Search
Generic filters

: iPhone 6 Plus vs. Samsung Galaxy Note 4

Phablet duellen

Apple er endelig klar med et produkt i phablet-kategorien, men kan iPhone 6 Plus true Samsungs dominans? Vi gir deg svaret!

Apple_iPhone6_vs_Samsung_Galaxy_Note4

Med lanseringen av Galaxy Note i 2011 oppfant Samsung en helt ny kategori smartmobiler. De såkalte ”phablets” (sammensatt av de to engelske ordene ”phone” og ”tablet”) henvender seg til brukere som setter pris på masseskjermplass. Og selv om konkurrenter som HTC, LG og Sony siden har forsøkt seg på samme segment, har Samsung lenge sittet tungt på førsteplassen med millioner av solgte eksemplarer av Galaxy Note serien.

Så lanserte Apple sin iPhone 6 Plus. Og plutselig fikk Samsung en alvorlig konkurrent i en kategori de ellers har oppfattet som sin egen.

Vår test av iPhone 6 Plus samt Galaxy Note 4, som er den nyeste modellen i Note-serien, viser at de to produktene stort sett kommer like godt ut av duellen, men Samsung Galaxy Note 4 vinner på målstreken.

Apples iPhone 6 Plus er utvilsomt det mest brukervennlige av de to produktene, mens Galaxy Note 4 byr på mange flere relevante funksjoner for profesjonelle brukere – ikke minst via den medfølgende S-Pen. Hva skjerm og bildekvalitet angår, vinner Samsung et hårstrå foran iPhone på grunn av høyere oppløsning og den høyere pikseltetthet. Kvalitetsopplevelsen av iPhone 6 Plus er uovertruffen, men Samsung Galaxy Note 4 virker faktisk lettere og enklere å håndtere enn Apples iPhone, selv om den veier 4 gram mer.

Hva ytelsen angår er iPhone kanskje minimalt bak på point i vår Benchmark-test, men i daglig bruk er den litt hurtigere.

På den annen side koster en iPhone 6 Plus med bare 16 gigabyte innebygget lagerkapasitet, uten mulighet for utvidelse, stort sett det samme som Samsung Galaxy Note 4 med 32 gigabyte lager, som også kan utvides med microSD-kort. Den dyreste iPhone 6 Plus med hele 128 gigabyte koster 7.599 kroner, så selv om prisen på Galaxy Note 4 også er i den høye ende får man likevel mer for sine penger ved å velge Samsung.

I en direkte sammenligning mellom de to produktene blir det altså Samsung som løper av med seieren, men vi nøler likevel ikke med også å gi iPhone 6 Plus vår spesielle anbefaling. Spesielt for de som foretrekker det mer brukervennlige iOS 8.1 fremfor Android KitKat.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .

Ingen over, ingen ved siden

Samsung-Galaxy-Note-4Da Samsung slapp den første Galaxy Note på markedet i 2011 mente mange at koreanerne måtte ha gått fra vettet. Men mange, mange millioner solgte enheter senere kan Samsung le av kritikerne hele veien til banken. Nå er kjempestore mobilskjermer nærmest blitt en forutsetning for suksess, og med Galaxy Note fikk Samsung også skapt en helt ny smartmobil kategori – den såkalte phablet.

Samsung Galaxy Note 4 er koreanernes nyeste produkt i phablet-kategorien, og vår test viser at firmaet har lykkes med å gjøre et fantastisk produkt enda bedre.

 

KONKURRANSE: Vinn Årets Beste Produkter

 

Utseende og konstruksjon

Det første vi legger merke til er at rammen omkring mobilen er utført i aluminium – akkurat som Samsung Galaxy Alpha. Baksiden er av plast, men materialet er behandlet på en måte slik at det ligner og føles som skinn. Det gir faktisk Galaxy Note 4 et noe mer sikkert grep, og vi var på intet tidspunkt redd før å miste vår Galaxy Note 4.

Både kameralinse, pulsmåler og høyttaler er plassert på baksiden, liksom hodetelefonutgangen buler ut på en måte som gjør at den ikke ligger plant på en vanlig overflate.

Alt i alt er Galaxy Note robust og praktisk, og kvalitetsopplevelsen er overraskende mye bedre enn vi har vært vant til fra Samsung. Og selv om Galaxy Note 4 rent faktisk veier 4 gram mer og har en større skjerm enn iPhone 6 Plus føles den lettere og er enklere å håndtere.

 

SamsungGalaxyNote4

 

Skjerm

Det er en smakssak og man foretrekker den litt mer naturtro fargegjengivelsen som IPS-skjermen på iPhone 6 Plus byr på, eller om man heller mer til de Disney-aktige sukkerfargene på Galaxy Notes S-AMOLED skjerm, men helt sikkert er det at skjermen på Galaxy Note 4 er eksepsjonelt flott.

Med sine 5,7” byr skjermen på en vanvittig høy oppløsning på 2560 x 1440 piksler, noe som gir en pikseltetthet på rundt regnet 515 ppi. Det betyr at alt står knivskarpt på skjermen, og akkurat som på iPad Air 2, som vi testet i siste nummer av Lyd & Bilde, sitter innholdet så tett på glassoverflaten at man skulle tro det var printet på.

 

Kamera

Som utgangspunkt sitter det nesten det samme kamera i Galaxy Note 4 som i Samsungs aktuelle flaggskipmodell, Galaxy S5. Det innebærer at hovedkameraet er på 16 Mp, mens optikken imidlertid kommer med en blender på f/2.0, som på papiret gjør kameraet litt bedre i mørke omgivelser. Akkurat som iPhone 6 Plus har hovedkameraet på Galaxy Note 4 også optisk bildestabilisering, så alle forutsetninger for å ta gode bilder er tilstede.
Kameraprogramvaren er litt komplisert hvis man ikke er en ørn i fotograferingens mer kompliserte aspekter, men heldigvis fungerer pek-og skyt delen ganske glimrende, og selv om bildene tas omgående, er det kontroll på autofokus så resultatet blir absolutt tilfredsstillende.

 

Lyd

Den innebygde høyttaleren lyder veldig forkjølet, men kobler man til et par skikkelige hodetelefoner til Galaxy Note 4 så gir den virkelig god lyd med masser av saft og kraft. Lydbildet er klart som lyse morgen, og alle frekvensområder i spekteret får lov til å skinne igjennom.

Det er imidlertid stadig en ulempe at muligheten til å finjustere lyden er avhengig av innstillingene i den enkelte app, men mangelen på en ”global” EQ er heller et generelt Android-problem enn noe Samsung kan klandres for.

 

SamsungGalaxyNote4_multitask
Split View gjør det mulig å multitaske mellom to apper som er åpne samtidig.

I bruk

Pennen – av Samsung kalt S-Pen – er det som gjør Samsung Galaxy Note 4 helt unik. Denne mobilen er mye mer enn bare en phablet. Sam navnet ”Note” antyder er mobilen en slags interaktiv notatbok, som tilbyr den profesjonelle brukeren en lang rekke forretningsrelevante funksjoner det ikke finnes maken til på noen annen smartmobil.

En av grunnfunksjonene er Action Memo som gir brukeren mulighet for å ta notater som ikke bare kan bestå av det skrevne ord, men også inneholde lyd, bilder, video og grafikk. Dette støttes av funksjonen Smart Select, som med S-Pen kan samle inn tekst og bilder fra diverse nettsider og andre kilder for deretter å benytte innholdet i maler eller notater.

Også mobilens kamera og mikrofon kan benyttes til å ta notater. Lydopptak kan gjøre bruk av hele åtte mikrofoner til å ta opp en samtale, for eksempel et møte med mange deltagere – og man kan så hvis de ellers sitter korrekt plassert i forhold til mikrofonene, isolere opptakene av de individuelle møtedeltakerne.

Kameraet har også en notatfunksjon som kan fange opp tekstinnhold man fotograferer slik at man kan redigere i teksten etterpå. Smart!

Multitasking er også en sentral funksjon som blant annet lar brukeren minimere apper til svevende vinduer bare ved å bevege fingeren inn mot midten av skjermen fra et av de øverste hjørnene. Hvis idéen med svevende vinduer virker litt upraktisk – SÅ stor er skjermen tross alt heller ikke – kan man også jobbe med to apper av ganger med Split View.

Akkurat som Samsung Galaxy S5 kommer Galaxy Note 4 med både fingeravtrykkleser og pulsmåler. Mobilen har 32 gigabyte innebygget lagerkapasitet som kan utvides opp til 128 gigabyte via microSD-kort.

 

SamsungGalaxyNote4_Geekbench
Det samlede resultatet i vår måling med Geekbench 3 gjør Galaxy Note 4 til testens raskeste mobil – i hver fall på papiret.

Ytelse

Med et testresultat i Geekbench 3 på henholdsvis 1.038 point (single-core) og 3.027 point (multi-core) er Galaxy Note 4 når det gjeldet det samlede resultat litt bedre enn iPhone 6 Plus, men på tross av den lynhurtige prosessoren og hele 3 gigabyte RAM opplever vi små pauser når man multitasker eller starter apper.

Og ser man på hvordan mobilen bruker sitt internminne finner man raskt ut hvorfor Galaxy Note 4 ikke er helt så lynende hurtig som de imponerende spesifikasjoner ellers tilsier. Samsungs grensesnitt, TouchWiz inklusiv diverse tjenester, bruker nemlig halvparten av den tilgjengelige RAM og blir dermed en slags flaskehals som sløver andre store apper man måtte ha gående.

 

 

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Endelig en Apple-phablet

iphone_6_plus_skjermSå fikk vi endelig en iPhone med en riktig stor skjerm og en mykere design som avviker fra gamle modeller. Alle vi som har følt det var problematisk med iPhone på reisen, men som ikke ville ta frem iPaden har plutselig et alternativ. Et apparat som er lite nok for lommen, men stort nok for i nødsfall å kunne erstatte nettbrettet.

Spørsmålet er imidlertid om det er nok å bare forstørre mobilen uten å tilføre funksjoner som hos Galaxy Note 4.

 

 

Utseende og konstruksjon
Som vanlig har Apples formgivere gjort en utmerket jobb. Mobilen føles fantastisk i hånden takket være materialvalgene og de avrundede kantene. Derimot forstyrres vi nå over at kameralinsen stikker ut, noe som gjør at mobilen vakler litt når den ligger på et bord.

Den enorme skjermen gjør selvfølgelig at den er betydelig større enn tidligere, men den er faktisk nesten like tynn som iPhone 6. Men vi hadde faktisk foretrukket at den hadde vært litt tykkere. Det hadde løst problemet med linsen, gitt plass for et enda større batteri og gjort den mer robust mot bøyning. Selv om risikoen for dette er overdrevet.

 

iphone_6_plus-1

Skjerm
Jo lenger tid som har gått desto mer foreldet og bitteliten har skjermen på 5S virket. Så det er virkelig en glede å endelig få en iPhone i phablet-størrelse. Man har også øket oppløsningen skikkelig, og ikke bare beholdt Retina-skarpheten, men også øket den til såkalt Retina HD. Nye tilpassende apper ser strålende ut og eldre skaleres bra opp. Å tilby en standard full-HD oppløsning er gledelig og gjør at eksempelvis film ikke trenger å skaleres om.

Kvaliteten på skjermen kan man virkelig ikke klage på. Det allerede tidligere lyssterke IPS-panelet har blitt ytterligere litt bedre slik at det er enda lettere å lese i sollys. Også kontrast og fargegjengivelse er helt utmerket.

 

 

Kamera
Apple har alltid prioritert enkel håndtering fremfor mange funksjoner. Selv om det fortsatt stort sett er et sikt-og-skyt kamera finnes det flere muligheter enn noensinne. Man har nå en spesiell time-laps innstilling foruten forbedret Panorama og slowmotion-video som klarer hele 240 bilder i sekundet. Man kan nå også justere eksponeringen med et enkelt fingersvep. Hurtigredigeringen har fått flere muligheter, men er fortsatt beundringsverdig enkel.

Den store nyheten med kameraet er at det benytter fasedetektering for å finne fokus, noe Apple kaller fokuspiksler. Det gjør det grusomt kjapt til mobilkamera å være og fungerer også under filming.

I svak belysning produserer det takket være den optiske bildestabiliseringen absolutt brukbare bilder som har mindre støy og bedre detaljer enn tidligere. I dagslys får man som tidligere skarpe og livfulle bilder med bra farger. iPhone fortsetter med å ha et kamera som gir flest vellykkede bilder.

 

 

Lyd
Musikkspilleren har dessverre ikke fått noen åpenbar forbedring, men med så mange andre bra musikkapper spiller det mindre rolle. Høyttalerlyden er blant de bedre, selv om man fortsatt bare får monolyd. Med hodetelefoner får man en bra og fremfor alt kraftfull lyd.

 

 

iphone_6_plus_i_hand

Bruk
Den økede skjermstørrelsen gjør at man får plass til flere ikoner på skjermen og kan se mer av nettsider på en gang. Dessuten kan visse apper i liggende modus gi ekstra innhold som på en iPad. Det er faktisk en så dramatisk forskjell at iPaden nå får ligge ubrukt der den mange ganger tidligere var en nødvendighet. Å kunne dobbelttrykke på hjemknappen for å flytte ikonene nærmere tommelen kan komme til nytte om man er tvunget til å benytte en hånd.

Men det som først og fremst har gjort iPhonen mer anvendelig er nye iOS 8. Det å kunne svare direkte på meldinger, diktere meldinger på norsk og kunne benytte egne tastaturer er meget praktisk. Med flere kilder har søkingen også blitt betydelig mer brukbar. Vi liker også helseappen som drar nytte av barometrets måling av høydeforskjeller. Og for de som kjører Mac OS er integreringen mellom datamaskin og mobil eksemplarisk.

 

 

iPhone6Plus_geekbench

Ytelse
Den nye 64-bit A8-prosessoren skal være mer strømbesparende enn forgjengeren, men det er derimot ingen feil på ytelsen av den grunn. I Geekbench slo den nye ytelsesrekorder med 1.613 single-core og 2.844 multi-core. 3D-grafikken har blitt nesten 20 prosent kjappere. Dessuten fikk vi dobbelt så rask overføringshastighet med støtte for den siste Wifi-standarden.

 

 

 

 

 

 

 

Konklusjon
Tidligere har de som hadde behov for en stor mobil med jobbmuligheter vært tvungne til å velge bort Apple. Den nye iPhone 6 Plus har ikke bare fått en stor skjerm med utrolig skarphet, men har også blitt mer anvendelig for flere bruksområder. Skjermkvaliteten er en av de beste på markedet og kameraet er lynhurtig og pålitelig. Med iOS 8 har den dessuten blitt, om mulig, enda mer fleksibel og er faktisk et brukbart alternativ til iPad i lommeformat.

 

 

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utviklingsredaktør og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Citation Tower beviser at convenience-lyd ikke trenger å være små diskré bordhøyttalere med mange kompromisser.
  Electrocompaniet har oppgradert sin beste integrerte forsterker. ECI 6DX MKII har knallbra streamer og alt du trenger av digital innmat.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 er den brettbare mobilen du alltid har ønsket deg.
  Skal du drepe støyen? Her er de beste hodetelefonene til formålet akkurat nå, til tykke og tynne lommebøker.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Vi har lurt på når high-end-klassen skulle få sine første støydempende hodetelefoner. Det er selvsagt Bang & Olufsen som er først, og Beoplay H95 gir mersmak!
  Den nyeste iMac-en er den beste stasjonære Mac-en for mange, tross en ikke uvesentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mer enn en smart treningsklokke, den er også et pent armbåndsur.
  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!
  Asus har rykket helt opp i high-end-klassen med en tungvektsmobil som kan konkurrere på lik linje med de beste på markedet. Er dette Asus sitt øyeblikk?