TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

TEST Pocketbook Era 64 GB

Lekkert lesebrett med nydelig skjerm

Det lille Era lesebrettet i lekker kobberfarge, er PocketBooks beste til nå.

forfatter
Publisert 08.10.22 - 10:00
Karakter
Pocketbook Era 64 GB
L&B mener
Meget god skjerm, lekker design. Støtter veldig mange formater. 64 GB rekker lenge. Batteritiden og hendig USB-C-lading.
Veldig små knapper. Nøler av og til på kommandoer.
Spesifikasjoner
 • Operativsystem: Linux 3.10.65
 • Skjerm: 7″ E-Ink Carta 1200, 1264 x 1680 (300 ppi)
 • Prosessor: 1 GHz dobbeltkjerne
 • Minne: 64 GB
 • Tilkobling: USB-C
 • Trådløst: Wifi, Bluetooth
 • Mål/vekt: 134 x 155 x 7,8 mm / 228 gram
 • Batteri: 1700 mAh, 30 dager brukstid
 • Vantett: IPX8
 • Formater: PDF, EPUB, DjVu, FB2, FB2.zip, MOBI, DOCX, RTF, TXT, CHM, HTML , CBZ, CBR, CBT. m.m.
 • Web: pocketbook-int.com
Veil. pris 2990Pr. 08.10.22 Produktside

For to år siden testet vi PowerBook InkPad X, med en stor 10,3-tommers skjerm. Det kunne lett vært det ultimate lesebrettet, med den store og lyssterke skjermen, hadde det ikke vært for en vesentlig ulempe.

Lesebrettet var ulidelig tregt. Alle responser tok tid. Man måtte vente flere sekunder på at leserbrettet skulle reagere på enkle berøringskommandoer. Sånt er så frustrerende i det lange løp, at lesebrettet risikerer en tidlig pensjon.

Pocketbook Era 64 GB

Det nye PocketBook Era, er mye mindre. Mer Kindle-størrelse om man vil, med en 7-tommers skjerm, en veldig bra en faktisk. Med enda høyere oppløsning, justerbar lysstyrke og fargetemperatur. Baklyset kan også slukkes. Fint når man leser bøker i stummende mørke.

Lesebrettet finnes i to utgaver. En 16 GB versjon med sølvgrå utførelse, og denne med 64 GB og kobberfarget ramme.

Den ekstra lagringskapasiteten er verdt pengene, spesielt for de som laster ned musikk og lydbøker, i tillegg til e-bøker. For Era kan også spille musikk, og spille av lydbøker, enten fra den innebyggede høyttaleren (anbefales ikke), eller enda bedre, via et par Bluetooth hodetelefoner eller ørepropper.

Skjermen har veldig fin lesbarhet. Foto: Lasse Svendsen

Skjerm

Pocketbook’en bruker en E Ink Carta 1200-skjerm med 300 ppi oppløsning. Det er meget god oppløsning for en 7-tommers skjerm. Som har en rekke med fire knapper på høyre side. Den ene er av og på bryteren, de to i midten brukes til.å bla i bøker eller menyer med, og den siste er hjemknappen som sender deg til hovedskjermen.

Skjermen er virkelig bra med svært god lesbarhet. Den er skarp nok til at små tekstfonter gjengis med naturlig skarphet, veldig likt hva man opplever på papir, og normal fontstørrelse har skarpt definerte konturer og behagelig kontrast. 

Navigering på skjermen er veldig lik navigeringen på et nettbrett, eller mobilen. Trykk, sveip, dra, klyp for å velge, bla, skrolle, og forminske eller forstørre.

Man navigerer med fingrene på skjermen, eller med knappene på høyre side. Foto: Lasse Svendsen

Brukeropplevelse

Era-brettet støtter de aller fleste formatene, også EPUB-formatet, og støtte for Dropbox som man lagrer og laster ned e-bøker og filer fra. Det har også musikkspiller som nevnt, kalkulator, nettleser, kalender, sjakk og Sudoku, og en praktisk og nyttig tekst-til-tale: Det finnes også en ikke fullt så bra oversetter – mangelfull sådan, med engelsk til en rekke språk, men kun svensk blant de nordiske.

Akkurat som med InkPad X, følger det med en USB-ladekabel og en USB til minijackadapter for hodetelefoner. Ladetiden er ikke all verdens kjapp, men batteriet holder i en måned, så dette er ingen krise om man har glemt ladekabelen hjemme.

Era ser bra, ligger godt i hånden, og har en aldeles nydelig 7-tommer skjerm. Når man har fått lastet ned appen på mobilen, aktivert lesebrettet og registrert seg som bruker ,og lastet ned bøker og lydbøker, er brukeropplevelsen god. Men dessverre ikke uten lyter.

Vi oppdaterte Era til nyeste programvare, det løste ikke problemene med brukervennligheten: Foto: Lasse Svendsen

Navigering på skjermen kan enten gå mykt og fint for seg, men alltid med en viss forsinkelse. Eksempelvis kan man ikke skrive like kjapt på skjermtastaturet som man kan på mobilen. Når du har skrevet søkeordet ferdig, tar det et par-tre sekunder før du ser ordet i søkefeltet. 

Når du blar i sidene på en e-bok, går det heldigvis kjapt for seg. Ingen nøling. Men å navigere mellom skjermflaten, eksempelvis når man trykker seg tilbake til hjemskjermen, avstedkommer enten en umiddelbar respons, eller to sekunder med nøling før du er tilbake til hjemskjermen. Av og til lastes hjemskjermen to ganger (!), med innlasting av f.eks lydbøker, går fort. 

Era virker veldig forseggjort, med IPX8-sertifisering som gjør at den tåler vann. Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

PocketBook Era er et hendig, sprutsikkert lesebrett som kan brukes med stort sett alle e-bok-formater. Skjermen er skarp og behagelig med god lesbarhet, og batteritiden er svært god. Dessverre skjemmes det ellers fine lesebrettet, av trege responser og nøling når man trykker på skjermen. Trøsten får være at Era er et brukermessig fremskritt sammenlignet med InkPad X, men at PocketBook fremdeles har en vei å gå før lesebrettet har en optimal brukervennlighet. 

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Annonse
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
En Musk-mobil? Ja takk! Elon Musk hevder at Apple truer med å fjerne Twitter fra App Store. Skulle det skje, lover teknologi-milliardæren å utvikle sin egen smarttelefon. Vi gleder oss allerede.
Nei, USA forbyr IKKE alle Huawei-produkter Amerikanske myndigheters fokus er på å stoppe salget av telekommunikasjonsutstyr og overvåkningsteknologi fra fem navngitte kinesiske selskaper
Kongen av brettmobiler er tilbake Motorola Razr 2022 beviser at alle god ting er tre. Endelig lever Motorolas brettmobil opp til sin ikoniske forgjenger.
Lang, men middelmådig brukstid Nokia X30 5G er den grønneste mobilen fra finske HMD, men ytelsen er ikke imponerende.
Huawei: Slik unngår du HBO's blokkering Huawei bekrefter problemer med streamingtjeneste, men foreslår en løsning.
Toppmobiler i 2023 kommer med denne prosessoren Slik blir Qualcomms nye prosessor til markedets dyreste Android-mobiler.
Følg Lyd & Bilde