TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Julekalender 2024 Delta her!

TEST: Stiga ST 700e

Mye for pengene

Skal du ha en god arbeidsbredde på en halv meter, kan ikke en snøfreser bli stort mer kompakt enn Stiga ST 700e. Som stort sett er en fryd å bruke.

Av / 17.02.24 - 09:05
Stiga ST 700e

Home mener

  • Justerbar utkaster, LED-lys til kveldsbruk, enkel å bruke. Nok kraft til de fleste jobber, pløyer snø helt nede langs bakken. Plass til to batterier gir god kapasitet. Rimelig pris.
  • Ikke egen fremdrift. Litt små hjul gjør at Stiga-en kan være tung å dytte ved hard og isete snø.

Et steg opp fra de små snøskuffene finner vi kompakte snøfresere som Stiga ST 700e, med en arbeidsbredde på 50 cm – bredere enn en liten manuell snøskuffe (40 cm), men smalere enn de største manuelle snørydderne (70 cm). Rundt 50 cm kan synes å være «gullokksonen» for en snøfreser når man ser kraft i forhold til pris. Snøfreseren er smal nok til å fint pløye gjennom snøen uten egen fremdrift, mens den er bred nok til at man slipper å gå altfor mange ganger frem og tilbake over gårdsplassen.

Stiga ST 700e whidth
50 cm er en god arbeidsbredde, når snøfreseren mangler fremdrift. Foto: Geir Gråbein Nordby

Stiga-en er sammenleggbar og får greit plass baki en stasjonsvogn, men stangen som vrir på utkasteren stikker endel opp, men om ikke bagasjerommet har takhøyde nok, løsnes denne enkelt med en klips.

Stiga-en har justerbar vinkel på utkasteren, både vertikalt og horisontalt. Dermed kan du unngå å blåse snø i fjeset på folk i umiddelbar nærhet, og du kan enklere samle snøen i kontrollerte fonner.

Stiga ST 700e 1
Stiga ST 700e har plass til to batterier. Her 4 Ah og 7,5 Ah. Foto: Geir Gråbein Nordby

Batteritid

Stiga ST 700e selges både uten batteri, og i kombinasjon med lader og et 48V batteri (men 43,2V i følge merkelappen) på 4 Ah. Batteri og lader øker totalprisen med 50 prosent. Stiga har ikke oppgitt hvor mye snø man rekker å rydde unna med de ulike batterikapasitetene. Jeg har selv ryddet unna rund 200 kvadratmeter med 5-10 cm lett snødekke, og fortsatt har hatt strøm igjen, dog ikke nok til en ny omgang.

Snøfreseren rommer inntil to batterier samtidig, hver av dem med kapasitet opptil 7,5 Ah. Jeg har fått både 4 og 7,5 Ah levert til test, og med begge batteriene fulladet kan jeg nok rydde rundt 1000 kvm med nysnø før begge batteriene tar slutt. I hverdagen opplevde jeg aldri å ikke kunne rydde unna den snøen jeg måtte, før jeg måtte lade.

Annonse
Stiga ST 700e accuracy 2
Snøfreseren fra Stiga slikker nesten asfalten når den jobber. Foto: Geir Gråbein Nordby

Støynivå

Det er naturlig at en større snøfreser har høyere støynivå enn en mindre, men Stiga-en er innenfor akseptable grenser. Egenstøy er oppgitt til 89 dB, mens lydnivået skal være rundt 77 dB ved øret på brukeren. Det høres høyt ut, jeg synes ikke den bråker nevneverdig mer enn den minste Ryobi-skuffen. Men klart hørbart er det jo.

Stiga ST 700e i bruk

Gjennom mye av vinteren så langt har Stiga-freseren vært en drøm å bruke. Den pløyer unna både lett og til dels også tung snø. Den starter på et blunk ved å presse inn en knapp og deretter en spak (for sikkerhets skyld), og med et godt synlig arbeidslys i front kan man fint operere den om kvelden.

Les også Denne hadde nok gjort i seg i hagen nå Robotten Yarbo kan håndtere både gress, løv - og snø.

Jeg liker at utkasteren kan justeres 180 grader horisontalt, og vinkler du den godt oppover, spruter den ganske langt – inntil 6 meter. Motsatt, om den vinkles plant med bakken, så sprutes forsiktig snøen, som legger seg pent i en fonn bortover. Utkasteren dreies horisontalt med en spak, som jeg synes kanskje virker litt lite robust. Det var faktisk også ett tilfelle av at utkasteren hadde frosset fast, og da kunne jeg ikke løsne den med spaken, men måtte dreie på den med hendene direkte. Utkasteren kunne også tette seg om snøen var tung, spesielt om den var dreid 90 grader til en side.

Snøryddingen i hverdagen går enkelt og greit. Jeg liker at snøfreseren skraper helt nede langs bakken når den freser snø, hvor andre kan ha det med å legge igjen en hardpakka centimeter med snø. Det er tidvis en utfordring at hjulene er små, spesielt om snøen er hard eller veldig tung. Da kreves det en del manuelt kroppsarbeid for å få snøfreseren gjennom økten, og det har hendt at jeg har kvalt motoren ved å gape over for mye snø på én gang.

Stiga ST 700e lifestyle
Foto: Stiga

Konklusjon

Stiga ST 700e er en kompakt snøfreser med 50 cm arbeidsbredde, passe til å rydde litt større oppkjørsler og fellesområder for snø. Den justerbare utkasteren kan styre snøstrålen bort fra folk, samt bygge kontrollerte snøfonner. Støynivået er hørbart, men innenfor det akseptable.

I test fungerte freseren utmerket på lettere snø, men krever litt manuell innsats i tyngre snø pga. de små hjulene. Samlet gir Stiga ST 700e flott valuta for pengene som en kompakt, batteridrevet snøfreser til mindre områder.

Karakter
Stiga ST 700e
Premium

Også i denne testen:

Ryobi RY18ST25A-0

Til de enkleste jobbene

Den vesle snøskuffen fra Ryobi fungerer fint på et lite område. Men er den så mye mer praktisk enn en manuell skuffe?

Enkel å bruke, helt fin til terrasser og små oppkjørsler. Kaster snøen langt. Tar liten plass. God beskyttelse for batteriet.
Mindre egnet til dyp eller tung snø. Grus kastes langt og med ganske stor spredning. Topptung med største batteri. Pris med batteri og lader blir stiv.
Les hele testen

Ryobi RY36STX53A-150

En skikkelig arbeidskar

Størst i denne testen er Ryobi RY36STX53A-150. Med den ekstra størrelsen får du en meget god snøfreser som ruller ekstra lett over gårdsplassen.

Store hjul og god arbeidshøyde gjør at snøfreseren glir ekstra lett over gårdsplassen. Snøen ryddes unna som bare det, og sprøytes langt. Støtte for to store batterier. God kraft, en veldig bra snøfreser!
Ikke egen fremdrift. Går ikke helt ned på bakken, men legger igjen noen millimeter med snø etter seg. Litt begrenset kapasitet med det medfølgende batteriet (5 Ah).
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Dobbelt så smart er ikke dobbelt så bra

Dette kan ingen andre nattbordlamper

4 espressomaskiner: Henger pris og kvalitet sammen?

Fleksibel, og tanken er god

Overvåkning med øye på økonomien

Plass til alt

Robotstøvsuger med kunstig idioti

Nå rykker KI også inn i vaskerommet

Passer godt i et Yale smarthjem

Terrassedøra di fortjener denne

Smidig støvsuger går helt til kanten

Juletrelenke til hele året

Lyd & Bilde