Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Huawei har lansert ny brettbar monstermobil

Huawei Mate Xs kommer til Norge i slutten av mars. Prisen i kroner og øre er høy, og i tillegg må man klare seg uten Googles apper og tjenester.

Skrevet av / 25.02.20 - 19:33
Huawei har lansert ny brettbar monstermobil

Det er nå nøyaktig et år og en dag siden Huawei lanserte sin første brettbare mobil på Mobile World Congress 2019, Huawei Mate X. Kort tid i forveien hadde Samsung lansert sin første brettbare smarttelefon, Galaxy Fold, så nå var knivene kvesset og to av verdens største mobilprodusenter var klare til kamp om et helt nytt marked for brettbare smarttelefoner.

Som vi senere fant ut, så gikk det ikke helt som planlagt. Samsung Galaxy Fold ble rammet av store problemer og kom først på markedet med mange måneders forsinkelse, mens Huawei Mate X, som forøvrig var den mest lovende av de to brettbare lanseringene, aldri kom på markedet utenfor Kina.

Men nå skal det bli andre boller, lover Huawei, som i går holdt en pressekonferanse på internett, siden hele årets Mobile World Congress måtte bukke under og avlyse alt på grunn av coronavirus-utbruddet.

Huawei Mate Xs har en hovedskjerm på 8″, når mobilen er brettet helt ut. (Foto: Peter Gotschalk)

På pressekonferensen presenterte Richard Yu, CEO for Huawei Consumer Business, en rekke nye produkter, og det mest interessante var Huawei Mate Xs, etterfølgeren til fjorårets brettbare mobil.

Huawei Mate Xs ligner forgjengeren på en prikk, men er oppgradert på en rekke punkter.

Overlegen brettbar mobil har blitt enda mer overlegen

Den brettbare mobilen er utstyrt med Huaweis mest avanserte chipset, Kirin 990 5G, firedobbelt Leica kamerasystem og et oppgradert Falcon Wing-design bestående av mer enn 100 tett forbundne deler.

Den 8” store skjermen sikrer brukeren en fullskjermopplevelse ulik vanlige mobiltelefoner, når Mate Xs er utbrettet.

Når mobilen er sammenfoldet, har den en «hovedskjerm» på 6,6″ på den ene yttersiden og en sekundærskjerm på 6,38″ på den andre yttersiden. (Foto: Peter Gotschalk)

Når den er sammenfoldet, har Mate Xs en 6,6” stor hovedskjerm, samt en 6,38” stor sekundærskjerm. Mate Xs støtter dessuten Multi-Window-funksjonen hvor brukeren kan to apper åpne ved siden av hverandre samtidig på skjermen og trekke innhold som tekst, bilder og dokumenter direkte fra den ene til den andre appen. Selvsagt er mobilen basert på den nyeste utgaven av Huaweis egen EMUI-brukerflate samt Android 10. Sistnevnte er uten Google-apper, det kommer vi tilbake til.

Skjermen er laget med en ny polymerstruktur i to lag, som ifølge Huawei gir skjermen en helt unik bildekvalitet, samtidig som den har god holdbarhet. Skjermen blir forsterket av de nyutviklede hengslene, som er gjort i en flytende zirkonium-basert metallegering.

Ned langs en skinne på mobilens bakside sitter et nytt SuperSensing Leica Quad kamerasystem, som består av et hovedkamera på 40 Mp, et 16 Mp ultravidvinkel-kamera, et 8 Mp kamera med teleobjektiv og til slutt et kamera med 3D dybdesensor.

De fire kameraene bruker kunstig intelligens til å stabilisere bildet, er utstyrt med 30x hybridzoom og kan ta bilder i mørke miljøer, opplyser Huawei.

Når Mate Xs er foldet sammen, kan både fotografen og modellen se bildene i sanntid og dermed justere komposisjonen på bildet før det blir tatt. Dette takket være det nye «smart mirror shooting mode». Og også når man tar selfies kan man nå få fullt utbytte av quad-kamerasystemet, fordi alle kameraene er samlet ett sted, nemlig på baksiden.

Ned langs en skinne på mobilens bakside sitter et nytt SuperSensing
Leica Quad kamerasystem, som består av et hovedkamera på 40 Mp, et 16 Mp ultra vidvinkel kamera, et 8 Mp kamera med teleobjektiv og til slutt et 3D Depth Sensing-kamera. (Foto: Peter Gotschalk)

Raskeste 5G-prosessor

Mate Xs er drevet av Huaweis nyeste chipset, Kirin 990 5G, som byr på en åttekjernet prosessor sammensatt av to Cortex-A76 kjerner spesialutviklet i ekstra stor størrelse, to vanlig store Cortex-A76 kjerner og fire mindre Cortex-A55 kjerner.

Grafikken styres av 16-kjernersversjonen av Mali-G76 GPU, det kraftigste grafikkortet til Huaweis håndholdte enheter.

Den foldbare hovedskjermen på Huawei Mate Xs sitter på utsiden, ikke på innsiden, som er tilfellet hos Samsung Galaxy Fold. (Foto: Peter Gotschalk)

Dessuten kommer Mate Xs med hele 55W SuperCharge hurtiglading, som bruker bare 30 minutter på å lade opp mobilen til 85 prosent.

Og, som Richard Yu understrekte, Huawei Mate Xs kommer i butikkene i hele verden, ikke bare i Kina.

Det gjelder også Norge, hvor salgstart blir i slutten av mars. Prisen blir stiv: 24.990 kroner for en konfigurasjon med 8 GB RAM og 512 GB lagring!

Huawei AppGallery

Men, spør kanskje den årvåkne leseren, kanskje har Huawei da fått styr på sin problematikk med amerikansk boikott og dermed manglende adgang til Googles versjon av Android (deriblant Google-apper og tjenester)?

Var ikke det grunnen til at Huawei lanserte nødløsningen Nova 5T før jul i fjor år? Og den mest sannsynlige forklaring på at monstermobilen Huawei Mate 30 Pro aldri kom til Norge til tross for forsikringer om det motsatte?

Svaret er at Huawei fortsatt er rammet av den amerikanske boikotten, og derfor kommer Huawei Mate Xs som den første mobilen i Norge utelukkende med Huaweis egen AppGallery app-butikk. Et vågalt trekk, men helt nødvendig hvis Huawei fortsatt vil lansere nye mobiler på det norske markedet.

AppGallery er Huaweis svar på Google Play, og siden i fjor har kineserne jobbet hektisk med å få så mange app-utviklere som mulig til å lage versjoner av sine apper som funker på Huaweis mobiler.

Huawei-toppsjef Richard Yu snakker om AppGallery ved lanseringen av Mate 30-serien. (Foto: Peter Gotschalk)

Og i følge Richard Yu har tiden nå tiden nå kommet for å slippe Huawei AppGallery løs på det globale markedet. Også selv om Huawei fremdeles er «dedikert i forhold til virksomhetens strategiske partnerskap med Google», som toppsjefen sa for å åpne døren på gløtt til et fortsatt samarbeid med amerikanerne i tilfelle boikotten mot formodning skulle bli opphevet.

Huawei forsøker febrilsk å få så mange norske apper som mulig i Huawei AppGallery. Dessverre kommer man bl.a. til å måtte unnvære Mobile Pay i første omgang. (Foto: Peter Gotschalk)

Overholder GDPR

I sin presentasjon la Huawei-sjefen stor vekt på at alle brukerdata fra apper som er hentet fra Huawei AppGallery og kjører via Huawei Mobile Services, vil forbli i Europa, i europeiske datasentre, hvor EUs personvernforordning (GDPR) vil bli overholdt 100 prosent.

Quick Apps

For å gjøre Huaweis egen app-butikk ekstra attraktiv for brukerne har kineserne lansert såkalte Quick Apps, som ikke krever installasjon.

I praksis er det snakk om HTML5-websider, som kan kjøre på mobilen på en måte som til forveksling ligner en lokal app, og det er muligens en måte hvor Huawei vil imøtekomme den utfordringen det helt klart er, at mange populære apper ennå ikke er tilgjengelige i AppGallery. Man vil for eksempel uten store problemer kunne bruke Google-tjenester som YouTube og Google Maps som Quick App.

Dessverre blir det vanskeligere å simulere app-funksjonaliteten fra for eksempel Vipps, som er blant de av de populære norske appene som ennå ikke er tilgjengelig via Huawei AppGallery. Fra Anders Bigseth i Huawei Norge:

– Lokalt er vi i aktive samtaler med selskapene i Norge, deriblant Vipps, som administrerer forskjellige populære apper og gjør gode fremskritt.

BankID skal imidlertid fungere.

– Angående BankID i Norge aktiveres BankID på mobil i nettbanken og via SIM-kortet. BankID er altså ikke en app som i Sverige, forsikrer Bigseth.

Vi får se hvordan forbrukerne reagerer, når den 25.000 kroner dyre Huawei Mate Xs som den første AppGallery-baserte smartmobilene kommer i butikkene i slutten av mars.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Smart kombi-lader til ferieturen

Hva vil Apple vise i juni?

Galaxy Tab S6 Lite oppgraderes

Design drømmemobilen din

Enklere å bytte fra iPhone til Android

Se Google Pixel på stor skjerm

Samsung klar med to nye budsjettvennlige mobiler

Magnetisk lagringsdisk til mobile filmskapere

Polestar-mobiltelefonen er på vei

Apple tillater likevel webapper

Budsjettmobil fra Nothing

Ringenes Herre?

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top