Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Nokia 808 Pureview

Kamerakongen

Nokia viser at masser av megapiksler ikke automatisk betyr dårligere bilder.

Skrevet av / 03.10.12 - 00:00
Nokia 808 Pureview
Jonas Ekelund

På Mobile World Congress i våres lykkes det Nokia å stjele showet med en mobiltelefon som hadde hakeslippende 41 Mp. Vi var mange som trodde at dette bare var en måte å få overskrifte på. Det var også en hel del forvirring rundt hvordan det egentlig fungerte i virkeligheten. Nå har vi hatt den i vår hånd en stund og konklusjonen er en annen enn vi hadde trodd.

Det første inntrykket av Pureview er at det er et ganske klumpete apparat sammenlignet med moderne smartmobiler. Størstedelen av den er over en centimeter tykk og rundt optikken nesten en og en halv. Eksempelvis Motorola Razr er halvparten så tykk. Den er dessuten tung. Vi får gå opp til bamsemobiler som Samsung Galaxy Note for å finne noe i samme vektklasse. På siden finnes låseknapp, volumkontroller og utløser for kameraet. Toppen har kontakter for USB-lading, headset og hyggelig nok HDMI for å koble til TV-en.

Den andre skuffelsen med mobilen er skjermen. Det er riktignok en relativt stor 4” skjerm og takket være AMOLED-teknikken har den bra fargegjengivelse. Men oppløsningen er på ynkelige 360 x 480 som er patetisk når konkurrentene har 720 x 1280 eller i det minste 480 x 800. Det føles merkelig når man må forhåndsstudere sine ekstremt høyoppløste bilder på en så ekstremt lavoppløst skjerm.

På innsiden sitter en lite imponerende prosessor som gjør at mobilen føles litt langsom i svingene noen ganger. Kanskje takket være dette er batteritiden derimot riktig bra, spesielt i ventemodus. Vi hadde ingen nevneverdige problemer med mottak og talekvaliteten er over middels.

Døende programvare
Når man slår på mobilen møtes man overraskende ikke av en Windows Phone logo, noe som jo ellers har blitt Nokias spesialitet med de lekre Lumia-modellene. I stedet kjører den merkelig nok Symbian. Et mobiloperativsystem som jo til og med Nokia selv har gitt opp.

Om man har levd i en hule de siste årene og aldri sett Apples iOS eller Googles Android kan man synes at den siste versjonen av Symbian er ganske bra. Sammenlignet med eldre versjoner vel og merke. Man kan sende e-post og surfe, det finnes musikkspiller og officeverktøy, spill og sosiale medier. Men man støter ganske fort på begrensninger, og sammenlignet med de førstnevnte føles det helt enkelt umoderne.

Tilbudet av apper er ytterst begrenset. Man kan finne mange av de aller mest kjente appene, men til og med blant disse savnes det overraskende mange. Et stort pluss blant appene er derimot Nokia Maps med GPS-navigeringen Nokia Drive. Den er tilstrekkelig bra for at man ikke trenger å kjøpe en dyr programvare i tillegg for å finne veien.

Enestående kamera
Til og med Nokia selv sier at det ikke er den ekstreme oppløsningen i seg selv som er poenget med kameraet. Det er i stedet den uvanlig store sensoren som gjør at man kan benytte alle disse pikslene på uvanlige måter. Mobilkameraer har normalt en sensorstørrelse på 1/3,2” (eller 15,5 mm2) mens Pureview har en sensor på 1/1,2” (eller 85,3 mm2). Det er fullt på høyde med et kompaktkamera, noe som gjør at man kan fange mer lys og få betydelig mindre støy.

Setter man kameraet i full oppløsning så tar man faktisk bilder med hakeslippende 7728 x 4354 bildepunkter. Det er i og for seg ikke spesielt brukbart. Men det innebærer at man får en digital zoom som for en gangs skyld ikke manipulerer bildene. Man bruker helt enkelt bare en mindre del av det innfangede bildet og får fortsatt en full brukbar oppløsning. Dette er mer en brukbart når man filmer og gjør faktisk Pureview til en av de mest praktiske mobilene for å filme på avstand.

Stiller man i stedet kameraet i Pureview-stilling så skyter man bilder i 2, 5 eller 8 Mp. Kameraet samler da inn data fra flere bildepunkter på sensoren og samler dem til ett. Dette gir en meget bra bildekvalitet med fine detaljer. Vi ble spesielt imponert i dårlig belysning der mobilkameraer normalt er nesten ubrukbare. Pureview lykkes prestere vel så bra som et bedre kompaktkamera med fullt akseptable støynivåer.

Foruten en god fungerende autoinnstilling finnes det et flertall av motivprogrammer som hjelper til med innstillingene i vanlige situasjoner. Det finnes også en kreativ innstilling hvor mer erfarne fotografer selv kan justere hvitbalanse, eksponeringskompensasjon og ISO eller justere metning og skarphet. Kameraet starter kjapt med et trykk på utløseren og ventetiden til neste bilde er fullt ut akseptabel. Vi savnet derimot muligheten for kjappe bildeserier.

Konklusjon
Ser man Pureview som en smartmobil er den ikke noe særlig med en langsom prosessor, lavoppløst skjerm, et klumpete format og høy pris. Som et kamera man kan ringe med er det derimot ikke noe dårlig kjøp. Man får bra bildekvalitet og en masse smartmobil-funksjoner på kjøpet. Men hva man nok skal vente på er en fremtidig modell der Nokia tar denne fantastiske kamerateknikken og putter den inn i en moderne smartmobil med Windows Phone.

Home mener

Fantastisk kamera Klumpete Foreldet programvare Lavoppløst skjerm

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Xiaomi har lyttet til kritikken

Google utfordrer Apple og Samsung på tid

Endelig en raskere Apple Watch

Huawei Watch GT 4 er smartklokken som smelter inn

OnePlus Open bretter seg ut

Det beste iPhone-valget

Grønn mobil for de fingernemme

Pixel Pro fortsetter å imponere

Villere nettbrett får du ikke

Liten og lynrask, men designet trenger en oppdatering

For deg med Samsung-mobil

Ha det, Lightning-kontakt!

Lyd & Bilde
Scroll to Top