TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

TEST Apple iPad Pro 12,9’’ (2022)

Nettbrett for kreative

Mange proffbrukere kommer lengre med iPad Pro enn en laptop.

forfatter
Publisert 05.11.22 - 10:00
Karakter
Apple iPad Pro 12,9’’ (2022)
L&B mener
Fantastisk ytelse og enestående skjermkvalitet. Hendig format og svært anvendelig pekepenn gjør den til den perfekte allrounderen.
Kostbar med mye lagring. ProRes-video foreløpig bare med tredjeparts apper.
 • Operativsystem: iPadOS 16
 • Skjerm: 12,9’’ Liquid Retina XDR, Pro Motion, 2732 x 2048, 264 ppt
 • Prosessor: M2 8-core CPU, 10-core GPU, 16-core Neural Engine
 • Minne: 8-16 GB RAM
 • Lagring: 128, 256, 512 GB, 1, 2 TB
 • Kameraer: 12 Mp f1,8 vidvinkel, 10 Mp f12,4 ultravidvinkel, Quad-LED blits
 • Frontkamera: 12 Mp, f2,4
 • Video: 4K/60-24p, 10-bit 4K/30p ProRes
 • Trådløst: 5G, 4G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3, eSIM
 • Batteritid: 10758 mAh. Video opptil 10 timer 
 • Mål/vekt:280,6 x 214,9 x 6,4 mm/682 g
 • Annet: Dolby Vision, HDR10, sølv, grå, Lidar-skanner, 120 Hz ProMotion, Thunderbolt 4/USB-C.
 • Web: apple.com/no
 • Geekbench 5: 1881 (Single-Core), 8482 (Multi-Core)
 • Geekbench 5 Compute: 33231
Veil. pris 15490Pr. 05.11.22 Produktside

Hver gang en datamaskin oppdateres, handler det stort sett bare om én ting: En litt raskere prosessor. Sånn er det tilsynelatende med den nye 2022-modellen av iPad Pro også, og ser man på spesifikasjonene er det ikke lett å se andre forbedringer.

Men de finnes, og det er ikke bare på detaljnivå heller.

Den mest åpenbare forbedringen er prosessoren. Som her er Apples nyeste 5nm M2-prosessor, fremdeles med åtte prossesorkjerner, men nå med 10 GPU-kjerner, og opptil 35 prosent bedre grafikkytelse. 

Forbedret ytelse i prosessorens Media Engine og flere grafikkjerner, betyr også at iPad Pro nå kan brukes til langt mer krevende bilde- og videoredigering, som 4K-innhold, også i Apple ProRes, med Dolby Atmos lyd. For Pro-modeller med minimum 26 GB, vel og merke.

Det er bare én hake ved det, Apple ProRes ser ikke ut til å være støttet i kameraappen på nettbrettet. Man må hvert fall foreløpig bruke en tredjeparts app, som svært anvendelige Filmic Pro, for å utnytte nettbrettets mulighet til å redigere Apple ProRes-opptak.

BlackMagic Designs DaVinci Resolve, er en annen app – som snart kommer for iPad, som også støtter ProRes.

Installasjonen av en ny iPad, er alltid en smidig opplevelse. Foto: Lasse Svendsen

Flyvende Apple Pencil

Så inntil da er det ytelsen som står i fokus. For stort sett alt annet er likt 2021-modellen. iPad Pro kommer fremdeles i to størrelser, 11 og 12,9-tommer. Med mini LED-skjerm som støtter ProMotion, variabel oppfriskningsfrekvens fra 24 til 120 Hz, og utvidet P3-fargerom.

Skjermen er svært skarp med over 10.000 mini-LED, fordelt over 2596 soner på skjermflaten, og en lysstyrke på maks 1600 nits. 

Det eneste som er nytt her, er en fiffig løsning for Apple Pencil 2, som jeg trodde var en gimmick. I stedet viste den seg å være mye nyttigere enn jeg hadde forestilt meg.

Magic Keyboard er kostbart ekstrautstyr. Foto: Lasse Svendsen

På 2022-modellen av iPad Pro behøver man bare å føre pekepennen nær skjermen. Innenfor 12 mm fra skjermen. Da registrerer iPad-en at en Apple Pencil er i nærheten, og da reagerer de fleste apper med en forhåndsvisning av innstillingen når pennespissen kommer i nærheten. Faner kan åpnes mens pannespissen er i nærheten, og lukkes når pennen trekkes unna, og så videre.

Med en Apple Pencil 2 kan man teste, hvordan en innstilling kan bli, uten å påføre den. Foto: Lasse Svendsen

iPad med iPadOS 16 har også støtte for Stage Manager, som gjør multitasking litt enklere. Nå kan man endelig ha flere apper oppe samtidig, og se dem i en fanerekke på siden av den aktive appen. Man kan også veksle mellom apper ved å legge den aktive over og den inaktive i bakgrunnen. iPadOS 16 på iPad Pro støtter også ekstern 6K-skjerm koblet iPad-en via USB-C. 

Ytelsestest

I de fleste apper er et knapt mulig å merke at M2-prosessoren er raskere enn forgjengeren med M1-prosessor. Man må bruke noen av de mer krevende appene, og da snakker vi straks om apper som Capture One, Adobe Photoshop, Affinity eller Pixelmator. Altså apper for kreative brukere som driver med bilde- og videoredigering, blant annet.

Skal man ha en iPad til surfing, film- og TV-serier, er en iPad Air et bedre valg.

Men da får man ikke ytelse i laptopklassen.

I vår test med Geekbench 5 viser det seg at 2022-modellen er litt raskere. I single-core-testen er ikke forskjellen stor sammenlignet med 2021-modellen, men i multi-core-testen scorer den nye Pro-modellen 8482 punkter, og 33231 i Compute-testen. Det er i det minste en forbedring på papiret, men hva med praksis?

Fotoapper er blant de som tjener mest på den kraftigere M2-prosessoren. Foto: Lasse Svendsen

Start av apper som Capture One og Photoshop er ikke noe raskere enn før, men oppgaver som å legge til filtre og lagre oppleves som kjappere. Å sette sammen 4K-opptak er like enkelt som før, men å legge til og lagre endringer foregår mer sømløst, og iPad-en spiller etterpå av 4K-opptaket uten noen synlige artefakter eller lag.

Hva med kameraene?

De har ikke endret seg og er de samme 12 megapiksler kameraene på baksiden og framsiden. Det ene kameraet bak er et vidvinkelkamera med 2 x zoom, og det andre et ultravidvinkelkamera. Ved siden av det en blits, og Apples Lidar-skanner som kan brukes til å vise objekter i AR – utvidet virkelighet – på skjermen. Det kan for eksempel være visning av et møbel i AR, som viser hvordan det vil se ut i stuen.  

iPad Pro eller MacBook Pro?

Hvis man står mellom valget av en ny iPad Pro, eller MacBook Pro, er det noen helt åpenbare forskjeller som betyr mye for hva man kan bruke dem til. iPad-ens pekeskjerm og pekepenn, gir muligheter man ikke får på en laptop som en MacBook Pro. 

Nettbrettet er utvidbart med tilbehør som et enkelt tastatur, eller et med styreflate. Såkalt Magic Keyboard. Da ser iPad-en nesten ut som en MacBook, bare med færre tilkoblinger. Nemlig bare én: USB-C med Thunderbolt 4. Som er mer enn raskt nok, men betyr at man ikke kan lade når de 9-10 timene med batteritid går mot slutten, uten å koble fra eventuelle andre enheter.

iPad-en mangler også kortleseren og HDMI-utgangen man finner på en nyere MacBook Pro.

Foto: Lasse Svendsen

Men man skal ikke glemme at med samme M2-prosessor og integrert minne med 50 prosent raskere minnehastighet (opptil 16 GB på iPad Pro med mer enn 512 GB), vil det i mange praktiske tilfeller ikke være rare forskjellen i ytelse. 

En bonus man kan få med iPad Pro, er kombinasjonen av Wi-Fi 6 og 5G. Da kombinerer man rask wifi-tilgang med tilgang til 5G-nettet, og da kan man være påkoblet hvor som helst.

Apple Pencil 2, iPad Pro 12,9″ og det trådløse tastaturet. Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Det største minuset med 2022-modellene av iPad Pro, er den heftige prisøkningen. Det har gjort en fullastet iPad Pro 12,9 med 2 TB lagring og 5G dyrere enn en MacBook Pro med 14-tommers retinaskjerm og 2 TB lagring. Og det er før du har kjøpt tastatur til iPad-en. Tross det, er det ikke til å komme fra at 2022-utgaven av iPad Pro i 12,9-tommers form, er et formidabelt verktøy for kreative profesjonelle, som trenger en kraftpakke i et hendig format. 

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Apple iPad Pro 12,9" (2021)

Et sykt nettbrett for de med tykkest lommebok

Apples M1-prosessor har gjort monsteret iPad Pro enda mer monstrøst.

Apples lynraske M1-prosessor samt den beste skjermen noensinne på en iPad. I tillegg kommer 5G, LiDAR, ultravidvinkelkameraer både foran og bak.
Dårlig batteritid samt for langsom lading.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Apple Self Service Repair kommer til Sverige Kunder i Belgia, Frankrike, Tyskland, Italia, Polen, Spania, Sverige og Storbritannia kan nå kjøpe originale reservedeler og verktøy fra Apple.
En klokke til trening Utrolig robust treningsklokke med en batteritid som slår de fleste. At den dessuten både er klimasmart og pen, gjør heller ikke noe.
Nå blir Google Pixel smartere Pixel-telefonerne får AI-forbedret samtalelyd og gratis VPN.
Ny oppdatering for Garmin-brukere Garmin gir ut funksjonoppdateringer til flere av sine smarte sportsklokker og sykkeldataer
En Musk-mobil? Ja takk! Elon Musk hevder at Apple truer med å fjerne Twitter fra App Store. Skulle det skje, lover teknologi-milliardæren å utvikle sin egen smarttelefon. Vi gleder oss allerede.
Følg Lyd & Bilde