Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: HTC One M9

Luksuriøs og utrolig rask

HTC er fortsatt en ikonisk mobil, men lider av barnesykdommer.

Skrevet av / 01.04.15 - 00:01
HTC One M9
Jonas Ekelund

Helt siden den første HTC One har serien vært en av våre absolutte favoritter, mye avhengig av at det er den eneste Android-mobilen som virkelig føles som et premiumprodukt. De har dessuten hatt innovative funksjoner som fremadrettede stereohøyttalere med bra lydkretser, og kameraer som har eksperimentert med større piksler og dybdeskarphet. Den nye M9 avviker ikke mye fra konseptet og føles virkelig som nummer tre i en konsekvent serie.

 

HTC-One-M9_Silver_Back_webb[1]

 

Utseende og konstruksjon

Som tidligere er hele mobilen i metall, noe som gjør at den føles meget stiv og solid. Dessuten føles den mer luksuriøs enn konkurrentenes mer eller mindre plastaktige eksemplarer. Men man har mistet følelsen av at den er i et eneste stykke da det nå finnes et skarpt hakk rundt hele kanten, noe som er litt synd. Metallfinishen kan fås i mørkegrått eller sølv med diskré gullfargede sider. Meget pent etter vår smak.

Man har også flyttet strømknappen til siden. Det gjør på den ene siden at den er enklere å nå, men på den andre siden også lettere å komme borti ved en feil. Både den og volumknappene er nemlig meget tynne og vanskelige å finne med fingeren. På sidene finner vi også luken til SIM-kortet og SD-kortet. Sistnevnte kan romme opp til 128 gigabyte, noe som er en nedtur da den innebygde lagringen bare er på 32 gigabyte. Metallskallet gjør den motstandsdyktig mot støt, men dessverre er den ikke værbeskyttet.

 

HTC-One-M9_Silver_3V_webb[1]

 

Skjerm

Til forskjell fra konkurrentene har One M9 ingen monsterskjerm eller helt syk oppløsning, men holder seg til 5″ og Full HD-oppløsning. Det er imidlertid tilstrekkelig stort og pikseltettheten på 441 ppi er mer enn nok for å gjøre den skarp og detaljrik. IPS-panelet gir en bra betraktningsvinkel og fine farger. Svartnivået er bra og det er relativt lyssterkt, noe som gir en utmerket kontrast. Generelt sett fullt på høyde med foregående M8.

 

HTC-One-M9-påskris-crop[1]

Kamera

Det mest overraskende med M9 er at HTC helt plutselig har gått fra sin tidligere filosofi med Ultrapiksler. Det innebar at sensoren bare hadde 4 megapiksler, men at hvert sensorpunkt kunne gjøres større slik at den fanget opp mer lys. Bedre bilder i dårlig lys helt enkelt. Derimot fikk man jo færre detaljer, noe som gjorde det vanskelig å «zoome» ved å beskjære et høyoppløst landskapsbilde. Så nå har HTC flyttet dette kameraet til fremsiden for selfies, noe som er bra tenkt.

 

HTC-One-M9-sushi-dark-crop[1]

HTC-One-M9-sushi-light-crop[1]

 

Hovedkameraet har i stedet blitt et mer tradisjonelt 20 Mp kamera. Man har også forkastet idéen med å kunne refokusere bildet i etterkant som på M8. Resultatet er også at man får betydelig flere detaljer på bildene. Derimot har man helt mistet fordelene med lysfølsomheten. I dårlig belysning blir bildene nå så utflytende av bildebehandlingen at de ser uskarpe ut. I normale tilfeller får man skarpere bilder, men det savnes dynamikk i fargene.

 

Lyd

Bra lyd har allerede fra begynnelsen vært noe som har fått One-serien til å skille seg ut. Fra starten samarbeidet man med Beats Audio og nå med M9 er det Dolby. De to fremadrettede høyttalerne med bra forsterkere er beholdt og takket være Dolby Audio Surround får man nå også et virtuelt større lydbilde. Det er faktisk første gangen vi har opplevd at man faktisk får en stereoeffekt fra en liten mobil. Også med et par hyggelige hodetelefoner blir lyden meget bra.

 

HTC-One-M9_Gunmetal_PerL_webb-460x1891[1]

 

Bruk

Sense er et av de beste grensesnittene for Android og som nå har nådd versjon 7. Blant nyhetene kan nevnes mer fleksible temaer og en Blinkfeed som ikke bare serverer nyheter og sosiale medier, men i tillegg gir informasjon alt etter hvor du befinner seg. Det samme gjelder startskjermen som nå kan presentere ulike apper avhengig av om du er på jobben eller hjemme. Det fungere enn så lenge så der, men føles interessant. Og Sense sløver ikke ned mobilen.

 

geekbench-chart1[1]

 

Ytelse

Takket være den nye Snapdragon 810 prosessoren er HTC One M9 skremmende rask. I det minste for en stund, da hard belastning gjør mobilen ubehagelig varm. En ny programvare har gjort problemet mindre, men gjør også at den kjapt drar ned ytelsen for å kjøle mobilen. Vi lyktes imidlertid med å få rekordresultat fra Geekbench på 1.095 (single-core) og 3.853 (multi-core). Browsermark på 1.567 er bra, men ikke like imponerende. Batteritiden opplevde vi som over middels.

 

Konklusjon

HTC One fortsetter i sin tredje utgave å imponere oss med utmerket kvalitet, lettanvendelige funksjoner og en luksusfølelse som slår konkurrentene. Den har også bedre lyd enn noen annen med sine stereohøyttalere. Derimot imponerer ikke det nå helt tradisjonelle kameraet. Dessuten er vi litt urolige over at den blir så varm, men dette problemet kan muligens fikses med en oppdatering. Selv om vi ikke lenger elsker den uten reservasjoner har vi fortsatt varme følelser.

Home mener

En luksusfølelse som skiller seg ut fra konkurrentene. Grensesnittet har bra funksjoner uten å gjøre mobilen tregere. Utmerket lyd og ytelse som imponerer. Blir veldig varm når den belastes hardt. Kameraet gir flere detaljer, men presterer dårlig i svakt lys. Føles mer konservativ enn innovativ.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Lyd & Bilde
Scroll to Top