: Nokia Lumia 630

Nokias nye budsjetthit

Med ny programvare, stor skjerm og rask håndtering er Lumia 630 fantastisk prisverdt.
Lyd & Bilde mener
Forholdsvis stor og kontrastrik skjerm. Rask å bruke og Windows Phone 8.1 er et løft. Veldig mye mobil for pengene.
Savner frontkamera, så man kan bare glemme selfies. Grov oppløsning på skjermen og ingen 4G. Tilbudet av apper til Windows Phone ligger fortsatt etter.
Spesifikasjoner
  • Operativsystem: Windows Phone 8.1
  • Skjerm: 4,5” 854x480 IPS 221 ppi
  • Prosessor: 1,2 GHz Snapdragon 400 quadcore
  • Minne: 512 MB / 8 GB + 128 GB micro SD
  • Kamera: 5 Mp 28mm f/2.4
  • Trådløst: 3G, Wifi B/G/N, BT 4.0
  • Mål: 130 x 67 x 9,2 mm, 134 gram
  • Batteri: 1830 mAh, 13,1 h taletid, 25 dager ventemodus
Annonse
Annonse
forfatter

Selv om den fortsatt heter Nokia, er dette den første mobilen etter at Microsoft tok over. Det er også den første telefonen som kommer med nye Windows Phone 8.1. Litt overraskende at det ikke var en toppmodell som fikk den æren, men med tanke på at budsjettmobilen 520 solgte stort, viser det hvor viktig dette segmentet er for Nokia.

Utseende og konstruksjon
At alt uten fronten dekkes av et plastskall er ikke overraskende i prisklassen, men følelsen er likevel bra. Det kan dessuten skiftes og finnes litt overraskende, i en rekke glade farger. Bak skallet finner vi et stort utskiftbart batteri som gir bra med taletid og utmerket ventemodus. Her sitter også SIM-kortplassen, og hyggelig nok minnekortplass opp til hele 128 GB, noe som trengs da den innebygde lagringskapasitet er meget begrenset. Sammenlignet med Nokias tidligere budsjettmodeller er 630 tynnere, men noe tyngre på grunn av den større skjermen.

Skjerm
Oppløsningen på skjermen er ikke så bra, og i kombinasjon med den litt større skjermen gir det en lav pikseltetthet selv sammenlignet med andre budsjettmobiler. Det kan bli et problem om man forsøker å lese liten tekst på skjermen, med for de daglige tingene som å se på bilder eller filmer duger den bra. Takket være IPS-panelet og Nokias Clearblack-teknikk er det god kontrast og fargene riktig spretter ut fra skjermen.

Kamera
For den som er mest opptatt av oppløsning låter ikke 5 Mp så nye, men dersom man ikke har tenkt å skrive ut bildene i A3 format holder det faktisk utmerket. Et viktigere tall er blenderen, og med 2,4 er den faktisk mer lysfølsom enn mange andre. Dessverre hjelper ikke det når elektronikken og fotoappen er slanket fra de bedre modellene. Automatikken kjemper med innstillingene, og bildene får ofte utvannede farger.

Lyd
Musikktjenesten er selvfølgelig Xbox Music (se vår test av musikkstrømmetjenester), men man får også MixRadio for gratis musikkmikser. Den innebygde høyttaleren låter tynn og innestengt, og dersom man vil pare sammen mobilen med noen av Nokias trådløse høyttalere er det synd at den ikke har NFC. Med et par gode hodetelefoner får man klart godkjent lydkvalitet, selv om den ikke kan måle seg med de beste musikkmobilene.

Bruk
Som vanlig sender Nokia med et sjenerøst antall brukbare apper. At man får med Office er ikke dårlig til prisen. Here Maps er meget bra kart og Here Drive er en meget fin navigeringsløsning. Here Transit gjør det enkelt å ha kontroll på kollektivtrafikken. Mobilen har også en innebygd bevegelsessensor som gjør at den passer for treningsapper, som for eksempel den medfølgende Bing Health.

Ytelse
Takket være at man sjenerøst nok har satt i en quad-core prosessor føles mobilen rask å bruke. Eksakt hvor rask den er sammenlignet med Android-mobiler er vanskelig å si da vår standardtest Geekbench ikke finnes for Windows Phone. Kjører vi derimot WP Bench kan man sammenligne med tidligere Nokia-modeller, og der er densiteten faktisk rasker enn både Lumia 1020 og 925. Hvor rask den er å surfe med på nettet måler vi til 456, noe som synes meget lavt. Men det skyldes en ny versjon av Browsermark som gir betydelig lavere verdier, men til sammenligning får toppmodellen 1520 verdien 744.

Konklusjon
Nokia beviser igjen at de vet hvordan man gjør en billig mobil attraktiv. Selvfølgelig, den er litt plastaktig, den savner 4G og oppløsningen på skjermen er ikke den beste. Men man får en stor skjerm med bra farger, den er rask å bruke, batteritiden er meget bra og man får med mange brukbare apper på kjøpet. Den eneste missen etter vår mening er at den savner frontkamera. Og målgruppen vil vel ta selfies? Men det kommer til å bli en storselger, igjen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.
Annonse
Annonse

Les også

CAT har begrenset antall av spissfindige funksjoner i sin beste toughmobil – men har til gjengjeld forbedret kvaliteten.
Med en mer attraktiv pris enn forrige gang er Xiaomi tilbake som det prissmarte alternativet.
Den mest kompakte mobilen i iPhone 12-serien er også den billigste. Faktisk er iPhone 12 mini litt av en genistrek.
iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.
Fairphone 3 vil gjerne redde klimaet og gi deg god samvittighet på samme tid. Men selv om den grunnleggende ideen er god, feiler mobilen totalt.
Thorens er endelig der de skal være med en av de beste platespillerne vi har testet på lenge.
Nikon har lyttet til kritikken og perfeksjonert Z6 II, som med ett ble et av de beste kameraene du kan kjøpe.