annonse
annonse

test: Huawei P30 Pro

Huawei P30 Pro
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Pluss
Markedets beste mobilkamera med 5x optisk zoom, 10x hybridzoom og revolusjonerende natt-modus. Lynrask lading, omvendt trådløs lading, sterk ytelse og masser av annen brukbar funksjonalitet. Beste toppmobil for pengene akkurat nå.
Minus
Halvdårlig talekvalitet for lyd skapes ved vibrasjoner i skjermen. Derfor heller ingen stereolyd. Støtter ikke microSD-kort, og kameraets AI-funksjoner er visst mest for gøy. Glir hvis den ikke legges på en 100 % rett overflate.

Fra å være underdog med fokus på billige mobiler, er kinesiske Huawei de siste par årene blitt verdens neststørste mobilprodusent, bare slått av Samsung, som kineserne godt kan tenkes å passere de neste seks til 12 måneder.

Akkurat som Samsung, som med henholdsvis Galaxy S- og Galaxy Note-seriene har to store lanseringen i året, har også Huawei to flaggskipmodeller som blir fornyet med 12 måneders mellomrom. Mate-serien, med Mate 20 Pro fra høsten 2018 som siste skudd på stammen, har fokus på ytelse og ny prosessorteknologi, mens P-serien med P20 Pro som fjorårets toppmodell har fokus på kameraet.

Nå er vi kommet til Huawei P30 Pro, som med samme prosessor og ytelse som Mate 20 Pro, men med nye og forbedrede kamerafunksjoner, går direkte i strupen på den nyeste Samsung Galaxy S10+ i kampen om mobilkundenes gunst.

Det er en kamp, hvor Huawei har gitt seg selv et lite forsprang ved å holde prisen nede. De dyrere modellene av Samsung Galaxy S10+ og Huawei P30 Pro kan ikke sammenlignes direkte, da de er utstyrt med forskjellig lagringskapasitet, mens den minste Galaxy S10+ og den minste P30 Pro begge kommer med 128 GB innebygget lager og 8 GB RAM. Hos Samsung koster den fornøyelsen for tiden cirka 10.500  mens Huawei-kunder slipper med cirka 9.000 kroner. Mitt testeksemplar av P30 Pro til 10.000 kroner kommer derimot med 256 GB innebygget lagring, en konfigurasjon som ikke finnes hos Samsung.

Når alt kommer til alt, og hvis man bare tenker med pengepungen, skal man velge Huawei. Om P30 Pro så rent faktisk er pengene verdt, kan du lese her.

OLED-skjermen på Huawei P30 Pro er ikke like så lyssterk eller høyoppløst som på Huaweis egen Mate 20 Pro. Men den fungerer likevel glimrende utendørs. Foto: Peter Gotschalk

Utseende og konstruksjon

Som seg hør og bør for en toppmodell i P30 Pro sin prisklasse, har Huawei hentet design og byggekvalitet fra øverste hylle. Mobilen er robust laget med Gorilla Glass foran og bak, omkranset av en aluminiumsramme. På tross av en vekt på nesten 200 gram virker P30 Pro likevel lett og grei å håndtere.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Telefonen er tilgjengelig i tre forskjellige farger – Breathing Crystal, Aurora og Black – og i hvert fall det testeksemplaret jeg fikk i fargen Aurora, byr på et lekkert fargespill mellom lys blå og dypere fiolett på baksiden, når man snur og vender på mobilen.

Det er ikke alle som vil være like fornøyd med at både for- og bakside buer inn langs kanten, noe som kan gjøre det litt anstrengende å holde i over lenger tid, men mitt største problem med telefonen var faktisk at den er ekstremt glatt! Så glatt at den lever sitt eget liv, og glir av gårde hvis man legger den på en overflate som ikke er helt rett.

Det nye “quad”-kameraet er laget i samarbeide med Leica. Spesielt nyskapende er den nederste linsen, som er et teleobjektiv med 5x optisk zoom. For at få plass til det har man laget en periskoplignende optikk med en prisme, som vinkler lyset inn i telefonen. Foto: Peter Gotschalk

Skjerm

Med sin Full HD+ oppløsning på 2340 og 1080 piksler fordelt på 6,47″ (formatet er 19,5:9) er OLED-skjermen ikke så skarp som den Huawei satte i Mate 20 Pro, men med opptil 605 nits er den nesten like lyssterk, noe som kommer deg til god nå når våren er på vei, og solen rent faktisk begynner å skinne igjen.

Fargetemperaturen kan stilles inn manuelt, og blått lys kan filtreres bort så opplevelsen blir optimal for nettopp dine øyne, uansett dine personlige preferanser.

I forhold til Mate 20 Pro har P30 Pro fått et litt større skjermareal. Hakket som sitter øverst på skjermen har blitt vesentlig mindre, og har nå form som en liten dråpe. Det betyr imidlertid at det ikke er blitt plass til frontkameraene (som muliggjorde dybdemåling og dermed 3D-ansiktsgjenkjennelse) fra Mate 20 Pro. I stedet må du nøye deg med en litt mindre sikker 2D-ansiktsgjenkjennelse, som imidlertid skulle være godt nok for de fleste. Problemet med 2D-teknologien er at den i prinsippet kan lures med et bilde av eieren, men det lyktes ikke for meg, uansett hvor mange ganger jeg prøvde å vise telefonen mine selfies.

Fingeravtrykkleseren sitter også i skjermen, og der ansiktsgjenkjennelsen iblant måtte prøve et par ganger før mitt åsyn ble gjenkjent, virket fingeravtrykkleseren hver gang. Lynraskt og uten problemer.

Fingeravtrykkleseren sitter innebygget i skjermen. Den virket hver gang!

Kamera og fire linser

Det ville være en underdrivelse å si at Huawei ved lanseringen gjorde et stort nummer av at P30 Pro av kameraspesialistene hos DxOMark er blitt kåret til markedets aktuelle beste kameramobil. Med en DxOMark Mobile score på 112 slår P30 Pro sine egne forgjengere P20 Pro og Mate 20 Pro samt Samsung Galaxy S10+, som alle har 109 poeng, og er på en delt andreplass. Så det er forståelig at Huawei har vanskelig med å få armene ned, og det er ganske fortjent, for Huawei P30 Pro har uten tvil det beste kameraet vi noensinne har sett på en mobiltelefon!

Huawei kaller sitt nye kamerasystem, som er utviklet i samarbeide med Leica, for et “quad”-kamera, og det består av fire linser:

1) 20 MP, 16 mm, f/2,2 ultra vidvinkel

2) 40 MP, 27 mm, f/1,6 vidvinkel med optisk bildestabilisering (OIS)

3) 8 MP, 80 mm, f/3,4 125 mm tele med optisk bildestabilisering (OIS)

4) Time-of-Flight (ToF) dybdesensor

Kameraet kan selvfølgelig lagre bilder som råfiler, men ut over det byr de fire linsene til sammen på noen spennende nye funksjoner, hvor de to mest imponerende er den hybride zoom-funksjonen og en ny natt-modus, som tar bedre bilder i mørke enn noe annet mobilkamera på markedet.

Foto: Huawei

Helt tett på

For å starte med zoom-funksjonen, så er Huawei P30 Pro den eneste mobilen på markedet som tilbyr et teleobjektiv med 5x optisk zoom, hvor konkurrentene bare har 2x. For å få plass til dette har man laget en periskoplignende optikk med en prisme, som vinkler lyset inn i mobilen. En løsning som vi tidligere har sett på vanntette kompaktkameraer. Ved hjelp av programvare kan man til og med oppnå opptil 10x hybridzoom. Det lyder som om det lett kunne bli urolig og uskarpt, men den optiske bildestabiliseringen gjorde et godt stykke arbeid da vi testet det.

Huawei har også bygget inn opptil 50x digital zoom, men det er et sirkustrick som skaper et meget uskarpt resultat, og tilsvarer å kroppe sine egne bilder i Photoshop.

Spir med utsikt over Paris fotografert med Huawei P30 Pro uten zoom. Foto: Peter Gotschalk
Samme motiv fotografert med 5x optisk zoom. Bemerk skarpheten i bildet. Foto: Peter Gotschalk
For at komme enda nærmere – som her 10x – skal den optiske zoom kombineres med digital zoom, noe som Huawei kaller for hybridzoom. Men bildet står fortsatt knivskarpt. Foto: Peter Gotschalk
Til sammenligning ser det samme motivet slik ut, når det fotograferes med 10x digital zoom på iPhone Xs. Uskarpt og masser av støy i bildet. Foto: Peter Gotschalk

Bilder i bekmørke

Den nye natt-modusen som lar deg ta bilder i meget mørke omgivelser, er til gjengjeld alt annet enn et sirkustrick. Takket være en ny RYB-sensor (i stedet for den tradisjonelle RGB, som sitter i de fleste andre smartmobiler), kan kameraet i P30 Pro gå helt opptil ISO 409.600 (sammenlignet med ISO 102.400 for P20 Pro).

Ser det ut som om, jeg tok dette bildet med Huawei P30 Pro ved høylys dag eller tidlig på kvelden? Det gjorde jeg ikke. Det var belgmørkt, og jeg kunne knapt nok se annet enn et omriss av elefanten med det blotte øye. Foto: Peter Gotschalk
Elefanten fotografert få sekunder senere med iPhone Xs. Foto: Peter Gotschalk

Sammen med en mer lyssterk optikk og bedre bildeprosessering, som trekker kurvene opp for å lysne bildene samtidig med at det kompenseres for støy fra mørket, betyr i praksis at Huawei P30 Pro kan ta bilder i belgmørke. Av ting, som man nærmest ikke kan se med det menneskelige øye, og som ingen annen mobil på markedet kan fotografere. Spesielt i betraktning av at bildeprosesseringen skal kompensere for potensielt monstrøse artefakter fra de mørke omgivelsene, er det litt av et mirakel at bildene blir så gode som tilfellet er. Det er faktisk for vilt.

Selv et motiv som dette fotografert med P30 Pro sent på kvelden og med motlys fra bakgrunnen, fremstår lyst og uten artefakter. Foto: Peter Gotschalk
Samme motiv fotografert med iPhone Xs. Husene i bakgrunnen lyser opp, men trærne og fontenen forsvinner i mørket. Foto: Peter Gotschalk

Flere kamerafunksjoner

Frontkameraet er på 32 MP og således en forbedring i forhold til selfie-kameraet på Mate 20 Pro.

Med en vinkel på mer enn 120 grader kan ultravidvinkel-linsen ta panoramalignende bilder, og gjør det samtidig mulig å ta skarpe makrobilder på kun 2,5 cm avstand. Heller ikke dårlig.

Til gjengjeld er det ikke mye ved de innebygde AI-funksjonene, som påstår å kunne oversette tekst, fastsette antall kalorier i et måltid mat og gjenkjenne produkter, slik at du etterpå kan kjøpe en tilsvarende dings direkte i kamera-appen. Alt sammen bare ved at du peker kameraet på objektet foran deg. Den kunstige intelligensen gjetter oftere feil enn riktig, og i praksis er funksjonen ubrukelig.

Ved hjelp av ultravidvinkel-linsen kan man ta makrobilder på ned til 2,5 cm avstand. Foto: Peter Gotschalk
iPhone Xs kjemper tydeligvis, når motivet kommer nærmere enn 5-10 cm. Foto: Peter Gotschalk

Lyd

Så dårlig er det ikke med lyden i Huawei P30 Pro, men riktig god er lydkvaliteten heller ikke. Kineserne har erstattet den øverste høyttaleren, som normalt sitter ved øret når man snakker, med den såkalte Huawei Acoustic Screen. Det betyr i praksis at lyden overføres til øret via vibrasjoner i skjermens øverste område, og selv om det kan synes både smart og høyteknologisk, er resultatet på talekvaliteten rett og slett for dårlig.

Den manglende høyttaleren betyr til og med at P30 Pro ikke har stereolyd når man spiller spill eller ser video på mobilen, og man er faktisk nødt til å koble et par gode hodetelefoner til mobilen, for å få bare noenlunde hederlig lyd ut av den. Vel og merke via trådløs forbindelse, for noen 3,5 mm minijack har P30 Pro heller ikke.

Huawei P30 Pro kan lades til 70 % på 30 minutter. Foto: Huawei

Ytelse og funksjoner

Nåvel, for den audiofile er Huawei P30 Pro ikke det riktige valget, men den nye mobilen har likevel andre ess i ermet enn det imponerende kameraet.

Den støtter derfor både trådløs lading og lynrask 40 W SuperCharge. Mobilen kan til og med selv brukes som lader via den såkalte omvendte trådløse ladingen, så du kan redde dine venner hvis deres mobil er ved å gå tom for strøm. Dette er en funksjonalitet som Huawei introduserte med Mate 20 Pro, og som nå altså også er å finne hos P30 Pro. Det går ikke fort og koster din P30 Pro mer enn dobbelt så mye strøm enn den mengden som gis videre til den enheten som lades. Men det virker, og som vi alle vet, kan 5 % strøm på mobilen utgjøre hele forskjellen sist på dagen eller sent på kvelden.

Det er litt dumt at Huawei P30 Pro ikke støtter utvidelse av minnet via et helt vanlig microSD-kort. I stedet har den en inngang til 2 x Nano SIM-kort, så mobilen kan brukes med to telefonnumre av gangen. Eller man kan bruke den ene plassen til et spesielt Nano-minnekort, som Huawei selv produserer og som P30 Pro støtter opptil 256 GB.

I Benchmarktestene ligger Huawei P30 Pro litt bak både Samsung Galaxy S10+ og Apple iPhone Xs Max, men i praksis er mobilen lynrask, og legger man f.eks. den nyeste iPhone ved sidene av P30 Pro og starter forskjellige apper samtidig, så åpner de seg raskest på Huawei-mobilen. Hver gang. Store apper og spill starter omgående og avvikles uten hakking eller pauser. Det er helt klart godkjent.

Arc de Triomphe du Carrousel foran Louvre fotografert med Huawei P30 Pro med standardinnstillinger. Foto: Peter Gotschalk
Slik ser Arc de Triomphe du Carrousel ut utsatt for ultravidvinkel-linsen i Huawei P30 Pro. Foto: Peter Gotschalk

Konklusjon

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet. Det kan det ikke herske noen tvil om. Med den villeste zoomfunksjonen vi har sett på en mobil, og en nærmest revolusjonerende evne til å ta bilder i bekmørke, er det ingen andre mobiler over eller ved siden av Huawei P30 Pro på det punktet akkurat nå.

Den er også lynrask og har en fremragende skjerm. I tillegg kommer en masse brukbar og gjennomtenkt funksjonalitet. Man får virkelig mye for pengene.

Dessverre trekker det ned – spesielt her i Lyd & Bilde – at Huawei har gått så mye på kompromiss med lydkvaliteten. Talekvaliteten er til å leve med, men heller ikke mer, og det føles rimelig 2013-aktig ut med en flaggskipmodell av en smartmobil uten stereohøyttaler.

2D-ansiktsgjenkjennelse er da også til å leve med, men er et skritt tilbake i forhold til tidligere modeller. Og så må det da være mulig å lage en lekker og slank mobil i glass, som ikke sklir som en skøyteløper når man legger den på et bord!

Fra å være underdog med fokus på billige mobiler, er kinesiske Huawei de siste par årene blitt verdens neststørste mobilprodusent, bare slått av Samsung, som kineserne godt kan tenkes å passere de neste seks til 12 måneder. Akkurat som Samsung, som med henholdsvis Galaxy S- og Galaxy Note-seriene har to store lanseringen i året, har også Huawei to flaggskipmodeller som blir fornyet med 12 måneders mellomrom. Mate-serien, med Mate 20 Pro fra høsten 2018 som siste skudd på stammen, har fokus på ytelse og ny prosessorteknologi, mens P-serien med P20 Pro som fjorårets toppmodell har fokus på kameraet. Nå er vi kommet til Huawei P30 Pro, som med samme prosessor og ytelse som Mate 20 Pro, men med nye og forbedrede kamerafunksjoner, går direkte i strupen på den nyeste Samsung Galaxy S10+ i kampen om mobilkundenes gunst. Det er en kamp, hvor Huawei har gitt seg selv et lite forsprang ved å holde prisen nede. De dyrere modellene av Samsung Galaxy S10+ og Huawei P30 Pro kan ikke sammenlignes direkte, da de er utstyrt med forskjellig lagringskapasitet, mens den minste Galaxy S10+ og den minste P30 Pro begge kommer med 128 GB innebygget lager og 8 GB RAM. Hos Samsung koster den fornøyelsen for tiden cirka 10.500  mens Huawei-kunder slipper med cirka 9.000 kroner. Mitt testeksemplar av P30 Pro til 10.000 kroner kommer derimot med 256 GB innebygget lagring, en konfigurasjon som ikke finnes hos Samsung. Når alt kommer til alt, og hvis man bare tenker med pengepungen, skal man velge Huawei. Om P30 Pro så rent faktisk er pengene verdt, kan du lese her. [caption id="attachment_94154" align="alignnone" width="989"] OLED-skjermen på Huawei P30 Pro er ikke like så lyssterk eller høyoppløst som på Huaweis egen Mate 20 Pro. Men den fungerer likevel glimrende utendørs. Foto: Peter Gotschalk[/caption]

Utseende og konstruksjon

Som seg hør og bør for en toppmodell i P30 Pro sin prisklasse, har Huawei hentet design og byggekvalitet fra øverste hylle. Mobilen er robust laget med Gorilla Glass foran og bak, omkranset av en aluminiumsramme. På tross av en vekt på nesten 200 gram virker P30 Pro likevel lett og grei å håndtere. Telefonen er tilgjengelig i tre forskjellige farger – Breathing Crystal, Aurora og Black – og i hvert fall det testeksemplaret jeg fikk i fargen Aurora, byr på et lekkert fargespill mellom lys blå og dypere fiolett på baksiden, når man snur og vender på mobilen. Det er ikke alle som vil være like fornøyd med at både for- og bakside buer inn langs kanten, noe som kan gjøre det litt anstrengende å holde i over lenger tid, men mitt største problem med telefonen var faktisk at den er ekstremt glatt! Så glatt at den lever sitt eget liv, og glir av gårde hvis man legger den på en overflate som ikke er helt rett. [caption id="attachment_94155" align="alignnone" width="989"] Det nye “quad”-kameraet er laget i samarbeide med Leica. Spesielt nyskapende er den nederste linsen, som er et teleobjektiv med 5x optisk zoom. For at få plass til det har man laget en periskoplignende optikk med en prisme, som vinkler lyset inn i telefonen. Foto: Peter Gotschalk[/caption]

Skjerm

Med sin Full HD+ oppløsning på 2340 og 1080 piksler fordelt på 6,47" (formatet er 19,5:9) er OLED-skjermen ikke så skarp som den Huawei satte i Mate 20 Pro, men med opptil 605 nits er den nesten like lyssterk, noe som kommer deg til god nå når våren er på vei, og solen rent faktisk begynner å skinne igjen. Fargetemperaturen kan stilles inn manuelt, og blått lys kan filtreres bort så opplevelsen blir optimal for nettopp dine øyne, uansett dine personlige preferanser. I forhold til Mate 20 Pro har P30 Pro fått et litt større skjermareal. Hakket som sitter øverst på skjermen har blitt vesentlig mindre, og har nå form som en liten dråpe. Det betyr imidlertid at det ikke er blitt plass til frontkameraene (som muliggjorde dybdemåling og dermed 3D-ansiktsgjenkjennelse) fra Mate 20 Pro. I stedet må du nøye deg med en litt mindre sikker 2D-ansiktsgjenkjennelse, som imidlertid skulle være godt nok for de fleste. Problemet med 2D-teknologien er at den i prinsippet kan lures med et bilde av eieren, men det lyktes ikke for meg, uansett hvor mange ganger jeg prøvde å vise telefonen mine selfies. Fingeravtrykkleseren sitter også i skjermen, og der ansiktsgjenkjennelsen iblant måtte prøve et par ganger før mitt åsyn ble gjenkjent, virket fingeravtrykkleseren hver gang. Lynraskt og uten problemer. [caption id="attachment_94156" align="alignnone" width="989"] Fingeravtrykkleseren sitter innebygget i skjermen. Den virket hver gang![/caption] Kamera og fire linser Det ville være en underdrivelse å si at Huawei ved lanseringen gjorde et stort nummer av at P30 Pro av kameraspesialistene hos DxOMark er blitt kåret til markedets aktuelle beste kameramobil. Med en DxOMark Mobile score på 112 slår P30 Pro sine egne forgjengere P20 Pro og Mate 20 Pro samt Samsung Galaxy S10+, som alle har 109 poeng, og er på en delt andreplass. Så det er forståelig at Huawei har vanskelig med å få armene ned, og det er ganske fortjent, for Huawei P30 Pro har uten tvil det beste kameraet vi noensinne har sett på en mobiltelefon! Huawei kaller sitt nye kamerasystem, som er utviklet i samarbeide med Leica, for et "quad"-kamera, og det består av fire linser: 1) 20 MP, 16 mm, f/2,2 ultra vidvinkel 2) 40 MP, 27 mm, f/1,6 vidvinkel med optisk bildestabilisering (OIS) 3) 8 MP, 80 mm, f/3,4 125 mm tele med optisk bildestabilisering (OIS) 4) Time-of-Flight (ToF) dybdesensor Kameraet kan selvfølgelig lagre bilder som råfiler, men ut over det byr de fire linsene til sammen på noen spennende nye funksjoner, hvor de to mest imponerende er den hybride zoom-funksjonen og en ny natt-modus, som tar bedre bilder i mørke enn noe annet mobilkamera på markedet. [caption id="attachment_94157" align="alignnone" width="989"] Foto: Huawei[/caption]

Helt tett på

For å starte med zoom-funksjonen, så er Huawei P30 Pro den eneste mobilen på markedet som tilbyr et teleobjektiv med 5x optisk zoom, hvor konkurrentene bare har 2x. For å få plass til dette har man laget en periskoplignende optikk med en prisme, som vinkler lyset inn i mobilen. En løsning som vi tidligere har sett på vanntette kompaktkameraer. Ved hjelp av programvare kan man til og med oppnå opptil 10x hybridzoom. Det lyder som om det lett kunne bli urolig og uskarpt, men den optiske bildestabiliseringen gjorde et godt stykke arbeid da vi testet det. Huawei har også bygget inn opptil 50x digital zoom, men det er et sirkustrick som skaper et meget uskarpt resultat, og tilsvarer å kroppe sine egne bilder i Photoshop. [caption id="attachment_94073" align="alignnone" width="989"] Spir med utsikt over Paris fotografert med Huawei P30 Pro uten zoom. Foto: Peter Gotschalk[/caption] [caption id="attachment_94070" align="alignnone" width="989"] Samme motiv fotografert med 5x optisk zoom. Bemerk skarpheten i bildet. Foto: Peter Gotschalk[/caption] [caption id="attachment_94072" align="alignnone" width="989"] For at komme enda nærmere - som her 10x - skal den optiske zoom kombineres med digital zoom, noe som Huawei kaller for hybridzoom. Men bildet står fortsatt knivskarpt. Foto: Peter Gotschalk[/caption] [caption id="attachment_94071" align="alignnone" width="989"] Til sammenligning ser det samme motivet slik ut, når det fotograferes med 10x digital zoom på iPhone Xs. Uskarpt og masser av støy i bildet. Foto: Peter Gotschalk[/caption]

Bilder i bekmørke

Den nye natt-modusen som lar deg ta bilder i meget mørke omgivelser, er til gjengjeld alt annet enn et sirkustrick. Takket være en ny RYB-sensor (i stedet for den tradisjonelle RGB, som sitter i de fleste andre smartmobiler), kan kameraet i P30 Pro gå helt opptil ISO 409.600 (sammenlignet med ISO 102.400 for P20 Pro). [caption id="attachment_94158" align="alignnone" width="989"] Ser det ut som om, jeg tok dette bildet med Huawei P30 Pro ved høylys dag eller tidlig på kvelden? Det gjorde jeg ikke. Det var belgmørkt, og jeg kunne knapt nok se annet enn et omriss av elefanten med det blotte øye. Foto: Peter Gotschalk[/caption] [caption id="attachment_94159" align="alignnone" width="989"] Elefanten fotografert få sekunder senere med iPhone Xs. Foto: Peter Gotschalk[/caption] Sammen med en mer lyssterk optikk og bedre bildeprosessering, som trekker kurvene opp for å lysne bildene samtidig med at det kompenseres for støy fra mørket, betyr i praksis at Huawei P30 Pro kan ta bilder i belgmørke. Av ting, som man nærmest ikke kan se med det menneskelige øye, og som ingen annen mobil på markedet kan fotografere. Spesielt i betraktning av at bildeprosesseringen skal kompensere for potensielt monstrøse artefakter fra de mørke omgivelsene, er det litt av et mirakel at bildene blir så gode som tilfellet er. Det er faktisk for vilt. [caption id="attachment_94160" align="alignnone" width="989"] Selv et motiv som dette fotografert med P30 Pro sent på kvelden og med motlys fra bakgrunnen, fremstår lyst og uten artefakter. Foto: Peter Gotschalk[/caption] [caption id="attachment_94161" align="alignnone" width="989"] Samme motiv fotografert med iPhone Xs. Husene i bakgrunnen lyser opp, men trærne og fontenen forsvinner i mørket. Foto: Peter Gotschalk[/caption]

Flere kamerafunksjoner

Frontkameraet er på 32 MP og således en forbedring i forhold til selfie-kameraet på Mate 20 Pro. Med en vinkel på mer enn 120 grader kan ultravidvinkel-linsen ta panoramalignende bilder, og gjør det samtidig mulig å ta skarpe makrobilder på kun 2,5 cm avstand. Heller ikke dårlig. Til gjengjeld er det ikke mye ved de innebygde AI-funksjonene, som påstår å kunne oversette tekst, fastsette antall kalorier i et måltid mat og gjenkjenne produkter, slik at du etterpå kan kjøpe en tilsvarende dings direkte i kamera-appen. Alt sammen bare ved at du peker kameraet på objektet foran deg. Den kunstige intelligensen gjetter oftere feil enn riktig, og i praksis er funksjonen ubrukelig. [caption id="attachment_94162" align="alignnone" width="989"] Ved hjelp av ultravidvinkel-linsen kan man ta makrobilder på ned til 2,5 cm avstand. Foto: Peter Gotschalk[/caption] [caption id="attachment_94163" align="alignnone" width="989"] iPhone Xs kjemper tydeligvis, når motivet kommer nærmere enn 5-10 cm. Foto: Peter Gotschalk[/caption]

Lyd

Så dårlig er det ikke med lyden i Huawei P30 Pro, men riktig god er lydkvaliteten heller ikke. Kineserne har erstattet den øverste høyttaleren, som normalt sitter ved øret når man snakker, med den såkalte Huawei Acoustic Screen. Det betyr i praksis at lyden overføres til øret via vibrasjoner i skjermens øverste område, og selv om det kan synes både smart og høyteknologisk, er resultatet på talekvaliteten rett og slett for dårlig. Den manglende høyttaleren betyr til og med at P30 Pro ikke har stereolyd når man spiller spill eller ser video på mobilen, og man er faktisk nødt til å koble et par gode hodetelefoner til mobilen, for å få bare noenlunde hederlig lyd ut av den. Vel og merke via trådløs forbindelse, for noen 3,5 mm minijack har P30 Pro heller ikke. [caption id="attachment_94169" align="alignnone" width="989"] Huawei P30 Pro kan lades til 70 % på 30 minutter. Foto: Huawei[/caption]

Ytelse og funksjoner

Nåvel, for den audiofile er Huawei P30 Pro ikke det riktige valget, men den nye mobilen har likevel andre ess i ermet enn det imponerende kameraet. Den støtter derfor både trådløs lading og lynrask 40 W SuperCharge. Mobilen kan til og med selv brukes som lader via den såkalte omvendte trådløse ladingen, så du kan redde dine venner hvis deres mobil er ved å gå tom for strøm. Dette er en funksjonalitet som Huawei introduserte med Mate 20 Pro, og som nå altså også er å finne hos P30 Pro. Det går ikke fort og koster din P30 Pro mer enn dobbelt så mye strøm enn den mengden som gis videre til den enheten som lades. Men det virker, og som vi alle vet, kan 5 % strøm på mobilen utgjøre hele forskjellen sist på dagen eller sent på kvelden. Det er litt dumt at Huawei P30 Pro ikke støtter utvidelse av minnet via et helt vanlig microSD-kort. I stedet har den en inngang til 2 x Nano SIM-kort, så mobilen kan brukes med to telefonnumre av gangen. Eller man kan bruke den ene plassen til et spesielt Nano-minnekort, som Huawei selv produserer og som P30 Pro støtter opptil 256 GB. I Benchmarktestene ligger Huawei P30 Pro litt bak både Samsung Galaxy S10+ og Apple iPhone Xs Max, men i praksis er mobilen lynrask, og legger man f.eks. den nyeste iPhone ved sidene av P30 Pro og starter forskjellige apper samtidig, så åpner de seg raskest på Huawei-mobilen. Hver gang. Store apper og spill starter omgående og avvikles uten hakking eller pauser. Det er helt klart godkjent. [caption id="attachment_94075" align="alignnone" width="989"] Arc de Triomphe du Carrousel foran Louvre fotografert med Huawei P30 Pro med standardinnstillinger. Foto: Peter Gotschalk[/caption] [caption id="attachment_94074" align="alignnone" width="989"] Slik ser Arc de Triomphe du Carrousel ut utsatt for ultravidvinkel-linsen i Huawei P30 Pro. Foto: Peter Gotschalk[/caption]

Konklusjon

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet. Det kan det ikke herske noen tvil om. Med den villeste zoomfunksjonen vi har sett på en mobil, og en nærmest revolusjonerende evne til å ta bilder i bekmørke, er det ingen andre mobiler over eller ved siden av Huawei P30 Pro på det punktet akkurat nå. Den er også lynrask og har en fremragende skjerm. I tillegg kommer en masse brukbar og gjennomtenkt funksjonalitet. Man får virkelig mye for pengene. Dessverre trekker det ned – spesielt her i Lyd & Bilde – at Huawei har gått så mye på kompromiss med lydkvaliteten. Talekvaliteten er til å leve med, men heller ikke mer, og det føles rimelig 2013-aktig ut med en flaggskipmodell av en smartmobil uten stereohøyttaler. 2D-ansiktsgjenkjennelse er da også til å leve med, men er et skritt tilbake i forhold til tidligere modeller. Og så må det da være mulig å lage en lekker og slank mobil i glass, som ikke sklir som en skøyteløper når man legger den på et bord!
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgave (iPad/Android) hver måned Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • Operativsystem: Android 9 Pie (+ Huawei EMUI 9.1)
  • Skjerm: 6,47″ OLED, Full HD+ (2340 x 1080), 399 ppi
  • Prosessor: 2,6 + 1,92 + 1,8 GHz Kirin 980 octa-core
  • Minne: 8 GB RAM / 256 GB lager (+ Nano Memory Card opptil 256 GB)
  • Kameraer: 40 Mp f/1.6 + 20 Mp ultravidvinkel f/2.2 + 8 Mp tele f/3.4 + Time-of-Flight (primært) / 32 Mp f/2.0 (front)
  • Trådløst: 4G/LTE, 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, A-GPS, GPS, GLONASS, Galileo, Beidou
  • Mål og vekt: 158 x 73,4 x 8,41 mm / 192 g
  • Batteri: 4200 mAh, 40 W SuperCharge + 15 W Wireless Quick Charge
  • Web: consumer.huawei.com/no/
Huawei P30 Pro produktside
Pris: 9000,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×