Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Ryobi RY36STX53A-150

En skikkelig arbeidskar

Størst i denne testen er Ryobi RY36STX53A-150. Med den ekstra størrelsen får du en meget god snøfreser som ruller ekstra lett over gårdsplassen.

Skrevet av / 17.02.24 - 09:05
Ryobi RY36STX53A-150
Geir Gråbein Nordby

At Ryobi RY36STX53A-150 (igjen, hvor er catchy-navn-avdelingen når du trenger den?) er testens største snøfreser, betyr likevel ikke at den er spesielt stor. I hvert fall ikke i forhold til fullvoksne bensinfresere, som er store og høye nok til å svelge en liten person. Den ekstra størrelsen i forhold til Stiga ST 700e er først og fremst på grunn av hjulene, som er større her. Forresten, synes du navnet er vanskelig, så går snøfreseren også under navnet Max Power 53.

Ryobi-freseren er sammenleggbar, og får plass bak i en litt stor stasjonsvogn eller SUV. Kjekt om du skal til hytta eller et annet sted hvor snørydding står på planen.

Utkasteren kan vinkles 180 grader horisontalt, og tett mot 90 grader vertikalt, dette skjer med en spak ved høyre hånd, og gir god fleksibilitet under snøryddingen.

Ryobi RY36STX53A-150 batteri
Her er det plass til to batterier, og det bør du også vurdere. Det medfølgende 5 Ah-batteriet er ikke helt nok. Foto: Geir Gråbein Nordby

Batteritid

RY36STX53A-150 inkluderer batterilader og et 36V batteri på 5 Ah. Den er ikke tilgjengelig uten batteri, noe som må tas i betraktning når du sammenligner prisen mot andre snøfresere. Den er egentlig ikke så mye dyrere i forhold til Stiga-en, som det kan se ut som. Men, joda, noen prosenter er det jo.

Det medfølgende batteriet holder til rundt 200 kvadratmeter eller 10-15 minutter snømåking, alt etter hvor tung snøen er. Snøfreseren på sin side trives såpass godt med større snømengder, at jeg helt klart vil anbefale et ekstra batteri. Gjerne et på 8 Ah, eller hvis du føler deg ekstra vågal, 12 Ah. Sistnevnte vil øke prisen med 50 heftige prosent, så vurder gjerne to og tre ganger før du klikker på «kjøp»-knappen …

Les også Denne hadde nok gjort i seg i hagen nå Robotten Yarbo kan håndtere både gress, løv - og snø.

Støynivå

Størrelsen tatt i betraktning trodde jeg maskinen skulle støye en del. Men sannheten er at støynivået faktisk er lavere enn fra Stiga-freseren, og nesten like lavt som fra den kompakte snøskuffen Ryobi RY18ST25A-0. Egenstøy er oppgitt til 88,4 dB, mens det så vidt er over 71 dB ved brukerens ører. Det er ikke akkurat stille, men heller aldri ubehagelig.

Ryobi RY36STX53A-150 light
Ryobi RY36STX53A-150 lyser opp i mørket som bare det. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ryobi RY36STX53A-150 i bruk

Snøfreseren er definitivt i samme klasse som Stiga-en, spørsmålet er om den er verdt de ekstra par tusenlappene. Med omtrent samme arbeidsbredde og funksjonalitet, så skulle man fort tro at du får mer for pengene med Stiga. Jeg hadde selv Stiga-en i noen uker før Ryobi-forsendelsen kom på døren, og rakk å bli ordentlig godt kjent med den. Jeg likte den også svært godt, og følte at stort bedre enn dette var ikke å forvente.

Men etter bare kort tid med denne fra Ryobi, er det helt klart at den har noe ekstra ved seg. Nemlig i form av arbeidskapasitet og muskelavlastning. For selv om den ikke klarer noe stort høyere snøfonner enn Stiga-en (bare 3 meter høyere), så pløyer den enda enklere gjennom tettpakket og isete snø. Den kaster snøen lenger unna, og den kraftige LED-stripen i front lyser ekstra kraftig opp i mørket, og gir bedre sikt om kvelden.

Ryobi RY36STX53A-150 whidth
Arbeidsbredden på 53 cm er optimal for en snøfreser uten fremdrift. Så får det være at den legger igjen et tynt lag med snø. Foto: Geir Gråbein Nordby

Men det aller beste er at den er lettere å skyve fremover. De store hjulene gjør snøryddingen til en lek. Å rydde en større oppkjørsel for snø går lett som en plett, og du skal ha vriene oppgaver foran deg for å savne fremdrift. I så fall skal du se nærmere på den større – og dobbelt så dyre – RY36STX61A-260F. Men freseren i testen er langt mer praktisk for folk flest, ikke minst fordi den får plass i en helt vanlig bod, og i sammenlagt tilstand får plass baki en litt stor personbil.

Min eneste misnøye jeg har med denne snøfreseren, bortsett fra den litt knappe batterikapasiteten (som er lett å løse), er at den ikke går like tett ned på asfalten, og legger igjen noen millimeters belegg med snø. Stiga-en går derimot helt tett nedpå, slik at asfalten kommer frem igjen. Om snøen smelter og det fryser på igjen, er det større risiko for et glatt underlag med Ryobi-en.

Ryobi RY36STX53A-150 lifestyle 4
Foto: Ryobi

Konklusjon

Den batteridrevne Ryobi RY36STX53A-150 er en både praktisk og kraftig snøfreser. Den er sammenleggbar og kan fraktes i en litt stor personbil, og de store hjulene gjør at den rydder snø lett og effektivt. Den passer til litt store gårdsplasser, oppkjørsler og små friområder, og bør vurderes av både vanlige privatpersoner og borettslag.

Den er god på både lett og tettpakket snø, og selv om den etterlater et tynt lag på asfalten er den definitivt en favoritt hos journalisten.

Det medfølgende batteriet holder ikke til fullt så store oppgaver som snøfreseren ellers er bekvem med, så vi anbefaler å kjøpe et ekstra batteri for å slippe å lade innimellom øktene.

Karakter
Ryobi RY36STX53A-150
Premium

Home mener

Store hjul og god arbeidshøyde gjør at snøfreseren glir ekstra lett over gårdsplassen. Snøen ryddes unna som bare det, og sprøytes langt. Støtte for to store batterier. God kraft, en veldig bra snøfreser! Ikke egen fremdrift. Går ikke helt ned på bakken, men legger igjen noen millimeter med snø etter seg. Litt begrenset kapasitet med det medfølgende batteriet (5 Ah).

Også i denne testen:

3 snøfresere

Ryobi RY18ST25A-0

Til de enkleste jobbene

Den vesle snøskuffen fra Ryobi fungerer fint på et lite område. Men er den så mye mer praktisk enn en manuell skuffe?

Enkel å bruke, helt fin til terrasser og små oppkjørsler. Kaster snøen langt. Tar liten plass. God beskyttelse for batteriet.
Mindre egnet til dyp eller tung snø. Grus kastes langt og med ganske stor spredning. Topptung med største batteri. Pris med batteri og lader blir stiv.
Les hele testen

Stiga ST 700e

Mye for pengene

Skal du ha en god arbeidsbredde på en halv meter, kan ikke en snøfreser bli stort mer kompakt enn Stiga ST 700e. Som stort sett er en fryd å bruke.

Justerbar utkaster, LED-lys til kveldsbruk, enkel å bruke. Nok kraft til de fleste jobber, pløyer snø helt nede langs bakken. Plass til to batterier gir god kapasitet. Rimelig pris.
Ikke egen fremdrift. Litt små hjul gjør at Stiga-en kan være tung å dytte ved hard og isete snø.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Massasje når og hvor du vil

Behersker du trykket?

Hjertet på rett sted

Hjemmets vinkjeller skjemmer bort druene

Finn sakene dine

Strømstasjonen du ikke visste du trenger

Nye Nespresso er en dyr fornøyelse

Ding dong! Er det noen hjemme?

Sett fyr på vinterlyset

Pent fra Panasonic

Lag mat som på restaurant

Rengjøring med rene hender

Lyd & Bilde
Scroll to Top