: Sony Xperia Z

Vanntett versting

Alla finesser du kan tenke deg, utmerket ytelse og fantastisk skjerm gjør Xperia Z til en vinner!

Lyd & Bilde mener

Vanntett Utmerket skjerm Bra kamera
Fast batteri Høy pris
 • Operativsystem: Android 4.1.2
 • Skjerm: 5" 1080x1920 TFT
 • Prosessor: 1,5 GHz Snapdragon S4 Pro quad
 • Minne: 2 GB / 16 GB + microSD
 • Kameraer: 13 Mp + 2,2 Mp
 • Trådløst: 4G LTE, NFC, BT 4.0, 802.11 a/b/g/n
 • Mål: 139 x 71 x 7,9 mm
 • Vekt: 146 gram
 • Batteri: 2330 mAh, 14h samtale, 510h standby
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 5200 kr

Sony har rukket å slippe et par vanntette Xperia-modeller tidligere, som ikke har vært spesielt imponerende. Alt det forandres med Xperia Z, hvor Sony åpenbart har gått “all in” og ikke kompromisset med noe som helst.

Xperia Z har akkurat som iPhone 5 en forside og bakside i herdet glass, med en stabil ramme rundt som kjennes betydelig mer pålitelig en tidligere modeller. Sony-modellen har en litt mer kantete form som gir den et distinkt utseende, men også kan gjøre den litt skarp å holde i. På den andre siden er det imponerende at Sony har greid å gjøre en så fullspekket mobil såpass tynn.

Sony Xperia Z button detail 800

Hodetelefonutgangen sitter på oversiden, mens SIM-kort og minnekort stikkes inn på sidene. Alle innganger har gummideksler og gjør mobilen vanntett ned til 1 meter, i opptil 30 minutter. Den er også sprut- og støvsikker. Xperia Z kommer med en medfølgende ladestasjon som gjør den enkel å lade uten bruk av ledninger. Den kommer i svart og hvitt, samt lilla fra noen forhandlere.

Monsterskjerm
Med en skjerm på hele 5 tommer er Xperia Z nesten i klasse med mini-nettbrett som Samsung Note II. For bare noen år siden hadde vi sagt at det er altfor stort for en mobil. Men om det er vi som er blitt bedre vant, eller om rammen rundt skjermen er tynn nok, så kjennes det faktisk veldig overkommelig. Du trenger selvfølgelig voksne never for å rekke rundt på hele skjermen med en hånd, men det tar ikke lang tid å bli vant til.

Sony Xperia Z waterbottle 1200

Skjermen har dessuten imponerende full HD-oppløsning på lik linje med flatskjermen hjemme på veggen. Å klemme hele 1920 x 1080 bildepunkter inn på en liten mobilskjerm gir en uovertruffen skarphet. Med 440 bildepunkter per tomme slår Sony faktisk Apples egne retinaskjermer som har 325. Sony har også hentet inn bildebehandling fra sine Bravia TV-apparater, som har resultert i utmerket kontrast og fargegjengivelse. Å se film eller bilder med Xperia Z blir derfor en ren nytelse. Betraktningsvinkelen er ikke den beste vi har sett, men hvem ser på mobilen rett fra siden?

Kameraet
På baksiden finner vi et 13 megapiksel kamera. Flere piksler innebærer ofte mer bildestøy, men har har Sony åpenbart lagt ned mye jobb i å få bildekvaliteten best mulig. En Exmor RS-sensor gir meget god lysfølsomhet til mobilkamera å være. Du har dessuten mulighet til å bruke HDR-foto i situasjoner med mye motlys, både når du filmer og tar stillbilder.

Sony Xperia Z Backlit Couple 1200

Xperia Z produserer bilder som ligger klart over gjennomsnittet, og lykkes ofte med å ta riktig skarpe bilder. Derimot hender det at automatikken blir litt forvirret over hvilket scenevalg som passer best. Det finnes selvfølgelig en mengde finesser, som att ta bilder når noen smiler, panoramafoto samt raske bildeserier. Akkurat det med hastigheten er noe man legger ekstra godt merke til i forhold til tidligere Xperia-modeller. Det eneste vi egentlig savner er en fysisk utløserknapp.

Ytelse
Til tross for at Xperia Z er tynn og lekker har den også vesentlg med prosessorkraft ombord. En firekjernet Snapdragon prosessor sørger for nok kraft til krevende apper. Sony-mobilen har også rikelig med minne som bidrar til at den blir veldig rask å bruke. Våre syntetiske tester bekrefter at vi har med en monstermobil å gjøre hva gjelder ytelse. I mange av testene setter den faktisk rekord. Fremfor alt er den lynrask med Java i nettleseren. Men også grafikken er utmerket, og gjør Xperia Z velegnet for krevende spill.

Sony Xperia Z TV Connection 1000

Sony har også lykkes med å få på plass et batteri med bra kapasitet. Det er helt klart nødvendig når man skal drive den enorme skjermen. Likevel er batteritiden bedre enn forventet. Selv om dagene da man kunne gå flere dager mellom ladingene nok er forbi, trenger ikke Xperia nødvendigvis å lades hver dag. I hvert fall ikke så lenge man bruker strømsparefunksjonene, som stenger av mobildata når skjermen er slukket. Etter et døgn med normal bruk var batteriet nede på 30%.

Konklusjon
Sony har slått neven i bordet og slipper endelig en kompromissløs flaggskipsmobil som kan måle krefter med konkurrentene. Xperia Z kjennes som en kvalitetsmobil. Skjermen er stor, har utmerket bildekvalitet og helt rå oppløsning. Dessuten er ytelsen i toppklasse, og gjør Xperia Z velegnet til film og krevende spill. Kamerae er også prisverdig, batteritiden likeså og dessuten er mobilen vanntett. Helt klart en mobil i den absolutte toppklassen!

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.
6 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.