TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Mobiltelefoner til jul

De heteste mobilene til jul

Syv nye, interessante og bra mobiler som vi kan anbefale til ønskelisten.

forfatter
Publisert 17.12.15 - 06:00
Produkter i testen
 • Google Nexus 6P
 • Samsung Galaxy S6
 • HTC One A9
 • Apple iPhone 6s
 • Sony Xperia Z5
 • Google Nexus 5X
 • Huawei Mate S
 • Det har blitt sluppet uvanlig mange mobiler på senhøsten. Apple har tradisjonen tro oppdatert iPhone med en S-modell med nye, unike funksjoner. Samtidig har Google slått til med ikke bare en, men to Nexus-modeller som skal vise hva nye Android 6.0 Marshmallow står for. Og det er ikke lenge siden Sony oppdaterte sitt Xperia-sortiment, som nå består av tre ulike størrelser. Med andre ord er det tid for en oversikt over hvordan det står til, noe som forhåpentligvis hjelper deg med å velge rett mobil til jul.

   

  Byggekvalitet og størrelse

  Ingen av mobilene er spesielt billige, og da ønsker man gjerne at de ikke bare skal se bra ut, men også holde til hverdagsbruk. I år er det mange som har skippet plasten og gått direkte til metall. iPhone er som vanlig i en klasse for seg, men også Nexus 6P, HTC One A9 og Huawei Mate S føles solide. Men man må ikke glemme at både støv og vann kan ødelegge mobilen, og da er det bare Xperia Z5 som kan stå imot elementene.

  Hvilken størrelse man vil ha på mobilen, er avhengig av to ting. For det første, hva man skal bruke den til, da en større skjerm av forklarlige årsaker er bedre når man skal lese lange tekster, og samtidig gir mer plass. For det andre, hvor store hender man har, da ikke alle når over skjermen på phablet-modellene. Da er en litt mindre modell bedre, og passer i tillegg bedre i lommen. Mange modeller finnes i dag i to størrelser, som iPhone 6S og Xperia Z5, så det er bare å velge.

   

  Kamera og lyd

  Det er ytterst få i dag som løper omkring med et kompaktkamera i lommen, om det ikke er av en spesiell grunn. Nei, de fleste av oss knipser øyeblikksbilder og selfies med mobilen. Når det gjelder bildekvaliteten, er det Xperia Z5 og Samsung Galaxy S6 som ligger på topp, tett fulgt av Nexus 6P. Man når ikke fullt så langt med iPhone, men på den andre siden lykkes den godt med automatikken slik at man sjelden får dårlige bilder.

  Dessverre er det mange som glemmer lydkvaliteten i mobilen. Det er litt merkelig, med tanke på hvor mange som bruker den til å lytte på musikk. Skal man ha god lyd fra den innebygde høyttaleren, pleier vi å anbefale HTC, men i One A9 har man merkelig nok satt inn standardhøyttalere. Derimot har den bra lydkretser, og med hodetelefoner låter den meget bra. Det samme gjelder Xperia Z5, som til og med støtter høyoppløst lyd.

   

  Ytelse

  Mobilene får mer kraftfylte prosessorer, i takt med at vi gjør mer avanserte ting med dem. For ikke å snakke om hvor mange som sitter og spiller på toget. Generelt har de mer påkostede mobilene de beste prosessorene, og er derfor raskest. Men man skal ikke stirre seg blind på tallene, for de fleste av oss er faktisk ikke mer avanserte brukere enn å sjekke mailen, og legge opp bilder på Facebook. Da er alle mobilene mer enn gode nok. Men er du en av dem som vil ha det råeste, kan du se på målingene våre.

  Produkter i testen

  Google Nexus 6P

  Android-mobilenes flaggskip

  All den siste teknikken med en rendyrket Android-opplevelse og fantastisk kamera.

  Meget bra skjerm og ytelse. Et kamera som imponerer. Rask og presis fingeravtrykkleser.
  Relativt dyr til en Nexus å være. Kameraet stikker vel mye ut, og krever deksel. Har ikke lenger trådløs lading.

  Samsung Galaxy S6

  Kongens gjenkomst

  En vellykket ny start for Galaxy som overgår forventningene og setter nye rekorder.

  En tillitgivende, lett og luksuriøs design. Utmerket ekstremt høyoppløst skjerm, og et fantastisk kamera. Utrolige ytelser, og likevel bra batteritid.
  Ikke plass til minnekort, og ikke lenger vanntett. Lyden er bare middels. Pulsmåleren kan bare brukes når man står i ro.

  HTC One A9

  Bare luksuriøs på utsiden

  Til forskjell fra den imponerende utsiden er det ikke mye på innsiden som føles premium.

  Pen og meget velbygd. Støtter minnekort med enorm kapasitet. Utmerket lyd med hodetelefoner.
  For liten lagerkapasitet, og tvilsom ytelse. Ganske kleint batteri. Føles som en mellommodell med en prislapp som ikke matcher.

  Apple iPhone 6s

  Smartere, raskere og mer stabil

  Nye iPhone 6s imponerer med innovative funksjoner og ledende ytelse.

  Betydelig ytelsesøkning. 3D Touch er genialt. Kameraene et stort skritt fremover.
  Kostbart med mye minne. Middelmådig batteritid. NFC bare for Apple Pay.

  Sony Xperia Z5

  Blinkskudd fra Sony

  Xperia fortsetter å imponere med vanntetthet, lynrask ytelse og utmerket kamera.

  Akkurat passe størrelse og utmerket ytelse. Et kamera som imponerer selv i svakt lys. Vanntett selv uten irriterende luker.
  Plasseringen av fingeravtrykkleseren kunne ha vært bedre.

  Google Nexus 5X

  Tilbake til røttene

  Endelig en Nexus med den siste teknikken og utmerket kamera til en overkommelig pris.

  Utmerket kamera, ikke bare fordi det er en Nexus. Kjapp og bra fingeravtrykkleser. Praktisk lader, og kjapp opplading.
  Begrenset minne, og ingen mulighet for minnekort. Tvilsom batteritid. Føles ikke spesielt eksklusiv.

  Huawei Mate S

  Fiffig og finesserik

  En mobil med høye ambisjoner og bra kvalitetsfølelse, men som snubler på detaljene.

  Luksuriøst metallskall med bra følelse. Bra fingeravtrykkleser med ekstrafunksjoner. Fotolampe for selfies.
  Bare middelmådig ytelse. Kameraet er ikke i toppklasse. Mange funksjoner føles som gimmicker.
  forfatter

  Jonas Ekelund

  (f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

  Legg igjen en kommentar

  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  For feinsmeckeren Garmin gjør virkelig sitt ytterste for å kunne tilby en klokke for alle smaker. Nå har de presentert en smartklokke med så klassisk utseende at den ofte tas for å være en tradisjonell analog klokke.
  Stor mobil til stort budsjett Apple iPhone 14 Pro Max er naturligvis en verdig arvtaker til sin skamroste forgjenger. Men likevel er vi ikke helt der oppe denne gangen.
  Kommende brettbar iPhone vil selv kunne reparere riper og buler i skjermer I forbindelse med utviklingen av en brettbar mobil, jobber Apple med en ny teknologi som vil la skjermene reparere seg selv. Det viser en patentsøknad, som er sparsom med detaljer.
  Tre grunner til å kjøpe iPhone 14 Pro Den skal stå tidlig opp, den som skal klare å lage en bedre mobil enn iPhone 14 Pro.
  Følg Lyd & Bilde