Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Nokia Lumia 930

Den beste Windowsmobilen

Nokia smeller til med en ny toppmodell med strålende skjerm og bedre ytelse.
Lyd & Bilde mener
Den høyoppløste og lyssterke skjermen er utmerket, og det samme gjelder for det lysfølsomme kameraet. Med aluminiumrammen føles den virkelig som en premiummodell. Man får med et sjenerøst utvalg av utmerkede apper.
Dessverre benyttes ikke den seneste prosessoren som ville gitt bedre batteritid. Det er også synd at man ikke kan utvide lagring med minnekort. Selv om Windows Phone får stadig flere apper, savnes fortsatt mange av de mer kjente.
Spesifikasjoner
  • Operativsystem: Windows Phone 8.1
  • Skjerm: 5” OLED 1920 x 1080 (441 ppi)
  • Prosessor: 2,2 GHz Snapdragon 800 quadcore
  • Minne: 2 GB / 32 GB
  • Kameraer: 20 Mp Pureview f2,4 + 1,2 Mp f2,4
  • Trådløst: 4G LTE, Wifi a/b/g/n/ac, BT 4,0, NFC
  • Mål/vekt: 137 x 71 x 9,8 mm, 167 gram
  • Batteri: 2420 mAh, 17,9 h taletid, 18 dager standby

Etter Microsofts overtakelse kommer nå endelig en ny toppmodell i Nokias sortiment for å vise frem den nye Windows Phone 8.1. Med en riktig pikseltett skjerm samt moderne prosessor er det uten tvil et stort skritt fremover. Spørsmålet er imidlertid om den nye formgivningen fungerer like bra som det gamle ikoniske utseende. Og har Microsofts innblanding gjort den bedre enn den hadde kunnet bli om Nokia fortsatt hadde styrt skuta?

Utseende og konstruksjon
Det mest oppsiktsvekkende er uten tvil at man har gått fra den gamle formgivningen med monoblokk i polykarbonatplast. I stedet har den fått en aluminiumsramme som minner om iPhone, men baksiden er fortsatt av holdbar plast. Den føles meget velbygd og det er ingen tvil om at man holder i en premiummobil. Knappene sitter vel plassert og toppen har en lett tilgjengelig SIM-kort plass. Men hvorfor ingen plass til minnekort?

Skjerm
Til forskjell fra forgjengerens IPS-skjerm benytter 930 OLED, og skjermen er dessuten større og mer høyoppløst. Til tross for at det er en virkelig lyssterk skjerm er kontrasten fortsatt bra. Svartnivået er som ventet utmerket og får virkelig fargene til å imponere. Fargegjengivelsen er litt vel skrikende, men det kan man endre i innstillingene. Det er en meget imponerende skjerm selv om den må se seg slått av Galaxy S5 og LG G3.

Kamera
Det finnes forvirrende nok to kamera-apper. En enkel der man har motivprogrammer, ”linser” og bildeserier. Samt den avanserte hvor man har ”linser”, bildeserier og manuelle innstillinger for eksponeringskompensasjon, lukkertider, ISO, hvitbalanse og fokus. Det er lett å starte feil app, så hvorfor kan man ikke få tilgang til alt i en enkel app? Linsene er derimot en utmerket idé, hvor man kan legge til funksjoner i kameraet, for eksempel panorama og forstørrelsesglass.

930 har samme bra 20 megapiksel Pureview-kamera som 1520. Takket være bildesensoren og en optikk med f2,4, får man bra bilder i svak belysning. Men uten en HDR-linse får man ofte utbrente høylys og gjengrodde skygger. Fargegjengivelsen er utmerket og hvitbalansen oftest korrekt. Utløserknappen er meget velkommen, men det tar vel lang til å fokusere og ta bildet. Heldigvis gjør den optiske bildestabiliseringen det enklere å ta skarpe bilder.

Annonse

Lyd
Samtalekvaliteten er utmerket takket være den kraftige høyttaleren og de mange mikrofonene som hjelper til med å fange stemmen din, selv i støyende miljøer. Mikrofonene gir også en uovertruffen bra lyd når man filmer med mobilen. Den innebygde høyttaleren klarer ganske høyt volum og er ikke fullt så skingrende som mange andre. Men den sitter på baksiden slik at man ikke kan legge ned mobilen. Med hodetelefoner er lydkvaliteten derimot meget bra med utmerkede innstillinger.

Bruk
Takket være at mobilen leveres med Windows Phone 8.1 utnyttes startskjermen bedre. Man har mulighet for tre kolonner og kan ha flere størrelser på panelene. Man kan også ha egne bakgrunnsbilder slik at mobilen skiller seg ut fra mengden. Dessuten finnes endelig en hurtigmeny med påminnelser og hurtigvalg for vanlige innstillinger. Det er imidlertid fortsatt rotete blant innstillingene. Tilbudet av apper blir stadig bedre, men det savnes fortsatt mange.

Annonse

Heldigvis får man mange ferdig installert. Favorittene er Here Maps og Drive som gir offline-kart og bra navigering også utenlands. Transit fungerer utmerket for lokaltrafikken. Storyteller er en hyggelig måte å vise frem bildene dine, og Photobeamer en smart måte å vise mobilens skjerm på andre skjermer. Dessuten mange bra apper for å ta og vise bilder. Selvfølgelig har Microsoft inkludert Office, Onedrive, Skype og Xbox Music.

Ytelse
Hastigheten på 930 kan sammenlignes med Phablet-modellen 1520 da de har nesten identisk maskinvare. Men 930 er faktisk enda kjappere. En WP Bench på 514 er faktisk dobbelt så hurtig som gamle 920, og resultatet 832 i nye Browsermark er det beste vi har sett på noen WP-mobil. Det er like hurtig som iPhone 5S, men de beste Android-mobilene er nesten 50 prosent kjappere enn det.

Det er merkelig at Nokia ikke har satt inn den nye Snapdragon 801 prosessor, noe som hadde gitt enda bedre ytelse og lavere strømforbruk. Noe det ville vært behov for da batteriet er uforklarlig dårlig. Takket være det strømbesparende operativsystemet får man likevel ut en dags bruk, men det kunne ha vært enda bedre. Vi er imidlertid meget fornøyd over at Nokia har putten inn trådløs lading slik at det er lett som bare det å fylle batteriet i løpet av dagen.

Konklusjon
Den nye designen fungerer og skiller seg ut fra mengden. Kameraene er blant de bedre og skjermen aldeles utmerket. Nye Windows Phone gjør den brukervennlig, og den har tilstrekkelig med hestekrefter for å føles kjapp. Ser man bort fra det fortsatt magre tilbudet av apper, kan Lumia 930 konkurrere med de beste Android- og iOS-mobilene. Det er tvilsomt om den kan konvertere brukerne av sistnevnte, men om du vil ha en WP-mobil er det definitivt denne du skal ha.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

1 Comment

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.