data-srcset
6 budsjett nettbrett

Nettbrett for sofasurfere

Må man virkelig gi 4.000-5.000 kr for et nettbrett? Svaret er nei. Du kan få et ganske brukbart nettbrett for en tusenlapp. Men det kommer an på ditt behov.

Mange setter likhetstegn mellom nettbrett og Apples iPad. Det er forståelig, for den er lekker. Og har du 4.000-5.000 kr som bare roper etter å bli brukt, er det fristende å la en ny iPad4 gli ned i vesken.

Er situasjonen derimot at du har mye annet å bruke pengene på, og bare vil ha et greit apparat til litt e-post og sofa-surfing, kan du komme unna med omkring en tusenlapp. Vi har i denne testen samlet et felt på seks nettbrett i den billigste enden av skalaen som koster fra 1.000-1.500 kroner.

Kompromissets kunst
I denne prisklassen må man gjøre noen kompromisser. Størrelsen, prosessorkraft, hukommelse og kvaliteten på skjermen er ting hvor man kan spare på utgiftene. Og endelig kan man begrense utgiften ved å pakke hele nettbrettet inn i plast. Det er snakk om 7” nettbrett, hvor en enkelt 10” også kom med.

Alle seks nettbrettene er bygget over operativsystemet Android, og alle kjører versjon 4.1.1. Det er et utmerket – og gratis – valg og det mangler ikke på apper. I hvor stor grad de små nettbrettene er i stand til å kjøre dem er et annet spørsmål. En av leverandørene understreket allerede da han sa ja til å delta i testen: ”Husk nå, dette er ingen iPad!”

Samlet sett er det imidlertid imponerende hvor mye nettbrett man faktisk får for så lite penger. Det var flere positive overraskelser enn negative underveis. Og ingen av nettbrettene ble avslørt som ubrukelige. Oppløsning og skjermkvalitet var kanskje ikke overveldende over hele linjen, men de fleste bruker likevel sine nettbrett – uansett pris – til å sjekke e-post, oppdatere Facebook og surfe på nettet. Og de oppgavene klarte de fleste meget bra. Film og spill kunne også kjøres uten større problemer i de fleste tilfeller.

Litt tålmodighet er nødvendig. På alle nettbrettene ble vi ofte møtt av beskjeden om at et program ikke svarer, og ble spurt om det skulle lukkes. Et klikk på vent resulterte imidlertid hver gang til at programmet etter en kort stund kom opp på skjermen.

Teknisk sett var det overraskende liten forskjell på de seks nettbrettene. Faktisk var fire av dem bygget over samme prosessor (Rockchip RK3066), og alle unntatt et brukte samme grafikkprosessor, nemlig en quad-core Mali-400 GPU. Det gjør de ikke til sprintere, men alle legger seg likevel på samme nivå som siste års toppmodeller fra mer anerkjente produsenter. Alle var utstyrt med 1 GB RAM, og i de fleste tilfeller med 8 GB internminne. Et enkelt måtte imidlertid nøye seg med 4 GB.

annonse

Det er til gjengjeld stor forskjell på det ytre. Noen nettbrett har en stabiliserende bakside av aluminium, mens andre nøyer seg med en metallramme. Et enkelt nettbrett er helt pakket inn i plast. Skjermens materiale er vanskeligere å bedømme, men noen av nettbrettene nærmest suger til seg fettfingre og skraper, mens andre klarer hverdagen uten å få noen arr.

annonse
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Produkter i testen
 data-srcset
Iconia B1 er billig og glimrende til allround-bruk og hurtig til spill, men film er ikke livretten.

Sammen med HP er Acer alene om å representere de store merkevareprodusentene i testen. Iconia B1 er Acers bud på et superbillig nettbrett. Og til tross for prisen er det utstyre med både Bluetooth, GPS og har et behagelig og solid utseende.

Skjermen ser lekker ut og fargene er fine. Men Acer-nettbrettet har testens dårligste betraktningsvinkel. Hvis du ikke ser rett på skjermen blir bildet raskt mørkt og misfarget. Ser man rett på er bilde til gjengjeld glimrende. Det er litt blåtoning og lysstyrken kunne vært en anelse bedre. Men som helhet er bildet blant de mest naturtro.

SD-kortinngangen er gjemt bak en liten sikkerhetsluke i bunnen av maskinen. Smart, men man kan lure på hvorfor luken dekker det beste av apparatets bredde når det kun en inngang bak.

Acer har valgt en annen grafikkprosessor enn resten, og også CPU-en er annerledes. Men valget er vellykket. Selv om B1 scorer lavest i Benchmark programmet Antutu, viser spilltesten at det flytter grafikken aldeles glimrende. Det er forsinkelse uansett hvor raskt det går på skjermen. PowerVR SGX-kjernen er heller ikke helt ukjent. Den brukes blant annet i iPhone 4 og Samsung Galaxy. Til video gir B1 til gjengjeld opp overfor noen av de HD-filmene som alle andre klarer.

B1 utmerker seg ved å være utstyrt med GPS. Det gir det noen muligheter som andre nettbrett mangler, men nytteverdien er begrenset da et ren wi-fi nettbrett uten mobilt nettverk likevel fortrinnsvis vil bli brukt i hjemmet.

Lyden er av de bedre. Forholdsvis ren og uten forvrengning selv ved høy styrke. Høyttaleren spiller gjennom et lite hull på baksiden av enheten. Det er ikke fullt så heldig da lyden dermed blir kvalt når Acer-en ligger på bordet.

Acer har for- og bakside i plast. Det virker forholdvis solid bygget, men vridningstesten gir knirking og en følelse av at det på tide å holde opp igjen!

annonse

Konklusjon
Acer-nettbrett er pent, solid og blant de hurtigste til spill. Skjermbildet er forholdsvis nøytralt, og du slipper at sidemannen ser med da betraktningsvinkelen er meget smal. Den innebygde GPS gir ekstra muligheter, men du må likevel være tett på et nettverk.

annonse
Fakta
 • Operativsystem: Android 4.1.1
 • Skjerm: 7”, 1024 x 600, 5-punkts multitouch
 • Ikoner på skjermen: 24 (6 x 4)
 • CPU: 1,2 GHz dual-core MTK8317
 • GPU: PowerVR SGX 531 dual-core
 • 1 GB RAM / 8 GB minne
 • Kamera: 0,3 Mp (front)
 • Tilkoblinger: USB, SD-kort
 • G-sensor, Bluetooth, GPS
 • Antutu-score: 6538
 • Mål: 197,4 x 128,5 x 12,4 mm
 • Vekt: 340 gram
Pris: 999 kr
PlussFin hastighet på spill GPS
MinusDårlig betraktningsvinkel Kresen filmsmak Dårlig plassert høyttaler Kun et kamera Ingen HDMI
 data-srcset
TrekStor Surftab Ventos 7.0 HD
Når det gjelder mest mulig informasjon på minst mulig plass er Ventos 7.0 HD uovertruffen.
 data-srcset
ARCHOS 70B TITANIUM
Lekker design, naturtro farger på skjermen og god hastighet. Her får du nesten alt på en gang.
 data-srcset
Denver TAD-10021
Den 10” store Denver har mer enn bare en stor skjerm. Den er også både hurtig og velutrustet.
 data-srcset
HP Slate 7
HP byr på overbevisende design, godt kamera, en klar og naturtro skjerm – og overraskende god lyd.
 data-srcset
PIPO S3
Lekkert designet hvitt nettbrett med god hastighet til under en tusenlapp. Skjermen kunne imidlertid vært bedre.

  Alternativer til 6 budsjett nettbrett

   data-srcset

  Se, det beste iPad-kjøpet!

  Apples billige iPad har fått et par vesentlige oppdateringer som gjør den til et enda bedre kjøp, enn den var fra før.

   data-srcset

  Nye iPad Air er en smart avveining av størrelse, ytelse, funksjoner og pris.

   data-srcset

  Endelig en minimodell som ikke kompromisser med ytelse eller skjerm.

  (Foto: Produsenten)

  Apples nye nettbrett er mer kompakt, moderne, smart og nesten unødvendig raskt.

  (Foto: Produsenten)

  Vil man ha et Android-nettbrett som faktisk går an å jobbe på, er S4 det beste valget.

  (Foto: Produsenten)

  OnePlus 6 er nesten perfekt på alle områder. Et meget godt kjøp.

  (Foto: Produsenten)

  Som de vanemenneskene vi er, er det vanskelig å skifte plattform.

  (Foto: Produsenten)

  Samsungs nettbrett tåler å bli mistet i gulvet og smurt inn med gjørme.

  (Foto: Produsenten)

  Kan man få et nettbrett som er like bra som budsjett-iPad og til samme pris?

  (Foto: Produsenten)

  Samme hvor utmerket selve apparatet er, er Android-opplevelsen på et nettbrett ikke noe særlig.

  (Foto: Produsenten)

  Apple skrur opp ambisjonene til 11 med en iPad som nesten er unødvendig bra.