Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Nokia Lumia 830

Den siste Nokia

Med Lumia 830 som den absolutt siste Nokia-mobilen, slutter en æra med et skuldertrekk.

Skrevet av / 02.12.14 - 06:00
Nokia Lumia 830
Peter Gotschalk

Lumia 830 blir den siste mobilen som får lov å bære Nokia-navnet etter Microsofts overtagelse av den finske produsentens mobildivisjon. Kommende mobiler vil heretter bære navnet Microsoft Lumia. Dermed er Lumia 830 omringet av en hel del nostalgi, selv om den i virkeligheten bare er en helt alminnelig smartmobil i mellomklassen. Egentlig litt synd, for Lumia 830 er en utmerket liten mobiltelefon, men å bære hele Nokias arv og historie på sine smale skuldre, makter den ikke.

Telefonen ble lansert i forbindelse med IFA-messen i Berlin i september, og da kalte Microsoft den for en ”billig toppmodell”. Men den påstanden faller hurtig til jorden så snart vi begynner å se Lumia 830 nærmere etter i sømmene. Den koster kun tusenlappen mindre enn Nokias flaggskip, Lumia 930, men man må nøye seg med en 1,2 GHz Snapdragon 400 prosessor i stedet for den 2,2 GHz Snapdragon 800 som sitter i Lumia 930, og hvor Lumia 930 kommer med en knivskarp OLED-skjerm med Full HD oppløsning og en pikseltetthet på hele 441 PPI (pixels per inch), nøyer Lumia 830 seg med LCD-skjerm og en oppløsning på 1280 x 720 med en PPI på 296.

Nei, hva spesifikasjonene angår har Lumia 830 mer til felles med en mobil som Motorola Moto G, som i skrivende stund fås nesten 1.000 kroner billigere enn den siste Nokiamobilen. Det blir det ikke mye ”billig toppmodell” over.

Lyd og bilde
Lumia 830 er likevel en ganske fornuftig smartmobil, selv om Microsoft kanskje overselger den litt. Hvis vi starter med skjermen, er bildekvaliteten glimrende. Fargetemperaturen er litt varmere enn vi er vant til (og det kan faktisk justeres manuelt i innstillingene i den nye versjon 8.1 av Windows Phone operativsystem), men det er godt med kontrast og dybde i bildet. Kameraet på 10 Mp tar glimrende bilder med god kontroll på lys og skygger. Og som vi kjenner det fra Nokia er det mengder av kamera- og redigeringsfunksjoner å leke med.

Lydkvaliteten skuffet litt til tross for godt volum og bass, for det samlede lydbildet var litt uklart med vokaler som ble skjøvet i bakgrunnen og instrumenter som var vanskelig å skille fra hverandre – også selv om Lumia 830 egentlig er spekket med lydoptimerende programvare inkludert Dolby Virtual Surround.

Lumia830_3

Utseende og bruk
Designmessig minner Lumia 830 om sin storebror, Lumia 930, med en ramme av aluminium og en bakside av hard plast, som likevel gir et godt grep. Mobilen ligger altså godt i hånden selv om kantene er en anelse for skarpe etter vår mening. På et punkt er Lumia 830 imidlertid bedre enn sin storebror, for her er det plass til å utvide lagerkapasiteten via microSD-kort, noe som Lumia 930 manglet.

Akkurat som storebror kommer også Lumia 830 med versjon 8.1 av Windows Phone, noe som innebærer at startmenyen nå er bedre utnyttet med hele tre kolonner av de dynamiske flisene som er en av nøkkelingrediensene i Microsofts operativsystem.

Ytelsen er fornuftig og presis og som man kan forvente av en mellomklasse prosessor som Snapdragon 400. Det holder godt til daglig bruk, men hvis du kommer fra en toppmodell med den nyeste teknologi vil du nok oppleve at apper tar litt lenger tid å starte og at nettleseren klager mer enn du er vant til.

Nokia Lumia 830 støtter trådløs lading, men selve laderen må kjøpes som ekstra tilbehør.

Lumia830_2

Konklusjon
Nokia Lumia 830 er en fornuftig mellomklasse mobil og er spesielt velegnet til de som ikke bryr seg om Android. Windows Phone 8.1 er den hittil beste utgaven av Microsofts mobile operativsystem, og denne plattformen samt en rekke spesielle Nokiafunksjoner gjør Lumia 830 både brukervennlig og bedre til å løse de daglige oppgaver enn man egentlig kunne forvente, spesifikasjonene tatt i betraktning. Nåvel, lydkvaliteten er ikke den beste, men skjermbildet står flott, kameraet tar gode bilder og byr på flere muligheter enn mange andre mobilkameraer, og konstruksjonen er solid.

Home mener

Pent skjermbilde og godt kamera samt støtte for trådløs opplading. Nyeste Windows Phone versjon inneholder mange forbedringer, og så kan minnet utvides via microSD-kort. Litt dyr i forhold til spesifikasjonene, og lydbildet er litt for grumsete. Egentlig bare en typisk mellomklasse-mobil, så det er synd at dette er den siste Nokia-mobil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Xiaomi har lyttet til kritikken

Google utfordrer Apple og Samsung på tid

Endelig en raskere Apple Watch

Huawei Watch GT 4 er smartklokken som smelter inn

OnePlus Open bretter seg ut

Det beste iPhone-valget

Grønn mobil for de fingernemme

Pixel Pro fortsetter å imponere

Villere nettbrett får du ikke

Liten og lynrask, men designet trenger en oppdatering

For deg med Samsung-mobil

Ha det, Lightning-kontakt!

Lyd & Bilde
Scroll to Top