TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

LG G5

LG famler i blinde

LG G5 er en glimrende mobil som du trolig ikke vil kjøpe.

forfatter
Publisert 15.04.16 - 11:00
L&B menerskew
pluss Mulighet for tillegg av nye funksjoner samt utskifting av batteri via moduldesign. Høy ytelse og lynrask i daglig bruk. To kameralinser, hvorav en har vidvinkel.
minus For få tilbehørsprodukter som drar nytte av moduldesignen. Litt kjedelig og lyssvak skjerm, og grumsete lyd. Fås kun med 32 gigabyte innebygget lagringskapasitet, og drar ikke nytte av adoptable storage.
Veil. pris 6490 Produktside
Spesifikasjoner

LG G5

 • Operativsystem: Android 6.0.1 Marshmallow
 • Skjerm: 5,3” QHD IPS LCD, 2560 x 1440, 554 ppi
 • Prosessor: 2,15 GHz Snapdragon 820 quad-core
 • Minne: 4 GB RAM/32 GB lager (+ microSD opp til 2 TB)
 • Kameraer: 16 Mp f/1.8 + 8 Mp vidvinkel f/2.4 (bak), 8 MP f/2.0 (front)
 • Trådløst: 4G/LTE, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.2, NFC, A-GPS, GLONASS
 • Batteri: 2800 mAh Lithium-Ion
 • Mål: 149,4 x 73,9 x 7,7 mm
 • Vekt: 159 g

Benchmarks

 • Geekbench 3: 2.323 (single-core)/5.403 (multi-core)
 • AnTuTu: 128.607
 • Browsermark 2.1: 2.343
 • Geekbench 3 Battery: 05:46:30 / 3.465

LG har det ikke så lett på mobilmarkedet. Selskapet lager glimrende mobiler – som LG G4 – som ble kåret til Årets beste kameratelefon sist år, og LG V10, som vi for få måneder siden ga vår spesielle anbefaling. Men selskapets ideer og produkter peker snart i den ene retningen og snart i den andre, og det virker som om LG har vanskelig for å finne sin plass i skyggen av den koreanske storebroren Samsung.

 

De siste par årene har LG derfor brukt mye krutt på å markedsføre nye måter å betjene mobilen på – blant annet med funksjonene Knock Code og KnockON, som lar brukeren låse opp og vekke mobilen ved å banke på skjermen med knokene – mens det store sirkusnummeret i år, LG Friends, går en helt annen vei. Det hele handler selvfølgelig om å skille seg ut i forhold til konkurrentene, men vi har hittil ventet forgjeves på den helt store genistreken fra den koreanske elektronikkprodusenten.

Foto: LG

Utseende og design

Og slik er det også i år. For det nye konseptet, førnevnte LG Friends, er absolutt en spennende idé, men den er ikke gjennomført nok, og med mindre det plutselig kommer uventet stor oppbakking fra tredjepartsprodusenter, eller enorm etterspørsel fra forbrukerne, tror vi også at LGs seneste nyskapelse vil gå i glemmeboken i løpet av et par år.

 

LG Friends er navnet på en serie av tilbehørsprodukter som LG i år har lansert sammen med sin nye toppmobil. Selve mobilen er fremstilt av en aluminiumlegering og glass, men i bunnen sitter en utskiftbar modul som er festet til batteriet, og kan trekkes ut av telefonen. Det betyr dels at batteriet kan skiftes ut, noe som er en sjeldenhet for mobiler fremstilt i metall, og dels at man kan sette inn moduler som tilfører ny funksjonalitet til mobilen – de førnevnte LG Friends-produktene.

 

Vi synes som sagt at ideen er god, men inntil videre finnes det kun to utvidelsesmoduler, som vi for øvrig ikke engang har kunnet teste, da LG ikke hadde testeksemplarer av dem til rådighet da de sendte oss LG G5.

Foto: LGFoto: LG

LG CAM Plus er den ene Friends-modulen, og den utvider batterikapasiteten med 1200 mAh, samtidig som den tilfører et kameragrep og fysiske knapper for blant annet videopptak og zoom. Dessuten tilfører det bedre autofokus og eksponeringslås.

 

Hi-Fi Plus med B&O Play er den andre Friends-modulen, som i grunnen er en DAC med støtte for både upsampling og avspilling av 32 bit HD-lyd (384 kHz). Det er forøvrig ikke mulig å se den omtalte moduloppbygningen med det blotte øye. Så tett sitter den medfølgende batterimodulen med resten av mobilkroppen. Det sitter bare en liten knapp på siden av mobilen, som man kan trykke inn med neglen, og så kan man møysommelig trekke modulen ut.

 

Ellers er designen forholdsvis uspektakulær. Mobilen har avrundede kanter og hjørner, der de siste to forgjengerne var meget skarpe og kantete, og det er helt, helt slutt på baksider i kunstlær, noe som var et av LGs andre forsøk på å vinne kundenes gunst. Tvert imot ser mobilen meget plastaktig ut, selv om den er fremstilt av aluminium. Men vi har blitt fortalt at det skyldes en spesiell behandling av overflaten som gjør den mer robust overfor skrammer.

Knappen, der udløser batteri-modulet, sidder nederst på mobilens højre kant. Foto: LG

Knappen som utløser batterimodulen sitter nederst på mobilens høyre hjørne. Foto: LG

Skjerm

Skjermen på fjorårets modell var faktisk større med sine 5,5”, og fordi LG G5 har samme QHD-oppløsing som G4, men med en skjerm på bare 5,” er pikseltettheten litt høyere (554 mot 538 ppi), og skjermens detaljskarphet er mikroskopisk litt bedre. I motsetning til Samsung som sverger til S-AMOLED-skjermer, bruker LG samme type skjermteknologi som Apple, nemlig IPS LCD, noe som gir skjermbildet en mer naturlig fargetemperatur, mens det kan være vanskelig å nå samme perfekte sortnivå som med OLED.

 

LG skryter av at skjermen på LG G5 er deres beste hittil, og den skulle angivelig være ekstremt lyssterk, med en lysstyrke på opp til 800 nit, noe som er nesten like høyt som de 855 nit-skjermen på Samsung Galaxy S7 kan by på.

 

Slik er det i teorien, men i praksis er det kjempeforskjell på de to skjermenes prestasjoner. Vi opplevde skjermen på LG G5 som skarp og meget detaljert, men også som lyssvak og litt fargeløs. Det ble spesielt tydelig da vi plasserte G5 ved siden av Galaxy S7, og skrudde helt opp for lysstyrken på begge mobilene.

 

Kamera

Mer overbevisende er imidlertid kameraet. Det er ikke helt så lysfølsomt som kameraet i Samsung Galaxy S7, som jo nærmest kan se i stummende mørke, men tar likevel gode bilder både i dagslys og ved dårligere lysforhold. Mest interessant er det imidlertid at mobilen er utstyrt med to kameralinser, hvor den ene er en standard 16 Mp linse, mens den andre er en 135 graders vidvinkellinse på 8 Mp. Og sistnevnte gir altså noen muligheter som vi ikke før har sett bygget inn i en mobil.

standard

Det nederste billede er fotograferet med vidvinkel-linsen, det øverste med standardlinsen på 16 MP. Fotos: Peter Gotschalk, Lyd & Billede
Til venstre screen shot fra LG G5. Her får vi ikke lov til å flytte Asphalt 8 til eksternt minnekort, som vi kan på Samsung Galaxy S7 (screen shot til høyre). Foto: Peter Godtschalk, Lyd & Bilde

For man kan naturligvis få mye mer med på bildet med en vidvinkellinse, og dels kan man selv skifte manuelt mellom de to linsene i kameraets grensesnitt, og dels vil mobilen automatisk skifte fra den ene til den andre når man zoomer inn eller ut på et motiv. Smart.

Foto: LG

Foto: LG

Lyd

LGs mobiler har aldri hatt god lyd som deres sterke side, og det har heller ikke LG G5. Kanskje det er derfor de nå har lansert et produkt som den tidligere nevnte Friends-modulen Hi-Fi Plus med B&O. For uten låter musikken grøtete. Bare LGs egen musikkapp kommer med en begrenset EQ-funksjon som kan justere lydbildet litt. Samtalekvaliteten når man snakker i mobilen, er heller ikke overveldende.

 

I bruk

En ting som LG har holdt fast ved i flere år, er på og av-knappens plassering på baksiden. I år har knappen også fått innebygget fingeravtrykkleser, som faktisk er meget rask.

 

Brukergrensesnittet er en nyskapelse basert på Marshmallow, den nyeste Android-versjonen, men kommer med en markant endring i forhold til tidligere. LG har nemlig tatt livet av den såkalte app launcher, noe som gjør bruken er veldig iPhone-aktig. LG er ikke den første Android-produsenten som går den veien; Huawei har tidligere gjort det samme, og det vil sikkert glede mange brukere, mens hardcore Android-fans vil føle seg på bortebane.

 

I likhet med Samsung Galaxy S7 støtter LG G5 ikke den såkalte adoptable storage-funksjonen som ellers ble introdusert med Android Marshmallow (funksjonen innebærer at det innebygde minnet blir slått sammen med lagringskapasitet på et eventuelt eksternt minnekort, slik at de to fungerer sammen som ett minne). Men i motsetning til Samsung åpner LG heller for at apper fra mobilens interne minne kan flyttes til det eksterne lageret via lagerstyringen. Vi er ikke hundre prosent sikre på om det er stengt for denne muligheten, men vi kunne ikke finne en eneste app som kunne flyttes på den måten, da vi testet mobilen.

lagerstyring_LG

 

Øverst screenshot fra LG G5. Her kan vi ikke få lov til at flytte Asphalt 8 til eksternt hukommelseskort, som vi kan på Samsung Galaxy S7 (screenshot nederst).

Ytelse

Der hvor siste års LG-toppmodell ikke benyttet den daværende raskeste prosessoren på markedet, er tempoet nå skrudd opp med LG G5, og mobilen har en splitter ny Qualcomm Snapdragon 820-prosessor til å drive det hele. Og med 4 GB RAM. Ytelsen er det altså ikke noe i veien med, noe våre Benchmark-resultater også er et vitnesbyrd om. I single-core testen scorer LG G5 til og med bedre enn Samsung Galaxy S7, men kan imidlertid ikke hamle opp med Apples iPhone 6s på dette punktet. I daglig bruk er mobilen lynrask, og i praksis helt på nivå med årets andre absolutte toppmodeller.

Geekbench 3-resultat.

Geekbench 3-resultat.

AnTuTu-resultat.

AnTuTu-resultat.

Batteritiden er ringere end på Samsung Galaxy S7.

Batteritiden er bedre enn på Samsung Galaxy S7.

 

Konklusjon

LG G5 er en god mobiltelefon. Som tidligere toppmodeller fra denne litt mindre koreanske elektronikkgiganten. Den modulære oppbygningen og ideen med tilleggsprodukter er god, men kun to av sorten er virkelig ikke nok.

 

Generelt mangler LG sans for detaljer. Man har endret på grensesnittet, og man har endret designen, men ingen av delene treffer blink. Ideen om en ekstra kameralinse med vidvinkel er god, og kameraet er artig å bruke i praksis, men er det nok til å få forbrukerne til å velge LG fremfor Apple, Samsung og Sony? Vi tror ikke det, og det ville vi nok heller ikke gjøre selv.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP

LB+ Uke

kr 59,00

KJØP
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
Test av Samsung Galaxy S23 Ultra? Vi ønsket å ha en ferdig test av den nyeste Samsung-topptelefonen klar til i dag. Men Samsung sa nei. Og den koreanske elektronikk-giganten er langt fra den eneste elektronikkprodusenten som lider av tvangsnevroser.
Alle nye Samsung Galaxy S23-modeller kommer med Snapdragon Samsung lanserer tre nye smarttelefoner med toppspesifikasjoner. Mobilene er tilgjengelig for salg allerede i dag.
lbpluss
Når nesten hele veien En svært bra treningsklokke som har alt. Inkludert katastrofal batteritid og høy prislapp.
OnePlus bekrefter overraskende iPad-konkurrent OnePlus Pad lanseres 7. februar.
lbpluss
Omvendt? Er virkelig iPhone den beste mobilen? Hvorfor er den i så fall det? Som innbitt Android-bruker har jeg tatt utfordringen med å leve med to iOS-produkter for en periode. Usikker på om jeg skal le eller gråte …
Følg Lyd & Bilde