjerm slik at man slipper å åpne appen for å kontrollere luftfuktigheten. Airthings View Plus er kongen av luftkvalitetsmålere, men da koster den også deretter.

Netatmo Smart Indoor Air Quality Monitor (Foto: Netatmo)

Netatmo Smart Indoor Air Quality Monitor

Er man interessert i tilstanden utendørs, er det Netatmo Weather Station som gjelder. Men for innebruk er det Smart Indoor Air Quality Monitor som gjelder, enten for seg selv eller som et tillegg til værstasjonen. Den overvåker temperatur, luftfuktighet, kulldioksydinnhold samt lydnivå. Den kan dessuten gi håndfaste råd om hvordan man forbedrer innendørsklimaet. Har man allerede andre Netatmo-produkter, smelter den fint inn i økosystemet, og er dessuten kompatibel med Apple Homekit. Den er kanskje ikke like avansert som Airthings View Plus, men så koster den bare en tredjedel.

Produkter i denne test

Stadler Form Roger

Stadler Form Roger er pen, men basic

Med en såpass høy pris kunne man forvente en high-tech-løsning, men den er ikke mer avansert enn den billigste renseren.

Pen design i (noe som ser ut som) metall og stoff. Bra rensing med enkelt filterbytte.
Høyt energiforbruk! Måler bare partikler i luften. Få innstillinger i appen. En av de mer høylytte i testen.
Les hele testen

IKEA Starkvind

IKEA Starkvind gjemmer seg smart inne i et bord

Med luftrenseren innebygd i et sidebord synes den mindre, og man benytter plassen bedre.

Ikke i veien på gulvet. Synes ikke like mye som de andre. Billig i drift om man bare benytter partikkelfilter.
Sensor for TVOC er ekstra tilbehør. Dårlig på informasjon om luftkvaliteten. Fanger mindre støv på grunn av utformingen. Veldig få smarte funksjoner til tross for appen.
Les hele testen

Blueair Dustmagnet 5210i

BlueAir Dustmagnet trekker til seg støvet som virvler rundt

Blueair Dustmagnet er en ren effektiv luftrenser, men den er relativt ufølsom, og filterkostnaden blir høy.

Praktisk utforming. Effektiv på å fange opp støv i luften. Slår på og av luftrenseren avhengig av om man er hjemme eller ei. Lavt energiforbruk.
Måler bare partikler i luften. Høy kostnad for filter. Laveste lydnivå er forholdvis høyt.
Les hele testen

Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro

Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro er den mest prisgunstige

Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro er effektiv og brukervennlig. De få ulempene kan man leve med til denne prisen.

Lett å rengjøre viften. Effektiv filtrering med trippelfilter og ionisering. Bra på å plukke opp også grovere støv.
Høyt lydnivå. Kostbart om man må bytte filter ofte. Stort apparat.
Les hele testen

Philips 2000i-series AC2729/10

Philips AC2729 er luftrenseren med innebygd luftfukter

Den eneste luftrenseren i testen som aktivt bekjemper allergener og fikser tørr inneluft.

Innebygd luftfukter! Meget tydelig informasjon om luftkvalitet. Spesiell allergen-modus. Effektiv filtreringsløsning. Veldig stille på laveste nivå.
Litt kronglete å fylle på vanntanken. Føles veldig plastaktig.
Les hele testen

Electrolux Pure A9 PA91-404DG

Electrolux Pure A9 renser effektivt store overflater

En pen luftrenser med bra energi som kjenner til de fleste forurensningene og renser luften i fem steg.

Meget stille! Filtrerer bort mange typer av forurensinger. Uvanlig mange sensorer for luftkvalitet. Dekker et meget stort område.
Tar en del plass. Alle liker ikke mørkegrå apparater i sine lyse og freshe hjem. Luftkvalitetslampen er litt vel indiskret.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi erstatter hele kjøkkenet ditt

Er det ikke snart vaskedag?

Håndholdt rengjøring på flere måter

Smartere kjøling om sommeren

Cold Brew på under 5 minutter

Hjemmets lille hjelper kan alt selv – nesten

Scroll to Top