Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

HTC One Mini

Krympet for mye?

HTC har hoppet på mini-toget og har lansert en lillebror til HTC One.
Lyd & Bilde mener
Lydkvalitet og BoomSound Lekre materialer
For liten lagringsplass, og kan ikke utvides For dyr
Spesifikasjoner

<ul>
<li>Operativsystem: Android 4.2.2 Jelly Bean</li>
<li>Skjerm: 4,3" 720 x 1280 Super LCD, 342 ppi</li>
<li>Prosessor: 1,4 GHz Snapdragon 400 dual-core</li>
<li>Minne: 1 GB ram/ 16 GB lagring</li>
<li>Kamera: 4 MP UltraPixel + 1,6 MP</li>
<li>Trådløst: 4G LTE, BT 4.0, 802.11 a/b/g/n</li>
<li>Mål: 132 x 63,2 x 9,25 mm</li>
<li>Vekt: 122 g</li>
<li>Batteri: 1800 mAh</li>
</ul>

HTC One mini heter den nye smartmobilen fra den taiwanske produsenten, og der vi tidligere har kritisert Samsung for deres mini-version av Samsung Galaxy S III som ikke har mye til felles med originalen utover navnet, så er langt flere likheter mellom den skamroste HTC One og dens nye lillebror HTC One mini.

1374850058-htc-one-mini-with-htc-blinkfeed-htc-ultrapixel-camera-and-htc-boomsound-review-2

BlinkFeed og Sense 5.0
I likhet med HTC One kommer HTC One mini med Android Jelly Bean og HTCs eget Sense 5.0-brukergrensesnitt, som blant annet inkluderer BlinkFeed – en ny type startskjerm som presenterer nyheter og innhold fra sosiale medier i en strøm man kan bla frem og tilbake i. BlinkFeed minner mest av alt om en blanding av den populære Flipboard-appen og de dynamiske flisene fra Windows Phone 8. Man bestemmer naturligvis selv hvilket innhold som skal vises i strømmen.

Eksempel på fodboldfans BlinkFeed.

Eksempel på BlinkFeeden til en ekte fotballfan.

En annen særegenhet ved HTC Sense 5.0 er at det kun finnes to knapper til navigation – nemlig Hjem og Tilbake. Den tredje knappen som normalt har dobbeltrollen som menyknapp og visning av apps, er nå droppet. Det vil kanskje forvirre enkelte garvede Android-brukere, men vi liker det nye grensesnittet, som på mange måter er blitt enklere og mer oversiktlig.

Annonse

Fantastisk lydkvalitet
Som musikkavspiller var HTC One noe ganske spesielt både med hodetelefoner og innebygde stereohøyttalere fra Beats Audio. Det samme kan sies om HTC One mini, som byr de samme finessene. Lyden med hodetelefoner på er simpelthen uovertruffen, og “Boomsound” stereohøyttalerne leverer også hederlig lydkvalitet.

HTC One mini er utstyrt med stereohøyttalere og dedikert forsterker fra Beats Audio.

HTC One mini er utstyrt med stereohøyttalere og dedikert forsterker fra Beats Audio.

Annonse

Litt billigere utseende, men fortsatt flott å se på
Hva angår design og materialer er det i øyeblikket ingen telefon på markedet som overgår HTC One med sitt unibody-kabinett av aluminium og buet bakside.

I HTC One mini sitt tilfelle bruker man også aluminium, men her i to separate deler (forside og bakcover) med en plastramme i midten. Skjermglasset går heller ikke helt ut til kanten. Dermed blir mini-modellen litt mindre eksklusiv å se på enn sin sømløse storebror, men til gjengjeld er den langt foran den nærmeste mini-konkurrenten fra Samsung når det gjelder design og byggekvalitet.

Her ser man tydelig den hvite plastkanten som innrammer telefonen.

Her ser man tydelig den hvite plastkanten som innrammer telefonen..

Selve skjermen er av samme type som på HTC One, men den er naturligvis mindre, og har lavere oppløsning. Pikseltettheten er også en del lavere (341 ppi mot 468 ppi), men forskjellen er knapt merkbar med det blotte øye. Det er altså ingen reell forskjell på billedkvaliteten, men det er naturligvis mer plass til innhold på den større, mer høyoppløste skjermen.

Krympet i vask
HTC One mini er selvfølgelig fysisk mindre enn HTC One (132 x 63,2 x 9,25 mm og 122 g mot 137,4 x 68,2 x 9,3 mm og 143 g), og må dessuten nøye seg med 1 gigabyte ram og en dual-core 1,4 Ghz Snapdragon 400 prosessor mot storebrors 2 gigabyte ram og quad-core Snapdragon 600 processor på 1,7 GHz. Dermed blir det også en viss forskell i hastighet og teknisk ytelse. HTC One mini scorer 1368 poeng i vår benchmark-test (Geekbench 2), mens den originale HTC One oppnår nesten det dobbelte (2641 poeng).

Når vi tester nettleseren med Browsermark 2.0, oppnår HTC One et resultat på 2310, mens HTC One mini må nøye seg med 1483. Med andre ord presterer HTC One mini som en god mellomklasse-mobil, mens HTC One ligger helt i tet sammen med telefoner som Sony Xperia Z og Samsung Galaxy S4.

Kabinettet er kanskje i to deler, men HTC One mini har likevel et hermetisk lukket kabinett som ikke gir anledning til å bytte batteri eller utvide lagringsplassen. Hvilket er synd siden HTC One mini kun kommer i en version med 16 gigabyte lagringsplass. Den leveres med 4G/LTE, med støtte for 800/1800/2600 MHz-frekvensbåndene.

Her har de spart…
Når en smartmobil skal gjøres både mindre og billigere må det nødvendigvis spares her og der. Det innebærer for eksempel at HTC One mini må greie seg uten NFC (Near Field Communication), og den har heller ikke IR for å kunne agere som fjernkontroll tl familiens tv.

Annonse

Mest overraskende er det, at kameraet også er annerledes. Vi har tidlgere skamrost HTC One for sitt innovative Ultrapixel-kamera, som vant vår test av kameramobiler. HTC One mini er i prinsippet utstyrt med nesten det samme kameraet (Ultrapixel, 4 MP, pixelstørrelse 2.0 µm, F2.0 blender og 28 mm objektiv). Faktisk er den eneste forskjellen på papiret, at HTC One mini mangler optisk billedstabilisator (OIS) og ikke støtter HDR-video, samt at frontkameraet er et 1,6 MP kamera mot HTC One’s 2,1 MP med HDR og 88° vidvinkelobjektiv.

Likevel er det rett så stor forskjell på bildekvaliteten. Bildene tatt med HTC One mini blir i direkte sammenligning mindre skarpe og kontrastrike, og vi kan absolutt ikke skryte av Ultrapixel-kameraet i like stor grad i dette tilfellet.

Konklusjon
HTC One kan for tiden kjøpes for rundt 4.600 kroner, mens HTC One mini rundt 3.800 kroner. Sistnevnte pris er oppriktig talt for høy i forhold til hva man får for pengene. HTC One mini er en glimrende melleoklasse-mobil som kommer med masser av funksjoner og finesser og funktioner, de samme som gjorde HTC One til tidenes Android-konge. HTC One mini har mye til felles med storebror, inkludert software og brukergrensesnitt, samt fremragende lydkvalitet. Men selv om de begge er laget av aluminium er HTC One mini langt fra like eksklusiv. Skjermoppløsningen er lavere, det samme gjelder den tekniske ytelsen. Lagringsplassen er halvert og kameraet står ikke helt til forventningene.

HTC One mini er helt klart en bedre ”mini-modell” enn Samsung Galaxy S III, men samtidig er den også dyrere. Til omtent samme pris kan få langt bedre telefoner – for eksempel Sony Xperia Z. Derfor har vi vanskelig for å anbefale HTC One Mini. Nok en gang må vi konkludere at man ikke automatisk får noe godt produkt av å krympe en vinner.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.