: Nokia Lumia 2520

Den tredje veien

Med Lumia 2520 viser Nokia at de kan bygge nettbrett. Men Microsofts operativsystem er et skår i gleden.
Lyd & Bilde mener
Nokia slipper godt fra Lumia 2520. Designen er innbydende og robust, skjermen er meget lyssterk og nettbrettet har mulighet for 4G/LT.
Microsofts uferdige nettbrett-plattform, Windows RT, er Lumias 2520s største akilleshæl. Men i tillegg til det lider skjermen av gulstikk, lyden er litt tam og den speilglatte plastoverflaten nærmet samler på fettmerker.
Spesifikasjoner
  • Operativsystem: Windows RT 8.1
  • Skjerm: 10,1" IPS ClearBlack, 1920 x 1080, 218 ppi
  • Prosessor: 2,2 GHz Snapdragon 800 quad-core
  • Minne: 2 GB RAM
  • Lager: 32 GB + microSD (opp til 64 GB)
  • Kamera: 6,7 Mp (bak), 1,2 Mp (front)
  • Trådløst: 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC, 4G/LTE
  • Tilkobling: Micro USB 3.0, Micro HDMI
  • Mål/vekt: 267 x 168 x 8,9 mm, 615 g
  • Batteri: 8120 mAh
Annonse
Annonse
forfatter

Lumia 2520 er Nokias første nettbrett på flere år, men det risikerer også å bli deres siste. Den finske mobilprodusenten er i ferd med å bli overtatt av Microsoft, og tiden vil vise om Nokia vil få lage produkter under eget navn også i fremtiden, eller om både merkenavnet og firmaet blir slukt av programvaregiganten fra Seattle.

Microsoft og Nokia har samarbeidet tett i lengre tid. For eksempel er Nokia så langt den eneste produsenten som har lansert smartmobiler basert på Microsofts mobile operativsystem, Windows Phone, Og med Lumia 2520 er Nokia også alene (unntatt Microsofts eget Surface 2 nettbrett) med et nettbrett basert på Windows RT 8.1.

Men selv om Nokia allerede har et nært samarbeide med Microsoft, og at Surface 2 og Lumia 2520 nesten deler samme opphav, så er Lumia 2520 et originalt Nokia-produkt. Det ser man ved første øyekast.

Design
Nokias nettbrett er produsert i plast, men kvalitetsopplevelsen er fortsatt på topp. Det er ingenting som knirker eller knaker, faktisk virker det nesten i overkant robust og tungt med sine 615 gram. Designfilosofien, den såkalte Fabula, har Lumia 2520 tydeligvis felles med Nokias Lumia-smartmobiler. Vårt testeksemplar kom i en fargesprakende rød fage(alternativet er sort). Kantene er avrundede og nærmest bløte, mens plastoverflaten er skinnende blank og glatt. Nettbrettet er med andre ord behagelig å holde i hendene, også over lengre tid, og det er også en fryd for øyet. Bare husk å ha pussekluten i nærheten, for den skinnende plastoverflaten tiltrekker seg lett fettmerker, og etter et par timers bruk vil Lumia 2520 se ut som om den har vært i hendene på en fireåring.

Skjerm
Den blanke overfaten er dessverre ikke er det eneste negative vi har å si om den 10,1” store Full HD skjermen, som bruker Nokias egen ClearBlack-teknologi. Sistnevnte skal sørge for at svart er helt svar, mens det går dårligere for den hvite ”fargen”. Skjermen lider nemlig av gulstikk, noe som selvfølgelig blir mest tydelig om man ser på et skjermbilde med hvit bakgrunn, men som også skinner igjennom på bilder og video. Vel, faktisk betyr det at bilder og film får en varmere glød enn tilfellet er for eksempel på en iPad Air, så det er mer et spørsmål om smak og behag om man synes skjermens gulstikk er problematisk eller ikke.

iPad Air øverst og Nokia Lumia 2520 nederst. At skjermen på sistnevnte lider av gulstikk kan man se med det blotte øye.
iPad Air øverst og Nokia Lumia 2520 nederst. At skjermen på sistnevnte lider av gulstikk kan man se med det blotte øye.

Til gjengjeld er fargene generelt meget skarpe og klare, og skjermen er i tillegg meget lyssterk. Hele 650 cd/m2 (candela per kvadratmeter) kan Lumia 2520 skryte av. Til sammenligning har iPad Air knappe 450 cd/m2 å by på, mens Lumia 2520s nærmeste konkurrent Surface 2 bare leverer 315 cd/m2. Den lyssterke skjermen betyr at Lumia 2520 er lettere å bruke utendørs, selv i ganske skarpt sollys, enn noe annet nettbrett vi har testet. Noe som klart trekker opp i vår vurdering av bildekvaliteten.

nokia_lumia_2520 nokia_lumia_2520_top nokia_lumia_2520_right nokia_lumia_2520_bottom nokia_lumia_2520_home
<
>

Lyd
Gulstikk eller ei, så har Nokia åpenbart brukt ganske mye krutt på skjermen i Lumia 2520. Det samme kan ikke sies om lyden. Vi testet med vår trofaste Philips Fidelio S2 in-ear ørepropper, som leverer en klar og ufiltrert lyd, og selv om vi ikke akkurat kan klage på lyden i Nokias nettbrett, mangler den dynamikk og lydstyrke.

Men det er først når vi tester lyden at vi støter på det eneste virkelige irritasjonsmomentet ved Nokia Lumia 2520: Vi har lagt all musikk på et microSD-kort i mappen ”Music”. Og skal man lytte til musikk med et Windows RT-nettbrett bruker man appen Xbox Music. Her må man så velge musikk-kilde under menyen ”Velg hvor vi skal se”. Men selv om vi velger microSD-kortet som kilde kommer ikke mappen ”Music” frem, og vi er henvist til å bruke Windows Veiviser og finne musikken på minnekortet der for å kunne lytte til våre yndlingsnumre.

Programvare
I det store og hele er Windows RT operativsystemet Lumia 2520s store akilleshæl. Jo, versjon 8.1 er bedre enn den opprinnelige RT-versjonen som vi opplevde da vi testet Microsofts første Surface-nettbrett, og det har også kommet flere apper som tidligere glimret med sitt fravær (for eksempel Facebook og Twitter), men noen steder er plattformen fortsatt brukervennlig oppbygget.

Vi har beskrevet hva som skjer når man prøver å finne musikken sin i Xbox Music hvis man har sangene liggende på et microSD-kort, og i Foto-appen stanger man også pannen mot en mur. Her kan man bare velge mellom Biblioteket Bilder, som ligger lokalt, og SkyDrive. Hva hjelper det så at man kan utvide minnet? Ja utover at det kun er 14,5 gigabyte igjen av de 32 gigabyte Lumia 2520 ellers er født med, når operativsystemet og de mange forhåndsinstallerte appene har tatt sitt.

nokia_lumia_2520_heremaps

Selvfølgelig er det prisverdig at Lumia 2520, likt med Surface 2, kommer med Microsoft Office 2013, men de forskjellige Office-programmene kjører i stasjonær-delen av Windows RT, noe som er langt fra optimalt når man betjener nettbrettet med fingrene. Ironisk nok er Microsofts nettbrettutgave av Office til iPad en god del bedre og mer brukervennlig enn Office til firmaets egen nettbrettplattform.

Ved siden av Office tar også Nokias egne apper en del av plassen. Det dreier seg blant annet om Nokias egen karttjeneste Here Maps samt videoredigering med Video Director og fotoalbumet Storyteller. Men selv om Nokia på denne måten forsøker å tilføre verdi til brukeropplevelsen så er det bare et plaster på det blødende såret, som er Windows RT. Dessverre.

Konklusjon
Kort og godt kan man si at Nokia med Lumia 2520 har bevist at firmaet kan bygge et nettbrett, et virkelig flott eksempel med lekker design, robust byggekvalitet og en glimrende skjerm. Men programvaren står Microsoft for, og Windows RT er og blir en flopp. Av de to Windows RT-baserte nettbrett på markedet er Nokia Lumia 2520 imidlertid det beste. Skjermen er litt bedre, designen er mer brukervennlig og det har mulighet for 4G/LTE forbindelse, noe Surface 2 ikke har.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utviklingsredaktør og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Annonse
Annonse

Les også

Samsungs nye trådløse ørepropper kommer med intelligent aktiv støyreduksjon.
Earins nye øresnegler lover bedre bass og lydkvalitet enn konkurrentene.
I tillegg til PC'er i alle størrelser og vektklasser lanserer HP også hodetelefoner.
JBL har presentert sine hodetelefonnyheter i anledning CES 2021.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Den er ikke sprek, den lader tregt og kjører ikke langt om gangen. Men Mazda MX-30 har et lydanlegg som mange vil misunne den.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!