Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Huawei Mate Xs

En forhåndstitt på fremtidens mobil

En imponerende oppvisning i hva som er mulig å gjøre, men neppe et veloverveid valg.

Skrevet av / 25.03.20 - 17:05
Huawei Mate Xs
Jonas Ekelund

Ikke noe er hetere og mer kontroversielt akkurat nå, enn de foldbare mobilene. For et drøyt år siden viste Samsung frem Galaxy Fold på MWC-messen. Men bare noen måneder senere måtte salgsstarten utsettes da den viste seg å ha problemer med holdbarheten. I stedet kom den første i høst. Noen dager etter Samsung presenterte Huawei sin foldbare Mate X, men etter å ha blitt utsatt, ble den aldri sluppet her. I stedet har de gått direkte på den oppdaterte Huawei Mate Xs-modellen. Trolig for at man ikke vil gjenta Samsungs feilgrep.

Utseende og konstruksjon

Samsung Fold har en konstruksjon hvor man folder sammen mobilen som en beskyttelse rundt skjermen, med en ekstraskjerm på utsiden. Huawei har i stedet valgt å ha en skjerm som følger utsiden på den sammenfoldede mobilen. Fordelen er at man slipper å være redd for folder på skjermen, og dermed en komplisert hengsle. Man trenger heller ikke ha en skjerm i tillegg, da samme skjerm brukes både i utfoldet og sammenfoldet modus. Ulempen er selvfølgelig at den følsomme delen av mobilen alltid vender ut.

Kameradelen kan brukes som grep i utfoldet modus. (Foto: Huawei)

De fleste av oss kjøper både skall og skjermbeskyttelse for å beskytte våre dyre mobiler, til tross for at de seneste generasjonene har ripefast glass. Problemet er at Mate Xs ikke kan ha noe glass, da den er foldbar, og man kan ikke sette på noen ekstra beskyttelse. Bare en ramme rundt kanten for å beskytte mot støt fra siden. Å putte en såpass dyr mobil ned i lommen uten noen beskyttelse gjør i det minste oss nervøse. Kanskje er det uberettiget, da Huawei lover at skjermen er beskyttet av meget robust polymer. Bare en langtest kan gi svar på spørsmålet om holdbarheten.

Skjerm

Huaweis design gjør altså at man også i sammenfoldet modus har en skjerm som er vel så stor som toppmodellenes. Dermed glemmer man lett at den er foldbar, og bruker den som en hvilken som helst mobil. Når man folder den ut, er det noe helt annet, da skjermen faktisk er større enn på iPad Mini! Imidlertid er den mer kvadratisk, som gjør at man ikke kan utnytte hele skjermflaten for eksempel når man ser på film. For nettsider, noteringer og bilderedigering er den ekstra skjermflaten derimot gull verdt.

Et helt ok nettbrett med tanke på att det får plass i lommen! (Foto: Huawei)

Da det er en OLED-skjerm på en toppmodell, er bildekvaliteten naturligvis også i toppklassen. Vi får en fullstendig svartmodus, og dermed fantastisk kontrast, livlige farger og helt tilstrekkelig lysstyrke. Skjermen er også imponerende høyoppløst, som er fint for å lese liten tekst og for å manipulere høyoppløste bilder.

Kamera

Huawei har jo blitt kjent for sine utmerkede kameraer som er utviklet i samarbeid med proffene på Leica. Mate Xs er utstyrt med tre kameraer, en ultravidvinkel, en normal vidvinkel og en telelinse. Telelinsen er ikke like avansert som på Huawei P30/P40, men vel så bra som på Galaxy Fold. Det er ikke noe selfiekamera, i stedet vender man helt enkelt på mobilen og retter hovedkameraet mot seg selv. Skjermen på baksiden våkner da automatisk og viser deg hvordan du ser ut. Veldig praktisk!

Imponerende resultat i belysning tilsvarende stearinlys. (Foto: Lyd & Bilde)

Som på Huaweis tidligere mobiler brukes en hel del programvare for å forbedre bildene. Noe som for bare noen år siden ga et unaturlig resultat. Det har imidlertid blitt betydelig bedre, og brukes på en smartere måte for bedre bildekvalitet. I det store og hele er vi veldig fornøyd med bildekvalitet, skarphet og fargegjengivelse. Ekstra imponerende er i hvor svakt lys Mate Xs klarer å prestere fullt godkjente bilder.

Bruk

Vi må innrømme at formatet fungerer. I sammenfoldet modus føles den akkurat som en vanlig mobil, om enn litt tykkere og tyngre. Og i utfoldet modus kan man bruke den tykkere delen som inneholder kameraene, som et grep. Om vi bare hadde vært overbevist om holdbarheten, hadde selve konstruksjonen fått tommel opp.

Det store problemet er i stedet at Google ikke får levere sin programvare til Huawei. Mobilen kjører sant nok Android, men det finnes ingen Google Play store å hente apper fra. I stedet må man bruke Huaweis egen App Gallery. Dette låter som om det kunne bli en like stor katastrofe som Microsofts Windows Phone, som det aldri ble noe av. Men Huawei har gjort overraskende raske fremskritt, og vi finner apper som Microsoft Office, Tidal og Trivago. Men også lokale apper, og det ryktes at mange er på vei til å bli sluppet innen kort tid.

Med litt triksing kan man faktisk få fatt i mange av de mest populære appene. (Foto: Lyd & Bilde)

Dessuten kan man alltid laste ned Amazon Appstore, og der finnes faktisk Facebook, Messenger, Instagram, Spotify og andre nødvendige apper. Huawei har også noe som kalles Quick Apps, som er en enkel måte å presentere nettsider som en type enklere apper. Der har de første skandinaviske appene allerede begynt å dukke opp, for eksempel Aftenposten, Aftonbladet og DR Nyheder. Samt globale som DHL.

Ytelse

Mate Xs er utstyrt med Kirin 990, Huaweis nyeste systemkrets, akkurat som Huawei P40. Dermed er den 15–25 prosent raskere enn gamle Huawei P30 og Samsung Galaxy Fold i ren beregningsytelse. Selv i daglig bruk er ytelsesøkningen også lik. Den største forbedringen er, ikke overraskende, AI-ytelsen som er et raskt voksende område. Derimot har grafikkytelsen merkelig nok ikke gjort noen større fremskritt.

Konklusjon

Huawei har lyktes med å overbevise oss når det gjelder hvordan en foldbar mobil skal konstrueres. Formatet fungerer, og det føles faktisk ikke merkelig å bruke. Skjermen er utmerket, kameraene fantastiske, og den er veldig rask. Men det finnes tre store problemer. Vi er ikke helt overbevist om holdbarheten i lengden. Det er et stort problem, da den dessuten koster skrekkelig mange penger. Og til slutt henger alt på om de mest nødvendige appene virkelig kommer til å dukke opp, da Google ikke får levere til Huawei i dagens situasjon. Nå er nok alt dette mest et akademisk spørsmål, da det nok ikke er noen som på alvor har tenkt å kjøpe Mate Xs som sin neste hverdagsmobil. Nei, dette er en oppvisning i hvor nære Huawei er fremtidens mobil. Og eventuelt noe man skryter av på puben om man har unødig mye penger.

Karakter
Huawei Mate Xs
High End

Home mener

Et nettbrett som får plass i lommen! Smart bruk av formatet. Utmerket ytelse. Meget bra kameraer. Ingen apper fra Google. Oppleves som skrøpelig. Ingen trådløs lading eller ansiktsgjenkjennelse. Ekstrem høy pris.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Like sterk som storebror

Scroll to Top