Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Samsung Ativ S

Den første ble den siste

Samsung ATIV S er nok en tanke mer kjedelig enn sine Windows Phone 8 konkurrenter, men den ligner Galaxy S III på en prikk, og det er kanskje et salgsargument i selg selv?
Lyd & Bilde mener
Ekstra Windows Phone 8 funksjoner microSD opp til 64 GB Robust og lett på samme tid 4,8” skjerm
Ingen bilnavigasjon Windows Phone 8 mangler apps Tåpelig plassering av volum og på/av knapper Dårlige Samsung-apps
Spesifikasjoner
 • Operativsystem: Windows Phone 8
 • Skjerm: 4,8” Super AMOLED, 1280 X 720 HD, 306 ppi
 • Prosessor: 1,5 GHz dobbelt-kjerne
 • RAM : 1 GB
 • Minne: 16 GB + microSD (opp til 64 GB)
 • Kamera: 8 Mp (bak), 1,9 Mp (front)
 • Trådløst: 802.11a/b/g/n, Bluetooth 3.1, NFC, HSPA+
 • Tilkobling: Micro USB 2.0
 • Mål: 137,2 x 70,52 x 8,7 mm
 • Vekt: 135 g
 • Batteri: 2300 mAh

Samsung slo futten ut av alle konkurrentene ved å være det første firmaet til å lansere en smartmobil basert på Microsofts nye mobile operativsystem, Windows Phone 8. Det skjedde i august måned i forbindelse med IFA 2012 i Berlin, da Samsung lanserte ATIV S, og det gikk mange uker – faktisk måneder – før Nokia og HTC var klar til å lansere henholdsvis Lumia 920 og Windows Phone 8X.

Men selv om Samsung var først ute med lanseringen, har det koreanske firmaet brukt lang tid for fysisk å få produktet ut i butikkene. Det skjedde først for alvor ved årsskiftet, og er grunnen til at vi anmelder ATIV S som rosinen i pølsen, etter at vi allerede har tittet nøye på både Nokias og HTCs flaggskipsmodeller.

Barnesykdommene i Windows Phone 8
Det betyr blant annet at vi nå etterhvert har skrevet en del om operativsystemet, Windows Phone 8, og også blitt mer kjent med systemet. Og dessverre støter vi hele tiden på små barnesykdommer, som fortjener et par kommentarer, selv om vi må være raske til å si at våre små, sure oppstøt over tåpeligheter og mangler i Microsofts konkurrent til iOS og Android ikke vil komme til å påvirke vår endelige vurdering av ATIV S i forhold til konkurrentene fra HTC og Nokia. Det er nemlig et kjennetegn ved Windows Phone 8-baserte enheter at det er meget få nevneverdige forskjeller mellom dem når det kommer til selve operativsystemet.

Men for å komme tilbake til barnesykdommene, så spør vi oss for eksempel hvorfor det ikke kan være mulig å sende en SMS til en person direkte fra visningen av kontakter? Nei, for å kunne sende en SMS må du gå inn på meldinger og velge den kontakten du vil sende beskjeden til. Irriterende.

Og kan noen fra Microsoft vennligst forklare oss hvorfor det ikke er mulig å sette flagg ved e-postene, hvis man for eksempel bruker IMAP eller Gmail? For det fungerer glimrende med e-post som ligger på en Exchange-server eller på en Microsoft Live-konto. Også et irritasjonsmoment som når alt kommer til alt er unødvendig, da det er mulig å plassere flagg ved alle typer e-post konti i både iOS og Android.

Annonse

Så følger det med skjermens lysstyrke, som kun kan stilles inn i tre forskjellige nivåer – lav, mellom og høy – og ikke kan justeres glidende som i de konkurrerende operativsystemene.

Vi treffer sikker på flere skavanker, og det synd, for når alt kommer til alt er vi meget begeistret for Windows Phone 8, som på mange måter er mer nyskapende, fleksibel og personlig enn både iOS og Android. Og det er jo disse to operativsystemene, som har blitt smartmobil-standarden, som Windows Phone 8 skal konkurrere med og forsøke ta markedsandeler fra.

Annonse

Den ligner Galaxy S III på godt og vondt
HTC og Nokia virker begge til å ha en strategi for Windows Phone 8, som går ut på å tilby produkter som skiller seg en hel del ut fra alle andre telefoner på markedet. HTCs formgivning av Windows Phone 8X er visstnok aldri sett før, og det er slett ikke plass nok til å ramse opp alle de tingene som gjør Nokia Lumia 920 til en meget spesiell smartmobil. Men trådløs opplading, meget frekke farger, en helt spesiell design, markedets beste mobilkamera og dens høye vekt bør nevnes.

Med ATIV S går Samsung i en mer konservativ retning. Hvis man ikke vet bedre tror man nemlig at det er en Samsung Galaxy S III i en ny farge, når man ser ATIV S første gang. Den er omtrent lik sin populære Android-kollega, både hva størrelse, vekt, design og skjerm angår, og selv om det ikke akkurat kan kalles nyskapende kan det være et salgsargument i seg selv hvis man er tiltrukket av Samsungs toppmodell, men ikke bryr seg om Android-operativsystemet.

Den eneste forskjellen på ATIV S og Galaxy S III er fargen og en eneste designdetalj. ATIV S har en batteriklaff i risset metallisk grå farge og nederst – over den lille, eksterne høyttaleren – sitter et gitter. Men det betyr at batteriklaffen sitter mer stabilt, og selv om ATIV S og Galaxy S III er produsert av nøyaktig det samme materiale, så virker Windows Phone 8-modellen faktisk mer robust enn sin Android-slektning. Til gjengjeld virker den fortsatt utrolig lett i forhold til sin størrelse – nøyaktig som Galaxy S III – og det gir den klart en mengde plusser i vår karakterbok. Spesielt i forhold til mursteinen Nokia Lumia 920, som med sine 185 gram simpelthen er for tung, uansett hva all verdens Nokia-fans måtte mene! Dessverre betyr design-likheten også at ATIV S har arvet en virkelig designfeil fra Samsungs til dato beste mobiltelefon. Nemlig at volum og av/på knappene sitter akkurat overfor hverandre på hver side av skjermen. Det betyr at man litt for lett kommer til å slå av skjermen – eller i verste fall strømmen – hvis man vil justere volumet mens man holder telefonen i en hånd. For mens den ene fingeren trykker på volum-knappen så trykker den andre helt av seg selv på av/på knappen hvis man ikke er forsiktig.

Større skjerm og støtte for microSD
Men den har også arvet den 4,8” store AMOLED skjermen som gjør den til den største på noen Windows Phone 8-modell. Oppløsningen på 1280 x 720 piksler har ATIV S imidlertid til felles med Windows Phone 8X til HTC og Nokia Lumia 920, og mens ATIV S-skjermen virker mer lyssterk enn den på 8X, så har Lumia 920 den beste og mest lyssterke skjermen av de tre flaggskipskonkurrentene. Til gjengjeld er vi svært begeistret over at ATIV S støtter eksternt microSD-kort. Den leveres med 16 GB, noe som ikke er mer enn det som sitter i 8X fra HTC, men ATIV S minne kan imidlertid utvides – helt opp til 64 GB – og der kan verken Lumia 920 eller 8X stille opp, da de ikke kan tilby utvidelse av det innebygde minne.

Blokkering for anrop
Der hvor Nokia som nevnt tidligere har proppet Lumia 920 med funksjoner, inkludert 4G/LTE, og HTC har utstyrt Windows Phone 8 med markedets beste mobilforsterker, Beats Audio, og et kamera som kan ta vidvinkelbilder, er det ingen spesielle ting med ATIV S. Selvfølgelig  byr den på en liten håndfull spesielle Samsung-apps, men de er ærlig talt ikke noe å skrive hjem om. Spesielt ikke i forhold til Nokias flaggskip, som både byr på flere smart apps til bildebehandling samt ekte bilnavigasjon. Kameraet er som gjennomsnittet og i forhold til 8X fra HTC kan lyden slett ikke hevde seg!

Helt tapt bak en vogn er ATIV S imidlertid ikke, for selv om vi trodde at Windows Phone 8 ikke kunne tilpasses i noen nevneverdig grad, så har Samsung faktisk lagt til et par fete funksjoner i selve operativsystemet som konkurrentene ikke kan tilby. Det dreier seg blant annet om en rekke ekstrainnstillinger, hvor man kan justere ekkoundertrykkelse, intensitet for autodisplay og av/på for haptic feedback. Ut over dette lar ATIV S deg importere kontakter fra andre telefoner eller fra ditt SIM-kort, og – kanskje best av alt – så har telefonen en funksjon for blokkering av anrop! Du kan altså taste inn diverse telefonnumre, som så bare blokkeres og ikke kan ringe deg opp. Fantastisk!

Konklusjon
Samsung ATIV S er den mest konservative av de tre Windows Phone 8 flaggskipsmodellene. Men den deler til gjengjeld design, skjerm og vekt med Samsungs absolutte toppmodell, Galaxy S III, og for mange vil det i seg selv være et argument for å kjøpe ATIV S. Dessuten er den billigere enn både 8X by HTC og Lumia 920, og den støtter microSD, så minnet kan utvides.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

1 Comment

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.