Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Microsoft Surface 3

Slanket hybrid

Microsofts nettbrett har blitt mer mobilt og billigere, men også langsommere.
Lyd & Bilde mener
Bra byggekvalitet, men likevel lett og smidig. Tilstrekkelig stor skjerm med bra bildekvalitet. Fungerer utmerket som hybrid mellom nettbrett og laptop.
For dårlig ytelse for å kunne tas helt på alvor som en laptop. Alt tilbehør koster ekstra, noe som gjør den dyrere enn man først skulle tro.
Spesifikasjoner
  • Operativsystem: Windows 8.1 Pro
  • Prosessor: Intel Atom quadcore x7 1,6-2,4 GHz
  • Skjerm: 10,8" ClearType 1920 x 1280 (214 ppi)
  • Internminne: 2–4 GB RAM
  • Minne: 64–128 GB SSD + microSD
  • Kameraer: 8 Mp bakover + 3,5 Mp fremover
  • Tilkoblinger: USB 3.0, Mini DP, 802.11 ac, BT 4.0
  • Mål: 267 x 187 x 8,7 mm
  • Vekt: 622 gram
  • Batteri: Opp till 10 timers batteritid

Microsoft har lenge kjempet med sin Surface-serie. Man kan si at det er maskinvaren som viser hvordan pekefunksjonene og grensesnittet i Windows 8 skal fungere. De første forsøkene var mislykkede, men i og med Surface 3 Pro prikket man endelig riktig, og vi forsto til slutt hva Microsoft var kapable til. Men det var litt vel dyrt. Surface 3 er en billigere variant som bygger på de samme prinsippene, men til en pris som studenter skal ha råd til.

 

Utseende og konstruksjon

Surface 3 har et meget tiltalende magnesiumskall som både ser hyggelig ut og som føles tillitvekkende. Tross dette er det virkelig lett og nett, noe som gjør at man gjerne har det med i vesken når man er ute på farten. Det er meget positivt når man benytter det som nettbrett, da Pro-versjonen kunne føles litt klumpete. Støtten kan stilles i tre ulike vinkler, noe som er bedre enn Surface 2, men ikke like bra som Pro 3 som kan vinkles akkurat som man ønsker.

På baksiden gjemmer det seg en microSD-kortplass for å utvide den ganske beskjedne interne lagringsmulighet. På siden sitter en mikro Displayport for å koble til eksterne skjermer samt en stor USB 3.0-port. Dessuten har det en microUSB-port for lading, som er meget bedre enn den tidligere spesialporten. Med en adapter kan den til og med benyttes som en ekstra USB-port. Kameraet har også fått en oppgradering og er nå mer høyoppløst.

 

Annonse
Surface-3---kickstand-positions

Støtten kan nå stilles i tre posisjoner for ulike bruksmåter.

 

Annonse

Skjerm

En av grunnene til at det er mindre enn Pro-versjonen er at skjermen har krympet fra 12 tommer til 10,8. Det er ingen stor forskjell, og det er tilstrekkelig stort når man sitter med skjermen nærme. Oppløsningen har også gått ned, men man får tilstrekkelig tett mellom billedpunktene for at den føles skarp, og liten tekst er lettlest. Skjermformatet 3:2 passer til et nettbrett og skjermen har bra fargegjengivelse og tilstrekkelig lysstyrke.

 

Surface-3-Docking-Station-(2)

Med dokkingstasjonen får man flere tilkoblinger på skrivbordet.

 

Tilbehøret

Et av hovedargumentene for å kjøpe akkurat Surface er at det kan brukes med både penn og tastatur. Men merkelig nok er begge deler tilbehør, noe som gjør at man må ut med kr 1.300 kroner for Type Cover og ytterligere 430 kroner for å få full funksjonalitet. Dokkingstasjonen koster 2.050 kroner. Da er vi plutselig oppe i 7.130 kroner for den billigste modellen, noe som faktisk gjør den ganske dyr.

 

Surface-3-Type-Cover

Det smidige tastaturet med bakgrunnsbelysning finnes i flere farger.

 

Annonse

Bruk

Tastaturet har fått samme forbedrede design som på Pro 3 og gjør det behagelig å bruke. Det ekstra brettet gjør alt mer stødig og gir en bra skrivevinkel. Tastene er tilstrekkelig store og har nok trykkmotstand for at man skal kunne skrive relativt raskt. Og pennen er overraskende brukbar. Et trykk på knappen og OneNote starter umiddelbart for å gjøre et raskt notat, og et trykk til så lagres det i skyen på Onedrive.

Apropos lagringstjenesten så byr Microsoft på ett års abonnement på Office 365 Personal med lagring i Onedrive. Det er tydelig at Microsoft retter seg inn mot privatpersoner med Surface 3. Det er mobilt, hyggelig å bruke og alt man trenger for å sende mail, surfe, opprette og dele dokumenter. Derimot kan man glemme å spille på det eller redigere video. For dette er maskinvaren for mye slanket og minnet er faktisk for beskjedent.

 

Surface-3---back-view-with-Type-Cover

 

Annonse

Ytelse

Men den strømeffektive Intel Atom-prosessor hadde vi ingen store forventninger. I vår standardtest Geekbench presterte den 1.019 poeng med en prosessorkjerne og 3.416 med alle fire. Det innebærer at den er mellom halvparten og en tredel så rask som mellommodellen av Surface Pro 3 (2.904 single-core / 5.635 multi-core). Interessant nok er til og med iPad Air 2 mellom 31 og 77 prosent raskere (1.812 single-core / 4.477 multi-core). Surface 3 er helt tydelig ment for lettere bruk.

 

Konklusjon

Microsoft Surface 3 er et kjempeskritt fremover sammenlignet med 2-eren, og har langt de fleste av fordelene fra storebror Pro 3, som vi roste. Det er smidig å ha med seg og fungerer bra både som nettbrett og laptop for enklere oppgaver. Ytelsen er tilstrekkelig for et nettbrett, men føles dårlig for en laptop. Tenk også på at både det utmerkede tastaturet og den smidige pennen koster ekstra. Generelt sett er det likevel en hyggelig maskin om man er klar over begrensningene.

 

Forskjellen mellom Surface 3 og Surface 3 Pro 

  Surface 3 Surface 3 Pro
Skjerm 10,8” 1920x 1280 12” 2160 x 1440
Prosessor Intel Atom quad 1,6–2,4 GHz Intel dualcore i3-i7 1,5–3,3 GHz
Minne 2–4 GB 4–8 GB
Lagring 64 eller 128 GB 64 – 512 GB
Kameraer 8 Mp + 3,5 Mp 5 Mp + 5 Mp
Mål 267 x 187 x 8,7 mm 292 x 201 x 9,1 mm
Vekt 622–887 gram 798–1093 gram

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.