TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

: Sony Xperia Tablet S

Stilfullt sprutsikkert nettbrett

Et komfortabelt og pent sprutsikkert nettbrett med smarte funksjoner og praktisk tilbehør.

Lyd & Bilde mener
+Sprutsikkert Kvalitetsfølelsen Tilbehør og finesser
-Prisen Kameraet
Spesifikasjoner
  • Operativsystem: Android 4.03
  • Skjerm: 9,4” 1280 x 800 TFT
  • Prosessor: 1,3 GHz quad Nvidia Tegra 3
  • Minne: 1 GB
  • Lagring: 16-64 GB + SD-kort
  • Kameraer: 8 Mp + 1 Mp
  • Trådløst: 802.11a/b/g/n, BT 3.0, 3G (tillegg)
  • Mål: 174 x 240 x 8,8 mm
  • Vekt: 570 gram
  • Batteri: 6000 mAh, 12 timers bruk
Veil. pris 3800

Det opprinnelige Sony Tablet S hadde en distinkt kileform som fikk det til å skille seg ut fra mengden. Xperia beholder formspråket, men på en betydelig mer subtil måte. Den sorte fronten fortsetter rundt kanten til et forhøyd område på den sølvaktige baksiden. Den er pen og gir et sklisikkert grep som er praktisk, da metallet ellers er ganske glatt.

Baksidens forhøyning har også en annen oppgave da den kan hektes med tilbehøret. Et eksempel er det bøybare etuiet, som på samme måte som iPadens Smart Cover, kan benyttes som et stativ. Det finnes også et etui med tastatur, en høyttalerdokk, en dokkingstasjon samt en smart skrivebordsholder. Tilbudet av tilbehør er hyggelig og noe man ellers ofte savner med Android-nettbrett.

Man får et mye bedre inntrykk av Xperia enn av forgjengeren. Det er ikke plastaktig, men føles velbygd og stabilt. Det er dessuten betydelig tynnere, men føles likevel godt å bruke og ikke tyngre enn at det er behagelig å holde med én hånd.

På høyresiden sitter volumkontrollen og av/på-knappen som også slukker og tenner nettbrettet. Den er vel liten og inneklemt og gjør at den er vanskelig å finne med fingeren. På den andre siden sitter hodetelefonuttaket samt en SD-kortplass bak en luke. I underkant finner vi to høyttalere samt en dokking- og ladetilkobling bak en luke. Det er litt upraktisk å holde styr på det løse lokket til kontakten.

Unike egenskaper
Begrunnelsen for luken er trolig å beskytte tilkoblingen mot væte. En av de utmerkede egenskapene med Xperia Tablet S er nemlig at den er sprutsikker. Det innebærer ikke at man kan bade med den, men litt regnsprut går greit, og man trenger ikke å være urolig over å bruke den med våte fingre på kjøkkenet. Det er en utmerket idé at nettbrettet tåler mer enn konkurrentene, da vi ofte benytter nettbrett på den måten. Man har det meg seg over alt og er ikke alltid like nøye med å tørke av hendene.

En annen uvanlig finesse som den deler med forgjengeren, er at den har en infrarød sender. Det resulterer i at man kan benytte den som en fjernkontroll til hjemmeelektronikken. Etter å ha valgt TV, Blu-ray-spiller, kabelboks og så videre kan man benytte pekeskjermen for å kontrollere alle enhetene. Ved hjelp av en makro kan man til og med få et eneste knappetrykk til å sette på alle apparatene og velge de korrekte inngangene. Meget praktisk med en komplisert hjemmekino. Det tar imidlertid sin til å stille inn alt, da man er nødt til å finne rett fjernkontroll type for hvert apparat.

Lyd & Bilde
Takket være den relativt høye oppløsningen og den litt mindre skjermstørrelsen er det tett mellom bildepunktene, noe som gir bra skarphet. Fargegjengivelsen er bra, men skjermen er ikke spesielt lyssterk. Det blir ekstra åpenbart utendørs, og det blir ikke lettere å lese på skjermen da den er så blank at man lett får reflekser. Kameraet er godkjent til å være et nettbrett, men det kan ikke måle seg med de bedre kameramobilene. Man kan ta bra bilder, men langsom fokusering drar karakteren ned.

Høyttalerne på undersiden er tilstrekkelig kraftige til at man skal kunne dra på lyden når man ser på film. Derimot er lyden litt boksaktig (hermetisk), noe som resulterer i at man helst ikke bruker de for å lytte på musikk. Den kjappe prosessoren burde gjøre nettbrettet lynraskt, og våre testprogrammer viser at det er i toppskiktet selv om det ikke når opp til eksempelvis Samsung Galaxy Note 10.1. Merkelig nok føles det ikke fult så kjapt å bruke, noe vi bare kan anta skyldes at Sonys tilpasninger til Android bremser det. Batteritiden er imidlertid utmerket og med rimelig bruk behøver det kun å lades annenhver dag.

Tilpasset Android
Sony har skreddersydd grensesnittet og lagt til noen egne knapper og hurtigvalg. I nederkant finnes foruten de vanlige tilbake-, hjem- og siste-knappene også en snarvei til favorittapper og fjernkontrollen. I overkant finnes hurtigknapper for nettlesere, e-post, kamera, innstillinger og gjestemodus. Den sistnevnte er en elegant funksjon som gjør at man kan bestemme hva gjesten kan gjøre og få tilgang til. Perfekt for barna når de skal spille eller på festen når man vil la gjestene bestemme musikken.

Det finnes også et utvalg av egne apper. På startskjermen ligger widgeten Socialife, som akkurat som det høres ut, samler oppdateringer fra Facebook og Twitter i tillegg til Google Reader. Sony Select er en minibutikk med utvalgte apper som skal fungere bra med nettbrettet. Man får også Sonys musikktjeneste Music Unlimited, musikkspilleren Walkman som henter informasjon om musikken fra nettet og e-bokleseren Reader, men hvor man dessverre ikke kan kjøpe bøker i Skandinavia.

Sony Xperia Tablet S finnes i 4 modeller
16 GB med Wi-Fi                                    3.800 kr
64 GB med Wi-Fi                                    5.600 kr
16 GB med 3G og Wi-Fi                        5.000 kr
64 GB med 3G og Wi-Fi                        6.800 kr

Konklusjon
Sonys andre versjon av Tablet S er bedre på alle måter. Det beholder tanken med ett håndgrep, men er tynnere, penere og føles betydelig mer som et nettbrett av høy klasse. En mengde funksjoner og finesser gjør at det skiller seg ut fra mengden og sprutsikkerheten er dessuten velkommen. Dette er det nærmeste en iPad vi har sett for den som heller vi kjøre Android. Og vil man ha en mengde tilbehør til brettet er dette det eneste valget.

I løpet av testen ble vi kjent med at Sony hadde stoppet leveransen fra fabrikken da det hadde dukket opp eksemplarer hvor det var en glipe mellom skallet og skjermen. Det resulterte i at de ikke var sprutsikre, men at fukt kunne trenge inn. I dagens situasjon undersøker Sony hvor omfattende problemet er og lover å reparere alle feilaktige eksemplarer. Om dette også gjelder Skandinavia er enda uklart. Vårt testeksemplar var så vidt vi kunne bedømme feilfritt.

Legg igjen en kommentar

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.