Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Nokia Lumia 720

Velbygd og fulladet

Mellommodellen har sine poeng, men andre modeller er mer attraktive.

Skrevet av / 05.09.13 - 06:31
Nokia Lumia 720
Jonas Ekelund

Med introduksjonen av Lumia 520 og 720 har Nokia så å si fylt hullene i sortimentet. Nå finnes alt fra riktig billige Windows Phone 8 modeller til virkelig kraftfulle premiummodeller. Så hvor passer 720 inn mellom de øvrige? Den har større skjerm og høyere oppløsning på kameraet enn 620. Den er lettere enn 820, men har lavere oppløst kamera og mindre minne. Der den skiller seg ut og faktisk er best, er når det gjelder batteritid, samt at den faktisk er den tynneste av de tre.

Utseende og konstruksjon
På utsiden ligner den på de påkostede modellene med sin kantete form og polykarbonatskall. Og selvfølgelig finnes den i morsomme farge for de som vil skille seg ut. Den føles virkelig ikke som en billig modell. Unibody skallet gjør at den føles solid og tåler vridning. Tross dette er den tynn og lett til forskjell fra flaggskipsmodellen som vi syntes var litt klumpete sammenlignet med konkurrentene. Vil man ha trådløs ladning kan man sette på et spesielt skall, men da blir den jo ikke like tynn lenger.

Ulempen med Unibody er at man ikke kan komme til batteriet. Derimot finnes faktisk en luke for microSD-minnekort som ikke alltid er tilfellet. Ladekontakten sitter bra plassert i bunnen, og på høyre side finnes av/på-knappen og volumkontrollen samt for en gangs skyld en dedikert utløser for kamera.

Skjerm
Skjermstørrelsen 4,3” er praktisk for de som ikke har så store hender da man lettere kommer til hele skjermen med tommelen. Derimot er det skuffende at den er såpass lavoppløst. Til hverdags når man navigerer i grensesnittet er det ikke åpenbart, men starter man nettleseren og forsøker å lese lange tekster eller fingransker bilder så er det åpenbart at det meste ser kantete og kornete ut. Kvaliteten på skjermen er ellers et steg opp fra de billige modellen, selv om den ikke riktig er i klasse med toppmodellene. Nokia skal også ha pluss i margen for at man kan bruke skjermen med hansker eller neglene.

Kamera
At kameraets oppløsning bare er på 6,7 Mp låter ikke så mye i dag når det finnes mobilkameraer med det dobbelt. Men faktum er at det rekker veldig langt om man ikke skal skrive ut bildene i storformat eller beskjære dem veldig mye. I bra belysning presterer 720 omtrent som man kan forvente seg av en mellommodell med relativt korrekte farger, selv om de i blant tenderte til å bli litt bleke. Man må også være oppmerksom på fokuseringen, for det hendte at vi fikk uventede uskarpe bilder.

Takket være en blender på imponerende f1.9 er Lumia 720 bedre enn mange andre til å lykkes med å ta bilder i dårlig belysning. Man kan ofte droppe blitsen og få et relativt lyst bilde hvor man kan skille ut flere detaljer. Imidlertid må det sies at bildene ganske ofte får ganske mye støy og fargegjengivelsen er ikke akkurat som den skal være. Forhåpentligvis kan Nokia fikse dette med en oppgradering av mykvaren fremover.

Lyd
Den innebygde høyttaleren er verken spesielt stor eller kraftfull. Å lytte på meldinger går selvfølgelig bra, men vi skal ikke anbefale at man forsøker å spille musikk over lengre tid. Med hodetelefoner blir det en betydelig mer hyggelig opplevelse, noe som delvis skyldes at Lumia 720 har støtte for Dolby Headphones. Med det påslått får man en mer åpen lyd som oppleves som klarere.

Når vi likevel er inne på lyden bør det nevnes at man får Nokia Music med på kjøpet, hvor man gratis kan strømme musikk i ulike sjangre og få anbefalinger basert på hva man har lyttet til tidligere. De kan til og med spilles uten oppkobling. Man har i tillegg også en butikk hvor man kan kjøpe låter og album.

Bruk
Det må sies at Nokia byr på et riktig bra ekstra innhold i sine mobiler ut over de apper som følger med som standard i Windows Phone 8. Kartene er utmerkede, og man kan laste de ned slik at de også kan brukes i utlandet. Man får til og med en riktig brukbar navigering som er gull verdt når man ikke finner veien. Planleggingsverktøyet for å kjøre med kollektivtrafikk er derimot ikke det beste, så der er det fortsatt bedre å laste ned en lokal app for reisemålet.

Ytelse
I daglig bruk føles det kjapt og smidig å navigere i grensesnittet og utføre vanlige funksjoner. Men man må ikke lete lenge innen man støter på situasjoner hvor den hakker og synes det er vanskelig. Det holder med å laste ned en komplisert nettside, noe som også ble bekreftet av vår måling. En Browsermark på bare 1081 var det lenge siden vi hadde sett. Og da skal vi ikke snakke om når man kjører i gang med mer avanserte spill. To-kjerne prosessoren har litt for lav klokkefrekvens for det, men fremfor alt er det for lite internminne for krevende apper.

Konklusjon
Sett separat er Lumia 720 en bra smartmobil til en tiltalende pris. Den er lett og tynn og føles mer luksuriøs enn prisen antyder. Man får et lyssterkt kamera, bra lyd i hodetelefonene og mange brukbare apper på kjøpet. Men dens verste konkurrenter er de andre modellene i sortimentet. 620 er rimeligere og 820 er mer kraftfull til de samme pengene. Så om 720 er en riktig mobil for deg avhenger av hva du skal bruke den til, og hva du synes er viktig.

Home mener

Lyssterkt kamera Velbygd Bra batteritid Lavoppløst skjerm Lite minne

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Like sterk som storebror

Lyd & Bilde
Scroll to Top