Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Home Julekalender: Luke 10Delta

: Sony Xperia Z1

Sony overtar tronen

Lynrask ytelse og et klasseledende kamera gjør Sony Xperia Z1 til årets mest imponerende mobil.

Skrevet av / 18.09.13 - 23:22
Sony Xperia Z1
Jonas Ekelund

Vi var fulle av lovord da vi testet Xperia Z i vår, og den greide seg dessuten meget bra i vår test av mobilkameraer. Derfor fikk vi umiddelbart høye forventninger når vi fikk se oppfølgeren Xperia Z1 på IFA-messen, og vi verket etter å teste den i virkeligheten!

Sony 13_Xperia_Z_1_Range web

Utseende og konstruksjon
Utvendig er Z1 veldig lik en vanlig Z, men når man tar den i hånden kjenner man definitivt forskjell. Kantene har blitt avrundet slik at mobilen ligger bedre i håndflaten. Det neste vi registrerer er at den dessverre også har blitt veldig tung. Z1 er faktisk en av de tyngste normalstore mobilene vi har testet i år. Kvalitetsinntrykket er imidlertid utmerket og med fram- og bakside i herdet glass og en meget stabil metallramme må Z1 kunne kalles en solid mobil.

Sony 5_Xperia_Z_1_Black_Metal_Frame web

I likhet med forgjengerne er Z1 vanntett, til tross for at lokket til hodetelefonutgangen er tatt bort. Luken til ladepluggen er blitt lettere å finne og åpne, og vi setter pris på muligheten til å sette inn et ekstra minnekort. Knappaene er lette å finne, men vi synes at strømknappen og volumkontrollen sitter litt vel nær hverandre.

Sony 6_Xperia_Z_1_Black_Powerkey web

Skjerm
Takket være en skjerm med full HD-oppløsning (1920 x 1080 piksler) har Z1 meget god pikseltettet, til tross for en skjermstørrelse på hele 5 tommer. Den gode skarpheten gjør at selv liten tekst er lett å lese. Akkurat som tidligere Xperia-modeller benyttet Sony seg av bildebehandlingen fra sine Bravia TV-er. På Z1 får man i tillegg panelteknikken Triluminos som gjør skjermen i stand til å vise flere og mer nyanserte farger. Vi er definitivt imponert over bildekvaliteten, som gjør det tilen fornøylse å se både bilder og film.

Sony 14_Xperia_Z_1_White_Group web

Kamera
Den mest spennende nyheten på Z1 er imidlertid kameraet. Sony har hentet kunnskap og ressurser fra kameradivisjonen og tar i bruk komponenter fra sine kompaktkameraer. Deriblant en Exmor RS sensor og lyssterkt G-objektiv med F2.0 blender. Oppløsningen er også økt, til hele 20 megapiksler. Men glem oppløsningen, her handler det aller mest om lys.

Sony 7_Xperia_Z_1_Black_Camera web

Vi har faktisk ikke aldri sett maken til lysfølsomhet i et mobilkamera. Den eneste mobilen som kommer i nærheten er HTC One. Det fører selvsagt med seg noe bildestøy, men Sony Xperia Z1 produserer frem gode og kontrastrike bilder der andre mobiler må gi opp. I lyse omgivelser gir den også svært skarpe bilder med som oftest utmerket fargegjengivelse. Automodusen fungerer derimot ikke alltid like bra, og og velger iblant feil innstillinger etter forholdene. Med manuell innstilling blir resulatet langt bedre, så dette er forhåpentligvis noe Sony kan rette opp med en oppdatering. Kameraet er for øvrig meget raskt il å knipse bilder og har et velfungerende burst-modus for raske bildeserier.

Sony 37_Xperia_Z_1 web

Lydkvalitet
Walkman-appen gjør musikklytting til en glede. Med Z1 har man tilgang til Sonys egen musikktjeneste Music Unlimited, men det er også lett å finne andre musikkilder. Alla PC-er og mediespillere på nettverket dukker automatisk opp i appen. Man kan også enkelt dele musikken med trådløse høyttalere.. Den innebyggde høyttaleren i bunn gir helt grei lyd, men det er når man plugger inn ett par bra hodetelefoner at lydkvaliteten kommer til sin rett.

Sony 45_Xperia_Z_1 web

Brukervennlighet
Sonys mediabibliotek inneholder apper som gir tilgang til filmer, musikk og spill, og er godt tilrettelagt for å brukes sammen med andre apparater og tjenester i hjemmet. Man kan dele innhold med TV-skjermen og sosiale medier, inkludert å direktesende det man filmer til Facebook og se kommentarer i realtid.

Sony 44_Xperia_Z_1 web

Ytelse
Takket være den nye prosessoren og generøs minnekapasitet er Z1 en utrolig rask mobil. Det merkes både i praktisk bruk og med tekniske målinger i våre faste testprogram. Målt i Geekbench gir Z1 nesten dobbelt(!) så høyt resultat (914/2707) som for Galaxy S4, og 50% raskere i Antutu (33601). Også nettleseren er hurtig og kjører HTML5 50 prosent raskere en noen annen mobil vi har testet hittil. For å oppsummere er Xperia Z1 helt klart en utmerket mobil for komplekse, krevende spill og avanserte apper.

Antutu

Konklusjon
Med Xperia Z1 har Sony tatt en allerede god mobil og filt bort skavankene, trimmet den til racerfart og attpåtil klinket til med en klasseledende kamera. Z1 er den foreløpig raskeste mobilen vi har testet, og tar de beste bildene vi har sett fra et mobilkamera, spesielt i svak belysning. Den er en luksuriøs mobil som både ser og føles bra ut. Og så er den jo vanntett. Sony har rett og slett vist hvor skapet skal stå, og fortjener en soleklar anbefaling.

Sony 4_Xperia_Z_1_Black_Back_Close_Up web

Home mener

Utrolig bra kamera Superrask ytelse Vanntett Tung

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Like sterk som storebror

Xiaomi har lyttet til kritikken

Google utfordrer Apple og Samsung på tid

Endelig en raskere Apple Watch

Huawei Watch GT 4 er smartklokken som smelter inn

OnePlus Open bretter seg ut

Det beste iPhone-valget

Grønn mobil for de fingernemme

Pixel Pro fortsetter å imponere

Villere nettbrett får du ikke

Liten og lynrask, men designet trenger en oppdatering

For deg med Samsung-mobil

Scroll to Top