: iPad mini med Retina-skjerm

Er det en fugl? Er det et fly? Nei, det er iPad mini!

Forrige iPad mini var som Clark Kent. Nå kommer Supermann.
Lyd & Bilde mener
Den beste iPad vi har testet til nå er både raskere og har en bedre skjermoppløsning enn noe annet nettbrett på markedet. Den fås både med og uten 4G/LTE og med helt opp til 128 gigabyte lagringsplass. Attpåtil er den en smule billigere enn storebror iPad Air.
Man skal vite på forhånd, hvor mye lagringsplass man trenger, for kapasiteten kan ikke utvides senere ved hjelp av SD-kort. Apple kunne også gjort god bruk av Touch ID fra iPhone 5S, men det mangler dessverre på iPad mini.
Spesifikasjoner
  • Operativsystem: iOS 7
  • Skjerm: 7,9" IPS, 2048 x 1536, 326 ppi
  • Processor: 1,28 GHz 64 bit Apple A7-prosessor
  • Minne: 1 GB ram
  • Lagringsplass: 16-128 GB
  • Kamera: 5 MP (bag), 1,2 MP (front)
  • Trådløst: 4G/LTE, 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, A-GPS
  • Mål: 200 x 134,7 x 7,5 mm
  • Vekt: 341g (4G/LTE) / 331g (Wi-Fi)
  • Batteri: Opptil 10 timer
Annonse
Annonse
forfatter

Den første iPad mini var stort sett en krympet utgave av den gamle iPad 2. Skjermen var ikke av typen Retina (Apples betegnelse for en LCD-skjerm med høyere pikseltetthet), og det var den gamle Apple A5-processor, som satt under panseret. Til gjengjeld ble vi meget begeistret for det tynne og lette designet. IPad mini var utvilsomt valget, hvis man ønsket seg et mer mobilt nettbrett som kunne passe i jakkelommen, mens den større og litt tyngre iPad 4, hadde en hurtigere prosessor med mer regnekraft. Skærmbillede 2013-11-29 kl. 04.06.05

Men i år er det annerledes. Den nye iPad mini har ikke bare fått Retina-skjerm med nøyaktig samme høye oppløsning (2048 x 1536 piksler) som storebroren, iPad Air. Den er også oppgradert på alle andre områder slik at samtlige spesifikasjoner – prosessor, minne, lagring – er identiske. Det er altså ingen reell forskjell mellom iPad Air og iPad mini med Retina-skjerm, med unntak av størrelsen – og prisen, som vi kommer tilbake til.

Hurtigere enn Android-konkurrentene

La oss først slå fast at nye iPad mini er den suverent hurtigste nettbrettet i sin klasse. I forhold til fjorårets iPad mini blir det som å sammenligne en pensjonert skogsnegle med en sint veps! I vårt faste benchmark-verktøy Geekbench 3, oppnår den gamle iPad mini 262 poeng (single-core) og 491 poeng (multi-core), mens Retina-utgaven slår til med hele 1380 poeng (single-core) og 2501 poeng (multi-core). Heller ikke de aller nyeste Android-baserte konkurrentene i samme kategori kan hamle opp med nykommeren fra Apple når det gjelder tempo og rå kraft. Google Nexus 7 (2013 Edition) oppnår et Geekbench 3-resultat på 579 poeng (single-core) og 1879 poeng (multi-core), mens LG G Pad 8.3 scorer 619 poeng (single-core) og 1849 poeng (multi-core) i samme test. Det samme gjelder nettleserhastigheten målt med Browsermark 2.0. Her scorer iPad mini imponerende 3530 poeng, mens Google Nexus 7 (2013 Edition) og LG G Pad 8.3 må nøye seg med henholdsvis 2587 og 2515. Oversatt i praksis betyr det at Retina-utgaven av iPad mini er så lynrask at det nesten føles som om man styrer den med tankens kraft. Skærmbillede 2013-11-29 kl. 04.08.04

Uansett hvor store og tunge apps vi utfordrer Mini-en med, takler den oppgavene uten å bli svett i pannen. Åpner man en webside i Safari dukker den opp på skjermen, før man har flyttet øynene fra adresselinjen, og store spill som RealRacing2 HD eller Air Supremacy kjører like glatt som om det var Klokke eller Kontakter. Det samme gjelder hvis man skal åpne og bearbeide store filer med foto, video eller andre tunge dokumenter: Umiddelbar reaksjon. Det er lett å venne seg til. Godt for øynene Vi kommer selvfølgelig ikke utenom å nevne Retina-skjermen. Miniens 7,9 tommer har samme høye oppløsning som iPad Air sin 9,7 tommers skjerm, hvilket gir vesentliyg høyere pikseltetthet (326 ppi mot 264 ppi).

screen res
Retina-skjermen er vesentlig skarpere enn på forrige generasjon iPad mini.

Dermed oppnår den samme pikseltetthet som en iPhone 5 eller 5S, og bildet blir virkelig knivskarpt, noe som også gir en mer behagelig brukeropplevelse, ikke minst for øynene. Forskjellen mot forrige iPad Mini er stor enten man betrakter ikonene på hjemmeskjermen, bilder, film, nettsider eller tekst.  Skærmbillede 2013-11-29 kl. 04.04.50

I skrivende stund vet vi ikke om noen konkurrent med høyere skjermoppløsning, selv om Google Nexus 7 (2013 Edition) i det mindste har noenlunde samme pikseltetthet, 323 ppi, med en oppløsning på 1920 x 1200 på et noe mindre 7” skjermareal.

Ingen roser uten torner

Som på iPad Air leverer kameraet til gjengjeld bare middels billedkvalitet, og man merker tydelig at kameraet ikke har vært første prioritet for Apple. Det gir mening med den større iPad Air, som med sine 10″ ikke er særlig smart eller brukervennlig å ta bilder med, men en iPad mini er så mye lettere å håndtere at den kunne ha gjort god bruk av kameraet fra iPhone 5S. Og siden vi først er i gang med kritikken, kunne vi også ønske at Apple inkluderte Touch ID fra iPhone 5S i iPad mini. Når man først har vennet seg til å bruke denne superraske fingeravtrykksleseren fra den nyeste iPhone, blir den nesten uunnværlig.

De siste detaljer

Ellers er det ikke mye nytt under solen. Den første iPad mini var også det første nettbrettet fra Apple med eksterne stereohøyttalere, og lydkvaliteten er generelt fremragende, med bra futt i alle frekvenser, men neppe nok til å tilfredsstille de mest audiofile. Designet er identisk med forgjengeren(bare 0,3 mm tykkere), og det vil si et lett og slankt unibody-kabinett av aluminium med avrundede former, som gjør den lett håndterlig også over lengre tid. Skærmbillede 2013-11-29 kl. 04.06.24

Operativsystemet er iOS 7, den siste og helt redesignede versjonen av Apples mobile plattform, og gir adgang til hundretusener av apps som er spesielt utviklet for Retina-skjermen. Og selvfølgelig til resten av Apple-universet med iTunes, iCloud og iWork. Ikke alle brukere føler seg like godt tilpass i dette universet, da det prioriterer brukervennlighet og pålitelighet fremfor full frihet. For disse er iPad mini muligens ikke det riktige valget.

Konklusjon

Nye iPad mini med Retina-skjerm gir deg markedets raskeste og beste nettbrett med akkurat samme spesifikasjoner og skjermoppløsning som den splitter nye iPad Air. Den er bare er mindre, lettere – og billigere. Den billigste iPad Air med 16 gigabyte lagringsplass og Wi-Fi koster 3.990 kroner, mens iPad Mini koster 3.290 kroner i samme konfigurasjon. Prisforskjellen er ikke all verden, men grunn nok til å vurdere nye iPad mini fremfor iPad Air om man foretrekker det kompakte formatet fremfor en større skjerm å leke med. Vi nøler uansett ikke med å utnevne iPad Mini Retina til det beste nettbrettkjøpet, akkurat nå og i overskuelig fremtid!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utviklingsredaktør og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Annonse
Annonse

Les også

Samsungs nye trådløse ørepropper kommer med intelligent aktiv støyreduksjon.
Earins nye øresnegler lover bedre bass og lydkvalitet enn konkurrentene.
I tillegg til PC'er i alle størrelser og vektklasser lanserer HP også hodetelefoner.
JBL har presentert sine hodetelefonnyheter i anledning CES 2021.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Den er ikke sprek, den lader tregt og kjører ikke langt om gangen. Men Mazda MX-30 har et lydanlegg som mange vil misunne den.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!