Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Nokia X30 5G

Først og fremst grønn

Nokia X30 5G er den grønneste mobilen fra finske HMD, men ytelsen er ikke imponerende.

Skrevet av / 24.11.22 - 12:00
Nokia X30 5G
John Hvidlykke

HMD Global, som i dag er selskapet bak Nokia-mobilene, har lagt stor vekt på miljøvennlighet. Som er både sympatisk og nødvendig, for det brukes vanvittig mange ressurser til de godt og vel 1,5 milliarder mobiltelefonene som fremstilles i verden hvert år. Og hva skal man med en ny mobil hvis det ikke er en jordklode å bruke den på?

Nokia X30 5G er derfor fremstilt med 100 prosent gjenbruksaluminium, og 65 prosent av den plasten som brukes, er også gjenbruk. Emballasjen er også grønn – eller rettere sagt brun gjenbrukspapp.

Nokia X30 5G er selskapets grønneste og kraftigste mobil til dags dato. (Foto: HMD Global)

Det understrekes også at telefonen er programvaremessig fremtidssikret gjennom en garanti for tre års sikkerhetsoppdateringer og tre oppgraderinger av operativsystemet. Mobilen, som leveres med Android 12, skulle altså være up-to-date til og med Android 15. Noe som bør kunne oversettes til et års lenger brukstid enn de fleste andre mobiler, før mobilen finner veien til elektronikkavfall. Men det betyr selvfølgelig ikke at mobilen vil føles moderne og rask i hele brukstiden.

Nokia X30 Cloudy Blue (3) Nokia X30 5G Ice White (2)
<
>
Nokia X30 5G fås i to farger, Ice White og Cloudy Blue. (Foto: HMD Global)

Tillitvekkende

Nokia X30 5G gir et tillitvekkende inntrykk når man pakker den opp. Skjermen er med 6,4 tommer blant de største i prisklassen, og resten av mobilen er i enten gråblå eller gråhvit aluminium, som ser ganske eksklusivt ut. Selfiekameraet gjemmer seg i en liten sirkelrund utstansing i skjermen, og en fingeravtrykkleser er innebygd bak skjermen. På baksiden finner man to kameraer og en LED-blits.

Skjermen har en oppløsning på 2400 x 1080 piksler og en oppdateringshastighet på 90 Hz. Helt som de fleste mobilene i mellomstørrelse og til ditto pris. Og skjermglasset er like forutsigbart av Gorilla Glass Victus. Her er Nokia/HMD altså helt med på notene. Skulle vi sette fingeren på noe vedrørende skjermen (og det er jo slik den brukes), er en lysstyrke på 450 nit i underkant. De beste mobilskjermene i dag er dobbelt så lyssterke.

Det er 8 GB RAM og enten 128 GB eller 256 GB lagring. Det er helt som det skal være, og det burde holde i det meste av telefonens levetid. Nokia X30 5G har plass til to fysiske SIM-kort, men ikke eSIM. Det er heller ikke mulig å utvide lagerplassen med SD-kort.

OK kameraseksjon

Hovedkameraet på Nokia X30 5G er utstyrt med optisk bildestabilisering og en 50 megapiksler-sensor. Det er helt på høyde med dagens standard, og det samme er kamera nummer to, som er en ultravidvinkel med 13 Mp sensor. Det er også helt normalt i mellomprisklassen at det ikke er et tredje kamera.

Det er to kameraer på baksiden: en 50 Mp vidvinkel og en 13 Mp supervidvinkel. (Foto: HMD Global)

Alt er derfor som forventet, og er man ikke entusiastisk mobilfotograf, vil man sannsynligvis bare glede seg over at mobilen tar skarpe, høyoppløste bilder uten noen reaksjonstid av betydning. Det gjelder også nattopptak, som takket være optisk bildestabilisering og kunstig intelligens blir skarpe og brukbare, selv om mobilen holdes i hånden uten støtte.

Men det kan altså gjøres bedre, og her er det sannsynligvis AI-bildebehandlingen i kameraet som er det svakeste leddet. Nokia-testbildene ble tatt samtidig med testen av Google Pixel 7, og det er stor forskjell på kvaliteten.

Der den litt dyrere Pixel 7 imponerte med fargestrålende og dynamiske bilder, ser Nokia-bildene ut til å ha blitt tatt i gråvær med en litt matt tone på flere av dem.

IMG_20221105_123045_HDR IMG_20221105_130745_HDR IMG_20221105_123420_HDR
<
>
Kameraene tar skarpe og veloppløste, men også litt matte bilder. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Det er også så mye pikselering på digitale zoombilder at zoom-funksjonen like godt kunne vært droppet.

IMG_20221105_124816_HDR IMG_20221105_124823_HDR IMG_20221105_124832_HDR IMG_20221105_124847_HDR
<
>
Det er også så mye pikselering på digitale zoombilder at zoom-funksjonen like godt kunne vært droppet. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

 

På den positive siden tar Nokia X30 5G helt utmerkede selfies, og makrobilder er også helt greie.

Benchmark

Hjertet i Nokia X30 5G er en Snapdragon 695 5G, som utmerker seg ved å ha en full implementering av 5G – og dermed mulighet for høy datahastighet. Det samme kan sies om regnehastigheten, som er mer på det jevne. Noe man rimeligvis også måtte forvente av en mobil i mellomprisklassen.

Prosessortesten Geekbench 5 setter tall på den matematiske regnekraften i prosessoren. Den kommer ut med en score på 669 i single-core og 1922 i multi-core. Det er et akseptabelt resultat. Og helt tilstrekkelig til daglig bruk i flere år. PCMark Work 3.0 simulerer kontorprogrammer og nettsurfing, og den ender med en score på 8655, som ikke skiller seg vesentlig ut fra prisklassen.

IMG_20221105_184533 IMG_20221105_125513_HDR IMG_20221111_172108_HDR
<
>
Selfiekameraet er upåklagelig og med god bokeh-effekt. Makro- og nattbilder er også helt greie. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Mindre godt klarer den integrerte grafikkprosessoren, Adreno 619, seg. 3D-grafikktesten AnTuTu 9 ender med en score på 401 867, som er middelmådig. Og 3DMark Wild Life slutter med 1205, som er mellom halvparten og en fjerdedel så rask som lignende mobiler!

Batteritesten med intens simulering av surfing og apper ga et resultat på akkurat under åtte timer. Det er helt etter boken, og de fleste vil kunne bruke mobilen i et par dager før den må i laderen igjen. Her må mobilen til gjengjeld bruke litt tid, da den bare kan lades med 33 watt. Laderen må man for øvrig kjøpe selv, og trådløs lading er ikke mulig.

Konkurrenter

Hvis prisen veier veldig tungt, og noen få hundre kroner utgjør en avgjørende forskjell, må man leve med kompromisser. Men de trenger ikke å være så store. Motorola Edge 30 er et glimrende eksempel på en mobil som er litt raskere, litt billigere og likevel med bedre og raskere skjerm.

Nothing Phone (1) til omtrent samme pris som Nokia har sin meget spesielle design som fortrinn. Den har også langt raskere grafikk.

Har man råd til å legge en fjerdedel mer på disken, kan man til gjengjeld få den glimrende Google Pixel 7, som på alle måter overgår samtlige mobiler nevnt ovenfor. Både på hastighet og på bildekvalitet.

Nokia X30 5G er vanntett med en IP67-sertifisering, så den tåler å bli dyppet helt ned i vann. (Foto: HMD Global)

Konklusjon

Nokia X30 5G har omtrent det utvalget av features som man kan forvente av en fornuftig middelklassemobil. Finnene får også poeng for å ha tenkt på miljøet i form av gjenbruksmaterialer og garanti for tre års oppdateringer. Men prisen og ytelsen passer ikke så godt sammen. Den grunnleggende regnekraften er sånn sett grei til daglig bruk, men når det gjelder grafikk, blir Nokiaen slått av de fleste konkurrentene – også de som koster betydelig mindre. HMD Global fremhever X30 5G som den beste Nokia-mobilen til dags dato. Det er mulig, men det blir neppe den som gjenvinner Nokias førerposisjon blant mobilprodusenter.

Karakter
Nokia X30 5G
Premium

Home mener

Den er ganske grønn. Mobilen består primært av gjenbruksmaterialer, og Nokia lover tre års oppdateringer. Full 5G-støtte. Bortsett fra selfies er kameraene middelmådige, og zoomen er direkte dårlig. Ytelsen er dårligere enn hos de fleste konkurrenter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er mindre unik enn forgjengerne

Det beste kinesiske alternativet til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hva har skjedd med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Scroll to Top