TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
SOMMERTILBUD PÅ LB+

Sony Xperia E4G

Økonomimodell med klasse

Xperia E4G er et flott budsjettmobil. Sony har skjært vekk unødvendig luksus, uten at det har gått ut over de viktigste egenskapene.

forfatter
Publisert 13.05.15 - 00:01
L&B mener
God skjerm, fremragende lyd, rask prosessor – og ikke minst LTE! Man får forbløffende mye smartmobil for en brøkdel av hva luksusmobilene koster.
Designen er plastaktig, og det er dårlig med lagringsplass og spesielt RAM. Men til prisen er det ingen grunn til å klage spesielt høyt eller spesielt lenge.
Spesifikasjoner
  • Operativsystem: Android 4.4.4
  • Skjerm: 4,7" – 960 x 540 piksler
  • Prosessor: 1,5 GHz MT 6752 quad-core
  • Grafikkort: Mali-T760
  • Minne: 1 GB / 8 GB lager, microSD opp til 32 GB
  • Kamera: 5 Mp / 2 Mp
  • Trådløst: 4G/LTE, 3G, BT 4.1, Wifi, FM-radio
  • Batteri: 2.300 mAh
  • Mål: 7,1 x 13,3 x 1,1 cm (BxHxD)
  • Vekt: 135 gram

Vi elsker å skrive om de nyeste high-end smartmobilene, men det er ikke alle som har lyst eller råd til å investere i en supermobil som Samsung Galaxy S6 eller iPhone 6, som er blant de mest attraktive modellene akkurat nå. Men samtidig også av de dyreste.

Dersom du ikke vil ut med over 5.000 kroner for en mobil som likevel vil være teknisk foreldet om et år, kan det lønne seg å se på økonomimodellene de ulike produsentene har i sortimentet. De har ofte ikke samme «sex appeal», men gjør mye av den samme nytten til en brøkdel av prisen.

Sony Xperia E4G minner i størrelse om siste års billige Xperia-modell, M2. Fronten er definert som «ripebeskyttende glass», og baksiden er av plast. Og mens stadig flere toppmobiler etter hvert har fått en helstøpt, vanntett konstruksjon, har E4G avtakbar bakside og er ikke like beskyttet mot elementene som en Xperia Z-modell.

Skjermoppløsningen er på 960 x 540 piksler (samme som på M2). Langt unna toppmodellenes Full HD oppløsning, og på tampen til å virke grovkornet på en 4,7″ skjerm.

 

01_Xperia_E4g_Black_Side

 

Under panseret har det til gjengjeld skjedd store forbedringer. Som navnet antyder har Sony-mobilen 4G/LTE. Og prosessoren er oppgradert til en 1,5 GHz quadcore fra MediaTek, som gir den rikelig med krefter. I tillegg har den 1 GB RAM å boltre seg på og 8 GB intern lagringskapasitet som i tillegg kan utvides med 32 GB ved å sette inn et microSD-kort.

8 GB lagringskapasitet er skrapet, men når Android 5.0 snart rulles ut på denne modellen (den leveres i skrivende stund med Android 4.4.4), vil man kunne installere ekstra apper på et SD-kort. Minnekapasiteten på 1 GB blir imidlertid raskt oppbrukt når mange av de installerte appene kjører konstant i bakgrunnen.

02_Xperia_E4g_Black_Group

 

Kjører to dager på en tank

Sony slår i sin markedsføring stort på at deres mobiler har en batteritid på to dager, og det er faktisk korrekt ved alminnelig bruk. Batteritesten i Geekbench 3 ga en kjøretid tilsvarende åtte timers aktiv bruk før batteriet ga opp. Og det var i tillegg uten å aktivere Stamina-innstillingen, som kan skvise ut enda noen minutter av batteriets siste prosenter.

Skjermen er ikke høyoppløst, men bildet er likevel klart og kontrastrikt. Ikke minst er lyden direkte fremragende fra den innebygde høyttaleren, selv om det må en ekstern høyttaler til for å spille musikk på en god måte. Sony-mobilen støtter for øvrig den nye Bluetooth 4.1 standarden.

Utvalget av forhåndsinstallerte apper er utmerket. De fleste av Sonys egne apper er med.

Det må naturligvis gjøres noen kompromisser i en økonomimobil, og det merkes på kameradelen, som leverer henholdsvis 5 og 2 megapiksler på front og bakside. Det holder akkurat til vanlig bruk, men er langt unna bildekvaliteten til de beste kameramobilene.

 

09_Xperia_E4g

 

Benchmark

Xperia E4G tar et stort skritt fremover sammenlignet med fjorårets M2-modell. Faktisk scorer den mer enn dobbelt så høyt på Geekbench 3, nemlig 727 i single-core og 2.131 i multi-core. For å sette tallene i perspektiv har toppmodellen Xperia Z4 en multi-core score på 2.700.

I den grafikktunge Antutu-benchmark scorer E4G 32.341. Det er en helt utmerket ytelse som ligger på nivå med mange av fjorårets toppmobiler.

 

07_Xperia_E4g_White_Back 04_Xperia_E4g_Black_Back
<
>

 

Konklusjon

Xperia E4G er en veldisponert budsjettmobil som gir forbløffende mye for pengene. Når det gjelder hastighet er E4G ikke langt bak Sonys nåværende toppmodell, Xperia Z3 – til en tredel av prisen. Noen kompromisser det det, men på mange områder merker man liten forskjell fra de dyrere mobilene. I hvert fall så lenge man ikke har bruk for et superkamera eller masser av RAM.

 

08_Xperia_E4g 11_Xperia_E4g

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
1 Kommentar
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Video: Nothing phone (1) avslørt ukesvis før lansering Hands-on video viser innovativt nytt brukergrensesnitt.
Ingen reservedeler: Kunder må vente i flere måneder Apple er på etterskudd med reparasjoner
Eksklusivt fra Huawei Nylig skrev vi om Huaweis kommende generasjon av nye smart-produkter. Og nå er ventetiden over for ett av dem – Watch GT3 Pro kan nå kjøpes.
Det kommer ingen Samsung Galaxy S22 FE Ikke flere utgaver av Samsungs folkemobil.
Slik ser den ut! [Oppdatert] For å unngå leaks har Nothing selv "lekket" bilde av selskapets kommende smarttelefon.
5G-mobil til under 3.000 kroner Motorola lanserer enda en budsjettmobil med 5G.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend