Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Nokia Lumia 830

Den siste Nokia

Med Lumia 830 som den absolutt siste Nokia-mobilen, slutter en æra med et skuldertrekk.
Lyd & Bilde mener
Pent skjermbilde og godt kamera samt støtte for trådløs opplading. Nyeste Windows Phone versjon inneholder mange forbedringer, og så kan minnet utvides via microSD-kort.
Litt dyr i forhold til spesifikasjonene, og lydbildet er litt for grumsete. Egentlig bare en typisk mellomklasse-mobil, så det er synd at dette er den siste Nokia-mobil.
Spesifikasjoner
 • Operativsystem: Windows Phone 8.1 med Lumia Denim
 • Skjerm: 5" LCD IPS ClearBlack, 1280 x 720, 296 ppi
 • Prosessor: 1,2 GHz Snapdragon 400 quad-core
 • Minne: 1 GB RAM
 • Lager: 16 GB + microSD (opp til 128 GB)
 • Kamera: 10 Mp (bak), 0,9 Mp (front)
 • Trådløst: 4G/LTE, 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC, A-GPS, A-GLONASS
 • Tilkobling: Micro USB 2.0
 • Mål: 139,4 x 70,7 x 8,5 mm
 • Vekt: 150 g
 • Batteri: 2200 mAh
 • Pris: 3.190 kr
 • Web: nokia.no

Lumia 830 blir den siste mobilen som får lov å bære Nokia-navnet etter Microsofts overtagelse av den finske produsentens mobildivisjon. Kommende mobiler vil heretter bære navnet Microsoft Lumia. Dermed er Lumia 830 omringet av en hel del nostalgi, selv om den i virkeligheten bare er en helt alminnelig smartmobil i mellomklassen. Egentlig litt synd, for Lumia 830 er en utmerket liten mobiltelefon, men å bære hele Nokias arv og historie på sine smale skuldre, makter den ikke.

Telefonen ble lansert i forbindelse med IFA-messen i Berlin i september, og da kalte Microsoft den for en ”billig toppmodell”. Men den påstanden faller hurtig til jorden så snart vi begynner å se Lumia 830 nærmere etter i sømmene. Den koster kun tusenlappen mindre enn Nokias flaggskip, Lumia 930, men man må nøye seg med en 1,2 GHz Snapdragon 400 prosessor i stedet for den 2,2 GHz Snapdragon 800 som sitter i Lumia 930, og hvor Lumia 930 kommer med en knivskarp OLED-skjerm med Full HD oppløsning og en pikseltetthet på hele 441 PPI (pixels per inch), nøyer Lumia 830 seg med LCD-skjerm og en oppløsning på 1280 x 720 med en PPI på 296.

Nei, hva spesifikasjonene angår har Lumia 830 mer til felles med en mobil som Motorola Moto G, som i skrivende stund fås nesten 1.000 kroner billigere enn den siste Nokiamobilen. Det blir det ikke mye ”billig toppmodell” over.

Lyd og bilde
Lumia 830 er likevel en ganske fornuftig smartmobil, selv om Microsoft kanskje overselger den litt. Hvis vi starter med skjermen, er bildekvaliteten glimrende. Fargetemperaturen er litt varmere enn vi er vant til (og det kan faktisk justeres manuelt i innstillingene i den nye versjon 8.1 av Windows Phone operativsystem), men det er godt med kontrast og dybde i bildet. Kameraet på 10 Mp tar glimrende bilder med god kontroll på lys og skygger. Og som vi kjenner det fra Nokia er det mengder av kamera- og redigeringsfunksjoner å leke med.

Lydkvaliteten skuffet litt til tross for godt volum og bass, for det samlede lydbildet var litt uklart med vokaler som ble skjøvet i bakgrunnen og instrumenter som var vanskelig å skille fra hverandre – også selv om Lumia 830 egentlig er spekket med lydoptimerende programvare inkludert Dolby Virtual Surround.

Annonse

Lumia830_3

Utseende og bruk
Designmessig minner Lumia 830 om sin storebror, Lumia 930, med en ramme av aluminium og en bakside av hard plast, som likevel gir et godt grep. Mobilen ligger altså godt i hånden selv om kantene er en anelse for skarpe etter vår mening. På et punkt er Lumia 830 imidlertid bedre enn sin storebror, for her er det plass til å utvide lagerkapasiteten via microSD-kort, noe som Lumia 930 manglet.

Annonse

Akkurat som storebror kommer også Lumia 830 med versjon 8.1 av Windows Phone, noe som innebærer at startmenyen nå er bedre utnyttet med hele tre kolonner av de dynamiske flisene som er en av nøkkelingrediensene i Microsofts operativsystem.

Ytelsen er fornuftig og presis og som man kan forvente av en mellomklasse prosessor som Snapdragon 400. Det holder godt til daglig bruk, men hvis du kommer fra en toppmodell med den nyeste teknologi vil du nok oppleve at apper tar litt lenger tid å starte og at nettleseren klager mer enn du er vant til.

Nokia Lumia 830 støtter trådløs lading, men selve laderen må kjøpes som ekstra tilbehør.

Lumia830_2

Konklusjon
Nokia Lumia 830 er en fornuftig mellomklasse mobil og er spesielt velegnet til de som ikke bryr seg om Android. Windows Phone 8.1 er den hittil beste utgaven av Microsofts mobile operativsystem, og denne plattformen samt en rekke spesielle Nokiafunksjoner gjør Lumia 830 både brukervennlig og bedre til å løse de daglige oppgaver enn man egentlig kunne forvente, spesifikasjonene tatt i betraktning. Nåvel, lydkvaliteten er ikke den beste, men skjermbildet står flott, kameraet tar gode bilder og byr på flere muligheter enn mange andre mobilkameraer, og konstruksjonen er solid.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.