TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Julekalender 2024 Delta her!

TEST: Samsung Galaxy Fold

Samsung Galaxy Fold er årets beste nye idé som kommer litt for sent. Og er altfor dyr.

Av / 30.10.19 - 14:38
Samsung Galaxy Fold

Home mener

  • Brettbar skjerm er en nyskapende teknologi som har skapt en helt ny formfaktor. Dessuten kommer mobilen med konfigurasjon og funksjoner fra øverste hylle.
  • Men det merkes at produktet kommer et halvt år for sent på markedet. Dessuten er spesielt skjermen fortsatt for skrøpelig, og 4:3-skjermformatet er ikke optimalt.

Samsung lanserte som den første store mobilprodusenten i verden en brettbar mobil, Samsung Galaxy Fold. Det skjedde samtidig med lanseringen av de nyeste Galaxy S10-modellene tilbake i februar.

Med Samsung Galaxy Fold skulle forbrukeren få en helt ny mobilopplevelse. Mobilen skulle være både kompakt mobil og nettbrett i ett, og ifølge Samsung lå det over ti års utvikling bak den brettbare skjermen – og ikke minst det spesielle hengselet, som skulle la brukeren åpne og lukke telefonen like lett som man åpner og lukker en bok.

Galaxy Fold skulle ha vært på gaten i begynnelsen av mai måned, men så begynte et månelangt mareritt for den koreanske elektronikkgiganten. En rekke anmeldere hadde mottatt testeksemplarer av Galaxy Fold like før den amerikanske lanseringen. De begynte å skrive om store problemer med den brettbare skjermen, som jo var mobilens store trekkplaster.

Dieter Bohn fra The Verge fikk en merkelig bule under skjermen på sitt anmeldereksemplar allerede etter to dager, mens Mark Gurman fra Bloomberg kom til å ødelegge sitt eksemplar fullstendig da han fjernet et lag beskyttelsesfilm fra skjermen, som da øyeblikkelig sluttet å fungere. Historiene om defekte eksemplarer av Galaxy Fold ble flere og flere, og etter få dager trakk Samsung den tilbake. Deretter ble Galaxy Fold utsatt på ubestemt tid.

Og det er først nå, nesten et halvt år etter at Samsungs første brettbare mobil kan kjøpes i butikkene.

Annonse

I mellomtiden skal alle problemene ha blitt løst, forsikrer Samsung, selv om de fortsatt fremhever at Galaxy Fold er mer skrøpelig enn normale mobiler. Allerede under første gangs oppstart blir man advart om at mobilen ikke er verken støv- eller vanntett, at man ikke må trykke for hardt på skjermen, og at man ikke må la mobilen komme for tett på kredittkort, eller andre ting som er følsomme overfor magneter!

Utseende og konstruksjon

Det er ikke slik at Samsung har ligget på latsiden siden mai. Den nye folien som nå beskytter skjermen har blitt større og går nå inn under skjermkanten, slik at man ikke kan få fjernet den. Det er også gjort små endringer ved hengselet, inkludert et ekstra lag metall som skal hindre støv i å trenge inn under skjermfolien.

Samsung Galaxy Fold 1
Når den er brettet ut, måler Galaxy Folds store skjerm 7,3″. Det valgte 4:3-formatet gir god plass til å arbeide, men er uheldig hvis man vil se video. (Foto: Peter Gotschalk)

Generelt virker Samsung Galaxy Fold imidlertid fortsatt ganske skrøpelig, og i sammenbrettet form minner den mest av alt om en Nokia Communicator fra slutten på 90-tallet. Fold er nesten 16 mm tykk, og med en vekt på 276 gram er den en skikkelig murstein å gå rundt med i lommen.

Derimot er det ikke noe i veien med byggekvaliteten. Galaxy Fold er fremstilt av glass i kombinasjon med aluminiumslegering, og den kanskje viktigste delen, hengselet, virker heldigvis robust. Samsung hevder at hengselet tåler å bli åpnet og lukket opptil 200 000 ganger, noe som tilsvarer knappe 110 ganger hver dag i fem år. Det har vi av gode grunner ikke hatt mulighet for å teste – og Samsung bad os spesielt om ikke å stressteste mobilen – men vår subjektive vurdering etter noen dager med mobilen er at påstanden virker troverdig.

Samsung Galaxy Fold 2
Ifølge Samsung skal hengselet holde til at blive åpnet og lukket cirka 200 000 gange. (Foto: Peter Gotschalk)

Den store skjermen

Det er først og fremst den store skjermen på mobilens innside som får Galaxy Fold til å virke litt skrøpelig. Skjermen måler 7,3″ når den er brettet ut, og er av typen Dynamic AMOLED som vi kjenner fra bl.a. Galaxy Note 10+. Men der vanlige mobilskjermer er beskyttet av glass, går dette selvfølgelig ikke an med skjermen på Galaxy Fold. Den skal jo være fleksibel, og er derfor fremstilt i et polymer-materiale som av gode grunner ikke er like motstandsdyktig som det hardføre Gorilla-glasset de fleste dyre mobilene bruker i dag. Samsung er selv så oppmerksomme på problemet at man sammen med sin duggfriske Galaxy Fold får en komplett utskifting av skjermen for «kun» 1390 kroner med på kjøpet.

Samsung Galaxy Fold 3
Når den er brettet ut, måler Galaxy Folds store skjerm 7,3″. Det valgte 4:3-formatet gir god plass til å arbeide, men er uheldig hvis man vil se video. (Foto: Peter Gotschalk)

Derfor må man være forsiktig med ikke å trykke altfor hardt på skjermen, som ganske enkelt gir etter hvis man er for hardhendt. Spisse gjenstander eller lange negler må også unngås. Det myke materialet betyr for øvrig at man kan se en fysisk brett som gjennom skjermen selv når den er brettet ut.

Det forstyrrer imidlertid verken brukeropplevelsen eller bildekvaliteten, som stort sett er på nivå med hva vi er vant til fra Samsungs andre toppmodeller – som Galaxy Note 10+ og Galaxy S10+. I samme ånd har Galaxy Fold også HDR10+, som optimerer bildet i forhold til fargegjengivelse og kontrast.

Den mest avgjørende forskjellen er faktisk 4:3-bildeformatet, som tilsvarer bildet på eldre bilderør TV-er. De fleste appene tilpasser seg det spesielle formatet uten problemer, men når man vil se video må man avfinne seg med ganske så brede ”sørgestriper” over og under bildet. Med mindre man finner eldre TV-klipp på YouTube fra de gode, gamle dager før 16:9 flatskjerm-TV-ene gjorde sitt inntog.

Den lille skjermen

Når mobilen er brettet sammen er det den lille skjermen på fronten som kommer i fokus. Den fyller ikke hele fronten, men har tvert imot en meget bred ramme både oppe og nede. Skjermarealet er faktisk kun på 4,3″ (litt større enn skjermen på iPhone 5 fra 2012), og selv om man prinsipielt kan gjøre akkurat de samme tingene på den lille skjermen som på den store, vil man raskt oppdage at man i praksis bare bruker frontskjermen til helt enkle oppgaver som å besvare en samtale, ringe opp, sende korte beskjeder eller lese en nyhet eller to av og til.

Med 21:9-formatet er frontskjermen faktisk bedre egnet til video enn den primære skjermen, og samtidig mer robust. Men ellers skal frontskjermen fungere som en slags inngang til Samsung Galaxy Fold. Du starter kanskje en aktivitet på den lille skjermen, før du åpner mobilen og får det samme bildet opp på den store skjermen. Den lille finessen kaller Samsung for appkontinuitet, og det virker overraskende bra. Ikke alle apper støtter funksjonen – f.eks. krever både PayPal, Skype og Sonos at man restarter appen når Galaxy Fold brettes ut – men for det meste fungerer det glimrende.

Vær imidlertid oppmerksom på at appkontinuitet i utgangspunktet bare virker den ene veien. Har man åpnet en app på den store skjermen, flytter den seg ikke over på den lille skjermen når man bretter mobilen sammen. Det er nemlig meningen at mobilen slår seg av når den brettes sammen, forteller Samsung.

Under menyen «Fortsett apper på frontskjerm» kan man imidlertid velge mellom en rekke apper som også kan flytte den andre veien når man lukker telefonen. Denne muligheten støttes av de fleste apper, men man må velge hver app manuelt for å få det til å fungere.

Lyd

Akkurat som Samsung Galaxy Note 10+ utmerker Galaxy Fold seg med riktig god talekvalitet. Det finnes jo faktisk mennesker som av og til snakker i mobiltelefonen.

Det er ingen fysisk inngang til hodetelefoner, så man må koble ørepropper eller hodetelefoner via Bluetooth. Det går helt automatisk hvis man bruker det paret av Samsung Galaxy Buds ørepropper som følger med i kartongen sammen med Galaxy Fold. Under alle omstendigheter byr den brettbare mobilen på et dynamisk lydbilde med masser av saft og kraft i alle frekvensområder.

Spesielt overraskende er det imidlertid at Samsung Galaxy Fold også er utstyrt med to fremragende stereohøyttalere som leverer en sterk lydopplevelse. Faktisk er både lydkvalitet og volum så imponerende at mobilen låter bedre enn mange av de billigere Bluetooth-høyttalere man kan kjøpe for noen hundrelapper.

Kamera

I utgangspunktet har Samsung Galaxy Fold samme kameraoppsett som Galaxy S10+. Det vil si med tre objektiver som er en riktig ultravidvinkel, en normal vidvinkel og en 52 mm tele. En god kombinasjon av brennvidder som er praktisk å fotografere med til hverdags.

Kamera-appen har en rekke forskjellige foto- og videoinnstillinger, og i automatisk modus er grensesnittet ganske renskåret med valg av brennvidde, filter og automatisk hjelp. I manuell modus kan man som vanlig justere ISO, fokuspunkter, hvitbalanse og eksponeringskompensasjon. Men også kontrast og fargemetning samt manuelt skifte mellom blender f/1.5 og f/2.4. Det er derfor en stor fornøyelse å fotografere med Galaxy Fold. Under normale forhold lykkes automatikken fint med eksponering, korrekt hvitbalanse og fine farger.

Dessuten har Galaxy Fold på grunn av den spesielle designen ikke bare ett, men hele to selfie-kameraer. Over den lille frontskjermen finner vi et enkelt objektiv på 10 Mp som tar glimrende bilder. På innsiden sitter det enda et selfie-kamera – med to objektiver – man kan da også ta bilder av seg selv med bokeh-effekt.

De oppgraderingene av video-funksjonaliteten som Galaxy Note 10+ var blitt utstyrt med ved lanseringen, må man til gjengjeld unnvære på Galaxy Fold. Det samme gjelder den fjerde Depth Vision Time-of-Flight-linsen som måler dybde.

makro-e1572396154590 selfie-e1572396168763 solnedgang
<
>

Ytelse og funksjoner

En overdimensjonert brettbar skjerm er ikke mye verdt hvis ikke det store skjermarealet kan brukes til noe. Men den oppgaven har Samsung løst på fornuftig vis ved å la Galaxy Fold støtte multitasking i forskjellige former. Man kan ha opptil tre apper åpne samtidig på skjermen, mens en enkelt app kan gjøres til et svevende vindu (og til og med minimeres til bare et ikon), og flyttes rundt på skjermen etter eget ønske. Det fungerer overraskende bra, selv om det kan bli litt for mye av det gode med tre åpne apper av gangen. Men med to åpne apper – for eksempel en browser samtidig med e-mail-innboksen – kommer Galaxy Fold virkelig til sin fulle rett.

Det krever selvfølgelig en masse krefter og energi å drive en så stor mobiltelefon med så mange funksjoner, skjermer og kameraer, men Galaxy Fold klarer seg mer enn hederlig på den fronten også.

Med 12 GB RAM, 512 GB innebygget lagring (dog uten mulighet for å utvide ytterligere ved hjelp av SIM-kort) og en av de raskeste Snapdragon-prosessorene, får Samsung Galaxy Fold ytelse som en topptunet sportsbil. Både grensesnitt, store apper og skiftet mellom de to skjermene kjører glatt og raskt, og våre Benchmark resultater bekrefter den subjektive opplevelsen. Hvis det er tempo det handler om, er det ingen reell forskjell på Galaxy Fold og f.eks. Galaxy Note 10+. Den brettbare mobilen er for øvrig utstyrt med et todelt batteri (så man unngår at en ene delen av mobilen kommer til å veie uforholdsmessige mye mer enn den andre) på i alt 4380 mAh, og det later til å være mer enn rikelig. Til tross for at vi har testet Galaxy Fold ganske så intenst, var vi aldri tett på å løpe tørr for strøm, og i vår hardeste Benchmark test holdt mobilen på strømmen i nesten åtte timer. Det er mer enn godkjent!

Hvis man skal kritisere Galaxy Fold for noe, må det være at Samsung ikke har valgt å bruke Qualcomms aller nyeste Snapdragon 855+ prosessor til å drive mobilen. Og så er den heller ikke født med Android 10. Men det er jo også snakk om en mobil som egentlig skulle ha vært ute i butikkene for et halvt år siden, og det koster litt på bunnlinjen.

Konklusjon

Apropos bunnlinje, så kommer man nok ikke utenom å konstatere at Samsung Galaxy Fold er veldig, veldig dyr! 21.000 for en mobiltelefon er så mange penger at ikke engang Apple henger med. Selv den aller dyreste utgaven av iPhone 11 Pro Max koster ”bare” rundt 17.000 kroner. Derfor må man virkelig er keen på ideen om en brettbar mobilskjerm (eller meget velhavende), hvis Galaxy Fold skal kunne friste.

All den stund Samsung Galaxy Fold kommer et halvt år for sent på markedet og dermed på et par punkter (operativsystem, prosessor og kamera) ikke er helt i teten, kunne den koreanske elektronikkgiganten kanskje ha overveid å sette ned prisen litt. I stedet får man et par Samsung Galaxy Buds ørepropper og et kevlar-cover til mobilen med i prisen. Ærlig talt Samsung, selg oss heller Galaxy Fold for 13.000 kroner så skal vi nok selv kjøpe et par skikkelige ørepropper!

Samsung Galaxy Fold 4
Batteriet i Samsung Galaxy Fold er todelt, og fordi det ene batteriet veier litt mer enn det andre, kan Galaxy Fold faktisk stå av seg selv, og man kan da bruke den liggende halvdelen som tastatur. (Foto: Peter Gotschalk)

Og så til det helt store spørsmålet: Er en brettbar mobilskjerm galt eller genialt?

Vi synes at konseptet er genialt. Og Samsung skal ha kjemperos for å ha tatt et viktig skritt i retning av å utvikle en helt ny formfaktor for mobile enheter. Men er koreanerne kommet helt i mål med Galaxy Fold?

Nei, ikke helt. 4:3-formatet er ikke optimalt, og selve skjermen er fortsatt for skrøpelig. Når alt kommer til alt virker Galaxy Fold som den skal, men likevel forekommer telefon litt uferdig. Som en prototype for absolutte «first movers».

Hvis det er deg, hvis du er en «first mover» – skal du virkelige overveie å investere i Samsung Galaxy Fold. Her det tross alt snakk om en virkelig ny teknologi. Men til alle andre råder vi å vente. Samsung vil med stor sannsynlighet lansere en Galaxy Fold 2 i begynnelsen av neste år, og den vil trolig være både slankere, lettere, mer elegant og mer robust enn første skudd på stammen. Og hvem vet, kanskje blir den også litt billigere.

Karakter
Samsung Galaxy Fold
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

Lyd & Bilde