Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Home Julekalender: Luke 10Delta

: iPad mini

En liten gullklump

Med iPad mini trenger man ikke lenger en veske til iPaden – denne går ned i jakkelomma!

Skrevet av / 02.11.12 - 19:36
iPad mini
Jonas Ekelund

Helt siden Apple lanserte sin første iPad har konkurrentene kjempet for å matche byggekvaliteten, ytelsen og bildeskarpheten til nettbrettet. Men på ett område har Apples konkurrenter  lykkes bedre. De har tilbudt nettbrett i alle mulige størrelser, som har gjort det mulig å finne alt fra store alternativer til bærbare datamaskiner, såvel som minibrett å ta med seg. De siste årene har ryktene om en mindre iPad vokst, og nå er altså iPad Mini her.

Stor til å være liten
iPad mini tilsvarer på mange måter en iPad 2, bare forminsket 4 centimeter i høyden og 5 centimeter i bredden. Det er 40 prosent mindre, og gjør iPad Mini hendig nok til å gå i mange jakkelommer. Eller for den som husker Apples introduksjon av den første iPaden når den ble dratt opp av en konvolutt –  nå er den i A5-format i stedet for A4. Det gjør at man lett kan holde den med en hånd, og navigere med den andre.


iPad mini sammenlignet med 4. generasjons iPad

iPad Mini er betydelig mindre enn en vanlig iPad, likevel har Apple klart å klemme en 7,9″ stor skjerm. Sammenlignet med konkurrentenes småbrett med 7″ skjerm er iPad mini i de fleste tilfeller både tynnere og lettere. Sammenlignet med store iPad er den hele 23 prosent tynnere og veier bare halvparten så mye. Tross detta er byggekvaliteten utmerket og den føles både stabil och luksuriøs i hånden.

Overraskende rask
På innsiden sitter samme A5-prosessor som i iPad 2, og man kunne mistenke at den ville føles litt tregere enn iPad 3 og framfor alt nye iPad 4. Våre tester viser imidlertid at så ikke er tilfelle. I følge programmet Geekbench er regnekraften på høyde med iPad 3. Når det gjelder 3D-grafikk er den i følge Antutu like rask som en iPad 4. Det kan forklares med Mini ikke har like mange bildepunkter å flytte rundt på.

Til vanlig bruk er Minien behagelig rask, og å surfe på nettet går like raskt som med iPad 3. Man merker at enkelte apper  åpner litt saktere, men med mindre man sammenligner dem side om side, er ikke forskjellen noe man henger seg opp i.

Skjermen
Apple var først ut med nettbrett-skjermer som er så høyoppløste at øyet ikke kan skille ut hvert enkelt bildepunkt. Det såkalte Retina Display kom først på iPhone 4 og senere til iPad 3, nå sist introdusert på laptopen MacBook Pro. Derfor er det litt skuffende at de på iPad mini har nøyd seg med en oppløsning på samme nivå som budsjettkonkurrenten Google Nexus 7.

På den annen side har den akkurat samme oppløsning som en iPad 2, bare i mindre format, hvilket innebærer at pikslene sitter tettere sammen. Sammenlignet med den ser iPad minis skjerm faktisk skarpere ut. Den har dessuten bedre lysstyrke og fargegjengivelse på nivå med Retina-skjermene. Så lenge du kan leve med å se bildepunkter i blant, så er det alt i alt en god skjerm.

Liten, men moderne
Selv om vi hittil har dratt paralleller til iPad 2, må det påpekes at allt på innsiden er oppgradert til nyere standard. Mini har 5 megapixels kamera som kan filme i 1080p oppløsning, såvel som et frontmontrert HD-kamera til Facetime videosamtaler. Bildekvaliteten er så langt vi har testet den, fullt på høyde med iPhone 4.

Tilkoblingene er også av siste versjon med dobla frekvensbånd for trådløst nettverk, slik at man nå opp til 150 Mbit/s i nedlastingshastighet. Kjøper du modellen med innebyggd 3G, får du DC-HSDPA som gir opp till 41 Mbit/s. Ikke like raskt som 4G men likevel bra.

På undersiden sitter den nye Lightning-kontakten. Gammelt Apple-tilbehør kan derfor ikke «dokkes»  uten adapter. Men som eiere av iPad 4 eller iPhone 5 allerede har innsett, må man bare bite i det sure eplet og godta at dette er den nye standarden. Positivt for iPad Mini sin del er at det har gitt plass for stereohøyttalere.

Til mini  finnes også beskyttelesdekselet Smart Cover i seks farger. Mini kan fås med svart front og skifergrå bakside, eller hvit front med sølvfarget bakside.

Konklusjon
iPad mini gir en fullverdig iPad-opplevelse i et betydelig mer lommevennlig format. Tross at den er såpass liten og tynn har Apple fått plass til en overraskende stor skjerm, som dessverre ikke er like skarp som storebrødrenes Retina skjermer. Nøyer du deg med den enkleste modellen er den heller ikke spesielt dyr. Dette er ikke bare en iPad for den som ligger hjemme på sofaen, det er snarere en iPad man alltid kan – og vil – ha med seg.

Home mener

Lett og tynn Stor skjem i forhold til yttermålene Utmerket byggekvalitet Ingen Retina-skjerm

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Like sterk som storebror

Xiaomi har lyttet til kritikken

Google utfordrer Apple og Samsung på tid

Endelig en raskere Apple Watch

Huawei Watch GT 4 er smartklokken som smelter inn

OnePlus Open bretter seg ut

Det beste iPhone-valget

Grønn mobil for de fingernemme

Pixel Pro fortsetter å imponere

Villere nettbrett får du ikke

Liten og lynrask, men designet trenger en oppdatering

For deg med Samsung-mobil

Scroll to Top