: Huawei Ascend Y530

Mer av det samme

Huawei er på banen igjen med en smartmobil til en tusenlapp!
Lyd & Bilde mener
Er bedre enn man kan forvente til prisen. Den enkle startmenyen gjør Y530 til et godt valg for helt små barn eller eldre mennesker.
Langsom og dårlig skjerm med en talekvalitet som minner om blikkboksene med en stram snor mellom!
Spesifikasjoner
  • Operativsystem: Android 4.3 Jelly Bean
  • Skjerm: 4,5”, 854 x 480 TFT, 218 ppi
  • Prosessor: 1,2 GHz Cortex A8 dual-core
  • Minne: 512 MB RAM / 4 GB lager (+ 32 GB via microSD)
  • Kamera: 5 MP + VGA (front)
  • Trådløst: 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, 3G HSDPA, A-GPS
  • Tilkobling: Micro USB 2.0
  • Mål: 132,5 x 67 x 9,3 mm
  • Vekt: 145 g
  • Batteri: 1700 mAh
Annonse
Annonse
forfatter

Sist høst overrasket kinesiske Huawei oss positivt med en solid smartmobil, Ascend Y300 som kunne kjøpes for bare 1.000 kroner. Det er jo grenser for hvor mye smartmobil man får for så få penger, men Huawei utmerket seg ved å levere mer valuta enn vi egentlig kunne tillate oss å forvente til den lave prisen. Ascend Y300 har også vært litt av en salgssuksess hos de skandinaviske mobiloperatørene. Så selv om Huawei gjerne vil gjøre seg gjeldende på high-end markedet, noe de har vist med flaggskipmodeller som Ascend P6, har det kinesiske firmaet også forstått at det norske mobilmarkedet må erobres nedenfra. De er derfor nå klare med en ny smartmobil, Ascend Y530, som er skåret over akkurat samme lest som Y300. Så lik at det faktisk er fort gjort å nevne de få forskjellene det tross alt er på de to mobilene.

Større, men ikke bedre
For og fremst er skjermen blitt større. Den har vokst fra 4” til 4,5”, noe som ikke resulterer i spesielt større skjermareal, da oppløsningen kun har steget fra 800 x 480 til 854 x 480 piksler.

Skjermkvaliteten generelt er ikke spesielt god, og det gjelder både når man vil se på video og når man leser tekst, enten det er på nettsider eller i mobilens menyer og startsider. Men til prisen er den absolutt til å leve med. Og, som man sier på engelsk, ”it gets the job done!”.

ascend_y530_back

Fortsatt langsom
Ascend Y300 er utstyrt med en Cortex A5 dual-core prosessor på 1 GHz. Y530 er blitt oppgradert til en Cortex A8 dual-core prosessor på hele 1,2 GHz. Men det hjelper ikke stort. Denne mobilen er ingen racerbil! Helt vanlige apper som for eksempel Facebook, bruker lang tid på å starte, og hver gang man går tilbake til startskjermen oppstår det en liten pause før ikonene dukker opp. I vår Benchmark test (Geekbench 3) oppnår Ascend Y530 en score på henholdsvis 324 point (single-core) og 602 point (multi-core), og selv om det absolutt er i den meget lave ende er det faktisk ikke noe dårligere resultat enn man oppnår med den første iPad mini fra Apple. Som imidlertid likevel var vesentlig raskere i bruk.

Men man får hva man betaler for heter det, og til prisen kan man faktisk være tilfreds med Y530 som tross alt kan kjøre de fleste apper og vanlige spill som Angry Birds og Subway Surfers uten problemer.

Brukervennlig, men ikke for tunghørte
Akkurat som Y300 har Ascend Y530 et spesielt tilpasset grensesnitt, som kineserne kaller Emotion UI. Den endrer temmelig radikalt på et par punkter i den vanlige Android-designen, primært ved å trekke alle appene frem på startskjermene. Som vi kjenner til fra iPhone.

En nyhet i forhold til hvordan grensesnittet så ut på forgjengeren, er den enkle startmenyen som forenkler bruken av mobilen betraktelig. De viktigste funksjonene (som for eksempel Beskjeder, Personer, Kamera og Nettleser) blir vist som store faner og gir en fin oversikt. Dermed blir Ascend Y530 et fornuftig bud på en smartmobil man kan kjøpe til helt små barn eller eldre mennesker som ikke orker eller har lyst til å sette seg inn i alt dette med apper og widgets osv.

Hvis de da fortsatt har hørselen i behold. For som telefon er Ascend Y530 på et meget viktig punkt dessverre ganske dårlig. Talekvaliteten høres litt ut som en blikkboks med forbindelse til en annen blikkboks med en snor! Lyden er til gjengjeld ok hvis man vil lytte til musikk.

Konklusjon
Akkurat som forgjengeren Y300, vil nok Huawei Ascend Y530 bli en hit, selv om den er langt fra en glimrende telefon. Skjermkvaliteten er i den dårlige ende, alt kjører litt for langsomt, og talekvaliteten er hørt bedre. Men til prisen kan man ikke forlange all verden, og Y530 er fortsatt klart bedre enn andre telefoner i samme prisklasse. Det gir en bonus på en karakter i totalvurderingen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utviklingsredaktør og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Annonse
Annonse

Les også

Samsungs nye trådløse ørepropper kommer med intelligent aktiv støyreduksjon.
Earins nye øresnegler lover bedre bass og lydkvalitet enn konkurrentene.
I tillegg til PC'er i alle størrelser og vektklasser lanserer HP også hodetelefoner.
JBL har presentert sine hodetelefonnyheter i anledning CES 2021.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Med Panasonic HX800E får du et skarpt og naturlig bilde uten at det koster skjorta. Men konkurransen er tøff!
Den er ikke sprek, den lader tregt og kjører ikke langt om gangen. Men Mazda MX-30 har et lydanlegg som mange vil misunne den.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.