: Huawei Ascend Y300

Verdt pengene

Kan en smartmobil til under tusenlappen gi en fullverdig opplevelse?
Lyd & Bilde mener
Glimrende lydkvalitet Prisen
Laaangsom
Spesifikasjoner
 • Operativsystem: Android 4.1.1
 • Skjerm: 4", 480 x 800 IPS LCD, 233 ppi
 • Prosessor: 1 GHz Snapdragon Cortex-A5 dual-core
 • Minne: 512 MB ram / 4 GB lagring (+ 32 GB via microSD)
 • Kamera: 5 MP + VGA (front)
 • Trådløst: 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1,
 • 3G HSDPA, A-GPS
 • Tilslutning: Micro USB 2.0
 • Mål: 124,5 x 63,8 x 11,2 mm
 • Vekt: 130 g
 • Batteri: 1730 mAh
Annonse
Annonse
forfatter

Huawei mener alvor når de trer inn på det europeiske mobilmarkedet. Den kinesiske mobilprodusenten leverer high-end smartmobiler som den splitter nye Ascend P2, som angivelig har verdens hurtigste 4G/LTE-hastighet, og sommerens test av billige smartmobiler viste klart at Huawei Honor til 2.499 kroner ga mer for pengene enn konkurrenter i samme prisklasse.

Men kan man virkelig få noe som ligner en smartmobil for under 1.000 kroner? Huawei gjør et hederlig forsøk med Ascend Y300 til 995 kroner, og selv om den ikke kan måle seg med dyrere modeller på markedet, er den markant bedre end de få konkurrentene i samme prisklasse fra firmaer som LG og Samsung.

Tar vi for eksempel Samsung Galaxy Ace, også den rundt tusenlappen og sammenligner den med Ascend Y300, så har den kinesiske telefonen markant større skjerm (4” og 480 x 800 piksler mot 3,5” og 320 x 480 piksler), og Huaweis 1 GHz dual-core prosessor med 512 megabyte ram yter naturligvis mer enn Samsungs 800 MHz single-core processor med bare 278 megabyte ram. Poenget er at selv om Y300 kan kjøpes for under 1.000 kroner, så kommer den faktisk med ganske hederlige spesifikasjoner, mens konkurrentene til samme pris knapt nok hører hjemme i smartmobil-kategorien.

Krever tålmodighet
Når det er sagt, er det ingen tvil om at brukeropplevelsen med Ascend Y300 er langt fra like god som bare litt dyrere konkurrenter. Først og fremst fordi nesten alle operasjoner tar veldig lang tid, og man må smøre seg med tålmodighet. La gå, det er temmelig smertefritt å bla gjennom de ulike menyskjermene, men så fort man åpner en app merkes skilpaddetempoet. Særlig hvis man drister seg til å ha flere apper kjørende på en gang. Da mister Ascend Y300 pusten, og selv helt vanlige funksjoner som å klikke på en web-lenke eller skrolle opp og ned på en hjemmeside blir vanskelig å gjennomføre. Enda verre er det at ikonene på hjem-skjermen regelrett forsvinner når man forlater en app. De dukker etter hvert opp igjen, en etter en.

Sett i lys av den lave prisen, er vi villig til å la Ascend Y300, men kineserne setter likevel vår tålmodighet litt på prøve!

Annonse

Snoooork!
Dette med tempo blir en gjenganger, særlig når man vil surfe på nettet med Y300. Telefonen støtter nemlig kun den ”gammeldagse” 3G-teknologien HSDPA, som åpner for maksimalt 7,2 Mbit/sekund, og som vi alle vet blir den reelle hastigheten en del langsommere.

Telefonens nettleser scorer 1163 poeng i Browsermark 2.0. Apple iPhone 5 scorer til sammenligning 2395 poeng i samme test. Forskjellen mot smartmobilene i toppskiktet blir også tydelig når vi sammenligner med vårt vanlige testverktøy Geekbench. Her scorer Y300 knappe 484 poeng, mens HTC One når opp til 2.926, og Samsung Galaxy S4 nærmest bryter lydmuren med en score på 3.250. Nå er det også stor forskjell i pris og spesifikasjoner, men det setter likevel tingene litt i perspektiv.

De gode nyhetene
Gledelig er det derimot at Ascend Y300 på en rekke andre punkter gir en langt bedre opplevelse enn man har forventer til 1.000 kroner. Lydkvaliteten er for eksempel meget god. Denne telefonen kan saktens hamle op med de fleste andre smartmobiler som musikkspiller, og faktisk spiller den for eksempel både bedre og høyere enn Samsungs flaggskip Samsung Galaxy S4. Klangbildet er harmonisk og rent, og basslyden er god og tung. Ascend Y300 passer glimrende til både rock og pop.

Skjermen er en halvkjedelig affære. Skjermbildet er pent i forhold til oppløsningen, men fargene virker litt matte. Skjermen er i det hele tatt litt for lyssvak, og betraktningsvinkelen er heller ikke særlig god. Huawei har hatt større hell med kameraet, som er på 5 MP og tar glimrende (om enn ikke fantastiske) bilder.

Faktisk bedre
Huawei Ascend Y300 kommer med et spesielt tilpasset Android brukergrensesnitt kalt Emotion UI. Den endrer til dels radikalt på den vanlige Android-design, primært ved å trekke alle apper frem på startskjermene. Det krever litt tilvenning når man skal hente frem de mest relevante appene, men totalt sett synes vi det er en forbedring. Man kan fortsatt selv velge hvilke widgets som skal vises på startskjermen.

Annonse

Huawei har også lagt til stilige detaljer, slik som muligheten til å skifte utseende på overgangen mellom startskjermene. Alt i alt virker Android med Emotion UI litt mer oversiktlig, hvilket vil være positivt for de litt mere uerfarne brukerne. En skikkelig Android-nerd kjøper vel neppe en mobil til 1.000 kroner uansett…

Konklusjon
Huawei Ascend Y300 er for langsom til å tilfredsstille seriøse smartmobil-brukere. Kombinasjonen av horribelt langsom ytelse, gammeldags 3G-teknologi og en halvsløv nettleser setter tålmodigheten på prøve.
 Men så var det dette med prislappen, da. Ascend Y300 koster altså kun 1.000 kroner, og i den sammenheng får du mer telefon for pengene enn med noen annen mobil på markedet. Kameraet er bra, skjermen er til å leve med, og lyden er helt glimrende. Og så ER det altså snakk om en Android-basert smartmobil, som kan kjøre alle apper og widgets fra Google Play akkurat som langt dyrere konkurrenter. Nettopp derfor er Huawei Ascend Y300 absolutt verdt pengene.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.
Stemmer: 0

Samlet score:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Sony har i dag lansert en ny modell til Xperia 10-serien. Mobilen er den første i serien med 5G.
Mer enn en halv million Huawei-brukere har lastet ned infiserte apper fra selskapets offisielle app-butikk, AppGallery.
Nå kan du lete opp ting som ikke er laget av Apple.
Den nye Nokia X-serien av smarttelefoner er utviklet til å oppfordre brukeren til å beholde smarttelefonen i lengre tid med tre års garanti, sikkerhetsoppdateringer og Android-versjoner.
Designkongen gjør det igjen. Beolit 20 er en nydelig bærbar høyttaler, som også låter bra.
Bang & Olufsen Beosound Emerge er et modig brudd med hvordan en multiroms-smarthøyttaler kan se ut – og låte.
Det er ikke tilfeldig at McIntosh C22 ser ut som den er 50 år, det er heller ikke tilfeldig at den spiller så bra som den gjør.
Old school-teknologi har aldri vært bedre enn i vår tid, McIntosh MC1502 er beviset for de som tviler.
Technics SU-R1000 er noe av det mest unike vi har sett - og hørt - i high-end-klassen.
Sonos’ første bærbare høyttaler imponerer på integrasjon og bekvemmelighet.
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.