Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Home Julekalender: Luke 10Delta

: Sony Xperia Z3 Compact

Den beste kompakte mobilen

Sonys lille flaggskipsmobil er et større steg fremover enn man kunne tro.

Skrevet av / 16.09.14 - 16:15
Sony Xperia Z3 Compact
Jonas Ekelund

Sony hoppet over steget med Z2 for sin kompakte modell, så det er gledelig at vi nå også får en Z3 Compact. Forgjengeren utnevnte vi til den beste minimodellen av en flaggskipsmobil, da den bortsett fra størrelsen faktisk var nesten helt lik sin storebror. Det samme gjelder Z3 Compact, og vi tester de derfor samtidig og nevner bare forskjellene.

Utseende og konstruksjon
Sett forfra og bakfra er de nye modellene nesten helt identiske med sine forgjengere. Imidlertid har rammen rundt skjermen blitt en anelse mindre, noe som gjør at yttermålene er en millimeter tynnere og at den er 8 gram lettere. Rundt sidene ser vi imidlertid at lukene har endret form og størrelse samt at høyttaleren har blitt mindre.

sony_xperia_z3_compact_07_white_top

Dette henger sikkert sammen med at Sony har gjort mobilene enda mer robuste enn tidligere. Da man tidligere snakket om at de var beskyttet mot støv og vann er de nå i stedet støv- og trykkvanntette. IP65 og IP68 klassifiseringen innebærer at de både tåler vannstråler og å være nedsenket på 1,5 meters dyp i 30 minutter. Med andre ord kan man faktisk ta de med på svømmeturen og ikke bare sette pris på at de tåler en kjapp dukkert.

sony_xperia_z3_compact_13

Man har også endret litt på designen. Lillebror har fått en gjennomsiktig plastlist rundt kanten som dels gir en kul optisk effekt og dels også gjør den behagelig å holde i. De kan dessuten fås i flere virkelig fine farger. Foruten hvit og svart fås Compact i grellere grønt eller oransje.

sony_xperia_z3_compact_09_colorrange-460x411

Skjerm
Compact-modellen har imponerende nok fått en større skjerm, til tross for de mindre yttermålene. En 4,6” skjerm er tross alt veldig nær den størrelsen vi for bare et par år siden anså som stor. Innen inntoget av phablet-modellene altså. Sonys skjermteknikker Triluminos Display og Live Colour LED høres kanskje ut som gimmicker, men gir faktisk en aldeles utmerket bildekvalitet. Lysstyrken er meget bra og gjør den hyggelig lesbar selv i sollys. Dessuten har den bra kontrast og en utmerket betraktningsvinkel. Bildebehandlingen gjør også at man kan få den fargegjengivelsen man ønsker, enten livlig for å se på film eller korrekt når man skal kontrollere bildene.

Kamera
Til forskjell fra mange konkurrenter har begge modellene en dedikert utløserknapp for kameraet. Dermed kan man starte kameraet kjappere og man slipper de rystelsene som kan bli resultatet når man må trykke på skjermen. I de nye modellene har Sony også satt inn en linse med større vidvinkel som gjør at man kan få med flere kompiser på bildet når man står nærme.

sony-xperia-z3-camera

Så lenge man holder seg til automatikk er kameragrensesnittet meget enkelt og åpenbart. I manuell modus kan man lett endre hvitbalanse og eksponeringskompensasjon, men man må dumt nok inn i menyer for å endre innstillinger. Der lykkes Nokia bedre. Liksom man på Nokia-en også kan legge til fotoapper slik at det føles som nye funksjoner og filtre i kameraet i stedet for separate apper.

Xperia-Z3-sushi
Sushi tallerken i bra belysning

Som tidligere har optikken en meget bra lysstyrke, som i kombinasjon med den uvanlig store kamerasensoren gjør at man får brukbare bilder selv i svakt lys. En nyhet er at Sony nå skryter av et ISO-tall på hele 12800, noe som skal gi enda bedre resultat i halvmørke. Det er vi ikke enig i, da det heller gir større problemer med støy og tap av detaljer. Men selv uten det er Z3 klart blant de beste mobilkameraene i vanskelige lysforhold.

...og i dårlig belysning uten blitz.
…og i dårlig belysning uten blitz.

Man må være klar over at Z3 i sin Superior Auto-innstilling, noe de fleste nok benytter, tar bilder i 8 megapiksler. Man får derfor ikke samme detaljskarphet som om man benytter den manuelle innstillingen. Liksom tidligere gir kameraet veleksponerte bilder med bra fargegjengivelse. Vi noterte også ytterligere litt bedre kontrast. Hvis man jobber litt med innstillingene er dette en av de få kameramobilene hvor man kan få bra bilder under de fleste forhold.

Lyd
Sony har plassert to høyttalere på fronten, noe som er den klart beste plasseringen samt at det gir en viss stereoeffekt. Derimot skal man selvfølgelig ikke regne med en fantastisk eller spesiell høy lyd. Med hodetelefoner blir det derimot en helt annen opplevelse. Sony har nemlig tatt i bruk flere teknikker for bedre lydopplevelse, blant annet DSEE HX for å forbedre lavoppløst musikk. Med de rette hodetelefonene kan man også få støyredusering i urolige miljøer.

sony-hi-res-audio-logo-460x300

Men fremfor alt har mobilen støtte for høyoppløst lyd. Dette er meget lovende i kombinasjon med Sonys nye hodetelefoner MDR-1ADAC med innebygd HD digitalomvandler, eller den batteridrevne hodetelefonforsterkeren PHA-3AC med innebygd konvertering av høyoppløst lyd. Vi har i skrivende stund ikke lykkes å få spesifikasjoner på HD-lyden i Z3, men åpenbart er dette noe Sony tar på alvor og satser på.

2014-09-16-07.54

Bruk
Som tidligere merker man at Sony er Android-verdenes motsats til Apple. Med sitt store tilbud av film og musikk vrimler det av Sony-apper for å kjøpe og konsumere det innholdet. Mobilen føles derfor litt overlesset med apper som man ikke nødvendigvis vil benytte. Men det er klart at om man allerede er inne i deres økosystem blir det meget enkelt å benytte den sammen med sin Sony hjemmekino.

sony_xperia_z3_16_ps4

Eller nå også med sin Playstation. En kul nyhet er nemlig noe som kalles PS4 Remote Play. Det innebærer at man kan pause spillet på TV-en og fortsette å spille på sin Z3 mobil eller nettbrett. Perfekt om resten av familien plutselig vi se på en film. Man kan til og med montere mobilen sin på Dualshock-håndkontrollen ved hjelp av en holder, og fortsette å bruke den for å styre spillet.

Ytelse
Da de har satt i en Snapdragon prosessor med samme høye klokkefrekvens som i Samsung Galaxy S5, er Sony tilbake i matchen. Den er merkbart kjappere enn den tidligere modellen og like rask eller raskere enn konkurrentene. En Geekbench på 990 (single core) er faktisk ny rekord, og 2.790 (multi core) er meget bra. I det mer virkelighetsbaserte Browsermark ser vi også en ny rekord med resultatet 1.503. Sony lover dessuten opp til to dagers batteritid. I løpet av den tiden vi benyttet den har vi ikke sett noen grunn til å sette spørsmålstegn ved dette da den har påtagelig mer batteri igjen etter en dag enn de fleste mobiler vi har sett i løpet av 2014.

2014-09-13-14.22

Konklusjon
Z3 Compact er kjappere enn noensinne, mer robust enn noensinne og både kamera og lyd har blitt enda bedre. Og det sammenlignet med Z1 Compact som allerede tidligere var blant våre absolutte favoritter blant mindre mobiler. De få klagene vi tidligere har hatt er blitt utbedret og det er nå faktisk vanskelig å finne noe å anmerke. De har til og med blitt penere og mer behagelig å holde i! Om du vil kjøpe Compact eller større Z3 avhenger bare av hvor stor skjerm du vil ha og hvor mange penger du vil ut med.

Home mener

Nå er den helt støv- og vanntette. Det allerede tidligere utmerkede kamera har blitt enda litt bedre. Både bilde- og lydkvaliteten er i toppklasse. Liten lagringskapasitet slik at man nesten må sette inn et minnekort.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Like sterk som storebror

Xiaomi har lyttet til kritikken

Google utfordrer Apple og Samsung på tid

Endelig en raskere Apple Watch

Huawei Watch GT 4 er smartklokken som smelter inn

OnePlus Open bretter seg ut

Det beste iPhone-valget

Grønn mobil for de fingernemme

Pixel Pro fortsetter å imponere

Villere nettbrett får du ikke

Liten og lynrask, men designet trenger en oppdatering

For deg med Samsung-mobil

Scroll to Top