Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Home Julekalender: Luke 07Delta

: Nokia Lumia 630

Nokias nye budsjetthit

Med ny programvare, stor skjerm og rask håndtering er Lumia 630 fantastisk prisverdt.

Skrevet av / 30.07.14 - 14:43
Nokia Lumia 630
Jonas Ekelund

Selv om den fortsatt heter Nokia, er dette den første mobilen etter at Microsoft tok over. Det er også den første telefonen som kommer med nye Windows Phone 8.1. Litt overraskende at det ikke var en toppmodell som fikk den æren, men med tanke på at budsjettmobilen 520 solgte stort, viser det hvor viktig dette segmentet er for Nokia.

Utseende og konstruksjon
At alt uten fronten dekkes av et plastskall er ikke overraskende i prisklassen, men følelsen er likevel bra. Det kan dessuten skiftes og finnes litt overraskende, i en rekke glade farger. Bak skallet finner vi et stort utskiftbart batteri som gir bra med taletid og utmerket ventemodus. Her sitter også SIM-kortplassen, og hyggelig nok minnekortplass opp til hele 128 GB, noe som trengs da den innebygde lagringskapasitet er meget begrenset. Sammenlignet med Nokias tidligere budsjettmodeller er 630 tynnere, men noe tyngre på grunn av den større skjermen.

Skjerm
Oppløsningen på skjermen er ikke så bra, og i kombinasjon med den litt større skjermen gir det en lav pikseltetthet selv sammenlignet med andre budsjettmobiler. Det kan bli et problem om man forsøker å lese liten tekst på skjermen, med for de daglige tingene som å se på bilder eller filmer duger den bra. Takket være IPS-panelet og Nokias Clearblack-teknikk er det god kontrast og fargene riktig spretter ut fra skjermen.

Kamera
For den som er mest opptatt av oppløsning låter ikke 5 Mp så nye, men dersom man ikke har tenkt å skrive ut bildene i A3 format holder det faktisk utmerket. Et viktigere tall er blenderen, og med 2,4 er den faktisk mer lysfølsom enn mange andre. Dessverre hjelper ikke det når elektronikken og fotoappen er slanket fra de bedre modellene. Automatikken kjemper med innstillingene, og bildene får ofte utvannede farger.

Lyd
Musikktjenesten er selvfølgelig Xbox Music (se vår test av musikkstrømmetjenester), men man får også MixRadio for gratis musikkmikser. Den innebygde høyttaleren låter tynn og innestengt, og dersom man vil pare sammen mobilen med noen av Nokias trådløse høyttalere er det synd at den ikke har NFC. Med et par gode hodetelefoner får man klart godkjent lydkvalitet, selv om den ikke kan måle seg med de beste musikkmobilene.

Bruk
Som vanlig sender Nokia med et sjenerøst antall brukbare apper. At man får med Office er ikke dårlig til prisen. Here Maps er meget bra kart og Here Drive er en meget fin navigeringsløsning. Here Transit gjør det enkelt å ha kontroll på kollektivtrafikken. Mobilen har også en innebygd bevegelsessensor som gjør at den passer for treningsapper, som for eksempel den medfølgende Bing Health.

Ytelse
Takket være at man sjenerøst nok har satt i en quad-core prosessor føles mobilen rask å bruke. Eksakt hvor rask den er sammenlignet med Android-mobiler er vanskelig å si da vår standardtest Geekbench ikke finnes for Windows Phone. Kjører vi derimot WP Bench kan man sammenligne med tidligere Nokia-modeller, og der er densiteten faktisk rasker enn både Lumia 1020 og 925. Hvor rask den er å surfe med på nettet måler vi til 456, noe som synes meget lavt. Men det skyldes en ny versjon av Browsermark som gir betydelig lavere verdier, men til sammenligning får toppmodellen 1520 verdien 744.

Konklusjon
Nokia beviser igjen at de vet hvordan man gjør en billig mobil attraktiv. Selvfølgelig, den er litt plastaktig, den savner 4G og oppløsningen på skjermen er ikke den beste. Men man får en stor skjerm med bra farger, den er rask å bruke, batteritiden er meget bra og man får med mange brukbare apper på kjøpet. Den eneste missen etter vår mening er at den savner frontkamera. Og målgruppen vil vel ta selfies? Men det kommer til å bli en storselger, igjen.

Home mener

Forholdsvis stor og kontrastrik skjerm. Rask å bruke og Windows Phone 8.1 er et løft. Veldig mye mobil for pengene. Savner frontkamera, så man kan bare glemme selfies. Grov oppløsning på skjermen og ingen 4G. Tilbudet av apper til Windows Phone ligger fortsatt etter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Like sterk som storebror

Xiaomi har lyttet til kritikken

Google utfordrer Apple og Samsung på tid

Endelig en raskere Apple Watch

Huawei Watch GT 4 er smartklokken som smelter inn

OnePlus Open bretter seg ut

Det beste iPhone-valget

Grønn mobil for de fingernemme

Pixel Pro fortsetter å imponere

Villere nettbrett får du ikke

Liten og lynrask, men designet trenger en oppdatering

For deg med Samsung-mobil

Scroll to Top