TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Samsung Galaxy NotePRO 12.2

Det kommer IKKE an på størrelsen

Med Galaxy NotePRO 12.2 har Samsung tryllet frem en virkelig suksess. Men det er ikke på grunn av den store skjermen.

forfatter
Publisert 05.03.14 - 10:25
L&B mener
PRO-konseptet som kombinerer produktivitets-apper og den nye Magazine UX startsiden er midt i blinken. Skjermkvaliteten er glimrende, ytelsen på topp og enheten er lett å betjene sett i forhold til størrelsen.
Til tross for større skjermområde får man faktisk ikke plass til mer på skjermen, og hva skal man da med den store skjermen?
Spesifikasjoner
 • Operativsystem: Android 4.4.2 KitKat
 • Skjerm: 12,2" TFT LCD 2560 x 1600, 248 ppi
 • Prosessor: 2,3 GHz Snapdragon 800 quad-core
 • Minne: 3 GB RAM / 32 GB lager + microSD (opp til 64 GB)
 • Kamera: 8 Mp (bak), 2 Mp (front)
 • Trådløst: 4G LTE, Bluetooth 4.0, 802.11 ac/a/b/g/n, GPS, Wi-Fi Direct
 • Tilkobling: Micro USB 3.0
 • Mål: 295,6 x 204 x 7,95 mm
 • Vekt: 753 g
 • Batteri: 9500 mAh
Veil. pris 7495Pr. 05.03.14 Produktside

Smartmobiler blir bare større og større. Mange high-end smartmobiler kommer etter hvert med 5” skjerm eller mer, og de såkalte phablets selges nå i millionantall over disken verden over. Så det var bare et spørsmål om tid før tendensen ville nå frem til nettbrett-markedet, hvor 10” skjermer ellers har vært maksimum stort sett siden lanseringen av den første iPad i 2010.

Men nå er Samsung klar med Galaxy NotePRO 12.2 og som navnet også antyder, kommer den med en skjerm på hele 12,2”. Det må være ny rekord, og det er da også snakk om en skikkelig rugg av et nettbrett som måler 295,6 x 204 x 7,95 mm og veier 753 gram.

NotePRO_Front_black

Det er prisen man betaler for den store skjermen, som i følge Samsung skal gjøre enheten bedre egnet til produktivitet. Betegnelsen PRO etter ”Note” står nemlig ikke for ”profesjonell”, men for ”produktivitet”, og det er meningen at Galaxy NotePRO 12.2 ikke bare skal benyttes til filmtitting, spill og surfing på nettet, men også til videokonferanser, fjernstyring av PC-en og diverse Office-oppgaver. Noe av grunnen til at NotePRO 12.2 blir levert med apper som for eksempel Hancom Office og Remote PC .

Stor skjerm uten praktisk betydning
Men spørsmålet er hvor velegnet er egentlig NotePRO 12.2 til produktivitet? Og har den 12,2” store skjermen egentlig noe formål? Spiller den noen rolle?

Hvis vi tar det første sist og starter med skjermen, må vårt entydige svar på spørsmålet være… tja. Det er ingen tvil om at en skjerm på 12,2” i nettbrett-format virker litt overveldende til å begynne med, men man oppdager kjapt at det større skjermarealet ikke blir brukt til noe som helst! På en lang rekke punkter er Galaxy NotePRO 12.2 nemlig identisk med Galaxy Note 10.1 2014 Edition, det 10,1” nettbrettet som Samsung lanserte sist år, og det gjelder også skjermoppløsningen på 2560 x 1600 piksler. Faktisk er det akkurat den samme TFT LCD-skjermen som sitter i begge enhetene, så den eneste reelle forskjellen blir at pikseltettheten er dårligere på NotePRO 12.2. Det er ikke mer plass på skjermen til tross for større areal, og bildekvaliteten er til slutt litt dårligere enn på den mindre Galaxy Note. Den er heller ikke etter vår mening, noen deal breaker i seg selv. Bildekvaliteten på Galaxy Note 10.1 2014 Edition var så avgjort fremragende, så på Galaxy NotePRO 12.2 er den heller ikke så dårlig likevel!

Konseptet treffer blink
På programvaresiden er det større forskjell på de to enhetene. Galaxy NotePRO kommer med den nyeste KitKat-versjonen av Android operativsystem samt de nevnte appene, Hancom Office og Remote PC. Med det er ikke alt. Samsung har også – i samarbeide med den populære Flipboard-appen – skapt en ny såkalt Magazine UX åpningsside, som både gir brukeren et magasinlignende brukergrensesnitt med skreddersydd innhold, og en lett tilgjengelig grafisk oversikt over for eksempel e-post, kalender, dokumenter, notater etc. Og det er ikke noen dårlig løsning. Vi kan kort og godt skrive under på at Samsung med NotePRO-serien (som også inkluderer nettbrett med mindre skjerm enn den store 12,2” utgaven) har satt sammen et konsept – en ferdig pakkeløsning – som fungerer godt og som nok vil finne sin målgruppe.

NotePRO_MagazineUX

Nærmest identisk
Men på maskinvaresiden er Galaxy NotePRO 12.2 nærmest identisk med Galaxy Note 10.1 2014 Edition. Og det på både godt og ondt.

Akkurat som Note 10.1 2014 Edition kommer NotePRO 12.2 med en baksiden av kunstlær – med imitert søm – som skal minne om en eksklusiv notatbok. Designen er robust og solid, selv om produktet fortsatt er fremstilt av plast. Og så er det S-Pen som gir brukeren mye funksjonalitet som er unikt for Samsungs Note-produkter. Det gjelder for eksempel Action Memo som lar brukeren ringe opp til et telefonnummer man akkurat har notert på skjermen. Eller Screen Write som tar et bilde av skjermen som så brukeren kan skrive og tegne på, mens Pen Windows lar brukeren tegne en firkant på skjermen som åpner et nytt vindu med en app man selv velger, og som så legger seg oppå den andre kjørende appen. Utvalget av apper som kan kjøre i det tegnede vinduet er imidlertid ganske begrenset.

NotePRO-S-Pen

Nytteløst
NotePRO 12.2 kan imidlertid også et par nye tricks. Av den typen Samsung pleier å synes spesielt godt om, nemlig funksjoner som ser bra ut på papiret, men som i praksis ikke fungerer særlig bra eller som viser seg å være temmelig meningsløse..

Samsung gjorde ved lanseringen av NotePRO 12.2 for eksempel mye ut av at den nå kan kjøre opp til fire svevende vinduer samtidig med den såkalte Multi Window funksjonen. Og det stemmer, men som før nevnt er det jo ikke mer plass på skjermen til tross for det større arealet, og derfor blir de fire samtidige vinduene for små.

Vi forsøkte som en del av testen å kjøre henholdsvis Chrome, YouTube, Google Maps og Facebook samtidig i fire vinduer. Resultat? Fire meget langsomme applikasjoner! Tsk, tsk, tsk…

De tørre tall
Galaxy NotePRO 12.2 har ved siden av skjermen også de fleste andre spesifikasjoner til felles med Galaxy Note 10.1 2014 Edition, som for eksempel en på papiret lynhurtig 2,3 GHz Snapdragon 800 prosessor. Og i Benchmark test oppnår de to produktene da også stort sett identiske resultater. I Geekbench 3 er resultatene en score på henholdsvis 926 (single-core) og 2.835 (multi-core), noe som helt klart er i den meget høye ende. Men med Galaxy Note 10.1 2014 Edition opplevde vi dessverre at enheten kunne bli sløvere og sløvere og noen ganger til og med fryse. Om det skyldes den oppdaterte Android-versjonen vet vi ikke, men vi opplevde heldigvis ikke tilnærmelsesvis like store problemer med Galaxy NotePRO 12.2, som tvert i mot kjører like raskt og smidig i daglig bruk som de høye Benchmark tallene avspeiler. Imidlertid lever ikke nettleseropplevelsen helt opp til forventningene. Vi opplever at sider laster opp litt langsommere enn de burde, og selv om resultatet på 2.952 point i Browsermark 2.0 er ganske bra, så halser Galaxy NotePRO 12.2 fortsatt etter en high-end konkurrent som iPad Air, som scorer 3.610 point i samme test, og som også i daglig bruk er langt raskere på avtrekkeren når man surfer på nettet.

Galaxy-NotePRO-12.2_compressed

Konklusjon
Galaxy NotePRO 12.2 er et verdig tillegg til Samsung serie av Galaxy Note-produkter. PRO-konseptet er godt utført og med dette nettbrettet får man en pakkeløsning med høy ytelse, apper til deling og produktivitet samt et helt nytt brukergrensesnitt. I tillegg kommer de Note-funksjonene vi allerede kjenner fra forgjengeren, som den såkalte S-Pen vi etter hvert er blitt meget glad i. Og da kan vi godt tilgi at Samsung – som vanlig – har proppet enheten med nytteløse funksjoner som Multi Windows, som kan kjøre hele fire samtidige ”flyvende vinduer”. Den kan man heldigvis bare slå av.

Reelt får man ikke mye ut av den 12,2” store skjermen i forhold til den noe mindre 10,1” skjermen i Samsungs egen Galaxy Note 10.1 2014 Edition. Oppløsningen på 2560 x 1600 piksler er nemlig den samme, og det gir ikke mer plass på skjermen til tross for det større arealet, men skjermkvaliteten er absolutt godkjent, og det store 12,2” formatet vil nok slå an likevel.

Det er plass til forbedringer, men alt i alt kan Samsung være godt fornøyd med NotePRO 12.2, som vi gjerne gir vår spesielle anbefaling.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Google vil proppe deg med Pixels Google Pixel-telefonen er bare begynnelsen. Pixel skal bli en stor familie av enheter i alle størrelser. Om du synes det ligner litt på Apple, er det neppe tilfeldig.
Her er Google Pixel 7 og Pixel 7 Pro De nye Google-mobilene er nå tilgjengelig for forhåndsbestilling og kommer i salg fra 13. oktober.
Følg med når Google i dag lanserer Pixel Hva kommer vi til å se når Google i dag lanserer ny hardware? Vi er selvfølgelig til stede, men du kan også følge med på skjermen hjemme. 
Nye kinesiske mobiler på det norske markedet Xiaomi 12T Pro kommer med 200 Mp kamera, mens den alminnelige Xiaomi 12T må "nøye seg" med 108 Mp.
Google sier farvel til spill-streaming Den 18. januar 2023 stenger Googles cloud-baserte spilltjeneste. Brukerne får pengene sine tilbake.
Nå er "USB-C" loven vedtatt Forbrukerne vil snart kunne bruke én enkelt ladeløsning for sine elektroniske enheter, melder EU-parlamentet.
Følg Lyd & Bilde