Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Sony Xperia Z

Vanntett versting

Alla finesser du kan tenke deg, utmerket ytelse og fantastisk skjerm gjør Xperia Z til en vinner!

Skrevet av / 20.02.13 - 16:14
Sony Xperia Z
Jonas Ekelund

Sony har rukket å slippe et par vanntette Xperia-modeller tidligere, som ikke har vært spesielt imponerende. Alt det forandres med Xperia Z, hvor Sony åpenbart har gått “all in” og ikke kompromisset med noe som helst.

Xperia Z har akkurat som iPhone 5 en forside og bakside i herdet glass, med en stabil ramme rundt som kjennes betydelig mer pålitelig en tidligere modeller. Sony-modellen har en litt mer kantete form som gir den et distinkt utseende, men også kan gjøre den litt skarp å holde i. På den andre siden er det imponerende at Sony har greid å gjøre en så fullspekket mobil såpass tynn.

Sony Xperia Z button detail 800

Hodetelefonutgangen sitter på oversiden, mens SIM-kort og minnekort stikkes inn på sidene. Alle innganger har gummideksler og gjør mobilen vanntett ned til 1 meter, i opptil 30 minutter. Den er også sprut- og støvsikker. Xperia Z kommer med en medfølgende ladestasjon som gjør den enkel å lade uten bruk av ledninger. Den kommer i svart og hvitt, samt lilla fra noen forhandlere.

Monsterskjerm
Med en skjerm på hele 5 tommer er Xperia Z nesten i klasse med mini-nettbrett som Samsung Note II. For bare noen år siden hadde vi sagt at det er altfor stort for en mobil. Men om det er vi som er blitt bedre vant, eller om rammen rundt skjermen er tynn nok, så kjennes det faktisk veldig overkommelig. Du trenger selvfølgelig voksne never for å rekke rundt på hele skjermen med en hånd, men det tar ikke lang tid å bli vant til.

Sony Xperia Z waterbottle 1200

Skjermen har dessuten imponerende full HD-oppløsning på lik linje med flatskjermen hjemme på veggen. Å klemme hele 1920 x 1080 bildepunkter inn på en liten mobilskjerm gir en uovertruffen skarphet. Med 440 bildepunkter per tomme slår Sony faktisk Apples egne retinaskjermer som har 325. Sony har også hentet inn bildebehandling fra sine Bravia TV-apparater, som har resultert i utmerket kontrast og fargegjengivelse. Å se film eller bilder med Xperia Z blir derfor en ren nytelse. Betraktningsvinkelen er ikke den beste vi har sett, men hvem ser på mobilen rett fra siden?

Kameraet
På baksiden finner vi et 13 megapiksel kamera. Flere piksler innebærer ofte mer bildestøy, men har har Sony åpenbart lagt ned mye jobb i å få bildekvaliteten best mulig. En Exmor RS-sensor gir meget god lysfølsomhet til mobilkamera å være. Du har dessuten mulighet til å bruke HDR-foto i situasjoner med mye motlys, både når du filmer og tar stillbilder.

Sony Xperia Z Backlit Couple 1200

Xperia Z produserer bilder som ligger klart over gjennomsnittet, og lykkes ofte med å ta riktig skarpe bilder. Derimot hender det at automatikken blir litt forvirret over hvilket scenevalg som passer best. Det finnes selvfølgelig en mengde finesser, som att ta bilder når noen smiler, panoramafoto samt raske bildeserier. Akkurat det med hastigheten er noe man legger ekstra godt merke til i forhold til tidligere Xperia-modeller. Det eneste vi egentlig savner er en fysisk utløserknapp.

Ytelse
Til tross for at Xperia Z er tynn og lekker har den også vesentlg med prosessorkraft ombord. En firekjernet Snapdragon prosessor sørger for nok kraft til krevende apper. Sony-mobilen har også rikelig med minne som bidrar til at den blir veldig rask å bruke. Våre syntetiske tester bekrefter at vi har med en monstermobil å gjøre hva gjelder ytelse. I mange av testene setter den faktisk rekord. Fremfor alt er den lynrask med Java i nettleseren. Men også grafikken er utmerket, og gjør Xperia Z velegnet for krevende spill.

Sony Xperia Z TV Connection 1000

Sony har også lykkes med å få på plass et batteri med bra kapasitet. Det er helt klart nødvendig når man skal drive den enorme skjermen. Likevel er batteritiden bedre enn forventet. Selv om dagene da man kunne gå flere dager mellom ladingene nok er forbi, trenger ikke Xperia nødvendigvis å lades hver dag. I hvert fall ikke så lenge man bruker strømsparefunksjonene, som stenger av mobildata når skjermen er slukket. Etter et døgn med normal bruk var batteriet nede på 30%.

Konklusjon
Sony har slått neven i bordet og slipper endelig en kompromissløs flaggskipsmobil som kan måle krefter med konkurrentene. Xperia Z kjennes som en kvalitetsmobil. Skjermen er stor, har utmerket bildekvalitet og helt rå oppløsning. Dessuten er ytelsen i toppklasse, og gjør Xperia Z velegnet til film og krevende spill. Kamerae er også prisverdig, batteritiden likeså og dessuten er mobilen vanntett. Helt klart en mobil i den absolutte toppklassen!

Home mener

Vanntett Utmerket skjerm Bra kamera Fast batteri Høy pris

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Like sterk som storebror

Lyd & Bilde
Scroll to Top