OnePlus X

Den beste budsjettmobilen vi har testet

OnePlus X er på mange måter den beste budsjettmobilen vi har testet. Men små irritasjonsmomenter slår skår i gleden.

Pluss
Spesielt god kvalitet ut fra prisen. Glimrende skjerm og godt kamera, og så er det smart at mobilen støtter to simkort. Ytelsen er på nivå med forrige års toppmodeller.
Minus
Dårlig samtalekvalitet er frustrerende i hverdagen. Og det er den manglende belysningen av navigasjonsknappene også. Dessuten må man ha en invitasjon for å kjøpe mobilen.

Som om toppmodellen OnePlus X ikke var billig nok, har kinesiske OnePlus, som utelukkende selger sine mobiler via egne hjemmesider – og som regel bare hvis kunden har en elektronisk invitasjon – nå lansert en vaskeekte mellomklasse-modell, OnePlus X, som fås til absolutt budsjettpris.

Les også:

Utseende og konstruksjon

Det er gjort en del ut av designen på OnePlus X, som kommer med Gorilla Glass 3 på både for- og bakside – omkranset av en metallramme i børstet og anodisert aluminium, med fasettslepne kanter. Nøyaktig som på OnePlus 2 finner vi på mobilens venstre side en liten skyveknapp som lynraskt kan skifte mellom tre modus: forstyrr ikke (alle meldinger blokkeres), kun prioriterte avbrytelser og alle meldinger.

 

Modellen vi har testet har både for- og bakside i Gorilla Glass, kalt Onyx.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Man kan også kjøpe en spesiell OnePlus X Ceramic med en keramisk finish, hvor baksiden består av rissefast zirconium, som er likeså robust som safirglass! Denne modellen veier 160 gram, hvor den alminnelige versjonen må nøye seg med 138 gram. Ceramic-modellen blir fremstilt i 10.000 eksemplarer, og koster 760 kroner mer enn standardmodellen.

 

Men selv om vi altså kun har testet den ”skrapte” modellen, må vi konstatere at OnePlus med X har satt en ny standard for kvaliteten til budsjettmobiler. Helt ned i detaljene er OnePlus X fremstilt med stor presisjon, og den er både behagelig å bruke, og føles robust på en måte vi helt klart ikke er vant til i denne prisklassen.

 

Skjerm og kamera

OLED-skjermen byr på sine 5” og Full HD-oppløsning på en høy pikseltetthet på 443 ppi (piksel per tomme), og dermed et knivskarpt bilde som til og med er lyssterkt med god kontrast. Fargetemperaturen er kjølig, men vi kan ikke huske noensinne før å ha sett en så god skjerm til denne prisen.

(Foto: Produsenten)
Hvilken pizza ser mest innbydende ut? Vi tar den til venstre (fotografert med OnePlus X, som altså slår iPhone 6s, når det gjelder snapshots av mat). Foto: Peter Gotschalk

Kameraet leverer skarpe bilder i naturtro farger, så lenge belysningen er god. Hvitbalanse og fargemetning justeres automatisk, noe som fungerer godt det meste av tiden. Til gjengjeld er det stort sett ingen muligheter i kamera-appen for å innstille ISO, hvitbalanse og lignende, manuelt.

 

Lyd

Som musikkspiller er OnePlus X like god som de fleste mobiler i mellomklassen. Lydbildet er forholdsvis detaljert, og volumet er også der. Det var imidlertid ingen spesielle muligheter for å justere manuelt, så man er nødt til å ta til takke med det man får.

 

Men et sted hvor god lydkvalitet virkelig er viktig, kniper det dessverre. Og det er når man bruker mobilen til telefonsamtaler. Ja, det er faktisk en del brukere som fortsatt snakker i mobilen sin, og mange av dem vil nok bli frustrerte over OnePlus X, for verken mikrofon eller høyttaleren til øret klarer oppgaven spesielt godt. I testperioden opplevde vi igjen og igjen samtalepartnere som klaget over lav lyd og dårlig kvalitet, og det var også til tider vanskelig for oss i vår ende å høre hva samtalepartnere sa.

 

Problemet er ikke større, enn at det er til å leve med i det daglige, men hvis man snakker mye i mobilen, kan det godt være man skal se seg om etter en annen smartmobil enn OnePlus X.

 

I bruk

Her må vi starte med et ganske stort kritikkpunkt. OnePlus X betjenes med tre kapasitive knapper (Hjem, Nylige og Tilbake som standard med Android) under selve skjermen, men de er ikke belyste, og dermed blir det nesten umulig å se hvilken knapp man trykker på, med mindre mobilen brukes i dagslys. OnePlus’ eget Oxygen- brukergrensesnitt, som ligger over Googles Android, lar brukeren velge å flytte navigasjonslinjen opp på skjermen, men det tar plass, og er ikke en elegant løsning.

 

Ellers har vi ikke mye å utsette på Oxygen, som ikke forandrer Android så veldig mye i forhold til standardversjonen, men imidlertid tilføyer diverse smarte muligheter til grensesnittet. For eksempel kan man endre rekkefølgen av forannevnte navigasjonsknapper, og forskjellige gester tegnet direkte på skjermen, kan for eksempel åpne for kamera-appen (tegn en O med fingeren på den slukkede skjermen), åpne LED-blitsen (tegn en V), osv.

 

OnePlus X støtter nano-simkort, og har faktisk plass til to av samme type – eller ett hvis man samtidig vil bruke et microSD-kort, da både minne- og simkort skal sitte i samme port. Vi hadde vårt testeksemplar med på en reise til Asia – tilbake til utgangspunktet, kan man vel si – og her var det praktisk å kunne sette i et lokalt simkort, samtidig som det normale telefonnummeret hjemmefra fortsatt var aktivt.

 

Dessverre avslørte Asia-turen enda et problem med OnePlus X. Vi hadde nemlig sørget for å slå data-roaming av i nettverksoppsettet for ikke å få en gigantisk telefonregning, men det gjorde ingen forskjell. Mobilen gikk stadig på nettet, og det var først etter å ha brukt 100 kroner til uønsket mobildata på 15 sekunder, for så å helt ha deaktivert mobildata på mobilen, at vi fikk stoppet data-lekkasjen. Et Google-søk avslørte raskt at problemet er kjent, og skyldes en feil i Oxygen-grensesnittet, så det er håp om at dette kan bli ordnet innen kort tid.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Ytelse

I Benchmarktest (904 point i single-core og 2.384 i multi-core med Geekbench 3 + 47.672 point med Antutu) ligger OnePlus C ikke langt fra forrige års toppmodeller, som HTC One M8, Sony Xperia Z1 Compact og Huawei Ascend Mate 7.

 

I daglig bruk er tempoet også tilfredsstillende, og vi opplever nesten ikke noe etterslep. Igjen er det god grunn til å være tilfreds hvis man tar prisen med i betraktning.

 

Konklusjon

OnePlus X er meget tett på å få vår spesielle anbefaling. Designmessig og når det gjelder kvalitet og materialer er den vesentlig bedre enn noen annen mobil man kan få til denne prisen – faktisk er den nesten på nivå med markedets toppmodeller. Skjerm og kamera er absolutt godkjente, selv om kamera-appen ikke byr på mange muligheter for fotoentusiasten.

 

Men samtalekvaliteten er dårligere enn forventet, og et par barnesykdommer og irritasjonsmomenter ved grensesnittet – inkludert problemer med mobildata og manglende belysning av navigasjonsknappene – betyr at vi holder igjen, og ønsker OnePlus bedre lykke neste gang.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

OnePlus X (Onyx)

  • Operativsystem: Android 5.1.1 med Oxygen OS 2
  • Skjerm: 5" OLED, 1920 x 1080, 441 ppi
  • Prosessor: 2,3 GHz Snapdragon 801 quad-core
  • Minne: 3 GB RAM / 16 GB lager (+ microSD opp til 128 GB)
  • Kamera: 13 MP + 8 MP
  • Trådløst: 4G/LTE, 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS, GLONASS
  • Mål: 140 x 69 x 6,9 mm
  • Vekt: 138 g
  • Batteri: 2525 mAh

 

[OBS: telefonen kan p.t. ikke bestilles direkte til en norsk adresse]

oneplus.net

Pris: 2690,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
Tre high-end hodetelefoner

Gjentatte øregasmer

Vi hadde aldri forestilt oss at lukkede hodetelefoner kunne låte noe så inn i granskauen bra!

test
Corsair K83 Wireless Entertainment Keyboard

Taster til sofasurfere

Smart-TV-en din har en hel datamaskin innebygget – Corsair vil gi den et ordentlig tastatur.

Stranger Things 3. sesong – første trailer ute!

Den 4. juli vender Netflix tilbake til Hawkins og Stranger Things.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

gruppetest
Seks kompakthøyttalere

Sinnssyk lyd på liten plass

Du vil ikke tro hvor bra lyd du kan få fra en kompakt høyttaler, om du er villig til å gå opp i pris.

Duell
Gaming laptops

Ny sheriff i byen

De første maskinene med Nvidias hittil raskeste PC-grafikkprosessor er ankommet. Hvem kommer først over målstreken?

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.