: Microsoft Surface 3

Slanket hybrid

Microsofts nettbrett har blitt mer mobilt og billigere, men også langsommere.
Lyd & Bilde mener
Bra byggekvalitet, men likevel lett og smidig. Tilstrekkelig stor skjerm med bra bildekvalitet. Fungerer utmerket som hybrid mellom nettbrett og laptop.
For dårlig ytelse for å kunne tas helt på alvor som en laptop. Alt tilbehør koster ekstra, noe som gjør den dyrere enn man først skulle tro.
Spesifikasjoner
  • Operativsystem: Windows 8.1 Pro
  • Prosessor: Intel Atom quadcore x7 1,6-2,4 GHz
  • Skjerm: 10,8" ClearType 1920 x 1280 (214 ppi)
  • Internminne: 2–4 GB RAM
  • Minne: 64–128 GB SSD + microSD
  • Kameraer: 8 Mp bakover + 3,5 Mp fremover
  • Tilkoblinger: USB 3.0, Mini DP, 802.11 ac, BT 4.0
  • Mål: 267 x 187 x 8,7 mm
  • Vekt: 622 gram
  • Batteri: Opp till 10 timers batteritid
Annonse
Annonse
forfatter

Microsoft har lenge kjempet med sin Surface-serie. Man kan si at det er maskinvaren som viser hvordan pekefunksjonene og grensesnittet i Windows 8 skal fungere. De første forsøkene var mislykkede, men i og med Surface 3 Pro prikket man endelig riktig, og vi forsto til slutt hva Microsoft var kapable til. Men det var litt vel dyrt. Surface 3 er en billigere variant som bygger på de samme prinsippene, men til en pris som studenter skal ha råd til.

 

Utseende og konstruksjon

Surface 3 har et meget tiltalende magnesiumskall som både ser hyggelig ut og som føles tillitvekkende. Tross dette er det virkelig lett og nett, noe som gjør at man gjerne har det med i vesken når man er ute på farten. Det er meget positivt når man benytter det som nettbrett, da Pro-versjonen kunne føles litt klumpete. Støtten kan stilles i tre ulike vinkler, noe som er bedre enn Surface 2, men ikke like bra som Pro 3 som kan vinkles akkurat som man ønsker.

På baksiden gjemmer det seg en microSD-kortplass for å utvide den ganske beskjedne interne lagringsmulighet. På siden sitter en mikro Displayport for å koble til eksterne skjermer samt en stor USB 3.0-port. Dessuten har det en microUSB-port for lading, som er meget bedre enn den tidligere spesialporten. Med en adapter kan den til og med benyttes som en ekstra USB-port. Kameraet har også fått en oppgradering og er nå mer høyoppløst.

 

Surface-3---kickstand-positions
Støtten kan nå stilles i tre posisjoner for ulike bruksmåter.

 

Skjerm

En av grunnene til at det er mindre enn Pro-versjonen er at skjermen har krympet fra 12 tommer til 10,8. Det er ingen stor forskjell, og det er tilstrekkelig stort når man sitter med skjermen nærme. Oppløsningen har også gått ned, men man får tilstrekkelig tett mellom billedpunktene for at den føles skarp, og liten tekst er lettlest. Skjermformatet 3:2 passer til et nettbrett og skjermen har bra fargegjengivelse og tilstrekkelig lysstyrke.

 

Surface-3-Docking-Station-(2)
Med dokkingstasjonen får man flere tilkoblinger på skrivbordet.

 

Tilbehøret

Et av hovedargumentene for å kjøpe akkurat Surface er at det kan brukes med både penn og tastatur. Men merkelig nok er begge deler tilbehør, noe som gjør at man må ut med kr 1.300 kroner for Type Cover og ytterligere 430 kroner for å få full funksjonalitet. Dokkingstasjonen koster 2.050 kroner. Da er vi plutselig oppe i 7.130 kroner for den billigste modellen, noe som faktisk gjør den ganske dyr.

 

Surface-3-Type-Cover
Det smidige tastaturet med bakgrunnsbelysning finnes i flere farger.

 

Bruk

Tastaturet har fått samme forbedrede design som på Pro 3 og gjør det behagelig å bruke. Det ekstra brettet gjør alt mer stødig og gir en bra skrivevinkel. Tastene er tilstrekkelig store og har nok trykkmotstand for at man skal kunne skrive relativt raskt. Og pennen er overraskende brukbar. Et trykk på knappen og OneNote starter umiddelbart for å gjøre et raskt notat, og et trykk til så lagres det i skyen på Onedrive.

Apropos lagringstjenesten så byr Microsoft på ett års abonnement på Office 365 Personal med lagring i Onedrive. Det er tydelig at Microsoft retter seg inn mot privatpersoner med Surface 3. Det er mobilt, hyggelig å bruke og alt man trenger for å sende mail, surfe, opprette og dele dokumenter. Derimot kan man glemme å spille på det eller redigere video. For dette er maskinvaren for mye slanket og minnet er faktisk for beskjedent.

 

Surface-3---back-view-with-Type-Cover

 

Ytelse

Men den strømeffektive Intel Atom-prosessor hadde vi ingen store forventninger. I vår standardtest Geekbench presterte den 1.019 poeng med en prosessorkjerne og 3.416 med alle fire. Det innebærer at den er mellom halvparten og en tredel så rask som mellommodellen av Surface Pro 3 (2.904 single-core / 5.635 multi-core). Interessant nok er til og med iPad Air 2 mellom 31 og 77 prosent raskere (1.812 single-core / 4.477 multi-core). Surface 3 er helt tydelig ment for lettere bruk.

 

Konklusjon

Microsoft Surface 3 er et kjempeskritt fremover sammenlignet med 2-eren, og har langt de fleste av fordelene fra storebror Pro 3, som vi roste. Det er smidig å ha med seg og fungerer bra både som nettbrett og laptop for enklere oppgaver. Ytelsen er tilstrekkelig for et nettbrett, men føles dårlig for en laptop. Tenk også på at både det utmerkede tastaturet og den smidige pennen koster ekstra. Generelt sett er det likevel en hyggelig maskin om man er klar over begrensningene.

 

Forskjellen mellom Surface 3 og Surface 3 Pro 

  Surface 3 Surface 3 Pro
Skjerm 10,8” 1920x 1280 12” 2160 x 1440
Prosessor Intel Atom quad 1,6–2,4 GHz Intel dualcore i3-i7 1,5–3,3 GHz
Minne 2–4 GB 4–8 GB
Lagring 64 eller 128 GB 64 – 512 GB
Kameraer 8 Mp + 3,5 Mp 5 Mp + 5 Mp
Mål 267 x 187 x 8,7 mm 292 x 201 x 9,1 mm
Vekt 622–887 gram 798–1093 gram

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.
Annonse
Annonse

Les også

Apples første hodetelefoner er svinedyre, men fantastisk gode. På alt. Nesten.
Skal du ha nye ørepropper, er det nå bare de helt trådløse som gjelder.
Galaxy Buds Live er fullproppede med funksjoner, men holder ikke hva de lover.
Kjøp tradisjonelle hodetelefoner for pengene du hadde tenkt å bruke på de beste trådløse støydemperne.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!