Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Xiaomi 13T Pro

Xiaomi 13T Pro er det perfekte kompromisset

Et viktig skritt i den riktige retningen. Her er mye gjort riktig, og ikke så mye gjort feil.

Skrevet av / 13.11.23 - 08:56
Xiaomi 13T Pro
Peter Gotschalk

I begynnelsen av året var kinesiske Xiaomi på banen med en ny toppmobil med Snapdragon 8 Gen 2-prosessor og kamera utviklet i samarbeid med Leica. Xiaomi 13 Pro hadde mye å by på, men prisen var høy, og sammenlignet med andre mobiler i samme prisklasse kom kinesernes flaggskipmodell litt til kort.

Ikke minst fordi Xiaomi 13 Pro led under ganske mange småfeil og feil designbeslutninger. Hele grensesnittet var for ‘kinesisk’ og spekket med bloatware, og telefonen hadde også problemer med overoppheting.

Men tradisjonen tro har Xiaomi vel et halvt år senere lansert en billigere etterfølger, Xiaomi 13T Pro, og vi skal love deg at det har kommet andre ting i  tillegg. Prisen er senket markant, og de fleste av forgjengerens problemer er blitt løst. Og uten fullt så mange kompromisser som fjorårets T-modell, Xiaomi 12T Pro, måtte inngå for å treffe noenlunde samme prissjikt.

De nærmeste konkurrentene i samme prisklasse som Xiaomi 13T Pro er Motorola Edge 40 Pro og OnePlus 11 5G. Begge er spesielt fremragende mobiler, så Xiaomis nye mobil har en del å leve opp til.

Xiaomi 13T Pro
Det er skåret noe av tykkelsen på kameramodulen, så mobilen kan ligge normalt på et bord uten å ‘velte’ på grunn av kameraet. (Foto: Peter Gotschalk)

Utseende og konstruksjon

Starter vi med det ytre, er Xiaomi 13T Pro ikke den mest iøynefallende mobilen vi har sett. Som Xiaomi 13 Pro er den ganske bastant, og designen er preget av den massive kameramodulen på baksiden. Det fyller nesten hele den øverste femtedelen av mobilens bakside, men i motsetning til tidligere har man skåret noe av tykkelsen på modulen, så mobilen kan ligge normalt på et bord uten å ‘velte’ på grunn av kameraet.

Xiaomi 13T Pro finnes i to versjoner med henholdsvis sort glassbakside eller blått vegansk lær. Vårt testeksemplar var modellen med vegansk lær, som har en nupret struktur som ligger godt i hånden og absolutt ikke samler på fingeravtrykk, så den vil vi virkelig anbefale. For Xiaomis glassmodeller har det med å være så blanke at man i bokstavelig forstand kan bruke mobilen som håndspeil.

Xiaomi 13T Pro
Vårt testeksemplar var modellen med vegansk lær, som har en nupret struktur. Den ligger godt i hånden og samler absolutt ikke på fingeravtrykk. (Foto: Peter Gotschalk)

Sett forfra minner Xiaomi 13T Pro om forgjengeren fra i vinter, men skjermen er fremstilt av Gorilla Glass 5 i stedet for Gorilla Glass Victus, og den er nesten helt flat og ikke lett buet langs kantene som forgjengeren. Både på/av- og volumknappen er begge fortsatt praktisk plassert på telefonens høyre side. Mobilen er stort sett rammeløs og har frontkameraet innebygd som et utstanset hull i skjermen.

På samme måte som 13 Pro er Xiaomi 13T Pro IP68-sertifisert og er dermed helt motstandsdyktig overfor støv, og den kan tåle å bli nedsenket i vann i opptil 30 minutter.

Skjerm og lyd

Xiaomi 13T Pro har en 6,67-tommers AMOLED-skjerm med FHD+-oppløsning (2712 x 1220), noe som tilsvarer en bildeskarphet på 446 ppi. Dessuten har skjermen en oppdateringsfrekvens på 144 Hz (en forbedring i forhold til forgjengeren og tar 13T Pro opp på nivå med Motorola Edge 40 Pro), HDR10+, Dolby Vision samt en maksimal lysstyrke på hele 2600 nit. Skjermbildet er altså ekstremt lyssterkt, og på grunn av den høye pikseltettheten også knivskarpt.

Xiaomi 13T Pro
Xiaomi 13T Pro har en maksimal lysstyrke på hele 2600 nit. Skjermbildet er altså ekstremt lyssterkt, og på grunn av den høye pikseltettheten, også knivskarpt. (Foto: Peter Gotschalk)

Lysstyrken gjør skjermen særdeles brukbar i dagslys – selv når solen skinner – og sortnivået er også fremragende.

Når det gjelder lyden, er Xiaomi 13T Pro utstyrt med innebygde stereohøyttalere, som for så vidt kan spille høyt nok, selv om lydbildet er litt tynt. Heldigvis støtter mobilen både Dolby Atmos, samt aptX fra Qualcomm, som optimerer lyden når det strømmes trådløst via Bluetooth.

Kamera

Xiaomi legger som tidligere vekt på at kameraene er utviklet i samarbeid med Leica, og derfor har objektiver fra den tyske kameraprodusenten. Hovedkameraet er på 50 megapiksler med 24 mm brennvidde. Teleobjektivet, også på 50 megapiksler, har 50 mm brennvidde og altså 2x optisk zoom. Ultravidvinkelen må nøye seg med 12 megapiksler, mens frontkameraet er på 20 megapiksler.

Xiaomi 13T Pro
Både på/av- og volumknappen er begge fortsatt praktisk plassert på telefonens høyre side. (Foto: Peter Gotschalk)

Akkurat som Xiaomi 13 Pro har 13T Pro fått tilføyd spesielle ‘Leica-filtre’ til kameraprogramvaren, som gjør det mulig for selv amatører å ta mer unike bilder med atmosfære og sjel. I tillegg kommer såkalte ‘fotografiske stilarter’, som tar bilder med en spesiell justering og forutinnstilling av tone, tonalitet og tekstur. I kameraprogramvaren kan brukeren selv definere sine egne fotografiske stilarter, eller man kan nøye seg med å velge mellom to forutinnstilte variantene, nemlig ‘Leica Vibrant’ eller ‘Leica Authentic’, hvor førstnevnte er dynamisk og sprelsk, mens sistnevnte skaper nøytrale bilder med naturlige farger. Vi har prøvd begge to, som man kan se på bildeeksemplene.

Generelt representerer Xiaomi 13T Pro et skritt i den riktige retning for kineserne, som allerede var på rett vei med forgjengeren. Samarbeidet med Leica har gjort underverker for Xiaomi, og 13T Pro er kanskje den beste kameramobilen vi har sett til dato.

Xiaomi13TPro_galleri1 Xiaomi13TPro_galleri2 Xiaomi13TPro_galleri3 Xiaomi13TPro_galleri4 Xiaomi13TPro_galleri5 Xiaomi13TPro_galleri6
<
>
Samme motiv fotografert med henholdsvis ultravidvinkel, vidvinkel og 2x optisk zoom. Og i tillegg med henholdsvis ‘Leica Authentic’ og ‘Leica Vibrant’. Forskjellen på de to fotografiske stilartene er subtil, men utgjør likevel en stor forskjell på resultatet. (Foto: Peter Gotschalk)

Ytelse og funksjoner

Men trærne vokser som kjent ikke inn i himmelen, og for å holde prisen nede har kineserne vinket farvel til Snapdragon 8 Gen 2, som ellers gjorde Xiaomi 13 Pro lynrask. I stedet må Xiaomi 13T Pro nøye seg med en prosessor fra MediaTek, nemlig Dimensity 9200+, som ganske visst er den taiwanske chipprodusentens topprosessor, men som likevel ikke helt kan konkurrere med Qualcomms beste chip når vi kommer opp i de høyere luftlag, og mobilen presses maksimalt.

Når det er sagt, yter MediaTek Dimensity 9200+ absolutt tilfredsstillende, og i motsetning til Xiaomi 13 Pro gir 13T Pro altså ikke tapt når man spiller store spill eller for øvrig presser mobilen. Så riktig nok mangler MediaTek-prosessoren et par hårstrå i forhold til Snapdragon 8 Gen 2 når vi ser på målfotoer, men den er tydeligvis bedre integrert med mobilens maskin- og programvare, så brukeropplevelsen ender med å bli bedre. Det gjelder også for batteritiden, selv om forskjellen altså ikke er overveldende. For øvrig har Xiaomi 13T Pro samme 120 watt lynlading som sin forgjenger, så det er vanskelig å gå tom for strøm hvis man er i nærheten av laderen bare en enkelt gang om dagen. Så det er til å leve med at 13T Pro må unnvære trådløs lading.

Xiaomi har også fått ryddet opp i de mange bloatware-appene som skjemmet forgjengeren. Bevares, det er fortsatt mange av Xiaomis egne apper installert når man starter mobilen første gang, og Xiaomi synes også fortsatt det er nødvendig å være helt, helt sikker, så man må vente i 10 sekunder før man får lov til å trykke ‘Ok’ i mange av menyene. Men generelt sett er brukeropplevelsen renere, og det later til at den kinesiske produsenten er nær ved å ha funnet den rette balansen mellom å kunne tilby noe unikt og samtidig gi de vestlige brukerne et brukergrensesnitt de kjenner.

Xiaomi13TPro_bokeh1 Xiaomi13TPro_bokeh2 Xiaomi13TPro_bokeh3
<
>
I samarbeid med Leica har Xiaomi også tilført tre forskjellige moduser til portrettfunksjonen som tar bilder med bokeh-effekt, nemlig henholdsvis 35 mm Documentary lens, 50 mm Swirly bokeh lens og 90 mm Soft focus lens. Forskjellen er slående, og bildene helt unike. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Xiaomi har gjort mye riktig og ikke så mye feil med Xiaomi 13T Pro. Forgjengeren, Xiaomi 13 Pro, kritiserte vi for en rekke småfeil, gale designbeslutninger og høy pris, men med etterfølgeren har den kinesiske produsenten løst de fleste av problemene, og ikke minst er prisen blitt langt mer spiselig.

Designen er blitt optimert, skjermen er blitt mer lyssterk og har fått raskere oppdateringsfrekvens, og selv om ytelsen daler litt på grunn av skiftet fra Snapdragon 8 Gen 2 til MediaTek Dimensity 9200+, later den nye prosessoren til å være bedre integrert i mobilen, så man unngår overoppheting. Xiaomi 13T Pro må til gjengjeld unnvære trådløs lading, men ellers byr den på samme 120 watt lynlading som forgjengeren.

Sist, men ikke minst betyr samarbeidet med Leica – blant annet takket være innebygde Leica-filtre og fotografiske stilarter – at kameraet gir brukerne flere muligheter til å ta unike bilder.

Sammenlignet med de nærmeste konkurrentene i prisklassen fra Motorola og OnePlus har Xiaomi 13T Pro absolutt ikke noe å skamme seg over.

Karakter
Xiaomi 13T Pro
Premium

Home mener

Lyssterk AMOLED-skjerm med en oppdateringsfrekvens på 144 Hz. Enda bedre Leica-kamera enn forgjengeren. God ytelse fra den velintegrerte MediaTek-prosessoren. Dessuten 120 watt lynlading og IP68-sertifisering. Leveres i en utgave med nupret vegansk lær, som ligger godt i hånden. Virkelig mye mobil for pengene. De innebygde høyttalerne leverer et litt for tynt lydbilde. Må unnvære trådløs lading, og selv om det helt sikkert er blitt bedre, er det fortsatt ganske mange unødvendige apper installert på mobilen. Skjermen må nøye seg med Gorilla Glass 5-beskyttelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Lyd & Bilde
Scroll to Top